9 mei 2009 - 20 mei 2009

9 mei 2009 - 20 mei 2009

door Frans Verhagen

De blogposts op deze pagina zijn geschreven door Frans Verhagen (Oud beheerder van Amerika.nl)

20 mei 2009

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 292 reizen naar Amerika

Bijbelquote van de dag

Dit berichtje was me gisteren in de NRC even ontgaan: het Pentagon is gestopt met op de cover van zijn dagelijkse briefings voor president Obama bijbelcitaten te plaatsen. Ja, leest u het nog een keer. Niet dat het stopt is nieuws maar dat het tot nu toe gebeurde. Onder de wel heel zielige George W. Bush was het gebruik geworden om een bijbelcitaat toe te voegen met een mooie foto. Zo stond er bij het neergehaalde Saddam monument: 'Ziet, des Heeren oog is over degenen, die Hem vrezen, op diegenen, die op Zijn goedertierenheid hopen.' Echt. Een opmerkzaam persoon in het Pentagon suggereerde onlangs blijkbaar dat het zo wel erg veel leek op, inderdaad ja, een kruistocht. Je vraagt je af welke fijne spreuk het Pentagon bij de Abu Graib foto's heeft geplaatst. Ik zou er eigenlijk om moeten lachen als het niet zo treurig was. De judeo-christelijke beschaving vermag wat.

Woensdag, gehaktdag

Het schijnt afrekendag te zijn voor het kabinet. Balk geeft zijn club een dikke acht, de gemiddelde burger een 5,5 (als dat door De Hond is bevraagd, moet je er wel een kanttekening bij zetten). Tja, je moeten mensen niet zichzelf een cijfer laten geven. Maar zo slecht doet het kabinet het niet. Ze doen vooral heel weinig. Dat lijkt waarschijnlijk niet zo in de mallemolen van dagelijks beleid en Haagse gevechten waarin de ministers zitten, maar er worden geen knopen doorgehakt. De gemakkelijkste, maar niet de enige voorbeelden: AOW, rekeningrijden, JSF, hypotheekrente, stimuleringsmaatregelen.

Als rechtgeaard twijfelaar aan wat overheid wel of niet vermag, aarzel ik om op te roepen tot meer ambitie. Wat mij vooral stoort is dat dit kabinet niets doet om de intens negatieve sfeer in dit land een andere draai te geven. Integendeel, de PvdA met zijn stupide integratienota (en Bos met zijn nog stupider 'polariseren') joeg juist negatieve discussies aan. De manier waarop met het fenomeen Wilders wordt omgegaan (heel vriendelijk, weinig verfijnd, geen recht doend aan de sluwheid van de man) is er ook een symptoom van. Pas heel recent heeft Bos namens de PvdA gezegd dat de man verdeelheid zaait, mensen tegen elkaar opzet. Maar ze koppelen dat niet aan zijn agenda van 'nederlandse waarden vertegenwoordigen'.

Doen ze het goed? Ach, wat heet. Het crisisbeleid was een drama. De vercorporatisering via overleg en polderen begint irritante vormen aan te nemen. Sommige ministers zijn niet zo sterk, sommigen lullen maar wat mee (de soms sterke Plasterk met zijn ondersteuning van Gordon), sommigen zijn als vakminister goed (Bos) maar functioneren verder matig.
Gaat het kabinet de rit uitzitten? Ja, of in elk geval nog een flink eind. Je moet kabinetten niet halverwege afrekenen. Dat leidt tot hap snap beleid, tot korte baan schaatsen. Het parlement is voor vier jaar gekozen, de regering heeft hun vertrouwen, daar moet niet aan getornd worden. Een tweede reden dat ze hun tijd uitzitten is dat niemand verkiezingen wil. We denken wel dat Wilders zijn De Hond dromen wil verwerkelijken, maar hij is veel gelukkiger, denk ik, met virtuele winst. Hij is helemaal niet klaar voor verkiezingen met zijn NoordKoreaanse club. Dat geldt ook voor Pechtold die het persoonlijk wel goed doet maar zijn partij nog lang niet op orde heeft. De VVD wacht liever, net als CDA en PvdA. Wie wil er verkiezingen? Niemand, zo lijkt het me. Nou ja, Maurice de Hond misschien.

Laten we daarom die negatieve spiraal eens doorbreken. De regering doet het redelijk, gezien de omstandigheden, en in elk geval niet zo slecht dat ze weggestuurd zouden moeten worden door partijen die zelf helemaal niets gepresteerd hebben de afgelopen twee jaar (beleidsnota's van de PVV en d66 zijn dun gezaaid). Ze verdienen het om hun werk af te maken. Zoals mijn moeder altijd zei: je moet een gek geen half werk laten zien. De kiezer is gek. Laten we lekker wachten tot najaar 2011. En ach, als Jan Peter zijn zesjescultuur wil overstijgen door zichzelf een dikke acht te geven. Laat hem maar. Kan geen kwaad.

Hij zaait haat. Dat mag. Wie luistert is dom. Dat mag ook. Daar heeft de rechter niets mee te maken.

Geert Wilders, de Grote Leider van zijn club zonder leden, is een haatzaaier. Hij zet bevolkingsgroepen tegen elkaar op door ze bang te maken voor elkaar met onjuiste en tendentieuze informatie en een appèl op diepe gevoelens van ongestuurd ongenoegen. Wilders' intenties zijn puur slecht want opportunistisch. Ik mag dat gelukkig allemaal zeggen en van mij mag Wilders ook alles roepen wat hij wil, of het nu beschaafd is of niet. Zo mag hij rustig zeggen 'ik wil geen moslims in het kabinet', ook al klinkt dat absurd uit de mond van een katholiek opgegroeide Limburger die beter zou moeten weten. Het is ook volstrekt on-Nederlands. Die ironie is in ons ex-verzuilde land al lang verloren gegaan, vrees ik.

Maar de man moet niet vervolgd worden. Hij verdient die aandacht niet. Hij moet politiek bestreden worden. Dat is al moeilijk genoeg want zelfs voorheen verstandige mensen zijn nu aan het schrijven aan gemeenteverkiezings programma's waarin ze zijn probleemstelling overnemen en proberen hun eigen populistische draai daaraan te geven. Deze mensen zijn dom want in een pissing match tussen haatdragers wint Wilders het en verliezen zij hun geloofwaardigheid. Zij worden als Wouter Bos die oproept tot meer polarisatie tussen bevolkingsgroepen, een soft linkse variant van Wilders.

Maar nee, vervolgd worden moet hij niet. Ik blijf geloven in het gezond verstand van mensen (tot wellicht De Hond fantasie-achtige uitslagen me daarin ongelijk geven) en vind dat je dit soort lieden voldoende touw moet geven om zichzelf op te knopen. Zo deed Eisenhower dat in de jaren vijftig met McCarthy. Het werkt niet altijd en zeker niet snel, en vooral niet als er blijkbaar zoveel verdwaasde kiezers zijn die gevoelig zijn voor deze bangmakerij. Een land krijgt de leiders die het verdient. We hebben Bos en Balkenende en ach, dan kan ik me misschien wel voorstellen dat Wilders bij een groep dolende geesten appelleert. Hun Nederland is mijn Nederland niet, maar misschien zijn wij al in de minderheid.

Is er nog iemand bij zijn hoofd in Rotterdam?

Zo draagt de gemeente Rotterdam bij aan het idee dat 'moslims' allemaal gek zijn. Een contract met meisjes om te voorkomen dat ze worden uitgehuwelijkt. Huh? Ten eerste doen ze net of het een vreselijk vaak voorkomend probleem is, ten tweede doen ze alsof, wanneer het gebeurt, dit iets oplost. Flauwekul maar wel stigmatiserend voor een hele bevolkingsgroep. Dat er ook nog aan toe wordt gevoegd dat het zou helpen tegen eerwraak lijkt me een modieus en gemakzuchtig extraatje. "Eerwraak" dan weet je meteen dat het niet goed zit. Never mind dat eerwraak helemaal niet zo'n groot probleem is, maar dat zet wel meteen de toon. En dit is een college waar de grootste verdeeldheid zaaiers, Leefbaar en de VVD, niet eens inzitten. Kun je nagaan! Zouden er straks in Rotterdam nog partijen overblijven die bij zinnen zijn?

Wees grof, wees ongenuanceerd, wees een Parool columnist

Blijkbaar liggen drie columnisten van het Parool overhoop. Het zijn drie schreeuwlelijken die elkaar verwijten te schreeuwen. De luidruchtigste, Prem, klaagt dat de vulgairste, Theodoor Holman, over de schreef ging in een inderdaad smakeloze maar typerende column over neven en nichten. Pam, die hopt van plek naar plek, klaagde weer ergens anders over. Ik zit er niet mee, van mij mogen ze alle drie op de mestvaalt. Dit is het soort columns dat alleen gedijt bij schreeuwerij. Prem heeft enig vernis van stijl en doordachtheid al lang geleden ingeruild voor een veel lucratiever schreeuwen en vingertjes wijzen. Ik feliciteer ze met elkaar en het Parool met de hele bende. Die Holman is al lang de weg kwijt. Ik heb er nooit veel aan gevonden, wat hij had te melden, maar er was blijkbaar een publiek voor. Maar de toon begint zo langzamerhand wel erg abject te worden. En Prem, ach die is al lang over zijn houdbaarheidsdatum heen. Barabara Breuking, hoofdredacteur, grijp je kans. Gooi ze er alle drie uit. Wedden dat het niet gebeurt?

De anti's runnen de tent

John Vinoecur, van de Volkskrant onder andere, vond het gisteren nodig en nuttig om het boek van Christopher Caldwell te promoten. Caldwell is een neocon die geobsedeerd is met de overname van Europa door 'de islam'. De argumenten die hij aanvoert zijn in besprekingen al gefileerd en hij past naadloos in een lijst van bangmakers. Daar hoort Vinecur ook bij. Maar het is zorgwekkend dat het 'discours', zoals dat heet, op het ogenblik helemaal bepaald wordt door de islam geobsedeerden. Of dit oorzaak of gevolg is van de onzin die Wilders uitkraamt, weet ik niet, maar je moet toegeven dat hij die golf feilloos weet te berijden. Ik vrees dat áls dit inderdaad het discours is, ik in een andere wereld leef. Het is zorgwekkend (zwak uitgedrukt) als we in Nederland deze kant op gaan of zijn gegaan. Dat is niet een samenleving die ik herken als Nederlands, met die waarden die ik daarmee associeer. Maar ja, dat is precies waarom ik denk dat Wilders helemaal niets van Nederland vertegenwoordigt, behalve benepen angst en kortzichtigheid.

19 mei 2009

Godslasterlijk en slecht geïntegreerd op de Veluwe

Ik lees dat het 'gereformeerde bolwerk' uit Rijssen/Holten massaal protesteert tegen het heavymetal-festival Elsrock, dat op 29 augustus in de gemeente wordt gehouden. Veel mensen zijn bang dat er op het festival godslasterlijke teksten worden gebruikt. Niet zo goed geïntegreerd deze mensen. De Grote Leider heeft toch verkondigd dat je ongestraft alles mag roepen over iemand anders zijn godsdienst en als ze daartegen bezwaar maken, je ze van achterlijkheid moet beschuldigen. Ik kan me heel goed voorstellen dat je geen heavy metal festival in je gemeente wil. Hoop herrie, drugs, drank en rommel. High culture is het niet. De aangevoerde redenen zijn echter zo absurd dat je ze niet serieus moet nemen. De brave burgers vinden het niet erg dat er godslasterlijk gezongen wordt als het maar elders gebeurt. Ja, liever natuurlijk helemaal niet en op zondag de zwembaden dicht en allemaal twee keer naar de kerk, maar dat durven ze niet te zeggen. Ik wens ze succes. Mensen moeten hun eigen leefomgeving inrichten. Zo mag je van mij, geen stapper, al die terrasjes in Amsterdam die de omwonenden wakker houden, best wel aan banden leggen. Volgens de anti-truttigheidsbrigade van jonge liberalen is dat truttig en niet ruimdenkend. Misschien, maar het is mijn stad. En het is hun Rijssen/Holten. Maar dan wel met de goede argumenten.

Komt een auteur op de markt

Ik heb het 'debat' over het boek van Robert Vuijsje maar zijdelings gevolgd. Toch was het voldoende om alle aspecten van de Nederlandse klaag- en zaagcultuur langs te zien komen. Eerst won hij een literaire prijs voor 'proza dat swingde als een negerinnetiet' (of misschien was het gewoon een tiet, dat weet ik niet meer) en volgens anderen het niveau van een broddelwerkje niet ontsteeg. Ik weet het niet, ik heb het niet gelezen en daarmee pas ik goed in de Nederlandse traditie om ergens over mee te lullen zonder de feiten te kennen. Stine Jensen vatte het in elk geval mooi samen als 'komt een negerin bij de dokter'. Nou, die Kluun heb ik wel gelezen - zonde van mijn tijd maar goed om te weten dat honderdduizenden Nederlanders dit een prachtig boek vinden. Het zou flauw zijn om Vuijsje daarop af te rekenen. Daar gaat het me ook niet om. Een auteur kan alleen maar watertanden van de publiciteit die hij krijgt, dus medelijden heeft Vuijsje niet nodig en, het moet gezegd, daar vraagt hij ook niet om.

Het debat, of wat daar bij ons voor doorgaat, dat interesseert me. Ik heb gelezen over de bijeenkomst voordat hij bij het amusementsprogramma Pauw en Witteman aantrad en dat was nogal intimiderend, schijnt het. Ik zag alleen de show. Dat was een blamage. De redactie, altijd kien op leuke tegenstellingen, had de domste cultureel antropologe van Amsterdam gevonden die bereid was om alle clichés haarfijn in te vullen en zo de discussie aan tafel naar gezellige en kijkcijfer verhogende niveaus te halen. Ze was een aanfluiting voor haar beroepsgroep maar diende de showmasters met verve. In de zaal een paar roepende zwarte dames. Ik was onder de indruk van de (letterlijk) massieve onverzettelijkheid die Vuijsje uitstraalde - hij lijkt op zijn vader Bert, wat dat aangaat. Tja, als u ironie niet kunt bevatten, probeerde hij nog. Wat me enorm tegenstond in zijn optreden was dat hij zijn vriendin had meegebracht. Die was, u raadt het, een wulpse zwarte dame die ons toevertrouwde dat het gewoon klikte tussen de auteur en de dame en dat haar zwart en wulps zijn daar niet primair voor verantwoordelijk was. Fijn om te weten maar jammer voor mijn beeld van Vuijsje. Zwaktebod om je vriendin in de strijd te gooien. Beetje flauw eigenlijk en tamelijk smakeloos. Ook het gekokketeer met zijn joodse achtergrond irriteerde me, maar dat terzijde.

Mevrouw Heleen Mees, die overal een mening over heeft en daarom ook in deze goede Nederlandse traditie past, vond dat Vuijsje behoorde tot 'de witte mensen die discriminatie in stand houden' (ik las dit in de NRC). Het is een mening en hij is dwars, dus Mees weet hem te vinden. Maar hij was al net zo onzinnig als haar beeld van New York als een idyllisch dorp waar de postbode en de doorman haar bij de naam kennen, met melkboeren en koreaanse markten om de hoek. En, in your face voor de moderne man, een nagelstudio zelfs. Op afroep beschikbaar, altijd open. Ik weet niet of Mees weet waar die nagelvijlster woont, maar vrijwel zeker niet op Manhattan en al helemaal niet in haar vrolijke buurtje. In Nederland, verzekerde de wereldreizigster ons een dezer weken, kwam ze nooit gemengde gezelschappen tegen. Haal je de koekkoek als je Oud Zuid niet uitkomt. En dan fulmineren tegen de Nederlandse verzorgingsstaat - waar veel slechts over te zeggen valt maar niet wat zij zegt - en slecht geïnformeerde crowd pleasers over integratie in Nederland. Russel Shorto gaf in dezelfde NRC wat tegengas met een wat al te blije analyse van het verschil de andere kant op. Maar terug naar de issue. De vele uitgevers die Vuijsjes werk geweigerd hebben, moeten nu opnieuw het boek lezen om te kijken of ze dat terecht hebben gedaan. Maar ja, daar heeft Mees wel gelijk: nothing succeeds like succes. Vuijsje heeft een bestseller en dus hadden die arme uitgeeflezers dat moeten zien. Maar daarvoor moet je doorgronden waarover Nederland 'debatteert'. Soms is dat niveau zo laag dat het inderdaad moeilijk is voor te stellen. Maar onthoudt het, uitgevers, laag scoort altijd beter dan hoog. Ach wat zeg ik, dat weten ze allang.

Modern gebrek aan verantwoordelijkheid

Ik lees in de Wakkere krant - altijd noodzakelijk informatie - dat Jan Smit (schijnt een zanger te zijn van het lied dat mij niet aanspreekt) en de dame met wie hij sinds augustus samenwoont, uit elkaar gaan. Who cares, zou je zeggen. Nou ja, dat doet de Wakkere krant dus.

Toevallig was ik net bezig met de vraag hoe modern onze samenleving is en hoe niet-modern volgens de critici onze medeburgers zijn wier ouders uit Turkije en Marokko kwamen. Nu blijken met name de vrouwen uit die groep moderner dan onze laag opgeleide dames, maar het riep eigenlijk een andere vraag op, een die me meer brengt in de richting van het conservatieve front in Nederland, de Spruyten en dergelijke. Voor het antwoord dan, niet voor de vraag, want die stellen zij, terecht, al een hele tijd.

Die moderniteit van ons, dat is toch eigenlijk niet veel meer dan een hoop vrijblijvendheid, 'moet kunnen gedoe' dat we onder het excuus van de moderne, vrije mens proberen te rechtvaardigen. Bekende Nederlanders van wie de relatieperikelen worden gevolgd, sowieso al een raar soort, houden er een nogal vluchtig relatiebestaan op na, inclusief samenwonen en dan binnen korte tijd weer opbreken. De Wakkere krant (spreekbuis van rechts, in dit geval een beetje raar) doet net of dat allemaal normaal is. Misschien ben ik niet modern genoeg, maar wat zegt dat over onze samenleving? Ik weet het niet, hoor, ik roep de vraag maar op. Maar al die scheidingen, al dat vrijblijvende gedoe, dat zegt toch ook wat over de diepgang van ons dagelijks leven? Vooral als er kinderen in het spel zijn mag je toch wel iets meer verantwoordelijkheidsgevoel en wat minder 'moderniteit' verwachten, zou ik zeggen. In elk geval neem ik het niet-modern denkenden (in deze perfide vorm van redeneren) niet kwalijk dat ze traditioneel zijn. Als moderne huisman ben ik dat, vrees ik, ook wel. Kortom, we lullen in Nederland een aardig eind weg over onze ruimdenkendheid en moderne opvattingen, maar eigenlijk zijn we gewoon een stelletje egoïstische, individualistische lui die onder de vlag van het moderne hun verantwoordelijkheid ontlopen. Volgt u me nog?
Het management van het zielige stel komt in een powerlunch bijeen om te bespreken hoe dit vreselijke, wereldschokkende nieuws zo goed mogelijk verkocht kan worden. (update: ook het Volksdagblad schrijft over dit belangrijke nieuws!)

Het einde in Sri Lanka

De baas van de Tamil Tijgers is dood. Dat maakt het waarschijnlijk, zo lees ik overal, dat het militaire conflict zo goed als voorbij is. Deze man, wiens naam ik niet zal proberen te spellen, had geen openingen naar buiten, geen diplomatieke of politieke strategie, enkel een militaire. Maar toen ik dat las in buitenlandse kranten herinnerde ik me dat onze correspondent daar, ik denk dat het Wilma van der Maten was, op de radio had verkondigd dat er nog sterke steunpilaren waren die de Tijgers konden voortzetten. Ze had het over buitenlandse financiers die ervoor hadden gezorgd dat de Tijgers vliegtuigen en hoogstaande militair materieel hadden, naast hun down to earth bommengordels en andere guerilla tactieken. Zo te lezen was ze te pessimistisch. Maar als luisteraar vroeg ik me af hoe goed ze nu eigenlijk die situatie had doorzien.

Teleurstellend voorspelbaar

Obama en Nethanyahu hebben geen ruzie gemaakt. De uitkomst vond ik niettemin teleurstellend, vooral omdat er in abjecte codetaal gepraat werd. Obama had het over 'de nederzettingen moeten stoppen'. Stoppen? Teruggedraaid naar de Oslo akkoorden, op zijn slechtst. Nethanyahu kon twee staten niet over zijn lippen krijgen en stond erop dat Palestijnen (lees Hamas) niet enkel de staat Israël erkenden maar de 'joodse' staat Israël. Hij kwam er mee weg. En de voortgang is minimaal, zij het dat Obama wat meer druk heeft gezet op Iran om met reacties te komen. Dat is een leuk diplomatiek gebaar, maar niet meer dan dat. Het wachten is toch op de verkiezingen daar.

Dom, dommer, domst (of moest het domsd zijn?)

De wakkere krant en haar wakkere partners in de Tweede Kamer hebben bezwaar aangetekend tegen een tekst van het Havo eindexamen. De tekst kwam van de VVD website en ging over 'werk gaat voor uitkering'. Deze gratis promotie voor de heldere ideeën van de wakkere partij werd niet op prijs gesteld, zeker niet toen de leerlingen kritische vragen erover moesten beantwoorden. Die kritische, verstandige leerlingen zagen natuurlijk onmiddellijk in hoe verstandig en doordacht dit VVD beleid was. Ik weet niet welke idioot het bedenkt om teksten van een website van een politieke partij voor het eindexamen Nederlands te gebruiken, maar de reactie lijkt me ook overtrokken. Vragen stellen, jongens.

Ambtelijke onzin

Opgejaagd door de fantasiecijfers van De Hond hebben tamelijk domme lieden in de ambtelijke wereld laten weten dat ze niet voor een PVV regering zouden werken. Niets let ze om ontslag te nemen uit hun baantje als het ooit zover komt - wat niet zal gebeuren, maar dat doet er even niet toe. Maar de storm in een glas water die daarover weer ontstaat! Alsof de PVV de winst al in de knip heeft. Ik moet het allemaal nog zien gebeuren. Gisteren een tamelijk vernietigend portret van de Euro lijsttrekker, die man die nooit op debatten komt en als hij komt, zegt dat Den Haag moet beslissen. Geen misverstand hoor, de PVV gaat goed scoren bij de Euroverkiezingen (hoewel minder dan ze verwachten omdat de opkomst laag zal zien en de gemiddelde niet zo slimme kiezer thuis blijft). Maar niet zo goed dat het kat in het bakje is. Wilders moet gewoon bestreden worden en dan zul je zien dat zijn steun beperkter is dan de opgefokte reacties nu lijken aan te geven. Maar ook zal de oppositie, i.c. d66 en Groen Links (van de SP verwacht ik niet veel) wel met serieuze alternatieven komen. In elk geval een ander mens- en maatschappijbeeld neerzetten, zodat er wat te kiezen valt.

18 mei 2009

Beschaafd debat, dat valt niet mee

Tijdens zijn toespraak aan Notre Dame riep Obama op tot een beschaafde discussie over abortus. Zijn toehoorders juichten ervoor, met uitzondering van een paar extremisten aan wie beschaafd debat niet is besteed. Obama sloeg de juiste toon aan, zoals hier: "So let us work together to reduce the number of women seeking abortions. Let's reduce unintended pregnancies. Let's make adoption more available. Let's provide care and support for women who do carry their children to term." Het probleem met de hersendode conservatieven a la Palin is dat ze überhaupt niet over seks en jongeren willen praten en daarom verantwoordelijk zijn voor veel te veel ongewenste zwangerschappen. Een van de klagers rondom deze toespraak vond op Fox dat het een schande was dat er 1,2 miljoen abortussen werden gepleegd per jaar (moorden op babies, noemde hij het). Zijn probleem is dat hij niet kan inzien dat 1,2 miljoen keer mensen dus blijkbaar onvrijwillig zwanger raken. Misschien zouden de christelijken dat aantal kunnen beperken - plus een groot aantal dat geen abortus pleegt, maar gedwongen wordt, sociaal of anderszins, om hun ongewenste kind te houden - zoals de arme dochter van Palin.

De echte vijand van Israël is niet Iran

Volgens de NYT is Pakistan bezig om zijn arsenaal aan kernwapens uit te bouwen. De Times heeft dat weer van de regering die congresleden gebrieft heeft. Wat ze met die dingen moeten, is onduidelijk maar gegeven de onrust in het land, is het een dubieuze ontwikkeling. Het onderwerp komt op omdat het congres weer miljarden moeten overmaken aan hun pathetische bondgenoot in deze regio. Misschien wordt het tijd voor Nethanyahu en zijn clan om eens wakker te worden over wat de werkelijk dreiging voor Israël is en die komt niet uit Iran maar uit Pakistan.

Democratisch statement

Bij de buren, de grootste democratie ter wereld, India, hebben ze de regering Singh met een vers mandaat teruggestuurd. Een teken van steun voor de premier en de congrespartij en een stimulans om verder te gaan met het moderniseren van het land.

Vrij baan voor Obama's Supreme Court voordracht

De Republikeinen, op dit moment niet de meest slimme politici, hebben onderkend dat ze in de Senaat geen bolwerk zullen kunnen opwerpen tegen Obama's voordracht voor het Supreme Court. Ze hebben gelijk. Dit geeft Obama de mogelijkheid, en die is eenmalig, om verder te gaan dan hij in zijn centrisme misschien zou willen en een progressieve vrouw te benoemen. De volgende keer, misschien een jaar of twee jaar verder, wordt het veel moeilijker. Het gaat spannend worden.

Het Pelosi probleem

De Republikeinen, bij gebrek aan onderwerpen waarop ze zich kunnen profileren, blijven hameren op de stapatsen van Pelosi. Op hoge toon eist de minderheidsleider 'verontschuldigingen' van de Speaker. Het lijkt Nederland wel.

Mariniers naar Helmond! Maak een eind aan het authentiek autochtoon geweld.

Ik lees in de wakkere krant dat bij een promotieduel in de onderbond of zo in Limburg, een scheidsrechter is geslagen door fans van een andere kandidaat voor promotie, uit Helmond. Kattenmeppers noemden wij in Eindhoven de Helmonders vroeger al en dat gaf behoorlijk weer wat de sociaal economische afstand was. Maar ter zake. Ik zou de Grote Leider, ook uit het Limburgse, hier wel over willen horen. De foto in het Limburgs Dagblad laat er geen misverstand over bestaan dat hier sprake was van authentiek autochtoon geweld. Sterker, het zou me niet verbazen als hier fijne PVV stemmers op het veld actief waren. Dit weekend geweld vraag om een ferm antwoord. Mariniers? Noodtoestand? Allemaal arresteren? Ze staan er duidelijk herkenbaar op, hoor. We wachten op het verlossende woord van de Leider.

Kwetsbaar, ook op de inhoud

Ik vond het interview dat Alexander Pechtold gaf aan de NRC wel goed. Hij stelde zich kwetsbaar op, pretendeerde niet dat hij voor alles de oplossing had en wilde niet oppositie voeren om de oppositie. Hij liet ook zien dat hij zich bewust is van zijn eigen dominantie en het gebrek aan andere d66 stemmen. Ik moet het echter ook wel eens zijn met de kritiek van Bert Wagendorp in de Volkskrant vanochtend, dat Pechtold geen inzicht gaf in de uitgangspunten waarmee d66 de samenleving benadert. Veel dreigende taal over de rand van de afgrond, maar om nou te zeggen dat er alternatieven geboden werden, nee. Ik vermoed dat dit interview en de kritiek van Wagendorp samen een aardig inzicht bieden in de manier waarop d66 de komende twee jaar, tot aan de volgende verkiezingen, onder vuur zal komen te liggen. Het echoot een beetje de vraag die ik vaak aan d66'ers stel: als je iemand op straat vraagt wat hij of zij van d66 denkt, wat krijg je dan terug? Nou ja, die Pechtold, die doet het wel goed. Maar waar staat d66 dan voor? Eh, geen antwoord. Dat is het grootste probleem van de partij. Het klinkt misschien raar, twee jaar na de verkiezingsnederlaag, maar de tijd dringt. Professionele organisatie, allemaal prima, maar inhoud, die moet voorop staan.

17 mei 2009

Ambassadeur

Obama heeft de gouverneur van Utah, de mormoonse Republikein, Jon Huntsman, benoemd tot ambassadeur in China. Genoeg om vele pijnlijke Democratische tenen te beroeren in Washington maar een teken, niet zo veelvuldig dezer dagen, dat Obama nog steeds bruggen willen bouwen. Huntsman is, mag je zeggen, redelijk gekwalificeerd. Hij spreekt Chinees, dat helpt. Hij is eerder ambassadeur in Singapore geweest. In de staf van John McCain speelde hij vorig jaar een prominente rol, ik meen zelfs dat hij genoemd werd als mogelijke vp kandidaat - tot McCain zijn kop verloor en viel voor Palin.

Abortus bende

Ondertussen is een pubic relations gebeurtenis voor Obama, een eind-van-het-studiejaar toespraak voor Notre Dame University in Indiana, een nachtmerrie geworden. De anti-abortus groepen hebben de gelegenheid aangegrepen om te protesteren tegen Obama's nieuwe lijn die niet zo nieuw is maar de belachelijke regels van Reagan en Bush (de zogenoemde Mexico regels die steun verboden aan landen die abortus niet verbanden) afschafte. Notre Dame is een katholieke universiteit met een bekend football team. Dat leidt aan twee kanten tot loyaliteit en als die twee samengaan, blijkbaar tot grote verontwaardiging als die heiden Obama daar komt spreken. De Financial Times vatte het hele conflict echter mooi samen: het gaat simpelweg om macht. Kunnen de Amerikaanse bisschoppen hun gezag opleggen aan hun gelovigen? Ik noemde al eerder de pogingen van de katholieke Roomse politici om John Kerry en Kathleen Sebelius te laten struikelen, maar hier staat meer op het spel.
Het zou goed zijn als onze anti-islambrigade eens goed rondkeek in de wereld en werkelijk zich verzette tegen een machtige, alomvattende en dwingende kerk die van zijn gelovigen een loyaliteit eist die strijdig is met individuele besluitvorming en vaak democratische waarden, laat staan morele waarden. Een hintje: hun baas, in zijn jeugd lid van de Hitler jugend, probeerde net in het Midden Oosten zijn basis te versterken. In de VS maakt niemand zich erg druk over de uitkomst, anders dan bij onze bangerikken en bangmakers. Dat komt omdat Amerika weet hoe het gaat met dit soort bewegingen. De civic society is er sterk genoeg om zich ertegen te verzetten. Nederland is nog beter af. De dreiging is minder dan de katholieken ooit voor het protestantse Amerika waren, én we hebben een sterke civic society. Hoewel, nu ik dat opschrijf moet ik me ernstig afvragen of dat nog kan worden volgehouden.

Tijgers getemd

De Tamil tijgers in Sri Lanka lijken eindelijk verslagen. Ik weet niet of dat goed of slecht is, hopelijk maakt het een einde aan een bijzonder bloedige en ontwrichtende burgeroorlog. Hoe dat uit zal pakken staat te bezien: Sri Lanka is door het conflict zo gemilitariseerd dat het nog heel lang kan duren voor het weer goed komt met het land.

Schwarzenegger sale

In Californië, zo lees ik, is de financiële crisis inmiddels zo groot dat Schwarzenegger erover denkt om bezittingen van de staat te verkopen. Het olympisch stadion in LA en bijvoorbeeld de San Quentin gevangenis. Zijn populariteit is ook niet meer wat het geweest is, begrijpelijk onder de omstandigheden maar onterecht. Je kunt geen wonderen verwachten van een overheid die je van al zijn middelen hebt afgesneden. Het is interessant hoe de gouverneursstrijd in 2010 zal uitpakken. Arnie kan niet worden herkozen en een paar hele rijke Republikeinen hebben hun kandidatuur al aangekondigd. Nu hebben de Californische Republikeinen, van het Orange County John Birch Society niveau, de neiging om uiterst conservatieve halve neanderthalers te benoemen en dan te verliezen (vergeet niet dat Arnie enkel won dankzij een recall). Aan de andere kant hebben Democraten ook geen erg glorieuze historie. Weinig overwinningen sinds Jerry Brown in de jaren zeventig (hij loopt zich weer warm, de ex burgemeester van Oakland en nu attorney general van de staat). Ook Diane Feinstein, ook eerder kandidaat, en nu senator in Washington, schijnt geïnteresseerd te zijn. Opmerkelijk, maar inderdaad, als ze nog ooit wat wil runnen in plaats van wetgever zijn, dan moet Feinstein het nu doen. Ook de twee burgermeesters zijn geïnteresseerd, Gavin Newson van San Francisco, voorgoed verbonden met gay marriage, en Antonio Villaraigosa, de Hispanic burgemeester van Los Angeles. Meg Whitman, de Republikeinse voormalige ceo van Ebay, wil ook wel nadat ze kansen op hoge functies misliep door het falen van John McCain. Jerry Brown, die al eerder gouverneur was, weet hoe het vaak afloopt. "De meeste gouverneurs vertrekken met hun imago in flarden en onpopulair," zei Brown, nu de frontrunner op naamsbekendheid. Wie wil de baan eigenlijk?

16 mei 2009

Songfestival niet uitgezonden - mag je aannemen

Geheel volgens verwachting heeft de politie in Moskou hard opgetreden tegen demonstranten voor homo rechten. Gordon was elders, hij had nog een hongaarse vriendschap af te werken. De NOS directeur, van de grote boycot woorden, zal het festijn vanavond natuurlijk niet uitzenden. Als je dit soort dingen roept en ook nog de minister achter je vindt, dan moet je je woord gestand doen. Toch?

Een kwetsbare Pechtold

In de NRC bijlage een interview met Alexander Pechtold. Hij stelt zich kwetsbaar op. Levert een mooi portret op van een politicus die nadenkt, zich zorgen maakt en probeert zich los te maken van de one liners waarmee hij furore heeft gemaakt. Dat valt niet mee, maar hij heeft voldoende krediet opgebouwd om nu die stap te kunnen maken. Ook de belofte om in de kamer te blijven, niet nieuw, is uitstekend. Het laatste wat d66 nodig heeft is opnieuw vermalen te worden in een coalitie. En, mag ik het zeggen?, we hebben ook geen ambitieuze bestuurders nodig die elkaar wegellebogend het pluche gaan bezetten. Eerst maar eens een goede fractie samenstellen, straks, dat wordt nog moeilijk genoeg. Overigens maakt Pechtold tussen neus en lippen nog een goede opmerking over de Regierungsfähigkeit van de Grote Leider. Commentatoren uit de voorspelbare hoeken klaagden erover waarom de PvdA en andere partijen, waaronder d66, het zo nodig vonden om te stellen dat zij met deze opstoker niet konden regeren. Het was, inderdaad, nadat Wilders zei dat hij klaar was om premier te worden. Terechte reacties dus op een boude opmerking die het verdient om in de stemhokjes afgestraft te worden. Maar dat is dagdromerij, zo valt te vrezen.

Waar krachtige vrouwen falen

Ook in de bijlage een stukje van Margriet Oostveen over het nieuwe boek van Elizabeth Edwards. Ze vraagt zich af waarom deze verstandige vrouw al dat geneuzel over de affaire van Edwards - een doodzonde in de politiek, zeker na de leugenachtige Clintons, maar Oostveen ziet dat niet - het nog vond om een boek te publiceren. Ze ziet het, als het einde goed interpreteer, als een daad van zelfstandigheid, de wens om niet stil te zitten en je mond te houden. Ik ga daar niet voor. Het is demeaning om zo'n boek te publiceren, geeft aan dat sterke vrouwen zoals Elizabeth (en Hillary) uiteindelijk zwakke vrouwen zijn. Precies waar Oostveen kracht ziet, zie ik zwakte. Want steeds blijkt dat die volgzame vrouwtjes, krachtig of niet, voor de carrière van hun man (en misschien zichzelf) alles over hebben, zelfs vernedering. Wat is daar nou krachtig aan?

Veranderde omstandigheden, geen reden voor ander beleid

Ondanks onze 'automatische stabilisatoren' die de koopkracht op peil moesten houden, zijn de consumenten massaal in staking gegaan. Dit slaat natuurlijk het beleid van de regering onderuit, maar volgens Balkenende is er geen reden om iets te veranderen. Hij wil niet weer drie weken met zijn collega's neuzelen. Maar feit is dat er nu niets gebeurt. We gaan nog dieper het dal in, simpelweg omdat Duitsland hetzelfde probleem heeft maar dan erger, 6,7 procent omlaag. Daar glijden we mee mee. Zou Obama met zijn stimulusplan toch gelijk hebben? Gaan wij gewoon zitten wachten tot Amerika de zaak weer los gaat trekken? Gaat niet gebeuren, jongens.

Hoe de VVD zijn liberalisme verloor

Rutte moet zijn gedemotiveerde congres toespreken vandaag. Zal niet meevallen. De VVD heeft weinig te bieden aan inhoud, aan personen en aan zelfvertrouwen. Rutte heeft te lang te veel gezwabberd om nog echt te kunnen overtuigen, al heeft hij groot gelijk dat sociaal liberaal een godspe is omdat liberalen per definitie sociaal zijn. Als hij nou eens aan die liberale boodschap ging werken in plaats van die rare conservatieven binnenboord te willen houden, dan wordt het misschien nog wat. Geert Dales is beschikbaar.

De Grote Leider als ambassadeur!

De PVV wil een ambassade in Vlaanderen. De groot nederlandse gedachte speelt op. Maar de Grote Leider heeft nog steeds niet uitgelegd wat nou precies Nederlands is, wat onze identiteit zou moeten zijn. Ik weet de oplossing: maak Wilders ambassadeur in Vlaanderen.

Zwakke move van Obama

Obama gaat toch verder met de militaire tribunalen in Guantanamo. Dat doet twijfel ontstaan of hij wel in staat is om de gevangenis te sluiten en belangrijker, of hij dat wel wil. Ik heb zijn redengeving nog niet goed genoeg bestudeerd, maar waarom deze mensen niet gewoon berecht kunnen worden in het voor iedereen geldende systeem, is me niet helemaal duidelijk. Zo blijft deze zweer maar dooretteren.

Pelosi brekebeen

Het is overigens ongelooflijk dat de Democraten zich zo in het pak laten naaien over het al of niet bekend zijn van de martelpraktijken bij Pelosi. Zij heeft haar geloofwaardigheid en haar positie ondermijnd door er maar wat over heen en weer te babbelen, en Leon Panetta, die laat zien dat hij zijn taak als baas van de CIA niet laat beïnvloeden door partijbelangen, zet haar voor het blok. De Republikeinen moeten smullen van deze blamage van Pelosi, die hen in de schoot geworpen wordt. Misschien kunnen we zo van haar af en Barney Frank Speaker maken. Dan wordt het echt leuk.

15 mei 2009

Misser bij Kunststof

Kunststof is een van mijn favoriete radio programma's. Het is zelden dat ik het afzet uit ergernis. Dat gebeurde toen die malloot van een Gerard Cox serieus genomen werd, maar ook gisteren toen de Barendjes op hun promotietoer voor het blad over de mens achter de sporter een uur lang mochten keutelen. Frenk van der Linden maakte het nog erger met zijn psychologiserende vragen. Alweer horen hoe Robin van Persie zo'n evenwichtig mens is, dat zijn gezin zo'n leuke drie-eenheid is, dat ze cursus zus doen, cursus zo, en ook nog kunst aan de muur hebben. Het werd me te veel. De uitknop.

Wereldverbeteraars, op naar Birma

Voor mensen die onze betrokkenheid bij Afghanistan baseren op goede wil om de bewoners daar een betere toekomst te geven heb ik een alternatief om hun goede werken ten toon te spreiden: Birma. Doe daar eens wat. Een stuk gemakkelijker ook want daar heeft het corrupte regime geen steun van de bevolking of van krijgsheren maar willen de mensen gewoon dat degene die ze in 1990 kozen, Aung Sahn Suu, premier wordt. De NAVO wereldwijd inzetten? Hier ligt een gouden kans.

Dat haar huidige problemen werden veroorzaakt (in directe zin dan, de militairen gebruiken het maar al te graag) door een geloofsgekke Amerikaan is veelzeggend. Over geloofsgekken dan, en over geloofsgekke Amerikanen (een mormoon in dit geval) in het bijzonder.

Crisis? What crisis?

De economische crisis woekert door ook al merken we er de facto weinig van. Nederland op min 4,5, Duitsland op min 6,5 procent. Dat moet toch gaan doorwerken? We doen er niets aan behalve koopkracht op niveau houden maar dat kan op termijn toch ook geen oplossing zijn. Het idee dat we er al bijna doorheen waren, moet een illusie zijn.

De macht van de wapenlobby & laffe Democraten

Wie nog niet wist dat veel Democraten in het Congres opportunistische lafaards zijn, kan dat aflezen aan de credit card wet die nu voorligt in de Senaat. De wapenlobby heeft er een amendement aan gehangen dat het toestaat om in nationale parken en wildlife refuges openlijk wapens te dragen. Huh? Wapens in parken? Jazeker. En 27 angsthazerige Democraten hebben er in meegestemd, samen met 39 Republikeinen van wie je dit soort knievallen voor de wapenlobby kunt verwachten. Opnieuw een reden om te veronderstellen dat het bruggen bouwen tussen Republikeinen en Democraten in Washington tweede viool speelt. Obama moet een wet, hoe hard die ook nodig is, die dit amendement bevat, simpelweg van een veto voorzien.

Martelfoto's

Ik denk dat Obama er goed aan heeft gedaan om die martelfoto's niet openbaar te maken. Ze dienen geen enkel doel. Hij heeft erkend dat de VS het heeft gedaan, dat het fout was en dat hij het zal stopzetten. De foto's publiceren zou niets toevoegen, enkel olie op het vuur gooien. Ik ben niet erg gevoelig voor het conservatieve argument dat Obama de reputatie van Amerika schade toebrengt door te erkennen dat Amerika fout zou. Deze klagers zijn mensen die zich niet hebben gerealiseerd dát de schade voor Amerika al gigantisch is. Het argument dat publicatie van de foto's gevaar oplevert voor Amerika en Amerikaanse burgers en belangen, daar sta ik wel voor open.

Israël als instabiele factor

Nethanyahu is op weg naar Washington en Obama gaat volgende week naar Egypte. Maar reken niet op doorbraken. Blijkbaar was de directeur van de CIA vorige week in Israël en heeft daar de verzekering kunnen lospeuteren dat Israël Iran niet aanvalt zonder vooraf Amerika te informeren. Dat is een geruststelling! De wederzijdse obsessie van Israël en Iran is misschien gevaarlijker dan het Palestijnse conflict zelf. Misschien verdienen de twee landen elkaar. Er gaan ongelukken van komen. Obsessies hebben dat soort gevolgen. In de jaren negentig was Nethanyahu een arrogante sta in de weg die Bill Clinton woedend maakte. Zo dom zal hij niet meer zijn. Maar hij zal zich moeten realiseren dat de prioriteiten van de VS zijn verschoven. Retorisch zal er weer hoop 'beste vriend' en 'bondgenoot' geneuzel over tafel gaan, maar feitelijk heeft de regering Obama vastgesteld dat Israël een van de grootste factoren voor instabiliteit in het Midden Oosten is. De vraag is wat ze eraan willen en kunnen doen. Veiligheidsadviseur generaal Jones stelt dat als Israël zich werkelijk zo existentieel bedreigd voelt door Iran, het de besprekingen met de Palestijenen (inclusief Hamas, al zei Jones dat niet zo) serieus moet nemen. U kunt al raden wat de regering Nethanyahu zei. Dat kunnen we niet doen totdat we ons veilig voelen voor een aanval van Iran. En zo maar door.

Nethanyahu was in goede vorm gisteren, zo begrijp ik uit zijn oproep aan de paus om Iran te veroordelen. Nethanyahu probeert (zie hieronder) ook in zijn regio het debat te framen. Hij deelt Iran nu intenties toe om de staat Israël te vernietigen. Nethanyahu gebruikt de perversheid van Ahmedinejad om zijn eigen perverse intenties te steunen. Ook hier een geval van leiders die elkaar begrijpen en gefeliciteerd moeten worden met elkaar als tegenstander.

Een paper van een Israëlische denktank (gelieerd aan Likud) heeft het antwoord gevonden. Obama begrijpt het niet. Hij is naïef en onervaren en 'heeft nog niet de harde werkelijkheid van diplomatie in het Midden Oosten begrepen'. Lachwekkend, een dergelijk verhaal. U bent het niet met ons eens omdat u de werkelijkheid niet begrijpt. Je vraagt je af in welke werkelijkheid deze Israëli's leven. Ik kan wel voorspellen dat Obama weinig op zal hebben met Nethanyahu. Niet omdat hij onervaren of naïef is, of omdat zwarte Amerikanen niet goed overweg kunnen met joden (die canard zal ook wel weer uit de kast komen, deze week) maar gewoon, omdat Nethanyahu een andere agenda heeft en bovendien, maar daar kan ik natuurlijk niet uit eigen ervaring over spreken, een bijzonder vervelend persoon lijkt te zijn. Gelukkig dat we Obama hebben die erin zal slagen om een hard gesprek zonder zichtbare kleerscheuren te laten verlopen.

Ondertussen heeft Joe Biden voor AIPAC, de Israël lobby, een harde toespraak gehouden, waarvan Philip Stephens verslag doet in de Financial Times. Biden stelt wat u hier al vaker heeft gehoord: de veiligheid van Israël op de lange termijn is onlosmakelijk verbonden met een leefbare Palestijnse staat. De twee gaan hand in hand. De dreiging van Iran mag geen excuus zijn om dat uit te stellen. Nethanyahu roept dat hij niemand heeft om mee te praten, nu Fatah een lege doos blijkt te zijn. Hamas zal de partner moeten worden. En het 'geen gesprekspartner' hebben is al dertig jaar een Israëlisch verhaal. In die tijd hebben ze, in strijd met alle afspraken en beloftes, grote stukken Westbank gestolen. Het zal niet gemakkelijk zijn om de veiligheid van Israël te garanderen als je je zelf gedraagt als een wetteloze staat.

Verschuiving debat naar Pelosi. Sluw!

In het marteldebat hebben de oped schrijvers en columnisten van Republikeinse Cheney-bende huize (ik denk aan Krauthammer) heel slim de discussie verlegd naar Pelosi. Ze willen het niet meer over de ethiek van martelen hebben maar vooral over de vraag of Pelosi ervan wist en of ze er wat aan gedaan heeft in 2003. Wat ze gedaan zou moeten hebben tegen de dictator in het vicepresidentschap blijft in het vage (fondsen stopzetten, zegt Kraut) maar het is een lekker debat omdat het de schijnwerper richt op de Democraten. Met een bogusissue maar toch. Het is een mooi voorbeeld van hoe je een discussie probeert te verleggen. Wat dat betreft is Krauthammer een pro. De rest van zijn argumentatie is waardeloos.

Ons land is top!

Ik had beloofd niet te schrijven over die drie pathetische mannetjes in Moskou. Nou, één keer. Omdat een van die vulgaire lui ons meedeelde (u begrijpt, radio 1 vond dit belangrijk nieuws), met typerende over-the-top smakeloosheid, dat ze toch maar mooi Nederland weer trots gemaakt hadden na het koninginnedag drama. Waar een klein land klein in kan zijn. En, anyway, al die Balkanlanden én Rusland waren corrupt, dus ze hadden geen kans met hun domme deun. Je vraag je af waar zo iemand het lef vandaan haalt. En al dat gekakel over demonstreren en boycotten: ze doen toch maar niet mee aan de demonstratie en tja, te boycotten valt er niets. De platste platterik, ene Gordon wiens dieptes altijd weer peillozer blijken, blijft nog wel even in Moskou want hij had een Hongaarse vriend opgedaan waarmee hij nog wat zaken had af te handelen - doe het tijdens de demonstratie, joh, dat is nog eens een sterk gebaar! Daar heeft die Putin niet van terug.

Kamp met Camp

En ja hoor, mijnheer Camp van het CDA blaast ook een partijtje mee. Hij eist een ander songfestival. We kunnen geen behoorlijke inzending maken en onze oplossing: de regels veranderen. Die man moet een partij in Europa leiden? Vier pathetische mannetjes. Volgens de Wakkere Krant vindt de NOS directeur dat 'we' verloren omdat de act 'te Nederlands' was. Nou, daar spreekt iemand een waar woord. Hé Camp, kun je de voetbalkampioenschappen niet zo veranderen dat we eens wat winnen?

Christelijk joodse tradities

Christen Unie aanvoerder Rouvoet hoor je niet veel. Maar hij leverde deze week een goede bijdrage aan het aan de kaak stellen van het schaamteloze opportunisme van de VVD (van de PVV verwacht je niets anders) door voortdurend te eikelen over het waarborgen van christelijk joodse tradities/grondslagen van onze samenleving. Van de voormalig liberale partij die de VVD is mag je wat meer verwachten dat dit meehuilen met de populistisch nonsens van de Grote Leider. Vooral omdat ze weten dat ook hier vooral sprake is van het framen van het debat. Iedere keer dat ze het hierover hebben, zeggen ze in feite dat Nederlandse moslims niet in onze Nederlandse tradities/waarden kunnen meegaan en dus Fremdkörper zijn. Het zo Rutte sieren als hij weer eens een echt liberale reactie gaf op Rouvoets uitdaging.

13 mei 2009

Nagel aan zijn eigen doodskist

Misschien moet Jan Nagel maar eens op tennis gaan of bij een macramé clubje of zo. Hij heeft blijkbaar niets te doen en komt nu voor de zoveelste keer met een nieuwe partij, die, nieuw!, het helemaal anders! gaat doen. De naam Ook U is een gedrocht van jewelste waarvoor zelfs deze bejaarde activist zich zou moeten schamen. Misschien kan hij Kay van der Linde inhuren, die heeft toch niets te doen als hij klaar is met zijn omzetbeschermende klus op de Antillen. Nagel, u herinnert het zich misschien, is de man die Fortuyn eruit schopte toen die dingen zei die voor Wilders nu dagelijks fressen zijn. Hij was ook verantwoordelijk voor het 'succes van de Leefbaren in Hilversum'. Zijn maatje is een andere pensionado, die voormalige voorlichter van de Amsterdamse politie, wiens naam me nu even ontschiet. Misschien moet Nagel contact zoeken met de Hond, dan kan hij in elk geval wat peilingen naar zijn hand zetten.

De druiven zijn zuur voor de Republikeinen

De Republikeinen hadden afgelopen zondag televisieuitzending van hun coryfeeën, te weten bendeleider Cheney, sluipschutter Gingrich en zure druiventeler McCain. Een afwezige maar nadrukkelijk op de achtergrond was drugsverslaafde lawaaimaker Rush Limbaugh. Zoveel zuur wist zelfs de Volkskrant in haar beste dagen niet op te brengen. De partij van de optimisten, van de ferme gelovers in Amerika, de partij van Reagan, vervallen tot deze vier muizen. Cheney liet zelfs weten dat hij liever de buitenlandse politiek toevertrouwde aan zijn vriend Limbaugh dan aan Colin Powell, een van de uitstervende gematigde Repubikeinen. Ze verdienen het natuurlijk, maar als ze niet oppassen zinken ze zo diep weg in de oppositionele afkeer van Obama dat ze gewoon niet meer meetellen. Is dat erg? Niet als de Republikeinse Partij de gevangene blijft van zeloten als Cheney en de christelijk rechtse geloofswaanzinnigen. Wel als we een behoorlijk alternatief willen, in elk geval voor de kiezers, voor de Democraten. Het komt vast wel weer, kijk maar naar Engeland. Daar waren het eerst de Conservatieven die zichzelf onmogelijk maakten en nu dan Labour dat laat zien dat je leiders na een jaar of zes eruit moet gooien. Ook Balkenende wacht dat lot als hij langer door wil gaan. Aanvoerders blijven altijd te lang. Noem het maar de Wet van Lubbers.

Vliegveiligheid

Als in ik in een vliegtuig stap lever ik me over. Letterlijk maar ook figuurlijk. Ik denk altijd maar: die piloten willen ook weer heelhuids thuiskomen, dus dat komt wel goed. Nou ja, misschien niet als je met Turkish Air reist, of als je in die rampvlucht naar Buffalo zat. Volgens de tapes en de nu bekend wordende gegevens, zaten daar twee onervaren piloten, waarvan de een nauwelijks had geslapen en de ander eigenlijk ziek was, te babbelen over van alles en nog wat. Al babbelend eindigden ze op een woonwijk van Buffalo. Nu blijkt hun training belabberd geweest te zijn en hun kwalificaties in brede zin, dubieus. Het maakt het iets moeilijker de volgende keer dat ik vlieg. Niet dat ik veel keuze heb.

Civiele controle op defensie

Minister Gates houdt niet van halve maatregelen. Vandaar dat ontslag van de generaal die aanvoerder was in Afghanistan, waar ik gisteren over schreef. Ik ben helemaal voor civiele controle op defensie (hoewel Rumsfeld probeerde dat idee te ondermijnen) maar ik ben wel blij dat de Joint Chiefs ook vervanging wilden. De nieuwe man, McChrystal, is een special operations guy. Dat zullen ze nodig hebben. In elk geval heeft het Pentagon zijn pr lesje goed geleerd. Het ontslag ging 'niet over het verleden, maar over de toekomst'. Bla, bla, bla. De kranten schrijven nu gewoon, onomwonden, over een steeds sterkere Taliban en zijn in die zin realistischer dan onze generaal van Uhm die vorige week nog riep dat ze steeds zwakker worden en daarom steeds lastiger (laten we dat de Cheney leugen noemen).

Crist voor senator, ja, zonder 'h'

Charlie Crist, nu gouverneur van Florida, en een van de kandidaten die John McCain passeerde toen hij zo dom was Sarah Palin van de vergetelheid te redden, wil senator worden. Hij doet mee in 2010 en maakt een goede kans de zetel te winnen. Hij is een gematigde Republikein die het stimulus pakket van Obama steunde en zich daarmee de woede van de conservatieven op de hals haalde. Een goed teken (zie verhaal hierboven over de Reps) voor de partij. Crist is een potentiële leider, iemand zonder banden met de incompetente recente leiders - in die zin was het een gelukje dat McCain zich liet inpakken door Sarah.

Geen nieuws van het Jomanda front

Volgens 'onthullingen' in NOVA zou Jomanda geen influisteringen hebben gekregen maar de zaak bij elkaar gelogen en gefantaseerd hebben. Dat zegt iemand die jarenlang haar assistent was. Je vraag je af of je zo iemand kunt vertrouwen maar veel meer vraag je je af wat nou eigenlijk het nieuws is. Geen zinnig mens gelooft toch wat die gek uitkraamt? Waarom dat serieus genomen?

Roomse jugend

De paus was in zijn jeugd bij de Hitlerjugend. En hij loog erover. Dat laatste lijkt me ernstiger, maar eigenlijk, who cares?

Drie dikke mannetjes in Moskou

Ik had me voorgenomen om niets over Gordon en zijn maatjes te schrijven. Maar, achgod toch, nou gaat die brave man zijn homorechten verdedigen in Moskou. Hij gaat zelfs dat rare spektakel boycotten als de demonstratie (bloedig) uiteen wordt geslagen. Hoe bloedig? Dat zullen we moeten afwachten. Plasterk staat achter onze man in Moskou. Fijn. Wedden dat - als deze drie mannetjes de finale halen - ze gewoon meedoen?

Sporters moeten sporten, niets meer dan dat

De Barendjes, Frits en Barbara, denken dat we geïnteresseerd zijn in de mens achter de topsporter. Hoe, bijvoorbeeld, Van Persie woont en denkt over zijn gezin, zijn vrouw, zijn kinderen. Volgens mij is dat een misvatting. Van Persie is helemaal niet interessant. Hij is alleen de moeite waard als voetballer en hoe hij zijn dagelijks leven inricht, nou ja, dat is misschien leuk voor de Privé lezertjes. Het past wel in een trend van 'de mens achter' geneuzel waar veel te veel mensen (ook politici soms) aan meedoen. Barend en van Dorp exploreerden dat veld al in hun amusementsshow en kijk waar het toe heeft geleid: sterretjes en BN'ers die van Pauw en Witteman tweederangs interviewers maken. Er is een tijdje een tendens geweest onder hele en halve intellectuelen om te koketteren met hun volksigheid. Kijk mij eens, ik ben intellectueel en toch houd ik van voetbal. Barend ging daarin altijd al een stapje verder, bijvoorbeeld met zijn absurde gedenkdienst voor André Hazes. Hun blaadje heet Helden. Maar het zijn gewoon hard werken sporters, die gewoon, net als bankiers, politici en de bakker alleen maar interessant zijn in hun werk. Who cares? Ja, dat is de vraag.

12 mei 2009

Verboten op de Veluwe

Dimitri Verhulst won gisteren de Librero literatuurprijs voor zijn boek Godverdomse dagen op een godverdomse bol. Een interviewer vroeg hem of ze in dat katholieke en preutse België niet moeite hadden met die titel. Nee, zei Verhulst, alleen op de Veluwe mag het in sommige boekwinkels niet liggen. Ik wil maar zeggen, voor hedendaags godsdienstige bekrompenheid moet je niet bij de moslims zijn. Benieuwd wanneer de anti-moslim brigade van het Volksdagblad deze aantasting van onze cultuur aan de kaak gaat stellen.

Slijpen of zwemmen?

Ewout Sanders had gisteren in zijn NRC rubriek over taalgebruik een leuk stukje over 'slijpen', slow dansen op middelbare school feestjes. Hij verbaasde zich over de term 'zwemmen' die daarvoor rondom Eindhoven werd gebruikt. Ik kan bevestigen dat dit zo was. 'Zwemmen' was lekker close dansen, inderdaad op A Whiter Shade of Pale, maar ook populair waren Need your love so bad en Nights in white satin. Hoogtepunten van feestjes in garages met, inderdaad, visnetten en gekleurde lampen. Ik laat het aan ieders fantasie over om zich af te vragen waar het woord 'zwemmen' vandaan kwam. Persoonlijk kan ik me er meer bij voorstellen dan bij 'slijpen' maar goed. Overigens had de rector van mijn middelbare school er toen nog een heel andere term voor, die hij gebruikte om ons als organisatoren van het schoolfeest te behoeden voor al te veel geschuifel. Hij wilde geen 'gelantarenpaal'. Leuk gevonden, maar er werd behoorlijk gezwommen die avond.

Een open hand van Iran (nou ja, open?)

Roxana Saberi, de Iraans Amerikaanse journaliste, is inmiddels vrijgelaten. De ondoorgrondelijke wegen van het Iraanse politieke systeem (van onafhankelijke rechtspraak kan hier geen sprake zijn geweest) hebben hun uitweg gevonden. Het is niets meer of minder dan een terug uitgestoken hand naar de VS. Nu Ahmedinejad nog weg, medio juni, en de opening kan gemaakt worden.

Betaal je parlementariërs dan genoeg!

Het schandaal rond de 'onkosten declaraties' van de parlementariërs in Groot Brittannië heeft maar twee redenen en beide zijn indicatief. De eerste is dat parlementariërs te weinig betaald krijgen, in elk geval in Engeland. Ik weet niet hoe dat daar zit voor ministers en andere bestuurders maar die krijgen bij ons in elk geval te weinig. De tweede reden is dat ze dit betalingstekort hebben opgelost met gecompliceerde systemen van het claimen van kosten die door hun ondoorzichtigheid leiden tot misbruik en weerzin als ze bekend worden. En de oplossing is zo simpel: zet gewoon een redelijk inkomen neer voor parlementariërs en zeg dat daarmee de kous af is. Woning regelen in Londen? Zit in het pakket. En de hele rest ook. Er is nu sprake van een aanwezigheidsregeling zoals die ook in het Europese parlement geldt. Zelfde probleem. Kan alleen maar leiden tot ellende.

Anti-trust is terug

Onder de regering Bush, een lobbyorganisatie voor het bedrijfsleven, lag de Amerikaanse anti-trust op zijn gat. Ze deden er gewoon niets aan. Het was Brussel die actie ondernam. Gelukkig gaat Obama ook op dit terrein weer de organisaties laten doen waarvoor ze opgezet zijn. Alle kranten schrijven over Christine Varney, die gisteren haar plannen ontvouwde. Een terugkeer naar de meer interventionistische benadering van de regering Clinton. Google, als dominante partij in een groeimarkt, zal veel aandacht krijgen, maar ook de voorgenomen overname van Sun door Oracle, of Microsoft die Yahoo overneemt. Varney verwees naar Netscape dat door Microsoft werd weggedrukt - iets wat in Brussel tot meer verzet leidde dan in Washington (dat was trouwens al onder Clinton).

Nieuwe militaire leiding in Afghanistan

De VS heeft de militaire commandant in Afghanistan vervangen. Na elf maanden is generaal David McKiernan eruit gegooid. Een belangrijke gebeurtenis omdat het aangeeft hoe serieus het Pentagon en de regering Obama de nieuwe focus op Afghanistan neemt. Lt generaal McChrystal zal nu de NAVO commandant worden (er is nauwelijks meer afstand tussen Enduring Freedom en ISAF). Robert Gates zei dat 'fresh thinking' nodig was, een understatement. Diplomaten zeiden dat de oorlog zo 'complex' is geworden dat ze iemand nodig hebben van de 'onconventionele oorlogsvoering' afdeling van het leger. De top militaire aide van Gates, Lt General David Rodriguez, gaat als McChrystals assistent mee, wat al aangeeft hoe dicht de oorlog bij de minister van defensie staat.

Eerst concessie gezondheidsindustrie VS

De gezondheidsindustrie in de VS zou de komende tien jaar 2000 miljard dollar kunnen bezuinigingen in kosten. Goed nieuws voor Obama die de touwtjes van de te dure gezondheidszorg en te weinig verzekerde mensen aan elkaar moet knopen. Met 16 procent van zijn economische output, besteedt de VS meer dan welk land dan ook aan gezondheidszorg. De hearings over de verzekeringen staan te beginnen en dit is in elk geval een opening die de industrie maakt om enige goede wil te scheppen.

Twee staten? Netahnyahu zal net doen of het een concessie is.

Volgende week bezoekt Nethanyahu president Obama. Vooralsnog heeft Nethanyahu een twee staten oplossing verworpen maar het zou mij niet verbazen als hij dat uit taktische overwegingen heeft gedaan. Maw. door straks op dat terrein toe te geven (een terrein dat eerdere regeringen al lang hadden gegeven) lijkt hij flexibel maar is dat niet, omdat hij meegaat met iets dat al onvermijdelijk is. Daarvoor zou hij geen krediet moeten krijgen. Nethanyahu was op bezoek bij Mubarak en na afloop weigerden beide vragen te beantwoorden, een indicatie dat de verdeeldheid groot is.

Eurofigherdebat in GB = JSF hier

Groot Brittannië heeft zijn eigen JSF debat, alleen gaat het daar over de Eurofighter. Ook hier heeft de regering zich vastgelegd op bijdrages aan het bouwproces (er moet 1,45 miljard Euro opgehoest worden) en is de vraag niet beantwoord of ze die vliegtuigjes nodig hebben. De FT roept de Engelse regering op om na te denken wat voor militaire macht ze nodig heeft - wat een originele gedachte, waarom is onze regering daar niet opgekomen toen ze ons de JSF door de strot duwde?

Verdonk bepaalt wat fatsoen is, een nederlaag voor persoonlijke vrijheid

De Centrale Raad van Beroep heeft geoordeeld dat een docente die besloot dat handen geven niet meer tot haar repertoir behoorde (een geval van godsdienstverdwazing zoals er wel meer zijn) ontslagen mag worden van het VMBO waar ze les gaf. De raad oordeelde dat de docente de fatsoensnormen van Nederland moest overbrengen aan de scholieren die op de arbeidsmarkt actief moesten worden. Volgens mij is dat niet principieel, zoals sommigen betogen, maar juist ad hoc, Verdonk nonsens. Wie bepaalt wat die normen zijn? Wilders soms? En meer to the point, wat doet het ertoe dat deze vrouw geen hand wil geven? Als andere godsdienstverdwaasde scholieren daartoe besluiten, dan doen ze dat. Daar verandert deze uitspraak niets aan. Krijgen ze dan geen diploma? Heeft een docente een voorbeeldfunctie? Ja, in zeker opzicht, maar niet op dit specifieke terrein. Voor je het weet bepaalt de 'wij weten wat Nederlands is' fatsoensbrigade wat wel en niet geldt als voorbeeld.

11 mei 2009

Bos heeft gelijk

Ik begrijp dat nu ook Wouter Bos niet wil regeren met de partij van de Grote Leider. De reden is de enige juiste: je kunt niet samenwerken met een partij, met een groepering die mensen in de samenleving tegen elkaar opzet. Dat is tegelijk het grote probleem, want zolang je dat soort lui nooit dwingt om hun idioterie te toetsen aan de praktijk, kunnen ze hun ideeën volhouden. Toch denk ik dat het voor Wilders en zijn stichting gerechtvaardigd is. Natuurlijk zegt hij dat het een linkse samenzwering is en we mogen in een open en harde campagne straks horen wat het CDA en de VVD vinden van zijn praktijken. Dan weet iedereen ten minste waar hij aan toe is en kunnen kiezers zich afkeren van pluche beluste christen democraten die weigeren stelling te nemen. De GL mag volhouden dat het een cordon sanitaire is, het is meer een cordon. Een bolwerk tegen de schaamteloze en smakeloze kanten van wat de Grote Leider vertegenwoordigt. Daarvan kun je inderdaad vooraf al zeggen dat je er niet mee kunt en niet mee wilt samenwerken.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors