6 april 2010 - 19 april 2010

6 april 2010 - 19 april 2010

door Frans Verhagen

De blogposts op deze pagina zijn geschreven door Frans Verhagen (Oud beheerder van Amerika.nl)

19 april 2010

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 342 reizen naar Amerika

Nog steeds een eiland

Nooit had je meer dat eilandgevoel in Engeland dan de afgelopen dagen. Donderdagochtend had ik vrijwel de laatste vlucht die Londen bereikte en nadat ik me daarmee gelukkig geprezen had, begon door te dringen dat je er voorlopig ook niet meer weg kwam. Een lucky break zondagochtend leverde me kaartjes op voor de Eurostar naar Parijs (niet zonder twee uur in de rij gestaan te hebben) en een zonnige middag in de Jardin Luxembourg. Een behoorlijk vertraagde Thalys zorgde ervoor dat ik toch in Amsterdam terug was, twee dagen eerder dan ik zaterdag verwachtte. In Londen en in Parijs was het een puinhoop, hoewel de mensen in de rijen zich keurig gedroegen. Alle Eurostars uit Londen tot dinsdag vol, in Parijs werd zelfs gewaarschuwd dat de Eurostar voor de volgende vijf dagen was volgeboekt. Zie maar eens terug te komen/weg te komen. Engeland ís een eiland, ook in de 21ste eeuw.

De doorbraak van Clegg

Het debat in Engeland afgelopen donderdag was fascinerend. Heel Amerikaans en tegelijk heel Engels. De nazit, alle nabesprekingen met spinners en met 'het publiek' was stukken beter dan wat de Amerikanen produceren. En het resultaat, de doorbraak van Nick Clegg van de Liberals was het voorspelbare gevolg. Opeens zagen mensen iemand die door de twee partijen werd genegeerd op gelijk niveau opereren en, lo and behold, hij was een stuk interessanter dan die andere twee. In een pub leverde het deze conversatie op. 'Heb je dat debat gisteren gezien?' 'Yeah, die een vent deed het hartstikke goed, hoe heet ie? Nick something.' 'Nick Clegg?' 'Yeah. Die'. Debatten zijn altijd in het voordeel van de onbekende uitdager en dit was geen uitzondering. Maar je moet het nog wel waarmaken. Clegg deed dat donderdag en de hype was misschien wat al te groot in de dagen erna (peilingen zetten alle drie de partijen rond de 30 procent maar daarvan wordt je weinig wijzer in het Engelse discrictenstelsel) en Clegg moet nu twee debatten laten zien dat hij meer is dan de new kid on the block. Maar het was een eerste stap voor het openbreken van het Engelse systeem. Gordon Brown was ondertussen slaapverwekkend en weinig vertrouwen wekkend, David Cameron oogde en klonk spits en te jong, met te weinig gravitas. Volgende debatten: Brown valt Cameron aan, Cameron valt Clegg aan, Clegg wijst op de oude politiek. Leuk. Wordt vervolgd.

Oplichters bij Goldman Sachs

Goldman Sachs wordt vervolgd door de SEC, de Security and Exchange Commision. Mooi. Het verhaal is dan ook stuitend. Je denkt dat het slecht gaat aflopen met de hypothekenmarkt (we praten 2007). Hoe kun je daaraan verdienen? Wel, je selecteert de meest kwetsbare hypotheken, koopt die voor een schappelijke prijs, stopt ze in een fonds en maakt investeerders wijs dat dit fonds een veilige belegging is met hoge rendementskansen. Vervolgens zet je een structuur op die erop rekent dat de hypotheken onderuit gaan en wedt je tégen het veelbelovende fonds dat je net hebt opgezet. De markt crasht en je verdient één miljard dollar. Dat is, kort en onvolledig samengevat, de klacht tegen Goldman en het lijdt geen twijfel dat er plenty andere deals zijn te vinden die de stupide investeerders (in dit geval ook ABN AMRO voor 840 miljoen dollar) om de tuin hebben geleid. Goldman roept dat het een politiek gedreven proces is. Dat er zondebokken gevonden moeten worden. Nonsens. Goldman en veel anderen waren crimineel bezig en dat moet gestraft worden.

14 april 2010

Voetbalterreur

Wat ik nou niet begrijp is dat als er wat rommelt in Gouda of Slotervaart de wereld te klein is voor onze wakkere kranten en politici om het hardst roepen om actie, en dat nu er tot aan 25 april geluld gaat worden over de klemmende vraag of de terroristen van Ajax en Feijenoord tegen elkaar en de rest van de wereld beschermd moeten worden, tegen hoge kosten, er alleen maar getuttut wordt. Ik heb het al vaker gezegd: de kosten die onze wekelijkse voetbalfans veroorzaken zijn aanzienlijk hoger dan de schade die rotjong aanrichten in diverse wijken. Misschien kan Wilders dat eens doorrekenen.

Obama for professor

Obama speelde zijn rol als seminar leider voor 47 landen met verve. We wisten al dat hij het kon. Zijn optreden, maar ook het feit dat hij er nog een akkoord uitsleepte, ook als is het nog zo mager, laat zien dat Obama met hernieuwd zelfvertrouwen bezig is om zijn eerste jaar aan buitenlandse politiek openingen om te zetten in resultaten. Hij gebruikte de gelegenheid om de verbetering in de verhoudingen met China nog eens door te praten en mogelijk voortgang te bereiken in sancties voor Iran.

Gekken en nog grotere gekken

Grote afwezige in Washington was Nethanyahu die niet geconfronteerd wilde worden met vragen over Israëls nooit officieel erkende kernwapens. Gideon Rachman, die in Israël is voor gesprekken, schrijft op zijn blog dat de steun voor Nethanyahu afneemt. Aan de andere kant schrijft Rachman dat hij sprak met Benny Begin, de zoon van Menachem en nu minister in deze regering. Rachman realiseerde zich dat het altijd nog erger kan. Begin is een van die mensen die ideeën koestert over een Greater Israël, met permanente bezetting van de West Bank en een apartheidsregime waarin niet joden tweede rangs burgers zouden zijn.

Engelse verkiezingen

In het algemeen is het goed als partijen die twaalf jaar aan het bewind zijn geweest eens een tijdje in de oppositie gaan. Alleen al daarom zouden de Conservatieven de verkiezingen op 6 mei moeten winnen. Daarbij komt dat Gordon Brown een vermoeide, weinig inspirerende en soms ronduit krukkige indruk maakt. En, het belangrijkste misschien, het lijkt er ook op dat de verschillen tussen de Conservatieven en Labour niet zo groot zijn als ze in een verkiezingsstrijd worden gemaakt. Beide willen bezuinigingen op overheidsdiensten en de begrotingstekorten terugdringen. De conservatieven willen meteen beginnen en doen er voor de goede orde nog wat belastingverlagingen bij (VVD verkiezingsmateriaal), Labour wil wachten tot de recessie echt voorbij is. Gezond verstand zou het Labour beleid hier de voorkeur geven, maar het valt te verwachten dat de concrete omstandigheden de Conservatieven, als ze eenmaal regeren tot hetzelfde beleid zullen leiden.

Natuurlijk is het onduidelijk of David Cameron geschikt is als premier. Dat weet je nooit van tevoren. Hoewel het parlement een betere leerschool is dan wat kandidaten in de VS doormaken, blijft het altijd een gok. In elk geval is Cameron beter dan degenen de Conservatieven sinds John Majors neergang hebben gepresenteerd. De vraag is eerder of Cameron de anti-europese krachten in bedwang kan houden (zijn minister van Buitenlandse Zaken Hague - een voorganger die minder succesvol was - roept soms onverstandige dingen) en misschien zijn partij terug kan loodsen uit het isolement waarin ze zich in het Europese parlement heeft gemanueuvreerd. Bovendien lijken goede oude klassentegenstellingen mee te spelen en Cameron en zijn ploeg zijn onmiskenbaar afkomstig uit de upper class elite.

Gisteren presenteerden beide partijen hun programma's. Zoals de FT het beschrijft, dat van Labour een paperback met een cover die door Mao's pr adviseur is gemaakt onder de vlag: A future fair for all, wat lekker bekt. Dat van de Conservatieven in een zwarte, wat dikkere hardcover die zou doen denken aan een missaal, onder de titel: Invitation to Join the Government of Britain. Het individu moet zijn eigen toekomst kunnen bepalen, spreekt daaruit. Ook de vlag waaronder ze het programma gisteren presenteerden: Change, doet denken aan partijen in Nederland die deze boodschap hebben. Bottomline: de vraag of een overheid activistisch moet zijn of minimaal. Precies ook de vraag waar het in Nederland over zou moeten gaan en onder welke voorwaarden een van de twee wordt gekozen.

Morgen vindt het eerste televisiedebat plaats - het eerste ooit in de Engelse geschiedenis. Maandagavond was er in leuke documentaire op de BBC over de manier waarop Engelse politici, van Wilson tot Blair zich daaruit gewezeld hebben. Nu staat Brown er zo slecht voor dat hij geen keuze heeft. Voor Liberal Nick Clegg is het de kans om te laten zien dat er meer smaken zijn.

Het hoofdredactioneel van de FT complimenteert Cameron met zijn politieke visie, vooral de intoming van de onder Labour uitgedijde overheid. Maar de krant is sceptisch over zijn economisch beleid. Teveel bezuinigingen en te weinig verteld waar dat gaat gebeuren en hoe diep ze zouden zijn. Misschien komt er ooit een kleinere overheid, schrijft de FT, maar in de eerste jaren gaat dat zeker niet minder kosten. Er wordt te weinig aandacht besteed aan het begrotingstekort. Te veel gericht op goede tijden, vindt de FT. Maar ik kan uit de toon van deze editiorial al wel zien wie de FT straks gaat steunen als de krant een standpunt in moet nemen.

Schrapen op de bodem van het vat

De PVV lijst, ik schreef het gisteren al, liet zien dat Wilders diep duikt in het bestand van mensen die hij al kent uit fractieassistenten, gemeenteraadsleden en Likoed activisten. De grote leider wilde voorkomen dat hij in LPF achtige toestanden terecht kwam. Allez, dat valt effe tegen. Nummer vijf liep met wapens rond op zo'n Likoed bijeenkomst en is daarvoor gearresteerd. Nummer negen blijkt een amateur gezinstherapeut, onbekend in professionele kring. De hardloper op nummer 23 bleek niet record houder hordelopen maar hield dat prachtige resultaat slechts voor de atleten tussen 35 en 39 jaar. Nummer 34 is een ondernemer met een wankel verleden. Enfin, het is duidelijk dat Wilders grote moeite had serieuze kandidaten te vinden voor zijn één manszaak. Misschien moet hij een congres met zichzelf houden en de lijst wat uitwieden.

13 april 2010

Weg met de studiebeurs

Ik ben helemaal voor het afschaffen van de studiebeurs. Het is een achterhaald systeem dat veel bureaucratische rompslomp oplevert en weinig geld voor de studenten en een bonus voor mensen met hoge inkomens die ze niet nodig hebben. Gewoon een lening sluiten onder mooie voorwaarden (svp niet te veel bureaucratie daarbij) en die laten terugbetalen op basis van het later verdiende inkomen. Gaan daardoor minder mensen studeren? Nou, als ze nadenken over wat het kost om te studeren en dan concluderen dat dit niet erg aantrekkelijk is, dan lijkt me dat prima. We hebben al drssen genoeg en te weinig echte academici. Het argument dat onze studenten de kans moeten hebben een jaar te verknallen, hetzij aan het de corpsbal uithangen of bestuursactiviteiten, snijdt geen hout. Dat hoeft de samenleving niet te financieren. Als de studenten dat leuk vinden of als ze denken er later een leuk netwerk aan over te houden, dan moeten ze het vooral doen. Gewoon een jaartje extra lenen. What's the problem? Al mijn vrienden in de VS hebben op deze basis gestudeerd. En ja, er stond meer druk op de ketel maar ik geloof dat ik dat niet zo erg vond.

Nucleaire top ook over Iran

Obama gebruikt zijn nucleaire top in Washington om de neuzen één kant op te krijgen voor sancties tegen Iran. Het is al een succes dat China langs komt en de verhoudingen tussen de VS en China lijken te verbeteren (geheel op basis van gezond eigenbelang overigens), maar ik denk niet dat Obama al te veel moet verwachten van deze top wat de sancties betreft. Medvedev is meer bereidwillig dan ooit, maar we weten niet hoe Putin erover denkt. China zal warm/koud spelen. Een compromis over smart sanctions is mogelijk maar niet gemakkelijk.

Een politicus in het Supreme Court?

Obama heeft het druk en dat kan gemakkelijk leiden tot problemen met de nominatie voor een nieuwe rechter in het Supreme Court. Vandaar dat de lijst vooralsnog vooral bekende namen bevat, vooral juridische zwaargewichten. Dat is gebruikelijk geworden de laatste decennia. Het is jammer dat zware politici niet meespelen. Naar verluidt stond Mario Cuomo op de lijst van Clinton maar die eeuwig twijfelende zeurpiet deed er te lang over. Hillary is niet in de running, heeft het Witte Huis gezegd, maar er was geen commentaar over Janet Napolitano, nu op Homeland Security. Maar daar zie je ook meteen het probleem. Zij zal niet onomstreden zijn. Wat dat betreft is Elena Kagan, de huidige sollicitor general, dat is degene die namens de regering zaken bepleit bij het Supreme Court. Overigens stond er gisteren een interessante observatie in de NYT: van de huidige rechters zijn er (meen ik me te herinneren) zes katholiek en twee joods. Een rare verhouding voor een land waar evangelische christenen een luide stem hebben.

Blame game

Ageeth Telleman krijgt nu de schuld van de daling in de virtuele peilingen van D66 landelijk. Dat is onterecht. Om te beginnen waren die peilingen, zoals hier al vaak betoogd is, onrealistisch hoog. Tussentijds zijn veel meer mensen (zeker in het systeem van De Hond) bereid om oppositie te stemmen dan als het er op aankomt. Twintig zetels voor D66 was net zo onrealistisch als 27 voor de PVV. Een correctie was onvermijdelijk. Helaas zijn sommige optimisten zich al rijk gaan rekenen en valt straks dus de verdrievoudiging van de fractie tegen. Tough shit. Eigen schuld.
Maar er is meer aan de hand. D66 is de Pechtold partij geworden, for better or for worse. En Pechtold slijt nogal snel het afgelopen jaar. De Wilders act is wel uitgespeeld - het afgelopen najaar ging Pechtold zelfs over de schreef in de kwalificaties. Bovendien bleek de lijsttrekker in de gemeenteraadsdebatten een stuk minder op zijn gemak dan aan de interruptiemicrofoon. Voeg daaraan toe dat in elk geval tot twee weken geleden niemand wist waar D66 programmatisch stond en een zekere Pechtoldmoeheid was er al in geslopen. De lijst van aanstaande kamerleden is ook niet van dien aard dat mensen daarvan staan te jodelen en draagt een erg zwaar Haags, lees Pechtold-stempel.
Om een lang verhaal kort te maken: de neergang had al ingezet, althans van die rare virtuele hoogten. Natuurlijk hielp het avontuur in Amsterdam niet en is het lastig vechten tegen Cohen en misschien ook tegen een weer wat kleur op de kaken krijgende VVD. Maar de echte redenen voor mogelijke teleurstellingen moeten toch echt binnen D66 zelf gezocht worden.

Paladijnenlijst van de grote leider

Overigens een beetje curieuze lijst van de PVV. Of misschien niet. De grote leider zoekt, ook hier, betrouwbare mensen die hij al kent. Vandaar de grote hoeveelheid fractiemedewerkers en raadsleden. Wilders wil geen LPF risico. Twee conservatieve Israël lobbyisten bij de eerste 25, ook dat past in Wilders' plaatje. Erg spannend is de lijst niet.

12 april 2010

Pakistan voert de nucleaire concurrentie met India op

Een van de minder belichte maar daarom niet minder slechte besluiten de regering Bush was om India absolutie te geven voor zijn nucleaire zonden. In 2005 stopte Amerika met de strafmaatregelen die president Clinton had ingesteld toen India zich niet aan de regels hield. Volgens een artikel in de trib vanochtend is Pakistan nu ook weer met uitbreiding bezig, om de dreiging van India te counteren. Het is een van de problemen waarmee Obama te maken heeft op de nucleaire conferentie die deze week in Washington wordt gehouden. Een van de nucleaire machten die zich nooit aan de regels hield is er niet, Israël. Just as well voor Nethanyahu die vorige maand door Obama op zijn plek werd gezet.

Eeneiïge lastpakken

Alle verdriet over de dood van de Poolse president is natuurlijk gerechtvaardigd. Dat laat onverlet dat de Kaczynski's, de twee broertjes, een onzalige politieke erfenis nalieten voor Polen. Typerend voor de president zou kunnen zijn dat hij de piloot opdracht had gegeven te landen in Smolensk, ook al werd dat afgeraden door de lokale vluchtautoriteiten. Bij een gelijksoortig eerder incident had de piloot geweigerd te landen en was door Kaczynski met gevolgen bedreigd. Volgens de NOS correspondent gisteren was de man later ontslagen, volgens de NYT niet. In elk geval lijkt het erop dat Kaczynski zijn eigen dood heeft veroorzaakt. Dat hij met een vliegtuig vol partijgenoten apart op weg was nadat de officiële plechtigheid afgelopen donderdag al plaatsvond met premier Tusk en Putin, was typerend. Ook typerend was het onbegrip op in elk geval de Nederlandse radio (Kamerbreed op zaterdag) die geen enkel idee bleek te hebben van de rol (niet vreselijk belangrijk) van de Poolse president in het politieke bestel en zich bezorgd zaten af te vragen wat voor politieke rampen er zich allemaal aftekenden.

Daarna ging Kamerbreed verder met het bang maken van mensen voor een beperking van de hypotheekrente aftrek tot de schijf van 30 procent. Plasterk verdedigde het PvdA programma met verve, maar de Telegraaf is sterker. Een kleine rondgang bij redelijk intelligente disgenoten zaterdag leerde dat ze allemaal dachten dat de gewone man er op achteruit ging als de hypotheekrente aftrek uit de hoogste schijf werd gehaald. Rampen stonden ons te wachten. De Kamerbreed journalisten legden niet uit maar stookten het vuurtje lekker op.

SGP

De SGP moet vrouwen toelaten op verkiesbare plekken. Nou en? Als je lid wordt van de SGP dan vindt je dus dat dit niet moet en dan doe je dat dus gewoon niet. Het lijkt me onvoorstelbaar dat vrouwen die lid zijn van zo'n club zichzelf op de lijst willen zetten. Wat is dan precies het probleem? Misschien mis ik de finesses van de staatkunde hier maar ik zie het niet.

Onze centen gaan naar Griekenland

Europa heeft eieren voor zijn geld gekozen en krediet tegen eenlagere dan de marktrente toegezegd aan Griekenland. De VVD zal onze minister daar flink over aan de tand voelen, hebben ze al aangekondigd. Niet dat het iets zal opleveren, en de VVD had, als ze in de regering had gezeten precies hetzelfde gedaan.

SGP - schuld van de islam

Amanda de Waanzinnige slaagt er in de VK in om het SGP besluit te wijten aan angst voor de islam. Ja juist. Omdat als we toestaan dat de SGP rare dingen denkt en doet dat ook aan islamitsche partijen die het land binnenkort gaan veroveren moet worden toegestaan, neemt de Hoge Raad vast een voorschotje. Het is allemaal weer de schuld van de islam. Jammer dat Wilders geen plekje voor haar had op zijn lijst.

11 april 2010

Nieuwe rechter Supreme Court

Ik schreef gisteren dat een nieuwe rechter met een eenvoudige meerderheid kan worden goedgekeurd door de Senaat. Dat klopt niet. Althans, het einde van een debat en daarme de stemming, kan worden verhinderd met een filibuster. Met hun 40 zetels in de senaat kunnen de Republikeinen dat doen. De vraag is of ze daar trek in hebben na het Health care debacle en met de Tea Party radicalen druk bezig om de reputatie van de Republikeinen als serieuze regeringspartij te ondermijnen.

Telleman exit

Vervelend voor Ageeth Telleman dat het zo moest aflopen maar helemaal onverwacht was haar terugtreden natuurlijk niet. Als je een bestuurscultuur aan de orde stelt en dan zelf niet al te handig opereert (laten we het daar op houden) dan is het goed om je verantwoordelijkheid te nemen. Dat heeft ze gedaan. Aangezien ik mezelf ingezet heb om haar als lijsttrekker gekozen te krijgen, moet ik zelf ook nog maar eens goed nadenken waar ik me op verkeken heb. De uiteindelijke campagne met zijn nodeloze PvdA bashing kon me niet bekoren en leidde mede tot de latere problemen. De campagneleider was Jan Paternotte, de coming man die door Pechtold persoonlijk uit Amsterdam is weggeplukt om in Den Haag te komen werken. Niet alle blaam moet naar Ageeth gaan.

Wat is er achteraf gezien mis gegaan? Niet de ergernis en principiële stellingname over de vaandelvlucht van de man om wie het college moest gaan draaien. Die was terecht. Die had beter geformuleerd moeten worden en in een goede kernboodschap ondergebracht. Nu waaierde het alle kanten op. Daardoor kon de PvdA (zaterdag ook weer Dijksma) met de absurde stelling komen dat 35 van de 45 leden van de raad voor Asscher gestemd hadden. Nonsens. Er was natuurlijk geen verkiezing maar een benoeming (zo werkt dat sinds de PvdA de gekozen burgemeester torpedeerde) en de KvK die dat doet had inderdaad wel duidelijker bezwaar mogen horen van D66. Daarna ging het van kwaad naar erger. Pechtold die liep te roepen dat hij dit prachtig vond (het schijnt dat die uitspraak inmiddels van de site is verdwenen) en Pechtolds persvoorlichter die Amsterdam een handje hielp. Had er echt niemand over beeldvorming nagedacht? Dat is verwijtbare knulligheid. Telleman had zeker onder omstandigheden een gedegen mediatraining moeten krijgen en niet, zoals gebeurde vlak voor Pauw en Witteman, door een Haagse invlieger. Enfin. De betrokkenen betalen een prijs: Telleman nu, Pechtold straks. Er zit een groter verhaal achter van de partij die wederopstand door de man die nu ook weer de neergang gaat begeleiden (het Van Mierlo verhaal dunnetjes over door de ultieme Van Mierlo adept - Pechtolds eerste stop als minister was een bezoek aan de oude manipulator op de achtergrond in diens grachtenpand). Maar dat verhaal heb ik al vaker verteld. Mooi geweest.

Overigens, en ten slotte, een mooi stukje over het gedoe rond de mediaparagraaf van D66 in de NRC van zaterdag onder alleszeggende titel 'de gabbers van Pechtold'. Allerlei buitenlui werden door de programmacommissie benaderd, iedereen en zijn ouwe moer behalve echte D66'ers of afgevaardigden van de leden of het platform dat zich ermee bezig hield. En omdat er geen basisfilosofie is, leidt de paragraaf tot ... helemaal niets.

9 april 2010

Obama mag nieuwe rechter voordragen voor Supreme Court

Het werd al een tijdje verwacht dat Supreme Court rechter John Paul Stevens, 89, met pensioen zou gaan. Vandaag heeft hij aangekondigd dat het zover is. Daarmee krijgt president Obama opnieuw de gelegenheid om een nieuwe rechter te benoemen. Omdat Stevens behoort tot de meest progressieve rechters van het hoogste gerechtshof, betekent een nieuwe benoeming geen verandering in de huidige samenstelling ervan. Vier behoorlijk conservatieve rechters, onder wie Chief Justice Roberts, vier behoorlijk liberale rechters, en David Kennedy als swing judge. Kennedy is niet bijzonder progressief dus de laatste tijd vielen opinies van het hof, die omdat ze precedenten zetten over de interpretatie van wetten en grondwet, zowat de kracht van wet hebben, nogal conservatief uit. Onlangs nog besloot het Hof dat bedrijven ongelimiteerd geld mogen besteden aan politieke campagnes omdat dit onder de vrijheid van meningsuiting zou vallen. Overigens werd Stevens benoemd door de Republikeinse president Ford, in 1975, wat maar weer aangeeft dat je als president nooit helemaal zeker bent hoe een rechter uiteindelijk zal oordelen. Zo benoemde president Eisenhower de californische gouverneur Earl Warren in 1954 als Chief Justice. Warren zou het meest progressieve Hof in de Amerikaanse geschiedenis leiden.

Het is niet meteen duidelijk wie kandidaat is voor opvolging. Met Sotomayor benoemde Obama als de eerste Hispanic in het Hof. Er zitten nu ook twee vrouwen in, van wie overigens Ginsburg in slechte gezondheid verkeerd en ook nog wel eens deze termijn zou kunnen aftreden. Voordrachten door de president moeten door de Senaat worden goedgekeurd, met een eenvoudige meerderheid. De afgelopen decennia zijn de politieke gevechten over benoemingen steeds heftiger en steeds vervelender geworden, vooral sinds de zeer conservatieve rechter Bork in 1987 door de Democraten werd getorpedeerd.

Ondertussen zijn benoemingen voor een president wel dé manier om zijn stempel op de lange termijn geschiedenis te drukken. Rechters dienen langer dan presidenten en hebben soms maar invloed.

Obama lekker bezig

Een wapenbeheersingsverdrag met Rusland en overduidelijk goede verhoudingen met de Russische president Medvedev. Een grote conferentie over kernwapenbeheersing volgende week. Een nieuwe strategie die kernwapens niet overal voor beschikbaar houdt. In elk geval op het terrein van de kernwapenvrije wereld als doelstelling (die nooit gehaald zal worden) is Obama op de goede weg. Hij heeft Nethanyahu naar huis gestuurd met de boodschap dat niet alles acceptabel is en dat Obama niet bang is de Israëlische president te schofferen (het was wel leuk om te horen dat Obama even een dinner break nam terwijl de Israëlische delegatie in de vergaderzaal zat te wachten - weet u nog hoe de Israëli's de Turkse ambassadeur behandelden?). De Russen schijnen nu ook open te staan voor serieuze sancties voor Iran. De Chinezen gaan wat doen aan hun valuta na een gesprek met minister Geither. Kortom: Obama is lekker bezig. Misschien was dat wat de ultieme schmoozer en gladstrijker moest leren. Dat je als president gewoon moet doen. Je ervoor inzetten, alles aan de lijn hangen en ervoor gaan. Dat is de macht van het presidentschap.

Verlicht denken bij de Hirsi Ali denktank

Het American Enterprise Institute, thuishaven van onze verlichte vrijdenkster Hirsi Ali, heeft David Frum ontslagen. Frum was een van de woordsleutelaars van Bush en heeft onder meer krediet geclaimd voor de ongelukkige frase 'axis of evil'. Frum kon vertrekken nadat hij in een artikel het aannemen van de ziektekostenwetgeving van Obama een 'Waterloo' noemde voor de Republikeinen. Hij waarschuwde ook dat als de Republikeinen in november winnen met hun populistische domme en destructieve Sarah Palin boodschap, het de partij duur zal komen te staan in de nabije toekomst, met name in 2012. Kandidaten zullen dan allemaal naar de toon van de Palin retoriek moeten dansen en zullen dat net zo krukkig en lafhartig doen als John McCain in zijn huidige senaatscampagne, waar hij arm in arm met zijn 'ontdekking' Sarah Palin rondhuppelt. Frum was ook kritisch over de Republikeinse front runner van 2012, Mitt Romney, die als rasopportunist het land loopt rond te gaan om doem te verklaren nu Obama een wetgeving erdoor heeft gekregen die minder ver gaat dan wat hij zelf indertijd als gouverneur van Massachusetts tot stand bracht. De Wall Street Journal opiniepagina, al decennia een broedplaats van kromme ideeën (de Laffer curve, supply side), schold Frum de huid vol en de verlichte geesten van AEI gaven hem een rotschop. Zo zijn onze manieren.

8 april 2010

De schade voor D66

Ik hoorde net op Radio 1 een nogal vernietigend item over Ageeth Telleman, fractievoorzitter van D66 in Amsterdam. Unfair maar vernietigend. Ook flinke sneren naar D66 in het algemeen. Gecombineerd met de dalende opiniepeilingen (hier al lang geleden voorspeld) wijst het op serieuze problemen voor de partij om te voorkomen dat 9 juni een enorme deceptie wordt. Dat risico zat er altijd in met de hoera stemming en het idee dat de twintig zetels al binnen waren. Nu blijkt het programma weliswaar redelijk maar niet opmerkelijk en de kandidatenlijst een weerslag van het feit dat Pechtold de partij runt. Het klinkt misschien raar omdat het lijkt alsof er veel werk is verricht de afgelopen drie jaar, nadat D66 met een miserabele drie zetels in het parlement overbleef, maar er is veel te veel tijd verspild. Er is geen groep mensen gezocht die naast Pechtold de partij kon vertegenwoordigen - daardoor moet hij nu terugvallen op Gerard Schouw, een vertegenwoordiger van het Haagse en geen fris, nieuw geluid. Joris Backer, de voorzitter van de programma commissie, is pas ingezet toen het programma er was.

Een jaar of drie geleden kwam het toenmalige bestuur (onder leiding van, ja, juist, Gerard Schouw) met een plan van aanpak dat voer onder de vlag Klaar voor de klim. D66 moest een debatpartij worden. Dat laatste is in elk geval niet gebeurd. Een programmatische soul searching heeft niet plaatsgevonden, waardoor de partij bleef hangen op 'vijf richtingwijzers' waarvan er maar één is uitgewerkt in die drie jaar en die komt niet verder van 'vertrouwen op de eigen kracht van mensen'.
De definitieve kandidatenlijst lijkt op de advieslijst die Pechtold opstelde.

Hieronder, met hun functie:

1. Alexander Pechtold, partijleider
2. Boris van der Ham, Tweede Kamerlid
3. Magda Berndsen, korpschef regio Friesland
4. Gerard Schouw, fractievoorzitter in de Eerste Kamer
5. Fatma Koser Kaya, Tweede Kamerlid
6. Wassila Hachchi, hoofd planning en control op het ministerie van Defensie
7. Stientje van Veldhoven, clusterleider Ruimtelijk Economisch Beleid van ministerie van EZ
8. Wouter Koolmees, hoofd begrotingsbeleid op het ministerie van Financiën
9. Kees Verhoeven, directeur van MKB Amsterdam
10. Marty Smits, aankomend partner bij The Boston Consulting Group
11. Judith Swinkels, rechter bij de rechtbank in Haarlem
12. Jan Paternotte, raadslid in Amsterdam
13. Pia Dijkstra, voorzitter Taskforce Deeltijd Plus
14. Maas Goote, hoofd programma Mondiaal Klilmaat en Energie op het ministerie van VROM
15. Steven van Weyenberg, plv. directeur Europese Integratie en Strategie op ministerie van EZ
16. Christa Meindersma, plv. directeur Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS)

Telt u even mee: 12 mensen die op de een of andere manier in overheidsdienst zijn, de eerste acht allemaal in Den Haag, met uitzondering van Magda Berndsen. Defensie, EZ, Financiën, Vrom, EZ. Ik vroeg een bestuurslid hoe het kwam dat er zo weinig animo was om zich kandidaat te stellen buiten deze kanalen. Het antwoord was dat degenen die wel wilden een soort van garantie wilden dat ze bij de eerste tien of vijftien stonden. Dat is inderdaad lastig, maar nog extra lastig door het klasje van Pechtold, waarin kamerleden werden opgeleid - dat bestond blijkbaar al voor een belangrijk deel uit overheidsfunctionarissen. Als je die mensen acht maanden door hoepels laat springen krijgen ze natuurlijk voorrang op de lijst en dan is de ruimte voor interessante nieuwkomers beperkt. Overigens hebben 3700 van de 5700 stemmers de advieslijst gevolgd, zoals verwacht.

Ook een teken van creatief denktekort in Den Haag is het blijven gebruiken van D66. Ja. Anders. Dat werkte in de Europese verkiezingen omdat daar inderdaad D66 anders stond. Bij de gemeente was het niets en landelijk wordt het een lachertje, vooral nu het gekoppeld gaat worden aan het debacle in Amsterdam (waar Den Haag mede voor verantwoordelijk is want het Haagse heeft flink proberen te sturen - onder andere door Ageeth Telleman over te halen voor de stad te gaan). D66 is de Pechtold Partij geworden waar ik altijd bang voor was. Als het niet goed gaat dan volgt de afrekening op die basis. Als het wel goed gaat, houd ik verder mijn mond.

De campagnekrant gaat anti-PvdA

De Telegraaf is een campagnekrant geworden onder Jules Paradijs. De nieuwe campagne is de anti PvdA lijn, vanochtend onder de chocolade hoofdletters dat de partij de gewone man aanpakt. Dat is duidelijke onzin, al vallen er de nodige kanttekeningen te zetten bij het PvdA programma. Maar de Telegraaf doet niet meer in berichtgeving en nieuwsanalyse. Het is geen krant meer. Het is een hitserige Murdoch krant geworden.

7 april 2010

Nieuwe nucleaire strategie VS

De nieuwe nucleaire strategie van de VS sluit uit dat Amerika kernwapens gebruikt tegen niet kernwapenlanden - uitgezonderd Noord-Korea en Iran. Een logische stap na het wapengekletter van Bush die bereid was nucleaire wapens onder alle omstandigheden te gebruiken. Obama wil immers een kernwapenvrije wereld, hoe ver dat als doelstelling ook verwijderd mag zijn. Als stap in die richting moet je natuurlijk je eigen arsenaal ter discussie stellen (dat is het verdrag met Rusland dat hij morgen in Praag gaat tekenen) en moet je andere landen het vertrouwen geven dat ze zelf geen kernwapens nodig hebben. Of het in de praktijk veel betekent, staat te bezien.

Liberals in het midden

Op 6 mei kiest Engeland. Leuk dat de Liberalen nu mogelijk weer eens een spilfunctie kunnen gaan vervullen. De roep om een hung parliament in Engeland is mooi tegengif tegen mensen die al te hard roepen dat we in Nederland wel wat meer tweepartijensysteem zouden kunnen gebruiken. Of het zover komt voor de Liberals staat te bezien. Ze waren al eerder voor zo'n rol in de markt en toen ging het feest ook niet door. Maar ze hebben ook de meest betrouwbaar geachte potentiële minister van financiën in de aanbieding. Brown verdient eigenlijk geen tweede termijn maar Cameron heeft zijn eigen extreme Conservatieven niet onder controle. Dat zou de kiezer best wel eens de aansporing kunnen geven om een derde partij te stemmen.

Spijt, spijt

D66 wil nu weer wel verder praten met de PvdA in Amsterdam. Een ledenvergadering gisteren gaf weinig nieuwe feiten en veel ongenoegen over de absolute positie waarmee D66 zich buiten de onderhandelingen had gemanoeuvreerd. Veel geneuzel en een paar punten die hout sneden. Na een uur stelde ik een motie voor om de principiële positie van de fractie te waarderen maar als ledenvergadering de fractie opdracht te geven te gaan onderhandelen. Leek me een mooie manier voor de fractie om terug te keren naar de onderhandelingstafel zonder echt in hun hemd te staan. De fractie wilde wat anders. Ze stelden via de ledenvergadering een verklaring op die de onderhandelingen naar de PvdA opende. Ik vond dat wat opzichtig en wat raar ook om als fractie via de ledenvergadering iets te doen. Het was netter geweest als ze een lid gevraagd had die verklaring in te dienen. Enfin, in elk geval willen ze weer maar zou het nu wel eens te laat kunnen zijn. De PvdA heeft laten weten niet te willen praten en zou volgens het Parool zelfs bereid zijn Groen Links te dumpen als die niet met de VVD willen. Opnieuw een stukje bestuursmachiavellisme van de PvdA dat het principiële gelijk van D66 lijkt te bewijzen. Maar dat gelijk levert op dit moment helaas niets op.

Het akkefietje dat Jan Paternotte, de nummer 2 op de lijst voor de gemeente, nu al weer vertrekt naar Den Haag, leverde weinig discussie op. Den Haag wilde hem en dan gebeurt het. Dat wij als kiezers en als leden het nakijken hadden, neemt de Haagse Partij op de koop toe. Jan was ingegaan op het nadrukkelijke aandringen van Den Haag (lees Pechtold). De redenering dat het pas twee maanden geleden aan de orde kwam, is niet helemaal in orde. Zeker, de landelijke verkiezingen waren nog een jaar weg toen de gemeentelijsten werden samengesteld, maar toen had Den Haag toch ook wel kunnen bedenken dat ze Paternotte wilden?

6 april 2010

Programma D66

Ik heb het hele programma nu doorgewerkt en kan er me in grote lijnen wel in vinden. Grootste probleem blijf ik vinden dat de de maatschappijvisie wel erg gestoeld op 'de kracht van individuele mensen' en te weinig op een stevige ideologische (dat is voor D66 liberale) basis. Mede daardoor is soms niet duidelijk op welke basis bepaalde programmapunten worden opgevoerd. Soms wel, laat ik dat erbij zeggen. De onderwijsparagraaf is goed, al had ik liever wat meer aandacht en geld gehad voor individuele begeleiding van VMBO en MBO scholieren. De hypotheekrente aftrek had wel wat sneller weg gekund. Op het terrein van de publieke omroep wreekt zich gebrek aan een leidende visie. Waarom tien omroepen? Wat is de functie van de omroepen en hoe vervullen ze die? De verhouding met de commerciëlen is niet duidelijk (alleen als het om Nederlands drama gaat, blijkbaar een populaire categorie mag iedereen ineens mee eten uit de publieke ruif). Ook de grondslag voor subsidies voor cultuur en kunst is natte vingerwerk. Ik had liever een stevig doorgevoerd matching funds principe gezien. Voor defensie had ik wel een uitzondering willen maken voor de bezuinigingen. En of het verlagen van belastingen voor de laagste twee schijven een verstandig idee is als er zoveel bezuinigd moet worden weet ik niet, al is de gedachte erachter, het aantrekkelijker maken van werken, wel goed. Al met al een behoorlijk programma. Op het eerste gezicht lijkt het lastig om met het CDA en de VVD te regeren, Groen Links staat dichter in de buurt. De PvdA zoekt voor meer problemen oplossingen bij de overheid maar bij beide mis ik vooralsnog een stevige visie op de fundamentele rol van de overheid in een moderne samenleving (hoewel er veel wordt gepraat over dienende overheid e.d.). De Eerste Kamer mag van mij ook wel weg en ja, een toetsingrecht voor de Hoge Raad lijkt me prima maar dan moet wel nagedacht worden over de manier waarop de benoemingen daarvan tot stand komen. Zoals het er nu staat, is het een losse flodder.

Ik hoorde zaterdag Schouw (nummer 3 op de Haagse lijst) op de radio. Hoewel ik geen fan van hem ben, werd wel duidelijk waarom Pechtold zijn heil heeft gezocht bij de ervaring. Het soort van discussie in Tros Kamerbreed kan eigenlijk alleen gevoerd worden door mensen met veel ervaring in Den Haag. Het nadeel was dat daardoor de discussie een wel erg onpenetreerbaar karakter kreeg - met als issue van de dag Middelkoop en de blauwe brieven van ministers aan elkaar. Alsof de kiezer dat iets interesseert.

Eens met Wilders

Oops, een punt waarop ik van harte instem met het programma van de PVV: één publieke zender. Weg met de rest, die concurreert oneerlijk met de commerciëlen. Beter hier bezuinigingen, zegt Wilders, dan de op de zorg. En gelijk heeft hij. Geen mitsen en maren, dit is duidelijkheid. De enige andere partij die echt duidelijk is, is Groen Links, die twee publieke zenders wil behouden. De rest rommelt maar wat aan.

Afganistan, goed dat we er weggaan

Karzai is on a roll. Dinsdag hield hij een toespraak waarin hij zijn beschermheren, de Amerikanen, de mantel uitveegde. Dit weekend ging hij lekker door met kankeren bij bezoeken aan zijn corrupte broer. Artikelen in Amerikaanse kranten stellen terecht vast dat het nogal riskant is dat vooruitgang in Afghanistan afhangt van deze man. Ze constateren ook dat de enige echte dreiging die de VS (en de NAVO als slippendragers van Amerika) heeft, is om te vertrekken. Ze stellen ook vast dat dit uiteindelijk zal moeten gebeuren als de grip op het land verloren raakt. Voor wie het nog niet wilde geloven moet toch geleidelijk aan duidelijk worden dat Afghanistan een hopeloos geval is. Het land kan niet, net als Irak (en ook daar lijkt het wankel) gered worden door een surge of extra inspanningen. Er is geen traditie van een civic society of een andere dan tribale, corrupte samenleving die de bezetters neemt zoals ze komen.

Ook in de Trib vandaag een artikel over het succes van de drones, de onbemande bommenwerpers in Pakistan. De Al Qaida operators daar (jonge 'Arabs' die de oudere, gesneuvelde huurlingen vervangen) kunnen niet meer rustig slapen. Dat is een hoopgevend teken. De onbemande raketten veroorzaken relatief veel collateral damage, veel burgerslachtoffers, maar dat zijn er altijd nog minder dan de bezetting in Afghanistan lijkt te kosten (en die in Irak al gekost heeft). Kortom, ook Afghanistan kan met drones bestreken worden om te voorkomen dat het een basis wordt voor terroristen - en dat was uiteindelijk de enige doelstelling in Afghanistan. Dat zijn we vergeten in onze ijver om scholen te bouwen, boompjes te planten en anderszins de wereld daar te verbeteren, maar daar ging het toch echt om. Nu is Afghanistan alleen maar een doelwit om het westen een blauw oog te bezorgen. En dat gaat gebeuren.

Geleuter over boerka's

Over doelwitten gesproken: alle geleuter in België en Frankrijk over boerka's loopt niet alleen tegen grondwettelijke beperkingen aan (gelukkig maar) maar zal er ook toe leiden dat het aantal boerka's zal toenemen. Islamistische scherpsplijpers zullen ervoor zorgen dat nog veel meer vrouwen gedwongen worden om die kleden te dragen, al was het maar om de tegenstanders te provoceren. Een maatregel die precies het tegengestelde effect heeft, dus.

Eigen doelpunten Partij Van het Verbieden

De PVV heeft zichzelf met zijn hoofddoekjes onzin flink in de eigen voeten geschoten. Dat was te voorzien, sterker nog, het is hier voorspeld. De zetels die Wilders zal halen, zijn al aan het dalen, simpelweg omdat de grote leider in zijn obssesionele gedachtenwereld zich helemaal loszingt van zijn achterban. Het verwijt dat hij en zijn club van het verbieden wegloopt voor serieuze verantwoordelijkheid, komt blijkbaar hard aan. Maar wat veel harder aan zou moeten komen is het besef dat deze man met deze voorstellen de grondslag wegslaat onder een open, liberale samenleving. Kiezers lijken dat te beseffen. Ik heb het altijd op zo'n 20 zetels gehouden voor de proteststemmers. Daar mag hij blij mee zijn.

Kernwapenvrije wereld; misschien.

Donderdag tekent Obama in Praag het nieuwe akkoord over strategische wapens met Rusland. Een jaar na de toespraak in Praag waarin hij beloofde te zullen streven naar een kernwapenvrije wereld.

Ik heb er al eerder over geschreven. Niet revolutionair maar een stap in de richting. Mooi artikel in de Trib van gisteren over hoe Obama kan bouwen op de fundamenten die Bill Clinton in de jaren negentig gelegd heeft, ook op dit terrein.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors