7 juli 2009 - 9 augustus 2009

7 juli 2009 - 9 augustus 2009

door Frans Verhagen

De blogposts op deze pagina zijn geschreven door Frans Verhagen (Oud beheerder van Amerika.nl)

9 augustus 2009

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 292 reizen naar Amerika

Afghaanse dromen

Een wat al te openhartige generaal verkondigde gisteren dat de NAVO nog wel veertig jaar in Afghanistan zal moeten blijven. Niet met al die soldaten die er nu zitten maar met voldoende om het lokale regime overeind te houden en te pretenderen dat Afghanen zelf het werk doen (Vietnamisering heette dat in een eerder debacle). Zo lang gaat het niet duren omdat de NAVO voor die tijd zijn nederlaag erkend zal hebben en de bevolking, noch in Europa noch in Amerika, zin heeft om het land te helpen. En als u wilt zien hoe ernstig het is in het land, dan kunt u in het NY Times Magazine van deze week een portret lezen van de man die daar straks wordt herkozen als president, Karzai, onze man. Ons probleem.

De Limbaugh leugens

Het schijnt dat het wildste debat over de gezondheidszorg in de VS gaat over een non issue. Christelijk rechts, opgejuind door Rush Limbaugh, meent dat de nieuwe wet euthanasie mogelijk zou maken, in de woorden van Limbaugh (een soort verdeeld zaaiende kloon van Wilders, of omgekeerd), ambtenaren zouden beslissen wanneer je dood moet. Volstrekte onzin en de mensen die zitten te roepen in town hall meetings hebben het wetsontwerp niet gelezen en weten niet waar ze het over hebben. Maar zo'n onderwerp heeft wel het potentieel om de wet te doen ontsporen. Soms moet je onzin negeren, maar misschien moet Obama toch wat zeggen. Maar hij zit met een dilemma. Door het onderwerp op de termen van Limbaugh op te pakken geeft hij het misschien kracht die het anders niet zou hebben. Maar het is het volgende hoofdstuk in de verslechterende publieke omgangsvormen, in de VS net zogoed als hier. Debatten over serieuze onderwerpen worden gekidnapt door lui die flauwekulzaken aankaarten, bij ons het handen schudden van Verdonk, of het geneuzel over boerka's en hoofddoekjes. Het ondermijnt publieke discussies.

De teloorgang van de Nederlandse radio

Toevallig luisterde ik vrijdag even naar BNR en rolde in die nieuwe ouwehoer formule die ze hebben voor de vroege middag. Zogenaamd scherpe debaters gaan met luisteraars in de slag over een provocerend onderwerp. Niet mijn pakkie an, maar wat me irriteerde was de stelling waarover een zich serieus noemend radiostation 'debatteerde': de feminisering van de rechtsspraak. De presentator, ik vermoed dat het Sander Simons was maar dat weet ik niet zeker, stelde dat doordat er meer vrouwen rechter werden de straffen lager uitvielen en dat vond hij, dat spreekt, een slechte zaak. Ik vond het een slechte zaak dat een zo onzinnige stelling serieus genomen wordt en dat een presentator die blijkbaar zoiets meent de vloer krijgt (de tegenwerping dat hij alleen maar een stelling ophangt om discussie los te krijgen gaat niet op, vind ik, op die manier kun je ook de leugens en onzin van Rush Limbaugh rechtvaardigen). Jammer van BNR. Zal wel niets meer worden. Helaas, dan blijven we zitten met het marketing kwartiertje op Radio 1 waar deze week mediatrainer Victor de Koning ongegeneerd zijn winkeltje mocht promoten of programmamakers hun product kunnen aanprijzen, gevolgd door de debiele nieuwsquiz.

7 augustus 2009

De Clintons

Diederik van Hoogstraten schrijft in de Volkskrant dat de Clintons 'weer helemaal terug zijn'. Dat lijkt me wat overdreven. Billie boekte een leuk succes en Hillary mag in Afrika rondreizen. Maar om dat een comeback te noemen? Hillary was nooit weg, althans niet als minister, al moest ze na haar gebroken arm en een saaie voorzomer, weer laten zien dat ze meespeelde. Billie wilde altijd een rol spelen als wereldleider (waarbij Jimmy Carter, veel beschimpt, toch al voorbeeld geldt) maar ja, die rol wordt wel helemaal bepaald door Barack Obama. Die is slim en daarom genereus. Hij gebruikt de Clintons voor zover hij kan en vindt het niet erg dat ze daar wat gloed aan ontlenen. Om onverklaarbare redenen houden Nederlanders een zwak plekje voor de Clintons maar waarom de correspondent dat ook heeft, is minder duidelijk.

Afghanistan

Volgens een onderzoek van CNN is een meerderheid van de Amerikanen tegen de Amerikaanse activiteit in Afghanistan (ietwat gemakkelijk wordt gezegd 'tegen de oorlog' maar ja, niemand is 'voor de oorlog', dus daar kun je niet zoveel mee). De meeste mensen vinden het niet verstandig, blijkbaar, dat Obama zijn nek in de strop van Afghanistan steekt. Ik kan alleen maar zeggen dat deze mensen daarin groot gelijk hebben. Of het wat uitmaakt? Ik betwijfel het. De nieuwe NAVO baas Rasmussen mag wel roepen dat hij wil praten met gematigde Talimannen, maar hij weet niet wie dat zijn. Voorlopig zit hij met een verkiezingsstrijd waarbij de ineffectieve Karzai waarschijnlijk wordt herkozen. De vraag is of dat nou weer veel uitmaakt, want blijkbaar komt die man zijn gebarricadeerde paleis niet meer uit.

In de FT stond vanochtend een redactioneel dat betoogde dat de NAVO meer een alliantie moet worden en minder een samenwerkingsverband waarin leden kunnen kiezen wat ze leuk vinden en wat niet. Ja, zal best. Maar de NAVO is een organisatie die met veel bureaucratische Houdini activiteit de Koude Oorlog heeft overleefd maar die geen nieuwe, door iedereen onderschreven missie heeft. Afghanistan is daarvan het resultaat - waarbij het door Hoop Scheffer ook nog eens, heel onverstandig, is verheven tot een 'do or die' onderneming. Als het 'die' is kunnen we maar beter vast gaan bedenken wat we na de NAVO willen.

6 augustus 2009

Domme regels, domme resultaten

We leren het nooit. Als je domme overheidsregelingen maakt dan worden ze misbruikt. Dat zouden we toch moeten weten. Nu blijkt dat de sloopregeling die je in Duitsland 2500 Euro oplevert voor een oude bak koren op de molen van de georganiseerde misdaad. Die transporteerde 50.000 zogenaamde sloopbakken naar het buitenland. Wat een verrassing. Domme regeling, domme resultaten. Dat geldt ook voor de voorgestelde wet om het rijdend pielen aan je Tom Tom te verbieden. Valt niet te handhaven. Mensen houden zich er niet aan en worden niet gestraft en dat ondermijnt onze rechtsstaat. Kijk maar naar het mobiele bellen. Stikt van de mensen die dat nog steeds niet hands free doen. De kans om gepakt te worden is dan ook erg klein. Laten we de verleiding weerstaan om regelingen te maken die geen resultaat kunnen hebben, of erger, alleen maar negatief werken.

Glimmende Billie

Bill Clinton straalt in alle aandacht die hij krijgt. Terecht. Het was een ongewoon gedisciplineerd optreden van de ex president. Kim kon glimlachen wat hij wilde, Clinton gaf niets terug. Bleef grim kijken. Ondertussen heeft Kim inderdaad wat hij dacht dat ik wilde: een bilateraal gesprek met de VS en niet het zes landen forum waar minder gemakkelijk te rommelen valt. Gaat het wat opleveren? Ik weet het niet. Alle andere beleid heeft ook niets opgeleverd, dus waarom dit niet proberen. Clinton is de aangewezen persoon om er nu mee door te gaan.

5 augustus 2009

Onze eigen klusjesman gezaghebbend?

De reclame code commissie vindt Maurice de Hond 'gezaghebbend' om reclame te maken voor energiebedrijven. Ik moest wel even lachen. De Hond is volgens mij een invloedrijke manipuleerder maar gezaghebbend? Niettemin hoop ik dat zijn conterfijtsel van de reclameborden en tv verdwijnt, niet vanwege zijn gezag maar vanwege de irritatie die de bijklusser bij me oproept. Als ik er al ooit over had gedacht te switchen naar een andere energieclub, dan zou dat er nooit een zijn die deze man inhuurt als zijn gezicht.

Voorspelbare drama's

Opnieuw een 'drama' in Amerika. Een mafketel schiet een paar mensen dood en dan zichzelf. Dat is geen drama. Het is volstrekt voorspelbaar in die wapengekke samenleving. Je kunt er de klok op gelijk zetten. Ik heb me laten vertellen dat sinds het aantreden van Obama de wapenwinkels goede zaken gedaan hebben en de gevolgen zullen inderdaad dramatisch voorspelbaar zijn.

Koreaanse opening?

Bill Clinton heeft zijn journalisten meegekregen uit Noord Korea. Een moi succes waarvan de diepere betekenis vooralsnog onduidelijk is. Probeert Noord Korea om China heen direct met de VS te praten? Is er sprake van een opening? Of is het de zoveelste sluwe move van de oude Kim?

4 augustus 2009

Kuifje in Noord Korea

Zul je altijd zien, schrijf ik net over de stoorzender Billy en dan gaat hij op bezoek bij Kim Il Sung. Ik weet niet precies wat ik ervan moet denken. De Noord Koreanen zijn er altijd goed in om hun troeven zo goed mogelijk uit te spelen, in dit geval twee gevangen genomen journalisten. Onduidelijk wat het precies moet opleveren. Op de foto zag ouwe Kim er trouwens niet echt gezond uit. Billy daarentegen.

NRC komkommer

Het zal wel komkommertijd zijn en het aanbod van opinie artikelen is waarschijnlijk gering maar dat is geen excuus voor de NRC om vanavond een stupide artikel te plaatsen. Stupide in twee opzichten. De auteur verklaart de opkomst van Wilders helemaal uit de Marokkaanse rotjong waar niemand wat aan heeft gedaan. Hij weet ook waarom die rotjong zo zijn. Dat komt door hun cultuur. Het zijn beide argumentaties van de koude grond. Die paar honderd jongens kunnen nooit de verklaring zijn voor Wilders. Daar zit veel meer achter en hij woelt veel meer los dan alleen dit probleempje. Wilders probeert structureel delen van de samenleving tegen elkaar op te zetten en een tegenstelling elite/gewoon volk te creëren. Daarvoor gebruikt hij zijn Gouda jongens maar het is niet de verklaring. En die cultuur. Ach ja, het gemakkelijkst is om deze auteur (en de opinieredactie) naar Frank Bovenkerk te verwijzen die in zijn rede nou net alle argumenten gaf waarom dit flauwekul is.

Bill Clinton: stoorzender extra ordinaire

In de Washington Post vandaag een interessant artikel over het proces waardoor Ted Kennedy besloot om Barack Obama te steunen in de voorverkiezingen, een beslissende gebeurtenis. Ik heb het gefascineerd gelezen omdat het alles bevestigt wat ik altijd al dacht van Bill Clintons kwade genius. Los van de inhoudelijke vraag of Hillary of Obama de betere kandidaat was (ik denk dat Kennedy dat vrij snel beslist had - net als ik dacht hij dat Clinton wel kon winnen maar nooit de president kon zijn die het land zou veranderen) ergerde de senator zich aan de manier waarop de Clintons probeerden ras in de campagne in te voeren.
Dit was allemaal nog voor South Carolina waar Bill Clinton de stupide opmerking maakte over Jesse Jackson die hem, tot zijn grote ergernis, werd nagedragen als racistisch. Hem, de blanke president van zwart Amerika! Maar wie de discussie met Kennedy leest, ziet precies waar Bill Clinton mee bezig was.

Maar ook waarom zijn presidentschap uiteindelijk een teleurstelling was. Een ongedisciplineerde man die in zijn emoties argumenten gebruikt waarvan hij had moeten weten dat ze Kennedy tegen de haren instreken en precies dat veroorzaakten wat hij niet wilde: steun aan Obama.
Het bevestigt ook mijn toenmalige analyse van de campagne. Dat Bill Clinton een netto negatieve bijdrage leverde aan Hillary. Ik zie ze nog staan, die oude hap op het verliezerspodium in Iowa: al die Clinton lui die je nooit meer weer had willen zien. Sowieso was Clintons advies om in Iowa mee te doen al fout. Enfin, de meest talentvolle en meest teleurstellende politicus van de afgelopen decennia toonde zich opnieuw van zijn slechtste kant. Je moet je niet voorstellen wat er gebeurd zou zijn als Hillary had gewonnen en Bill zijn perfide invloed zou hebben aangewend in het Witte Huis (nog los van de onvermijdelijke schandalen die gevolgd zouden zijn). Gelukkig hakte de oude Kennedy de knoop snel door.

Een zwart gat in Afghanistan

De nieuwe NAVO baas, Rasmussen, klinkt bijna hetzelfde als de oude, Hoop Scheffer. Meer Europese troepen naar Afghanistan, we blijven tot we hebben gewonnen (wat dat ook moge betekenen). Ondertussen stuurt de Taliban raketten naar Kaboel en hebben de Navo troepen in juli de meeste doden geboekt sinds ze zich in dat onzalige avontuur lieten meeslepen. Waar sterven die mensen voor? Misschien dat Rasmussen het weet, naar mijn idee is het voor niets. Afghanistan is een groot zwart gat, of een diepe, bodemloze put, u mag de metafoor zelf uitkiezen. Was niks, wordt niks en gaat ons duur kosten.
Rasmussen reikte wel een wat opener hand naar de Russen dan Hoop deed. Niets concreets maar aangezien Hoop in Moskou niet erg welkom was (hij werd terecht gezien als zetbaas van de regering Bush) ligt er ruimte voor openingen.

Banken zijn net als de Bourbons: niets geleerd, niets onthouden

Ik begrijp weinig van banken en dat geldt zo te zien ook voor het Amerikaanse congres en de diverse regeringen. Ze verdienen hun geld ergens mee, ook in de diepte van een recessie. Met high speed deals bijvoorbeeld, in een split second grote marktpartijen verhandelen net voordat een andere grote partij bij die markt aankomt. Met waardering van assets heeft dat natuurlijk weinig te maken en de rol van de aandelenmarkt als serieuze waardebepaler van bedrijven valt te betwijfelen. Maar ter zake. Banken die een half jaar geleden nog gered moesten worden door de belastingbetaler omdat ze door overbetaalde handelaars aan de rand van de afgrond waren gebracht, maken nu weer grote winsten en keren grote bonussen uit aan, juist ja, diezelfde handelaars. De banken claimen hen nodig te hebben en als zij het niet betalen, lopen die lui weg. Maar wie waren ook weer verantwoordelijk voor de problemen? Toch diezelfde lui? Beats me. Jammer dat we die banken moesten redden. We hadden er wel wat meer mogen laten kelderen.

Laat maar zitten, dat Midden Oosten

De kansen op vooruitgang in het Midden Oosten zijn minimaal. Israël speelt een spelletje met zijn uitbreidingen van settlements waar Obama niet op in kan gaan - het stopzetten van iets dat nooit had mogen beginnen kan geen concessie zijn. De Saoudi's zijn nu zo vaak bedrogen door de Israëli's dat van die kant ook geen steun valt te verwachten, zoals een editorial in de FT mooi verwoordt. Ik ben helemaal voor het aanjagen van processen die ergens toe leiden maar ik vrees dat we de hoop dat Obama een doorbraak zou kunnen forceren wel kunnen opgeven. De vraag is of hij de schijn moet ophouden of de Israëli's gewoon moet zeggen: zak maar in de stront.

Ondernemersrisico

Horeca ondernemers claimen schadevergoedingen wegens gederfde omzet op 30 april. Onzin. Een dergelijke calamiteit moet niet door de belastingbetaler vergoed worden. Dat is ondernemersrisico, net als slecht weer. Zodra je gaat uitkeren is de beer los, dan komen ze allemaal met belachelijke claims. De fantasiebedragen vliegen over de tafel. Stel dat Trix de dag tevoren was overleden? Hadden we dan ook uitgekeerd? Als je je omzet afhankelijk maakt van publieke gebeurtenissen dan lijdt je ook schade als die niet doorgaan. Dat is ondernemersschade. Tough shit. Als je aan het uitkeren slaat moet je niet raar opkijken, zoals de kranten vandaag schijnen te doen, dat Jan en Alleman schade claimt.

2 augustus 2009

Je zou denken dat met de verkiezing van Obama het rassenprobleem in Amerika wat van zijn scherpte had verloren, maar de rel die zich vorige maand in Cambridge afspeelde doet anders vermoeden. Henry Louis Gates, een luidruchtige zwarte professor aan Harvard, probeerde op een dag zijn eigen huis binnen te komen. Zonder sleutel, het leek vanaf de straat verdacht veel op een inbraak. Een kordate dame in de straat meldde het aan de politie (waarbij een hoop heisa ontstond over de vraag of ze al of niet had bezegd dat het twee zwarte mannen waren, Gates en zijn taxichauffeur - de band van 911 bood uitkomst: dat had ze niet). De politieman die opdook kreeg het aan de stok met Gates die zich gedroeg zoals hij wel vaker doet, een kortaffe, snel beledigde arrogante professor aan Harvard. Het lijkt een misverstand dat snel opgehelderd moet kunnen worden maar dat gebeurde niet. Gates werd vier uur op het bureau vastgehouden en was laaiend, klagend over racisme - op zijn minst.

Op een persconferentie werd Obama erover gevraagd en hoewel hij beter niets had kunnen zeggen, wijdde hij er een opinie aan. De persconferentie ging over gezondheidszorg maar u raadt het al, ook in de VS regeert de mediahype: het nieuws ging over dit vermeende geval van racisme. Een storm in een glas water. Maar het vertelde opnieuw iets over de hypergevoeligheid van Amerika voor racisme en over de verrassende naïviteit van Obama daarover. Obama's oplossing was typisch Obama. HIj haalde Gates en de politieman naar het Witte Huis, dronk met hen een glas bier en herstelde de vrede. De politieman bleek heel aardig, zei Gates, zolang hij hem niet probeerde te arresteren.
Ik verwijs maar naar het opinie artikel dat Frank Rich er aan wijdde om een dieper inzicht te krijgen dan ik hier kan bieden, maar het vertelt weer iets onaangenaams over de hijgerige media aandacht.

Paljas Palin

Ik heb pas nu mijn Vanity Fair binnen en pas nu gelezen waarom Sarah Palin eigenlijk vertrekt. Nou ja, waarom? Niemand weet het precies. Het artikel betoogt, tamelijk overtuigend, dat ze een loose canon is, dat ze vreselijke ballast was in de McCain campagne en dat ze eigenlijk genoeg had van het gouverneurschap (het artikel verscheen voor haar aftreden, dus dat had de auteur goed gezien). Palin wordt door de auteur beschreven als een typisch narcistisch geval. Maar ook als een rauw, ongepolijst politiek talent dat helaas fundamenteel ondermijnd wordt door totaal gebrek aan discipline, concentratie en basisintelligentie. Niet dat ze dom is, verre van dat, maar intelligent gebruik van je intelligentie is wat anders. Enfin, het is voor iedereen behalve voor christelijk rechts en Bart Jan Spruyt, volstrekt duidelijk dat Palin totaal ongeschikt was voor het vice presidentschap en sindsdien ook wel duidelijk heeft gemaakt, voor elk nationaal ambt. Een mediacarrière lijkt in het verschiet en daarmee is de cirkel rond. Een vrouw die zich beklaagde over de media invasie van haar privacy en vervolgens haar gezin het podium op stuurde, die haar privé leven terug wil maar niet de aandacht kwijt wil van een conservatieve darling, die vrouw zoekt haar heil in de media.

1 augustus 2009

Bella Italië

Ik heb een deel van de vakantie in Italië doorgebracht. Een plezierig land, om het zwak uit te drukken. Maar ik begrijp nu ook beter waarom het geleid wordt door die clown. Als je alle negatieve verhalen over Italië optelt, krijg je wel eens de indruk dat er niets functioneert. Nu zou ik niet in een positie willen zijn om daar vergunningen of iets dergelijks aan te moeten vragen, maar ik moet zeggen dat de openbare diensten, voorzover ik ze kon gadeslaan, behoorlijk goed functioneren. Het is ongetwijfeld mijn eigen vooroordeel om te verwachten dat dit niet zo zou zijn. Maar ik begrijp nu hoe je zonder al te veel moeite op de clown Berlusconi kunt stemmen. Het verandert immers weinig in de dagelijkse gang van zaken en het is waar dat het alternatief ook weinig aantrekkelijk is. Ook begrijp ik nu beter waarom het racistisch appèl van Berlusconi en de Liga North zoveel weerklank vindt. Er zit een behoorlijk grote, in elk geval heel zichtbare, groep Afrikanen in Italië. Zo op het eerste gezicht een flink aantal keurig geïntegreerd en wat al niet, maar ook veel straatverkopers en hangjongeren.

Over dat laatste gesproken, een van die aspecten die zo aantrekken in landen als Italië en Griekenland is nou juist dat veel mensen rondhangen. Oude mannen die keuvelen, jongeren op de trappen van het stadhuis, de kerk of waar dan ook. Het hoort er allemaal bij, bij een samenleving die half op straat leeft. In Nederland zijn we dat minder gewend, misschien dat we daarom zo spastisch doen over onze hangjongeren. Enfin, Sienna met in het palazzo zijn prachtige fresco's van de slechte bestuurders, de goede bestuurders en de effecten die dat heeft op de stad, was weer fantastisch. Als leesvoer had ik Quentin Skinners boek over Machiavelli en andere republikeinse schrijvers meegenomen. Altijd verrassend hoe een analyse van veertiende en vijftiende eeuwse stadstaten die republiekeins bestuur ontdekken je aan het denken kunnen zetten over de 21ste eeuw.

In Vicenza, een van de leukere steden, bekeken we de Paladio architectuur die zoveel invloed heeft gehad op het Amerikaanse bouwen. Jefferson was een fan, Monticello draagt er de sporen van maar eigenlijk alle overheidsgebouwen in Washington. De leukste stad die wij bezochten was Ravenna. Niet alleen zijn de mozaïeken wonderschoon, het is ook een compacte stad die eindeloos plezierig is.
Dat ze daar in Italië ook nog de beste keuken hebben, dat is mooi meegenomen. Voor de prijs van twee eetcafé etentjes in Amsterdam krijg je daar een kwaliteitsmaal voor vier personen. Ik weet niet precies hoe dat komt, dat wij in Nederland zo'n absurd hoge prijzen betalen voor matig voedsel. 't Was mooi, kortom.

Gezondheidszorg

Het is moeilijk om de wetgeving rondom de gezondheidszorg te volgen als je het niet van dag tot dag bijhoudt. Maar ik begrijp uit de Amerikaanse kranten vandaag dat er een compromis is aangenomen in het huis dat kans van slagen lijkt te hebben. Vijftien september zou de deadline zijn. Heel goed want een mislukking op dit terrein zou desastreus zijn voor de geloofwaardigheid van Obama.

Biden vrijt Georgië op

Ik was niet erg enthousiast over Joe Bidens Georgië en Oekraïne toer, althans niet over het opvrijen van de leiders daar. Ook de belofte dat ze ooit NAVO lid mogen worden lijkt me nog steeds ongepast, maar misschien is het geen probleem omdat we weten dat het toch nooit zal gebeuren. Maar het lijkt erop dat de regering Obama tegenover deze twee landen grosso mode dezelfde lijn volgt als de regering Bush. Nu konden ze natuurlijk moeilijk daarmee breken, maar toch, zo opzichtig Saakashvili een hart onder de riem steken vond ik niet nodig.

Ontkerkelijkende moslims en de islamisering van Nederland

Volgens een uitgebreid CBS rapport neemt de ontkerkelijking onder moslims sterk toe. Ze zien zichzelf nog wel als moslim maar komen niet in de moskee en houden zich ook niet aan de regels van hun geloof. Zo ongeveer als de meeste Nederlanders. Amanda de Waanzinnige, de hogepriesteres van de anti-islambrigades, meent desalniettemin dat de dreiging van de islamisering van Nederland op volle kracht doorgaat. De radicalen komen immers al lang niet meer in de moskee. Huh? Natuurlijk moet de Waanzinnige met alle macht blijven volhouden dat we in Nederland overrompeld worden door die verdraaide moslims, die ons ook nog voor de gek houden door niet meer naar de moskee te gaan. Dat is haar riedel, haar Wilders praatje en haar sollicitatiebrief naar een zetel voor de PVV. Begrijpelijk maar onzin blijft het.

8 juli 2009

Rita Palin

Frau Verdonk is de Sarah Palin van de Nederlandse politiek. Nou ja, minus de kwaliteiten die Palin een miss Alaska maakten. Nu heeft ze toch een partij opgericht. Voor 24 Euro mag u meedoen. Maar de beweging blijft ook bestaan. Mag u voor niets meedoen maar dan kunt u niet stemmen over kandidaten, begroting en dergelijke. Palin en Verdonk. Omhooggevallen en krampachtig pogend, op hun tandvlees, aan hun nagels hangend, om relevant te blijven. En gedoemd. Want voor beide dames geldt dat ze in hun zelfdelusie - aangejaagd, interessant genoeg, door mannetjes om hen heen - zijn gaan geloven in hun kracht. Kracht waarvoor? Niemand die het weet, maar kracht. Recht door zee. Cleaning up Washington.
Verdonk buigt voor de harde werkelijkheid van mislukking maar ook van de noodzaak om mensen om je heen aan je te binden, deelgenoot te maken maar ook medeverantwoordelijk. De Grote Leider heeft een andere strategie, die naar mijn idee net zo gedoemd is. Ook hij zal niet ontkomen aan een of andere vorm van organisatie die vertegenwoordigt, als hij tenminste vertegenwoordiger van zijn kiezers wil zijn. Dat wordt nog leuk.

Leercurve

Obama kan blijkbaar geen potten breken in Moskou. Niet geheel onverwacht. De Russen konden natuurlijk beter overweg met een malloot als George W. Bush of met een voorspelbare hardliner als John McCain: veel geblaas en geen actie. Maar nu wordt het interessant voor Obama. Hier wordt iets van hem gevraagd dat niet bij voorbaat in zijn imponerende arsenaal aanwezig is, de kunst om belangen aan elkaar te knopen op een diplomatieke manier. Ik zeg niet dat hij het niet zou kunnen maar hier zie je de leercurve.

7 juli 2009

Palin eenvoudig verklaard

Een van meer interessante, want eenvoudige analyses van het Palin en Sanford drama is te vinden in de column van Stanley Fish. We overinterpreteren, zegt hij. Palin rammelde er maar wat op los maar wat ze zei was eigenlijk: mijn leven is een hel met al dat gezeik aan mijn kop sinds McCain me vroeg. Ik heb er genoeg van.
Sanford ratelde ook 18 minuten en zei eigenlijk maar één ding: ik ben verliefd en weet me geen raad. Alles wat we er verder in lezen, is onzin en zogenaamd deskundigen gewauwel. Klik hier:

De politieke paus

De paus wil de G-8 beïnvloeden en dus heeft hij een paper geschreven over de kwalijke gevolgen van neo-kapitalisme. Waarom zou iemand het lezen of zich er iets van aantrekken? Misschien omdat de paus een politicus is die probeert invloed uit te oefenen? Omdat de katholieke kerk een geschiedenis heeft van encyclieken die haar volgzame schapen problemen opleverde. In Rerum Novarum gaf Leo XIII in 1891 zijn visie op socialisme, in Quadragesimo Uno deed Pius XI er in 1931 nog een schepje bovenop door een soort corporatisme te suggereren als alternatief voor kapitalisme en socialisme. De scheiding van kerk en staat wordt tegenwoordig niet meer bedreigd omdat katholieken zich geen donder aantrekken van wat de paus zegt maar het is bizar dat in een land waar de islam in het verdomhoekje zit als 'ideologie' (nou ja, er is één gek met veel volgelingen die dat vinden) zo'n encycliek over de banken heel serieus wordt genomen. Dan hebben we het nog niet eens over zulke rariteiten als het Mandement in 1953 dat katholieke Nederlanders verbood om de PvdA en de VARA te steunen, of de absurditeit van Paulus VI en zijn Humanae Vitae waarin hij voorbehoedsmiddelen verbood, een van de zegeningen voor de mensheid. Enfin, ik wil maar zeggen, laten we dat geneuzel over scheiding van kerk en staat waar moslims last van zouden hebben even in perspectief zien. Ja, ze roepen in Rome niet op tot Jihad. Maar de moordenaar van de abortus arts in Kansas is net zo'n product van deze geloofsverdwazing als Mohammed B. dat was van zijn geloof. Laten we geloof gewoon lekker privé houden, dan zijn we allemaal beter af.

Michael Jackson? Who cares?

Zelden zoveel onzin gehoord als over de grootste komkommer van deze zomer, Michael Jackson. Vanmiddag werd André Hazes erbij gehaald, waarvan 'het Nederlandse volk' afscheid nam in de Arena (ik hoorde niet bij dat volk, laat dat duidelijk zijn) en een Amerika deskundige die het geheel in emotie kon plaatsen, 'typisch Amerikaans' ga maar eens naar een gospeldienst, tegenover de nuchtere Hollanders. Gelul. Ik werd gisteren ook gebeld door de NCRV om in dat programma wat te zeggen over de Amerikaanse media. Ik heb ze verteld dat er niets zinnigs over te zeggen viel door een Amerika-deskundige en dat het moeilijk zou zijn iemand te vinden. Ik had het verkeerd.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors