26 juli 2011 - 6 augustus 2011

26 juli 2011 - 6 augustus 2011

door Frans Verhagen

De blogposts op deze pagina zijn geschreven door Frans Verhagen (Oud beheerder van Amerika.nl)

6 augustus 2011

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 292 reizen naar Amerika

De rot zet door

Als u mijn advies gevolgd had en aandelen had gekocht toen ze vorige week vrijdag laag stonden vanwege de Amerikaanse nonsenscrisis had u inderdaad maandagochtend winst gemaakt. Maar niet lang. De zomermarkten, lekker dun en daardoor als altijd volatiel, maakte korte metten met het inhoudsloze compromis in de VS. De Republikeinse slooponderneming nam zich vast voor om verder te gaan met haar heilzame werk door nu een balanced budget amendement in te voeren. Als we het niet zelf kunnen regelen, dan regelen we het in de wet. Help ons tegen onszelf, roepen deze ideologen van de uitgeklede overheid.

Ondertussen is Europa op vakantie terwijl de problemen onopgelost blijven liggen door gebrek aan leiding, en soms, zoals in het Nederlandse geval, gebrek aan inzicht of rekenvaardigheid. Geen wonder dat de speculanten die het strand dit jaar hebben laten lopen een heerlijke tijd doormaken.

In september is de crisis weer voorbij, maar met opnieuw extra schade voor de inherente stabiliteit van het systeem. De Amerikaanse regering, zowel de wetgevende als de uitvoerende kant, zijn niet te vertrouwen of nutteloos of beide, de Europese regering zijn leiderloos, visieloos en hebben geen moed, wat iets anders is dan moedeloos want dat zijn ze ook. De harde maatregelen komen nog. De instabiliteit blijft groot en de rot gaat nu ook in de politiek doorwerken. Bereid u er maar vast op voor.

Turkije eindelijk volwassen

Decennia lang waren het de militairen in Turkije, bewakers van hun eigen belang en dat van de elite onder de vlag van seculiere Atatürk nonsens, die politici ontsloegen. Deze week namen ze zelf ontslag. Het was een erkenning dat Turkije fundamenteel is veranderd. Een democratisch land dat kan omgaan met de sentimenten binnen haar samenleving, althans een deel daarvan - de Koerden hebben nog een weg te gaan.

Moslims werden door de elite uitgesloten, waardoor de middenklasse in Turkije smal bleef en de democratie wankel. Dat is voorbij. Er is veel gepraat over de autoritaire tendensen van premier Erdogan, vooral door aanhangers van de Elsevier doctrine die liever generaals ziet dan een democratische moslim. Het meeste van dat gepraat is onzin. De man is drie keer herkozen met stevige meerderheden, Turkije is moderner en opener geworden, ook al duwde het Europa van Geert Wilders en Frits Bolkenstein het oostwaarts. De persvrijheid in Turkije is beperkt en het juridische systeem kan nog wel wat beter. Maar laten we wel wezen, vergeleken met het Turkije onder de generaals en de uitbuitersbende van Özal en zijn kornuiten in de jaren tachtig is het een revelatie.

Eppink en Kuitenbrouwer: geestdodend

Nog even een noot over de huis ideoloog annex columnist van de NRC, Derk Jan Eppink. Zijn geleuter de afgelopen week over Obama paste in zijn recente bloemstukjes: het sloeg nergens op. Het was zo far off dat het niet eens aan het denken zette.

Van een andere orde was Jan Kuitenbrouwer. Die is ooit groot geworden met een klein boekje van aardige observaties over taal. Waarom iemand ooit dacht dat daaruit ook inzicht bleek, is me een raadsel. Zijn verhaaltje over taalgebruik was simplistisch, gemakzuchtig en behaagziek. Kijk mij eens goochelen! Het paste niet in een krant die zich slijpsteen van de geest noemt.

3 augustus 2011

Twee continenten, twee maal crisis

De overeenkomsten tussen de Amerikaanse schuldencrisis en de Europese zijn weer wat groter geworden. Ook de Amerikanen begrijpen nu dat het zogenaamde akkoord in de zogenaamde crisis niets bezuinigt, niets oplost en alleen deel was van de politieke chantage. Vrijwel geen enkele van de voorgestelde bezuinigingen wordt van kracht tot na de verkiezingen van 2012. De ziektekostenexplosie, niet de schuld van Obama maar van het absurd dure Amerikaanse gezondheidscomplex, is er buiten gelaten. En zoals ik eerder schreef, de belastingen gaan automatisch omhoog op 1 januari 2013.

Net zo min als Europese politici kunnen Amerikanen inzicht verschaffen in wat ze nu werkelijk hebben afgesproken. Maar daar komt een verschil. In de VS ging het om een gefabriceerde crisis, onnodig en nutteloos, enkel deel van een politiek spel. Er was geen probleem en er is niets opgelost. Alleen de reputatie van de VS en alle participanten heeft er onder geleden. Smoke and mirrors noemde Ronald Reagan dat als hij moest omgaan met de flauwekul die het Congres produceert.

In Europa is het veel erger. Nog los van de desillusie die keer op keer optreedt na een akkoord, als blijkt dat er weer niets fundamenteel is geregeld (en dan heb ik het niet over de rekenfoutjes van onze eager beaver Rutte en zijn vriendje Kees Jan), is er hier ook sprake van een werkelijk probleem. De markten zien dat veel beter en gaan gewoon lekker verder met Spanje, Italië en morgen België. Nieuwe crisis, nieuwe kansen. Niets opgelost, niets vastgelegd. Het prijskaartje loopt alleen maar op.

De arme banken worden weer door de belastingbetaler gered. Ik las vanochtend in de Financial Times dat de netto inkomsten van de Societé General dit jaar tegenvallen omdat ze de Griekse obligaties in hun portefeuille moeten afwaarderen. Die inkomsten waren eerst geschat op 6 miljard Euro. Nu zijn ze boven de vijf miljard. Het spreekt voor zich dat als de bank zijn schuld geheel had moeten afschrijven en niet aan de belastingbetaler had overgedaan, de netto inkomsten nog wat waren gedaald. Ik geloof niet dat ik er een traan om had gelaten.

Wat de VS betreft, daar kan een herziening van het belastingsysteem soelaas bieden. Minder afhankelijkheid van inkomstenbelasting en de invoering van een BTW, een Value Added Tax. Beide partijen zijn tegen, de Republikeinen omdat ze in hun simpele zielen geest tegen alle belastingen zijn, de Democraten omdat ze in hun do good spirit menen dat ze regressief zijn. Onzin, dit laatste, als je voedsel er buiten houdt. Bovendien staat het de overheid toe om voorzieningen te behouden die anders zouden verdwijnen. De Democraten zouden voor moeten zijn, net als de Republikeinen omdat het hun rijke supporters lagere inkomstenbelasting biedt.

Allebei tegen, dan moet het wel een goede oplossing zijn. En dat is het natuurlijk ook. Een stabiele bron van inkomsten die niet zo afhankelijk is van inkomsten, zou ideaal zijn. Neem in de deal al die paaseieren mee voor hun lobbyvrienden die de politici erin gestopt hebben, de hypothekensubsidie en dat soort regelingen, en er zou iets echt veranderen.

Je zou hopen dat een president die structurele hervorming durft voor te stellen. Het is ijdele hoop. Obama durft het niet en de Republikeinen zijn vooralsnog in een sloopmodus. Soms liggen de oplossingen voor het oprapen maar zijn de politici het probleem. Nou ja, soms. Meestal.

2 augustus 2011

De BS oplossing en de commentaren

Vreemde analyses zowel in de Volkskrant als de NRC. Inderdaad, de bezuinigingen a 2,4 miljard of wat voor bedrag dan ook, zijn onduidelijk. Die commissie gaat dat invullen en dan vechten we nog een rondje, misschien eindelijk over echte onderwerpen. Fokke Obbema heeft gelijk dat van de 14.300 schuld een deel is veroorzaakt door de Bush verlagingen, om precies te zijn 3.000 miljard. Die was niet voor het grootste deel voor de rijken, maar voor één vierde deel. De rest waren belastingverlagingen voor iedereen, in de lagere schijven, waaraan Obama nooit heeft willen of durven tornen.

Maar het is dan raar om niet de automatische verhoging mee te nemen die op 31 december 2012 plaats vindt. Op die datum lopen de belastingverlagingen van Bush af. Dat had eigenlijk op 31 december 2010 moeten gebeuren, maar dat durfde Obama niet te laten gebeuren omdat het de economie te zwaar zou treffen.

Zoals het er nu voor staat liggen er 2.400 miljard onduidelijke bezuinigingen en 4000 miljard automatische belastingverhogingen. Als hij wordt herkozen, kan Obama die automatisch laten vervallen en dan een wetsontwerp indienen om ze herstellen voor de middenklassen, pak weg 2000 miljard. Knappe Republikein die tegen die verlaging durft te stemmen.

De dynamiek van de bull shit deal die nu is gesloten krijgt pas betekenis als je die nieuwe inkomsten van de overheid ook meeneemt.

In de NRC maakte de reporter het nog onduidelijker door te stellen dat Obama belastingverlaging voor de rijken moet vetoën, dat is niet zo. Het gaat automatisch.

Een superlange tweet

Ik had het verkeerd gisteren. Wilders meest recente paranoide oprisping was geen tweet maar een persbericht in de regeringskrant, vermomd als interview. Ah well, nieuwe tijden, nieuwe strategie. Levert in elk geval meer dan 140 tekens op.
Ondertussen is Pechtold ook terug van vakantie. Hij voegt zijn na alle opwinding overbodige twee-cent toe aan de reeks en schiet meteen in de vaste modus: Rutte moet er wat over zeggen. Hij zou beter zijn eigen advies aan het einde van het interviewtje kunnen volgen: neem de Grote Leider niet zo serieus en bedenk zelf eens wat origineels in plaats van Rutte/Wilders dekken als het in de problemen komt. Wat een gejengel. 'Rutte moet een reactie geven' en dan de rest daar weer op reageren. Hakketakketak. Dat Rutte regeert met Wilders is voldoende. Is alles wat hoeven te weten over VVD en CDA. Was je op vakantie? Kans gemist. Too bad. Nu ziet het erui als de mosterd na de maaltijd die ht is.

Lees opnieuw de mooie column van Richard Cohen in de New York Times en vergelijk hem met de onverbeterlijke John Vinocur in de IHT.

En lees ook het superieure verhaal over hoe de sharia paniek in de VS is opgestart door een hasidisch joodse activist in Brooklyn. Onthullend verhaal, excellente journalistiek. Zou mooi zijn als een Nederlandse krant het verhaal overnam.

Verantwoording

Mooie column van Willem Buiter in de Financial Times. Hij roept op om straks, als het stof van alle verspild geld en de enorme transfer van Europees geld naar Griekenland, Spanje en Ierland is opgetrokken (je aarzelt toch om het Marshall hulp te noemen) eens iedereen ter verantwoording te roepen die ervoor heeft gezorgd dat er een Euro kon zijn zonder politieke en fiscale grondslag. De EU ondermijners van de laatste jaren kunnen dan ook uitleggen hoe zich hadden voorgesteld de Euro te behouden (en in het geval van de eeuwige regeringspartijen, in te stellen) en tegelijkertijd populistische prietpraat te verkopen over de alles overwoekerende EU.

1 augustus 2011

BS oplossing voor BS crisis

Nooit was het zo gemakkelijk geld verdienen op de beurs. Had vrijdag gekocht tegen lage prijzen over de schuldplafond crisis, verkoop ze vandaag en je hebt goed verdiend. Het gaat nergens over maar de paniekkopers en verkopers verdienen wat ze krijgen. Het was zeker dat er een deal zou komen.
Dan de deal. Hebben ze daar nu weken van gedoe voor nodig gehad? Mordicus tegen verhogen schuldplafond, zoals Michele Bachman en haar theedrinkende ideologische vrienden? Ze hebben het geaccepteerd, vanzelfsprekend omdat het nu eenmaal noodzakelijk is en al honderd keer eerder gedaan is. En omdat ze uiteindelijk in december al akkoord gegaan waren met tekorten en dus wisten dat dit ging komen.

Het was een bull shit crisis en de oplossing is bull shit. Echte bezuinigingen komen pas na de verkiezingen en niet nadat een commissie daar wat over gezegd heeft - dan kun je beter meteen het plan van de tweepartijen commissie overnemen. Er komen belastingverhogingen, wie er ook zit als president, op 31 december 2012 als de onverantwoorde Bush verlagingen automatisch verlopen.
Het valt te hopen dat de presidentsverkiezingen gaan over iets van substantie, zoals de rol van de overheid en wat je daarvoor over hebt, over gezondheidszorg (twee maal zo duur als in Europa en de helft van de resultaten), over wie zijn steentje moet bijdragen en wie niet. Kortom, over echte onderwerpen in plaats van dat symbolische schuldenplafond.

De Republikeinen zijn de politieke verliezers. Hun standpunt was niet houdbaar en ze hebben terecht het odium op zich geladen van starre, ideologische en onverantwoordelijke scherpslijpers, bereid om roulette te spelen met de economie. De bezuinigingen die ze hebben gekregen waren een paar weken geleden veel beter voor hen, alleen moest Obama er toen wat belastingen op privé jets en dat soort nonsens voor terug hebben. Als ze toen ze bluf hadden geroepen, hadden ze een fantastische deal gehad en had Obama een probleem. Boehner kon zijn eigen idioten niet in het gelid krijgen.

Obama is geen winnaar want hij heeft zich, nu voor de zoveelste keer, een zwakke president getoond, geen leider, een volger en niet een agenda zetter maar een speelbal van de grootste bek (Amerika is niet het enige land dat dat probleem heeft). Maar hij wordt straks herkozen en op 31 december stroomt er 4000 miljard aan belastingverhoging binnen, automatisch. Daarna zal hij een verlaging voor de middenklasse indienen, knappe Republikein die daar dan tegen stemt.

Het is allemaal van een onthutsende prutserigheid. Amerika is een land in neergang en de politici zijn er het beste bewijs van.

Tweet, tweet, daar zijn we weer

De grote leider tweet tweet weer dat hij weet hoe het komt. Heel Europa, heel de wereld buigt zich over de vraag of je als haatzaaier verantwoordelijk bent voor de oogst, maar de Grote Leider komt niet verder dan Tofik Dibi en zijn favoriete kop van jut, Job Cohen. Het was zielig als het niet treurig was. Ik hoop dat hij zich niet door de kortingen op psychiatrische hulp laat weerhouden om hulp te zoeken voor zijn paranoia. Zijn politieke steunpilaar Maurice de Hond en de wakkere regeringskrant helpen in deze barre tijden. Ze doen hem denken dat de kiezer hier allemaal niets om geeft. Mijn recept blijft hetzelfde: laat Wilders maar lullen, hoe extremer hoe beter, hoe meer paranoia, hoe sneller. Hij gaat zijn ondergang veroorzaken, maar natuurlijk is dat de schuld van links. Alles is de schuld van links.

31 juli 2011

De hoge kosten van het zomertheater in DC

Er is maar één woord dat goed past op het schuldenniveau zomertheater dat zich van de afspeelde in Washington: chantage. Het is goed om in het achterhoofd te houden waar het over gaat. Dit schuldenplafond wordt bereikt met beleid dat is goedgekeurd door het Congres, inclusief de Republikeinse meerderheid. Toentertijd is die begroting aanvaard met de wetenschap dat de schulden hoger dan het maximum zouden oplopen. Daarvoor zijn alle partijen dus verantwoordelijk. Je zou verwachten dat bij de volgende begrotingsbehandelingen nog een flink robbertje gevochten wordt over bezuinigingen.

Het is heel goed mogelijk om een debat te hebben over bezuinigingen op allerlei sociale voorzieningen. Sterker nog, dat hadden we een half jaar geleden ook al. Toen kwam de inmiddels in de schaduw weggestopte Paul Ryan met een plan voor 4000 miljard bezuinigingen in medische zorg voor bejaarden en armen en beperking van de AOW. Dat plan werd niet aanvaard, althans, de Republikeinen stemden er voor maar liepen er vervolgens snel van weg toen het in de verkiezingen om een congreszetel in New York tegen hen werd gebruikt.

De anti-overheid ideologen en anti-Obama opportunisten in de Republikeinse Partij hebben nu de noodzakelijke verhoging van dat schuldenplafond in gijzeling genomen om opnieuw een debat over bezuinigingen af te dwingen. Dat daarbij de Republikeinen zelf verdeeld zijn, waardoor zich twee politieke veldslagen afspelen (één binnen de Reps, één tussen Reps en Obama), is pikant maar niet echt relevant voor wat dan ook. Fijn, een debat over de rol van de overheid, belastingen en wat dan ook. Lijkt me meer dan voldoende om een presidentiële verkiezingsstrijd over te voeren.

Deze hele onzin charade over het schuldenniveau is van een onvoorstelbare nutteloosheid. Een half jaar geleden waren alle markten zenuwachtig aan het rommelen over de begroting. Laatste moment, dealtje (Obama ging door de pomp). Nu alle markten zenuwachtig, apocalyps aanstaande, laatste moment, dealtje.

Wat we morgen krijgen is dit: een bezuiniging van 2,5 triljard, nauwelijks ingevuld en zonder debat, in ruil voor een verhoging van het schuldenmaximum met 2,5 triljard. Dan kan de overheid verder tot december 2012 (als de recessie de uitgaven niet verder opjaagt en de inkomsten niet verder neerhaalt). Als Obama wordt herkozen worden de belastingverlagingen van Bush niet verlengd. Extra inkomsten: bijna 2 triljard. En laat me vast een voorschotje nemen op de uitslag: als een Republikein wint, Romney bijvoorbeeld, dan gaan die belastinguitdelingen er ook aan.

Het is deprimerend om te zien hoe irrelevant alle opwinding van de afgelopen weken was en is. Volgende keer moeten we het misschien gewoon negeren. Chantage werkt alleen als je erop in gaat. Dat was Obama's fout. Dat was de onverantwoordelijkheid van de chanterende Republikeinen. Het komt ons allemaal duur te staan.

Lachwekkend maar niet minder tot depressie stemmend was de foto van knielende geloofsfanaten die biddend om een oplossing vroegen. Om maar niet te spreken over drie theedrinkers die zich terugtrokken in de kapel van Capitol Hill om te besluiten.

Dit was volgens de Washington Post wat ze daar ervoeren:

As Boehner was in his meetings,
three freshman Republicans from South Carolina were in the House chapel
nearby, in quiet discussion and in prayer.

Reps. Mick Mulvaney, Tim Scott and Jeff Duncan
wanted a stronger provision to guarantee a balanced-budget amendment
and knew they would be lobbied furiously in the hours to come.

At one point, Duncan said, Mulvaney picked up a Bible and read a verse from Proverbs 22: "The rich ruleth over the poor, and the
borrower is servant to the lender."

"It's telling me to really be bold, to really fight for structural changes," Duncan said.

"Mulvaney
snapped the Bible closed. And I said, 'Guys, that's all I need to
see,'?" Duncan said. "Tim said, 'Yep.' And we stood up and walked out."

Wow. Nooit gedacht dat het machtigste land van de wereld leiden zo eenvoudig was. Yep, that's all I need to see. Downhill voor Amerika, all the way.

30 juli 2011

Weg met ons. Het omgekeerde geuzendenken van de moderne PvdA

Het is niet nodig om nog veel woorden vuil te maken aan het nieuwe strategische plan van de PvdA. Laten we maar kijken wat het wordt. Dat ik het toch doe komt door de gelekte mail. Die stemt niet vrolijk over de manier van denken binnen de Nederlandse sociaal democratie.

Het is niet alleen dat stupide plan om allochtone rotjong harder aan te pakken, alsof dat het grootste, het enige probleem is van Nederland, of zelfs maar een groot probleem. De PvdA had zichzelf al gediskwalificeerd met zijn treurige wij-zij integratienota en daarin past deze probleem analsye wel. Helaas, in zoverre niets nieuws onder de zon.

Maar wat me diep pessimistisch stemt is de gedachtenwereld die uit de mail stemt en die blijkbaar gemeengoed is onder deze strategische denkers. Het moet afgelopen zijn met het multiculti theedrinken, vindt het grote licht dat deze email opstelde. Voor mij blijkt daaruit dat de PvdA, als een inderdaad hopeloos verloren clubje, het wereldbeeld heeft overgenomen van zijn grootste tegenstanders, van degenen die de sociaal democraten het meest haten. Als een omgekeerde geuzenactie accepteert de PvdA nu als zijn eigen denken dat ze teveel hebben theegedronken. De volgende stap is een schuldbelijdenis: ja, Bosma heeft gelijk, wij zijn sinds 1977 keer op keer afgetroefd door de pluchezitters, maar we zijn wel verantwoordelijk voor alles waar we verantwoordelijk worden gesteld, maakt niet uit wat. Mea culpa, mea culpa. Het moet maar eens afgelopen zijn met ons cultureel marxisme, ons multiculturalisme. Weg met ons.

Een oprechte analyse van wat de echte problemen van de samenleving zijn en hoe de PvdA in deze verdomhoek terecht is gekomen - twee heel verschillende dingen trouwens - kan best stilstaan bij de fouten die gemaakt zijn. Maar neem de analyse van je tegenstander over, inclusief woordgebruik en kwalificaties, en je bent al bij voorbaat verloren. Wat is eigenlijk het verschil met de perfide Maxime Verhagen en zijn 'terechte angst' voor alles buitenlands?

De mail is gelekt door de regeringskrant en natuurlijk ruim uitgebuit ook al is het maar een mail, maar goed, dat is deel van het spel, moet je maar niet zo dom zijn om domme mails te sturen. Maar als de denkwereld in de mail die van de PvdA anno 2011 is, dan is Job Cohen gedoemd. De partij is het eens met de Stichting van het Verbieden dat Cohen een slappe theedrinker is. Zet hem dan meteen maar aan de dijk. De man kan geen kant meer op als zijn eigen partij de verwijten van zijn grootste demoniseerders overneemt. Exit Cohen.

Het is deprimerend om de me-too stupiditeit van de grootste oppositiepartij te zien en geheel voorspelbaar dat de SP die rol als grootste gaat overnemen. Mijn suggestie aan de sociaal democraten is om eens te beginnen vast te stellen wat er goed is aan onze samenleving, wat we daarvan willen behouden en hoe en in welke mate de sociaal democratie daarvoor verantwoordelijk is en dus succes kan claimen. Durf verdomme eens luidop te zeggen dat het ongelooflijk goed gaat met de Nederlandse integratie en dat we dat danken aan onze verzorgingsstaat, aan ons onderwijs, aan onze inclusieve samenleving. Dat Rutte/Wilders de basis wegslaat onder wat onze samenleving tot een succes maakt.

Wil je een echt probleem aan de kaak stellen? Schei dan eens uit over die paar Marokkaanse rotjong en maak je zorgen over de Nederlandse jeugd in brede zin. Zet alle incidenten van het afgelopen jaar maar eens op een rijtje, inclusief structurele zuipkeet problemen en autochtone achterstand, en kijk maar eens wat voor probleem daaruit op duikt.

Als het me-too denken dat blijkt uit deze email de essentie is van het PvdA denken, dan kunnen ze beter de handdoek in de ring gooien. Jazeker, het kabinet krijgt op sommige terreinen steun van de bevolking en het is goed eens te kijken of je nog wel voor cultuursubsidies, publieke omroep en andere ouderwetse mormels moet zijn. En de lege maatregel-per-dag strategie van Opstelten wekt de schijn, geholpen door de regeringskrant, dat er iets gebeurt - de misdaadcijfers lopen al jaren terug maar nu claimt Rutte/Wilders dat. Wil je daar in meegaan? Je legt het af tegen de echte opstokers.

En laat je niet door De Hond cijfers opjagen om een wedstrijdje ver-pissen aan te gaan met de populisten, die van de onverdachte aard zoals Wilders en zijn kompaan, of de would be meelopers als Verhagen en Rutte.

Vertel een verhaal. Waarom het veel beter gaat met Nederland dan die negatievelingen ons wijsmaken en waarom hun ontmantelen van dat succes op de lange termijn desastreus is. Een eigen verhaal. Het was een sombere week voor sociaal democraten. In Noorwegen reageerden ze met energie en optimisme, in Nederland willen ze allochtone rotjong harder aanpakken. In Noorwegen regeren ze, in Nederland zijn ze op deze manier gedoemd tot de ondergang.

29 juli 2011

Het is stil aan de overkant

Republikeinse hoofdman Boehner kan niet eens zijn eigen mensen op een rijtje krijgen voor een stemming over niets. Dat is mooi. Geeft duidelijk aan dat er een probleempje zit bij de Republikeinen. Niet dat de Democraten veel te bieden hebben. Het plan van Reid snijdt evenmin veel hout. Kortom, niets veranderd, niets gebeurd, geen ideeën, geen visie. Het is stil.

De sociaal democratische wereldvisie

De PvdA heeft blijkbaar een nieuwe strategie bedacht om de kiezer aan te spreken. Over de schreef gaande allochtone jongeren hard aanpakken. Ik sta versteld over zoveel visie. Zo hard nagedacht en dan met zo'n weloverwogen, doorwrocht en vooral origineel plan komen: chapeau. De partij kan natuurlijk wel bouwen op de wonderschone wij-zij integratienota waarin het sociaal democratische gedachtegoed in de post-Scheffer periode zo haarfijn en intellectueel uitdagend werd neergelegd. Ah, wat een weelde. De kiezers zullen toestromen. Wat fijn aangevoeld. Het enige dat hen bezig houdt is, juist ja, allochtone rotjong. Wat kan je anders dan er het zwijgen toe doen? Marcouch als lijsttrekker! Scheffer als ideoloog! Monasch als strateeg! Bewezen kwaliteit.

Een persiflage op de columnist, hoe ironisch!

Het is waar, ironie is een fijn instrument. Afshian Ellian overschatte zijn Elsevier lezertjes. Natuurlijk was hij ironisch over Breivik. Sterker nog, hij is altijd ironisch. Al zijn stukjes over de machtsgreep van de islam: allemaal ironie. Elk stukje heeft een dubbele bodem. Ellian is helemaal geen columnist, hij is een persiflage op een columnist. Hij is helemaal geen geobsedeerde malloot, hij speelt dat alleen maar. Ironie, mijnheer. Vat uw wel?

28 juli 2011

Onzin stemming vanavond in de VS

Voor de goede orde: bij de stemming in het Huis vanavond gaat het niet om een serieuze verhoging van de schuldenlimiet. Het gaat er om of Boehner door zijn eigen mensen in de steek gelaten wordt of niet. Het voorstel om 1000 miljard te bezuinigen en 1000 miljard op te hogen, zorgt ervoor dat de schuldenonzin over een jaar nog eens wordt overgedaan. Obama heeft goede reden om het van een veto te voorzien. Dan kunnen de Republikeinen de handen wassen in onschuld. Tenzij de theedrinkende dwarsliggers vanavond Boehner onderuit halen en laten zien waar de echte obstructie zit.

Maar dat is waar het over gaat, niet over serieus beleid. It's all politics.

Wil de kiezer meedoen aan de wereldwijde anti-islam beweging?

Nou vooruit, nog één keer over Wilders en zijn stichting. Er is maar één reactie die telt op zijn gedachtegoed en zijn vrienden en dat is de reactie van de kiezers als ze zich realiseren dat ze niet een anti-establishment, anti-Den Haag langst zitten kamerlid steunen dat zo leuk roept in de media, maar de aanvoerder van de anti-islam beweging, zoals de Grote Leider het zelf noemt. Zijn private obsessie, gedeeld door zijn kamerleden maar veel minder door zijn kiezers, is nu de hoofdmoot geworden van zijn politieke stroming. Vergeet AOW, hard rijden, Bosma praat en Griekenland. Het gaat over anti-islam.

Kiezers waren dat even vergeten of misschien negeerden ze het. Dat is nu een stuk lastiger. Hoe Job, Femke, Dibi en wie dan ook in de kamer reageren is niet interessant. Net als de baas zelf zouden ze er goed aan doen hun twitter eens op te bergen in plaats van voor het ontbijt al maximaal 140 ondoordachte tekens uit te strooien die de hulpeloze kranten keurig plaatsen. De enige echte maatstaf van waar we nu staan met Wilders en zijn partij en de regering die hij in het zadel houdt, is de vraag of de kiezers daar ook in geïnteresseerd zijn na Noorwegen. Laten we hopen dat die test snel komt nu Rutte is gezakt voor zijn rekenexamen.

Mooie analyse trouwens in de NRC van de uitspraken van Wilders de afgelopen jaren. Zet ze achter elkaar en je hoeft verder niets op te schrijven. Complimenten.

Laat u niet gek maken, het is stagnatie zoals gebruikelijk, geen Apocalyps

Zoals de maffe predikant verkondigde dat op 11 juni,of een week later, nee misschien, volgende jaar, de wereld zal vergaan, zo wordt 2 augustus nu de opgehypte datum voor de Apocalyps. Het is een beetje als met Griekenland en de redding, je probeert het te volgen maar realiseert je al snel dat het verspilde moeite is. Getallen en plannen buitelen over elkaar heen. Er wordt niets opgelost.

Een paar dingen op een rijtje in de toch aardig opgehypte sfeer van afwachten, in afnemende volgorde van belangrijkheid:

 1. Dit is deel van een fundamenteel vraagstuk dat ook bij ons aan de orde is en permanent ontlopen wordt: wat is de rol van de overheid in onze samenleving, hoeveel overheid willen we met z'n allen, waarvoor en wat hebben we er voor over? Getallen beantwoorden die vraag niet, of het nu om 4000 miljard in de VS gaat of 18 miljard hier.
 2. Obama heeft zijn leiderschapsrol laten liggen. Voor iemand die het presidentschap won als fantastisch spreker, is het wel heel erg teleurstellend dat we geen enkele behoorlijke toespraak hebben gekregen over de stimuluswetgeving, over de redding van de zakkenvullende bankiers, van de autoindustrie, over de healt care wetgeving en jazeker, over de rol van de overheid.
 3. Tekorten hebben twee redenen: hogere uitgaven of lagere inkomsten, of beide. In het Amerikaanse geval zijn de inkomsten voor de overheid lager dan ooit, dank zij de recessie (de overheid is sterk afhankelijk van inkomstenbelasting) en de Bush belastingverlagingen - vooral die voor de rijken, maar eigenlijk die voor iedereen. De uitgaven zijn sterk gestegen door de Bush aanpassing van Medicare (gratis medicijnen voor bejaarden) en twee oorlogen.
 4. De regering Bush heeft een puinhoop achtergelaten.
 5. De Amerikaanse economie heeft een ingebouwde spiraal, zowel omhoog als omlaag. Hypothekencrisis, banen onzeker, werkloosheid, geen uitkeringen: consumentenvraag daalt sterk. Omgekeerd kan de vraag snel oplopen als het weer beter gaat maar 4000 miljard aan bezuinigingen remmen die consumentenuitgaven alleen maar omdat ze veel mensen hun inkomen ontnemen.
 6. Republikeinen hebben een ingebouwde neiging om een Democratische president te dwarsbomen, niet op inhoudelijke gronden maar omdat ze Democraten haast zien als niet legitieme presidenten. Zie birthers, zie de obstructiestrategie van Mitch McConnell in de senaat en de Obama-is-een-westeuropese-socialist beweging. Het is niet per se anti-Obama, maar anti Democraten met macht. Onder Clinton proefde je dezelfde sloop strategie.
 7. Democraten in het congres hebben sinds januari 2009 hun eigen graf gegraven door arrogant en stupide beleidsvoorstellen die de oppositie een vrij schutsveld gaven.
 8. De Republikeinen koesteren een adder aan hun borst, de anti-overheid, sloop Washington theedrinkers. Er valt met hen niet te praten en vanuit hun perspectief, dat van een onstuitbare, gecorrumpeerde overheid die ook de main stream Republikeinen meesleept, hebben ze volstrekt gelijk. Ze zijn ervoor gekozen. Het zal uiteindelijk leiden tot een spectaculaire zelf K.O. van de Republikeinen. Wat overigens niets oplost.
 9. Uiteindelijk gaat het niet om een oplossing, laat staan een structurele oplossing, maar om wie in de media de schuld krijgt toebedeeld. Obama heeft zich een gewillig doelwit getoond de afgelopen twee jaar, waarom zouden de Republikeinen het niet nog eens proberen?
 10. Het gaat niet om inhoud. Ga terug naar de bovenste bullit.

Conclusie: er wordt wat gevonden, iedereen roept dat hij gelijk had, verantwoordelijk optrad en een toekomstvisie heeft, en dat de anderen precies het omgekeerde deden. Ze zijn allemaal bullshit artiesten. Tot na november 2012 wordt er niets geregeld. En als Obama zijn verhaal niet op een rijtje krijgt, daarna ook niet.

Kunnen we het nu over iets anders hebben?

27 juli 2011

Positivo in de problemen

De afbladdering van Mark Rutte is begonnen. Het gegoochel met cijfers over de Griekse redding en de blunder in het claimen van een groot succes, maken Rutte en zijn minister van Financiën ongeloofwaardig. Volgende keer moeten we eerst even aan de andere deelnemers vragen of wat Rutte zegt wel klopt. Het is een opmerkelijke misstap. Het laatste waar je Rutte van zou verdenken is intellectuele slordigheid of regelrechte domheid. Maar wat was het dan als hij de enige is die het niet heeft begrepen? Ideologische blindheid? Daar had ik hem tot nu toe ook niet van verdacht.

Ook de terreur in Noorwegen voegt naar mijn stellige overtuiging toe aan de ballast die onze vrolijke premier moet meetorsen. Niet alleen zit Rutte in een regering met de supervertegenwoordiger van het gedachtegoed dat de terrorist leidde, de premier is zelf mede schuldig aan het scheppen van een sfeer van zorg, ontevredenheid en mislukking. Het was Rutte die braaf Cameron en Merkel napraatte in zijn negatieve praat over onze mislukte samenleving.

Zijn negativisme staat in scherp contrast met zijn omarming van de 'hard werkende Nederlander' en voedt de denkwereld van hen die een tegenstelling zien tussen hardwerkende limburgers en friezen en Nederlanders die een geïmmigreerde grootouder of ouder hebben en, zo suggereert Rutte, niet hard werken. Hij gaat Nederland meer Nederlands maken, alsof het rommeltje om ons heen niet zo Nederlands is als coffeeshops en botheid. Hij doet geen moeite om de EU te verdedigen, integendeel. Rutte's kwade broertje, Maxime Verhagen, gooide daar nog wat negativisme overheen door zijn diepe begrip te tonen voor de 'terechte' angst voor alles wat met buitenland te maken heeft.

Rutte wordt vaak neergezet als een positivo. Ik heb dat altijd onterecht gevonden. Zijn schets van Nederland als samenleving is negatief en pessimistisch, het zijn alleen de individuen die hem optimistisch stemmen en dan ook nog alleen die harde werkers, niet u en ik dus die een heel andere samenleving zien, een die vaak goed functioneert en de kinderen van immigranten, medenederlanders, hard werkende en succesvolle burgers heeft gemaakt. Zijn regering laat zich steunen door een wandelende tijdbom, behalve als die ergens anders mee bezig is, want dan steunt de oppositie hem.

Positivo? Wanneer heeft Rutte eens op een rijtje gezet wat er goed gaat in Nederland, hoe inclusief we zijn, hoeveel kansen onze kinderen krijgen, ondanks het geklaag uit het electoraat? Kunnen we eens een succesverhaal horen?

Rutte is de premier, dus hij mag als grootste negatieveling worden beschouwd. Maar dit verwijt gaat ook andere partijen aan. Niemand en al helemaal niet de dolende sociaal democraten en bestuursgeile D66'ers zetten een coherent ander verhaal neer. Wat er goed gaat met Nederland en waarom en tot welke beleidsconsequenties dat moet leiden - een sophisticated verdediging van de verzorgingsstaat door Job Cohen of Ronald Plasterk zou welkom zijn, al betwijfel ik of de laatste dat in zich heeft. Dijsselbloem misschien?

Ik ben geen grote fan van Ronald Reagan maar één ding kon de great communicator heel goed: positieve campagnes voeren. Hij praatte mensen moed in, niet angst. Hij hing de vlag uit voor een multicultureel Amerika dat in veel opzichten disfunctioneler en in vrijwel alle opzichten minder succesvol is als ons multiculturele Nederland. Optimisme is tegengif.

Van mij mag Rutte bladderen. Als de rest van ons maar eens een behoorlijk verhaal ontwikkelen en vertellen. Een alternatief ontwikkelen. Zou ook wel plezierig zijn als die onvermijdelijke verkiezingen straks komen. Dan valt er ten minste wat te kiezen.

Kras in de plaat: 't is de schuld van de linksmens

Tweet, tweet. Daar is hij weer. Heeft net een terrorist in naam van de anti-islam beweging de wortel van alle kwaad aangepakt, de linksmens en zijn kinderen, komt onze Grote Leider weer met 140 tekens dat zijn probleem, namelijk onder vuur liggen wegens een ranzig gedachtegoed dat mensen aanzet tot terreur, de schuld is van …. Cohen en Tofik Dibi. Van links.

Je moet maar durven. Of misschien kan hij niet anders, een gestoorde geest doet rare dingen. Een beschaafd mens zou er het zwijgen toe doen. Niet Wilders. Ik blijf bij mijn al lang geleden ingenomen stelling: geef Wilders genoeg touw, laat hem tweeten tot hij er bruin haar van krijgt, en het wordt zijn eigen politieke Waterloo. Tweet, tweet.

Ellian in dwangbuis

Efshian Ellian loopt al jaren mee in het columnistenwereldje. Zijn monomane denkbeelden, zijn obsessie met de islam, overwoekerden zijn soms interessante observaties over staat en recht, en waren reden voor de nrc om hem te lozen. In Elsevier mocht hij verder zijn kunsten vertonen. Zijn laatste salto mortale heeft inderdaad een dodelijke aard. Kun je iemand serieus nemen die betoogt dat een rechts radicale anti-islamterrorist tot zijn daden is gekomen omdat hij de islam wereld in zijn anti-denken zodanig heeft geïnternaliseerd dat hij er terrorist van is geworden? Hoe je het ook wendt of keert, het is altijd de schuld van de islam, in Ellians donkere wereld. Of bedoelt hij dat anti-islam activisten levensgevaarlijk zijn? Elsevier is al heel lang de weg kwijt, het zou hen sieren als ze de rechtsgeleerde uit Leiden zijn salto tot een natuurlijk einde lieten brengen.

26 juli 2011

Obama verliest het initiatief

Ergens heeft Obama de bal uit zijn handen laten vallen. Vrijdag misschien. Er lag een soort afspraak waarin de Reps 800 miljard aan nieuwe inkomsten toestonden, al mocht dat niet belasting heetten. Een 2,5 mljard aan bezuinigingen moesten de Democraten accepteren. De vraag is of beide partijen in het congres akkoord zouden zijn gegaan, waarbij de Dems de Reps hadden kunnen blameren door voor te stemmen terwijl de thee ideologen tegen zouden stemmen. Alas, ze steigerden al voor de stemming en joegen Obama op om er nog eens 400 miljard bij te sprokkelen. De president belde Boehner en die zei, f..k you.

Of het precies zo gegaan is, weten we niet want er is geen verslag, niets was nog opgeschreven. Maar dit de manier waarop de Reps het geframed hebben. Obama krijgt de zwarte Piet. Een dag later kwam Boehner met één miljard bezuinigingen en dan volgend jaar het hele circus nog eens overdoen. Dat was patente nonsens. Maar nu senator Reed is gekomen met 2,5 miljard bezuinigingen en geen nieuwe inkomsten in ruil voor een tijdelijke verhoging, tot na de verkiezingen, vraag je je af waarom de deal van vrijdag niet genoeg was. Daarmee had Obama goede sier kunnen maken en na de verkiezingen had hij gewoon de Bush verlagingen voor de rijken kunnen laten verlopen.

Het nieuws is onveranderd. Er komt een deal. Maar de blaam die vorige week nog zo mooi bij die ideologische Republikeinen lag, is nu weer verschoven naar een springerig en verongelijkt Witte Huis. Zoals ze dat zeggen in de VS: Obama rescued defeat from the jaws of victory. Bravo.

Een klap voor de anti-islambeweging, ja een vuistslag in hun gezicht

Het is aardig, nou ja, licht huiveringwekkend, om de Grote Leider te zien reageren op de problemen die op zijn Stichting afkomen. Natuurlijk is Wilders niet verantwoordelijk voor Noorwegen. Maar in zijn pogingen afstand te bewaren, laat Wilders duidelijk zien waar hij voor staat en dat is precies het probleem.

Hij claimt, volgens de wakkere krant, dat hij 'vrijheidslievende anti-islamiseringsidealen' heeft. Dat hij democraat is 'in hart en nieren'. Hij impliceert dat onze vrijheid en onze veiligheid bedreigd worden door de 'islamisering van onze samenleving'. Niets nieuws, behalve dat je mag afvragen hoe deze democraat in hart en nieren kan praten over Nederlandse burgers, hier geboren en getogen, als 'islamitisch stemvee'. Democratisch? Maar dat het niets nieuws is, maakt het niet minder verwerpelijk.

Zijn verhaal blijft hetzelfde. De islam, moslims dus want die fictie van Wilders en de rechtbank dat moslims losgezongen kunnen worden van de islam is nonsens, bedreigen onze samenleving, onze vrijheid en democratie. Daarmee plaatst Wilders, zoals altijd, een hele groep in de samenleving in de beklaagdenbank, nog niet eens zo'n erg grote groep met vijf procent van de bevolking. De zogenaamde islamisering van Nederland is kletspraat en dat blijft het maar Wilders ziet er nog steeds brood in om mensen er bang mee te maken. Deze moordpartij is 'een slag in het gezicht van de wereldwijde anti-islam beweging' meent Wilders. Ja, precies. Een draai om de oren, een vuistslag in hun gezicht.

Combineer het met de linksmens onzin van zijn bralman Bosma en het leggen van de verantwoordelijkheid voor alles wat hem niet bevalt, van een te lage maximumsnelheid tot cultuursubsidies, bij sociaal democraten. De hetze tegen Job Cohen is een voorbeeld van het vijanddenken van de PVV waarmee daar Noorse malloot aan de haal is gegaan. Daar kan Wilders niet zo gemakkelijk afstand van nemen. Als je haat aanjaagt, tegen links, tegen moslims, dan ben je mede verantwoordelijk voor de gevolgen als mensen jouw praatjes serieus nemen. Als ze echt denken dat de samenleving op instorten staat en revolutionaire actie gerechtvaardigd is. In zijn geperverteerde denken heeft Breivik precies gedaan waartoe Wilders oproept: de noodklok luiden. Hij gebruikt middelen die Wilders niet bevallen, maar gezien het grote gevaar dat Wilders en zijn kornuiten van de torens schreeuwen, is Breivik dan niet consequenter dan de grote leider zelf? De ratten die op rechtse fora uit de riolen kruipen en Breivik omarmen heeft Wilders niet zelf gekozen als vrienden maar ze leven in dezelfde denkwereld als de Grote Leider.

Terzijde: waarom is hier sprake van een verknipte idioot terwijl Mohammed B. de belichaming zou zijn van een gewelddadige godsdienst? Als je de 'linkse kerk' verantwoordelijk houdt voor de alles ondermijnende softheid van onze samenleving dan kun je niet volhouden dat de rechtse haatzaaiers niet verantwoordelijk zijn voor de mensen die op basis van die haat handelen. Links is soft, zachte heelmeesters en stinkende wonden. Rechts is hard, recht voor zijn raap en … stinkende wonden. Meten met twee maten, daar is de Grote Leider goed in. Hij zou er verstandig aan doen eens een tijdje niet te twitteren maar zich te bezinnen op de gevolgen van zijn eigen verknipte maatschappijvisie.

De geloofwaardigheid van Mark en Jan Kees

Vorige week vertelde premier Rutte dat we een goede deal hadden met Griekenland. Vandaag is die goede deal 49 miljard Euro minder goed. Oops. Nederland had als enige iets anders begrepen van wat er besloten werd. Jan Kees de grote mond heeft nu ook de stukken gelezen en begrijpt nu dat hij het vorige week verkeerd had begrepen. Zou daar straf op moeten staan? Afgezien van ongeloofwaardigheid?

Ondertussen is het voor een niet ingewijde moeilijk te zien wat er wel gebeurd is. De banken zijn geholpen want ze gaan niet voor 200 miljard het schip in maar voor 50 miljard, zegt de New York Times. Het laat zich raden waar die andere 150 miljard vandaan komen.

De rente voor Griekenland loopt weer op. De deal lijkt niet te beklijven, ongeloofwaardig, zoals alles wat Europa de afgelopen twee jaar gedaan heeft. Als de Europese landen de Euro kwijt wilden en de EU wilden ondermijnen, dan hadden ze niet beter te werk kunnen gaan.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors