21 augustus 2009 - 1 september 2009

21 augustus 2009 - 1 september 2009

door Frans Verhagen

De blogposts op deze pagina zijn geschreven door Frans Verhagen (Oud beheerder van Amerika.nl)

1 september 2009

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 341 reizen naar Amerika

Het tij keert

George Will, de conservatieve columnist van de Washington Post, heeft zich nu tegen de oorlog in Afghanistan gekeerd. De termen waaronder spreken me aan, omdat ik al een tijdje precies hetzelfde betoog. Een korte paragraaf en de link, dan kun u het zelf lezen.

"So, instead, forces should be substantially reduced to serve a comprehensively revised policy: America should do only what can be done from offshore, using intelligence, drones, cruise missiles, airstrikes and small, potent Special Forces units, concentrating on the porous 1,500-mile border with Pakistan, a nation that actually matters."

Openvallende senaatszetels

Niet alleen in Massachusetts hebben ze na de dood van Kennedy een open senaatszetel, ook in Florida was een vacature. Die was ontstaan omdat Republikein Mel Martinez om niet geheel duidelijke redenen hals over kop zijn ontslag indiende. De volgende verkiezingen zijn pas in oktober 2010. In Florida heeft gouverneur Charlie Christ, ex-vice presidentskandidaat voor John McCain toen die zijn verstand er nog bij had, een vertrouweling op de zetel gezet. De opzet is hem warm te houden tot Christ zelf in 2010 gekozen kan worden. Niets ongebruikelijks aan, aan deze procedure. Maar misschien maakt het iets gemakkelijker om de zetel in Massachusetts snel op te vullen. Daar hebben de Democraten in 2004 snel-snel een wetje doorgevoerd waardoor een open senaatszetel moet worden vervuld met een speciale verkiezing binnen zes maanden. Dat deden ze toen om te voorkomen dat Republikeins gouverneur Mitt Romney (ook hij ex-vp kandidaat) de open zetel zou kunnen vullen als John Kerry tot president zou worden gekozen (we zijn het vergeten maar dat was een reeële mogelijkheid). Nu Kennedy er niet meer is, zijn ze natuurlijk ongelukkig met dat wetje. Vergt wat opportunistisch heen en weer geschuif. Maar het geschuif in Florida maakt het voor Republikeinen iets lastiger om daarover te klagen. Al zullen ze het ongetwijfeld doen.

Plasterk, revisited

Ik had het gisteren al over Plasterk. Kan me voorstellen wat hij wil met die verandering van het hoger onderwijs, maar ik vermoed dat het op dit moment niet verstandig is om weer een grote onderwijshervorming aan te kondigen. Ik kan wel meevoelen met zijn voorbeeld van Californië, zij het dat daar blijkt dat de druk op het onderwijs erg groot wordt als de publieke financiering wegvalt door een economische crisis.

Liever geen leden, dank u

Mevrouw Ploumen krijgt veel kritiek op haar inkomens oekaze. Terecht, zoals ik al eerder zei. Natuurlijk is Jan Pronk het er wel mee eens. De NRC citeert nog maar eens wat Sharon Dijksma die de verkiezingsnederlaag (Europa variant) mocht bestuderen erover zei: 'Leden ide in de publieke sector meer willen verdienen dan de premier, zoeken maar een andere partij.' Misschien had ze moeten toevoegen dat leden die de partij gebruiken om aan baantjes te komen (van parlementslid tot staatssecretaris) ook niet welkom zijn. Minstens tien jaar ervaring buiten de publieke sector. Hoe klinkt dat?

31 augustus 2009

Volle stembussen - bij de opening van het bureau

Vanochtend in de Trib (NYT) een verhelderend verhaal over wat er rond de verkiezingen in Afghanistan is gebeurd. Een arme, goedwillende burger volgde cursussen in westerse stijl verkiezingen. Les één: kijk of de stembussen leeg zijn als je de dag begint. Brave man komt om zes uur op het kieskantoor: de stembussen zitten al vol. Hij tekent protest aan. Druk neemt toe om het te negeren en zich te voegen naar wat de autoriteiten zeggen. Allerlei problemen later, gaat de journalist eens kijken. Niet veel meer te zien behalve één kieslijst met 996 stemmen voor Karzai, 4 voor een ander en 1 blanco. Aantal uitgebrachte stemmen: 660.
Ik wil maar zeggen: die verkiezingen zijn volstrekte flauwekul. De hele Afghanistan operatie hangt aan een zijden draadje. In de FT vat Clive Cook het goed samen. Dit is nu Obama's oorlog. Volgens de handboeken heeft hij meer dan 500.000 soldaten nodig om het Amerikaanse doel te bereiken. Dat gaat niet gebeuren en dus is de enige optie om de doelstellingen te beperken tot het beschermen van wat wegen en de hoofdstad. De rest van het land maar overlaten aan de Taliban. Lijkt me nogal nutteloos. Waarom zou je er niet meteen helemaal mee ophouden?

De nieuwe leider van de oude partij

De glans is al afgebladderd van Ronald Plasterk, althans dat meende het NRC van zaterdag. Ik weet niet precies wat de verwachtingen waren van de wetenschapper in de politiek, alleen dat ze vrijwel zeker te hoog waren. De kritiek kwam niet helemaal over als erg zwaarwegend maar ja, gebrek aan visie is altijd een goed verwijt. Verweer je daar maar eens tegen. Ik heb Plasterk nooit als potentiële leider van de PvdA gezien. Dat zijn Job Cohen en Eberhard van der Laan die de inmiddels zieltogende Wouter Bos zullen moeten aflossen.

Geen fijne campagne bij D66

Volgens het Parool is de lijsttrekkersstrijd in D66 inmiddels ruzie achtig geworden. De wakkere reporter heeft zich laten informeren (via een aanhanger van Ageeth Telleman) dat haar campagne boos is dat Ivar Manuel, de concurrent, fractiegelden gebruikt om zijn eigen conterfijtsel op de cover van het Parool te adverteren. Het was een lopende campagne, sneert Manuel.

Bull shit. Hij kent de data net zo goed als ieder ander.
Ondertussen is het altijd vervelend als je campagne als kinnesinnerig en afgunstig te kijk wordt gezet, zoals dat nu gebeurde met Telleman. Misschien vindt ze het onjuist wat Manuel doet, dat weet ik niet, maar de Manuel campagne heeft er een eigen belang bij om dat in de krant te krijgen.

Kleine politieke spelletjes kortom.
Maar ze kunnen grote gevolgen hebben. De lijsttrekkersverkiezing bepaalt wie het gezicht naar buiten wordt van D66 Amsterdam. Ik zeg wordt, want de meeste mensen kennen Manuel ook niet, ook al is hij vier jaar fractieleider geweest. Wie kan het beste de winst van D66 maximaliseren? Om daarover na te denken moeten de leden van D66 (waaronder heel wat nieuwelingen) over hun schaduw heenspringen en persoonlijke voorkeuren of gewenning (of afkeer) terzijde schuiven en kiezen wie het meeste stemmen oplevert. Daarin passen dit soort acties niet (zo vond ik ook Manuels terugvallen op de Dittrich affaire niet erg gepast).
Mocht u een D66 lid zijn dat nog niet heeft gestemd: mijn voorkeur gaat uit naar Ageeth Telleman. Ik denk dat zij beter dan Ivar in staat is om D66 breed neer te zetten en zo een zo groot en zo breed mogelijke doorsnede van de Amsterdamse bevolking aan te spreken. Nu stemmen, graag.

Nee, niet nog eens Ramadan

Denk je dat je eindelijk van dat Ramadan gezeik afbent, komen er vier Amsterdams UvA hoogleraren die de man op hun universiteit willen. De docenten Paul Aarts, Michiel Leezenberg, Annelies Moors en Ruud Peter voeren als argument aan dat de UvA zo kan laten zien dat zij niet meedoet aan "de hetze tegen moslims die vinden dat de islam voor hen ook van belang is buiten de privésfeer". Los van de gewrongen constructie, kan ik alleen maar zeggen dat het me een onzinnig argument lijkt om een hoogleraar aan te trekken. Een politiek statement maken met een benoeming? Wat een onzin. Misschien hebben de hooggeleerden betere argumenten als het artikel in Folia werkelijk uitkomt (2 september) maar voorlopig is het een geluid dat maar beter gewoon genegeerd kan worden.

Joost draait weer lekker door

Van alle LPF'ers was Joost Eerdmans ooit de meest belovende. Hij sloot zich na het LPF debacle aan bij Michael Pastoors die in de verkiezingen van 2006, geheel tegen de verwachtingen in, nul zetels haalde (Wilders pakte alle proteststemmen). Eerdmans moet zo af en toe aan de weg timmeren om niet vergeten te worden. Misschien is dat de context van zijn ballonnetje in de wakkere krant. Moordenaars moeten elke week foto's van hun slachtoffers bekijken als de nabestaanden dat willen. En standaard levenslang voor moord of verkrachting van een kind.
Goed zo Joost! Hij wil de slachtoffers helpen. Maar waarom niet verder gaan, dappere man. Iedere dag zo'n foto bekijken, verplicht aan de muur in de cel. En waarom niet meteen automatisch de doodstraf?
Kleine Joost is part time wethouder in Capelle aan de Ijssel. Daar zijn ze vast heel tevreden en hij moet het ook vooral maar blijven. Deze sollicitatie naar een kandidatuur bij een ferme jongens partij is zo doorzichtig dat zelfs Eerdmans zich ervoor zou moeten schamen.

Cheney's wil is wet

Ook bendeleider Cheney kan er maar niet genoeg van krijgen. Opnieuw voerde de man die grondwet even gemakkelijk aan zijn laars lapt de discussie aan dat de CIA moet kunnen doen wat ze wil, of beter nog, wat de bendeleider zegt. Dan zijn we allemaal veilig. Geloof Cheney nu maar. In de aloude afweging tussen veiligheid en vrijheid lijdt het geen twijfel waar Cheney staat. Maar met zijn campagne brengt hij de VS opnieuw, of beter, nog steeds, schade toe. Zijn partijgenoten zouden hem tot de orde moeten roepen.

29 augustus 2009

Goedkoop populisme

Het vulgaire populisme heeft de PvdA wel heel sterk in de greep. Groot verdienende PvdA leden in min of meer publieke functies mogen nu niet meer verdienen dan de Balkenende norm, of ze moeten hun lidmaatschap opzetten. Graaiers worden ze genoemd. Hartelijk dank zeg je dan tegen je partij als je zo'n baan vervult. F*#k you zou ik zeggen. Houd je lidmaatschap maar. De Volkskrant zegt dat ze geen minister of burgemeester meer mogen worden. Dat lijkt me een raar soort logica: je mag je goedbetaalde baan niet inruilen voor een onderbetaalde regeringsbaan. De vraag is waarom de PvdA zo inzet op dit punt. Kwetsbaar voor aanvallen over links lullen, rechts vullen?

Ik denk dat het koudwatervrees is. Dat blijkt wel omdat ook de CDA zich er druk over maakt. Waarom zou iemand die als directeur van een commercieel ziekenhuis 3 ton waard is, voor 180.000 Euro het AMC gaan leiden? Omdat het publieke dienstverlening is? Is dit de volgende Ploumen 'laten we weer terugkeren naar de gewone mensen' stap? Ik was wel verrast dat in de NRC ook Jos de Beus zich met dit offensief bemoeide.
Het echte probleem wordt weer niet aangepakt en dat is de verhoudingsgewijs absurd lage betaling van Balkenende en zijn regering. Dat durven kamerleden niet aan de orde te stellen, laat staan dat de regering zelf dat lef heeft. Maar daar moet iets aan gebeuren. Het had de PvdA (en het CDA) gesierd als ze het echte probleem aan de orde hadden gesteld in plaats van hun goedkope praatjes te serveren (die overigens als boemerang zullen gaan werken want er gaat echt niets veranderen).

28 augustus 2009

Stilstand in het Midden Oosten

Nethanyahu reist rond in Europa. Het is wel een teken van de veranderde situatie rond het Midden Oosten dat hij geen liefde ontmoet, misschien zelfs weinig sympathie. Hij kan honderd keer roepen dat hij snelle voortgang wil maken om de vredesbesprekingen vaart te geven, maar niemand gelooft hem. Philip Stephens van de Financial Times prikte genadeloos door Nethanyahu's pretentie dat hij vooruitgang wil in het Midden Oosten. Nethanyahu lijkt op een 'politicus die vaart maakt met het oogmerk om stil te staan', zegt Stephens. Niet zonder succes, vanuit Nethanyahu's optiek. Er gebeurt weinig en tenzij Obama door de Gordiaanse knoop hakt, zal er weinig gebeuren.

Door Iran aan vrede tussen Israël en de Palestijnen te koppelen heeft Nethanyahu geprobeerd voortgang afhankelijk te maken van de ontwikkeling rond Iran. Dat was altijd onzin en Obama heeft dat gelaten voor wat het is. Bij Nethanyahu's bezoek aan Washington kon hij die kaart ook niet uitspelen, integendeel, Obama maakte duidelijk dat de dreiging vanuit Iran juist een reden was om voortgang te maken met de Palestijnen. Het gedoe over de nederzettingen kan niet verhullen dat het simpelweg een manier is om de discussie te traineren. Obama kan en mag daar geen enkele concessie doen. Maar daarmee is het ook een lakmoesproef geworden voor de mate waarin de VS zich kan doen gelden. Het probleem is dat ook als Obama hier gewoon op zijn stuk blijft staan er helemaal niets is gebeurd. De basisvoorwaarden voor een vredesplan zijn nog steeds afwezig. Volgende maand zou Obama met een plan komen. Ik heb er weinig vertrouwen in dat er vooruitgang zal worden geboekt. De reden is eenvoudig. De Israëli's willen niet. Dat is hun goed recht maar dan moeten ze niet proberen de kluit te belazeren.

Communicatie strategie

De voorzitter van Joint Chiefs of Staff van de VS heeft een bijtende kritiek geschreven op de 'strategische communicatie' van zijn land met de moslim wereld. Kort samengevat: zolang het gedrag van de VS wordt gezien als arrogant, roekeloos of beledigend, zal de geloofwaardigheid van de Amerikanen in de moslimwereld minimaal zijn. De NYT stelt in het artikel erover dat dit essay komt op een tijdstip 'dat de VS breed gezien wordt als een land dat terrein verliest in de strijd van ideeën tegen extremistische ideologie'. Wat moeizaam geformuleerd maar als ik denk dat ik begrijp wat ze bedoelen ben ik het er niet mee eens. Ik geloof niet dat die strijd van ideeën gaande is. Extremistische activiteit mag toenemen (en zelfs dat hangt af van je definitie - haal Afghanistan/Pakistan en Irak uit de mix en dat valt ook nog wel mee) maar dat is een activiteit, geen expressie van ideeën die winnen.

Mullen stelt dat de meest strategische communicatieproblemen helemaal geen communicatieproblemen zijn (de wat gewrongen constructie is van hem) maar problemen van beleid en van uitvoering. 'Elke keer dat we er niet in slagen om onze waarden te leven en beloftes niet nakomen, lijken we meer en meer op de arrogante Amerikanen die de vijand probeert te schilderen', schrijft Mullen. Ik moet het hele verhaal nog lezen maar zijn conclusie dat acties luider spreken dan woorden lijkt me van een banale duidelijkheid die niettemin hardop moet worden uitgesproken omdat de ideologen van de Bush bende juist daarvan niets begrepen. Het congres had al zijn zorgen uitgesproken over het communicatieprogramma - u herinnert zich misschien dat de Bush operative Karen Hughes de moslimwereld moest winnen voor Amerika en dat probeerde met de meest stupide marketing georiënteerde ideeën. Er werd niet veel meer van gehoord na de eerste beschamende avonturen. Het congres had ook al vastgesteld dat er totaal geen coördinatie is tussen departementen of controle van budgetten.

Honderden banken nog in de problemen

Het hoofd van de FDIC, het bureau dat de banken reguleert en inleg garandeert, waarschuwt dat de bankencrisis nog steeds groter wordt. Niet de crisis van de banken die te groot zijn om om te vallen maar die van de lokale banken en hypotheekverleners. Het aantal probleembanken was gestegen van 305 tot 416 in het tweede kwartaal. Dat vertelt iets over de lokale economieën, waar de banken zakelijke leningen moeten geven en consumentenkrediet. Deze probleembanken zouden nu al 300 miljard dollar geleend hebben om hun problemen af te dekken. Dat bedrag is echter laag genoeg, schrijven analisten, om te vermoeden dat Citi bank niet tot de probleemgroep behoort. In het tweede kwartaal was een kwart van alle banken in de VS verlieslijdend. Het hoofd waarschuwt dat het nog veel tijd gaat kosten voordat de boeken geschoond zijn.

Nieuw plan nodig van Obama

Ik ben geen fan van Charles Krauthammer, de uiterst conservatieve columnist van de Washington Post. Maar ik denk dat gelijk heeft dat Obama-care 1.0 dood is en er iets nieuws moet komen, liefst eenvoudig. Krauthammers voorstel is om verzekering universeel toegankelijk te maken onder voorwaarde dat verzekeraars niemand mogen weigeren, niemand eruit mogen gooien en dat de uitkeringen gemaximeerd zijn. De crux is dat de verzekering verplicht is. Dat betekent dat miljoenen vrijwillig onverzekerden (jongeren etc) hun bijdrage moeten leveren. Hij erkent dat het niets doet aan de kostenkant maar ik ben het helemaal met hem eens dat de uitdaging is om een universele verzekering er doorheen te jassen en dan pas, later als de wal het schip keert, naar de kostenbeperking te kijken. Obama's prioriteit moet dekking zijn niet kostenbeheersing.

Sluiten of niet sluiten, geen half gedoe

Wethouder Asscher heeft in Amsterdam besloten de subsidie voor de islamitische basisschool As Siddieq te stoppen. De reden zou zijn dat het onderwijs onder de maat is en de integratie van kinderen gevaar loopt. Over dat laatste kan ik niet oordelen en het lijkt me een bij uitstek problematische stellingname. Maar wat ik niet begrijp is dat je de scholen niet gewoon kunt sluiten als de inspectie vindt dat ze niet aan de eisen voldoen. Het stopzetten van subsidie doet niets behalve de kwaliteit van het onderwijs verder verlagen. En dan? Mag er dan wel ooit stopgezet worden? Asscher had beter kunnen doorbijten dan dit halve beleid.
Overigens interessant om te kijken wat voor subsidies hier omgaan. Het gaat volgens het Parool om 30.000 Euro voor het verbeteren van de onderwijskwaliteit en maar liefst 180.000 Euro om 'de taalbetrokkenheid van de ouders te verbeteren'. Ik weet niet wat ik me daarbij voor moet stellen. Uit dat Parool verhaal blijkt ook niet dat de onderwijskwaliteit per se onder druk zou staan, enkel dat er geen 'openheid naar de samenleving' wordt onderwezen en dat 'de basiswaarden van de democratische rechtsstaat' onvoldoende aan bod zouden komen. Het lijkt me glibberig terrein. Zoals ik zei, onderwijs is goed of het is niet goed. Open laten of sluiten, half kan niet.

27 augustus 2009

De politiek van geduld

Uiteraard overal veel aandacht voor Ted Kennedy. Meestal toch vanuit het perspectief dat hij niet het presidentschap heeft gebracht waar de Kennedy groepies op hoopten. Natuurlijk krijgt zijn werk als senator aandacht, maar het is blijkbaar toch gemakkelijker om er omheen te schrijven, over zijn privé leven dat behoorlijk publiek was. George Will in de Washington Post zit op dezelfde lijn als ik: de meest invloedrijke Kennedy. Al zet hij (of de koppenschrijver) er een vraagteken bij. Dat vraagteken verdwijnt in het artikel.

Kennedy was iemand van het politieke proces, van geduld, stevige principes maar ook een realisme dat voorkomt uit het besef dat je het beste niet de vijand moet maken van het goede. Politiek succes vereist geduld, opbouwen, verzamelen. Ik weet uit mijn Washingtonse tijd dat de kracht van Kennedy's senator rol lag in zijn superbe staf. De Kennedy staf was altijd het best geïnformeerd, het slimst, het meest uitdagend en, op dinner parties, het leukst om mee te babbelen. Zeker in de tijd dat gedreven, keurig in het pak zittende jonge Reagan-conservatieven de stad (en de dinnerparties) overspoelden. Zoals Will zegt, 80 procent van het werk dat van belang is wordt altijd gedaan door 20 procent van de betrokkenen. Kennedy's staf was daar altijd bij. Veel werk (95 %) gebeurt ook buiten de politieke arena, zegt Will terecht. Hij citeert de inderdaad prachtige opmerking van Winston Churchill dat een ontmoeting met Franklin Roosevelt het effect had van 'het openen van een fles champagne'.

De revolutie in Japan

In Japan lijkt de geïnstitionaliseerde regeringspartij, de LDP nu toch eindelijk op weg naar de oppositiebanken. Dat mag ook wel voor een partij die Japan permanent heeft geregeerd op een kleine anderhalf jaar na in de jaren negentig. Ik heb niet al te hoge verwachtingen van de onmiddellijke veranderingen die de Democratische Partij, die zondag zal winnen, kan doorvoeren. Het zal tijd en energie kosten om de bureaucratie in Japan te doorbreken. Maar na meer dan tien jaar stagnatie en het verlies van de belofte die de jaren tachtig leken in te houden, is er wel ruimte voor verandering. Ik begrijp dat de DP zelfs een tweederde meerderheid zou kunnen halen in het lagerhuis (ze hebben al een meerderheid in het hogerhuis).

In de campagne analyses gaat veel aandacht naar de 'slow-motion demographic disaster' van de vergrijzing in het land. Een van de beloftes van de DP is een soort maandelijkse kinderbijslag tot kinderen hun diploma van de middelbare school hebben. Ook overheidshulp om meer kinderopvang te regelen staat op het programma. Interessanter wordt het om te zien of de machtswisseling invloed zal hebben op de buitenlandse politiek. Minder in de pas met Amerika, meer gericht op eigen Aziatische belangen? Uitbreiding van bewapening van de defensie die Japan erop na houdt? Als China zijn vloot uitbreidt - ik moet eigenlijk zeggen, naarmate China dat doet - zal Japan moeten reageren. Hoe de regio daarop reageert is een aardige uitdaging.

Leerplichtwet geldt voor iedereen, net als ouderlijke verantwoordelijkheid

Ik weet niet goed wat ik aanmoet met de zomerkomkommer optima forma, het dertienjarige zeilstertje. Mijn neiging als vader is te zeggen dat je kinderen moet behoeden voor dat soort ambities en zeker voor een karaktervormende of vernietigende solozeiltocht op een leeftijd dat je kennis moet opdoen en moet leren een sociaal mens te zijn. Nog los daarvan is er gewoon leerplicht. Maar ja, die vader van Laura schijnt daar anders over te denken. Moet de overheid daarin ingrijpen? Ik neig naar ja. Dat doen we ook voor spijbelaars, te lang op vakantieblijvers en nog zo wat scholieren die zich niet aan de regels houden. Geen reden voor uitzonderingen. Toen ik middelbare scholier was had ik ook wel wat beters te doen dan in de bankjes zitten. De vraag is inderdaad waar het ophoudt. Mogen kinderen zelf uitmaken wat ze met hun tienerjaren doen? Nou dat doen ze toch al, maar je mag er best wat beperkingen aan opleggen.

26 augustus 2009

Overlijden bij bevallingen

Nederland is een ruimdenkend land. Zo doen we ons best, zo blijkt uit een artikel in de Wakkere Krant, om Jehova's getuigen, die geen bloedtransfusie willen accepteren tijdens bevallingen zodanig te helpen dat bloedingen zoveel mogelijk worden voorkomen. Niettemin is het aantal sterfgevallen bij bevallingen van Jehova's zes (!) maal zo hoog als bij de rest van Nederland. Van mij mag het, rustig doodbloeden omdat de heer dat wil. Ik vind het ook best dat ze extra voorzorgen nemen. Van mij mag je ook verzekeringen en vaccinaties weigeren omdat dat volgens het boek niet mag. Daar maken we zelfs speciale regels voor, zodat deze mensen toch kunnen autorijden. Maar waarom zitten we dan zo te zeiken over een klein deel van onze moslims die gelijksoortige problemen schept?

De Kampense gelovigen

Ik schreef een paar dagen geleden over het opmerkelijke nieuwsfeit dat geen nieuwsmedium aandacht besteedde aan de geloofsachtergrond van het Kampense gezin waarvan vier kinderen omkwamen. Het blijken inderdaad leden van een sekte te zijn die, laten we zeggen, er tamelijk ongebruikelijke ideeën en levenswijze op na houdt. Geloofswaanzinnigen zou ik zeggen. Nu heeft Trouw een verhaal over de achtergrond.

Ted Kennedy overleden

Vannacht overleed Ted Kennedy, senator van Massachusetts en de meest succesvolle van de oorspronkelijke Kennedy broers. Als senator had Ted Kennedy meer invloed op Amerika dan zijn bekendere broers president John F. Kennedy (president van 1961-1963) en Robert Kennedy (presidentskandidaat in 1968) die beiden vermoord werden.

Het is opnieuw een tegenvaller voor president Obama. Kennedy was een groot voorvechter van hervorming van de gezondheidszorg maar bovenal is elke stem in de senaat nodig om welke wetgeving dan ook erdoor te krijgen. Volgens de regels van Massachusetts mag de gouverneur (een Democraat) vijf maanden de tijd nemen om een opvolger te benoemen. Vorige week nog liet Kennedy weten dat het wat hem betreft wel wat sneller kon. Of dat inderdaad mogelijk is, blijft de vraag en als er een loopje wordt genomen met procedures, dan zullen de Republikeinen daar onmiddellijk werk van maken. Aan de andere kant kan Obama de huidige wetgeving neerzetten als een eerbetoon aan Ted Kennedy en misschien profiteren van het meeleven en sentiment dat de komende weken zal blijken over deze laatste van de oorspronkelijke Kennedy's.

25 augustus 2009

Afghanistan = Iran als het om tellen gaat

Nadat assistenten van Karzai eerder riepen dat hij 68 procent van de stemmen had gehaald, meldt de NYT nu dat er geen duidelijke voorsprong is met tien procent van de stemmen ook daadwerkelijk geteld. Dat is een precentage waaruit je helemaal niets kunt afleiden en dus mag je concluderen dat de Karzai mensen de zaak zitten te flessen, in elk geval publicitair. Nu is dat geen grote verrassing, maar het zou wel bizar zijn als de verkiezingen in Afghanistan een zelfde soort onzekerheid laten voortbestaan als in Iran.

Dog days of August

Slechte dagen voor Obama, ook al zit hij lekker aan het strand in Martha's Vineyard. Het begrotingstekort blijkt met 9000 miljard dollar in de loop van de komende tien jaar nog hoger dan al verwacht. Komt door de recessie maar het leidt tot de ietwat rare situatie dat de Amerikaanse kiezers nu de tekorten belangrijker vinden dan de economische groei, althans, dat meldde één onderzoek. Dat is raar omdat diezelfde kiezers daar tijdens Reagan en Bush, de grootste tekortenmakers van de afgelopen dertig jaar, zich daar nooit druk over maakten. Het maakt alles moeilijker voor Obama, boven alles het doordrukken van een hervorming van de gezondheidszorg die zonder twijfel veel gaat kosten. En hij heeft beloofd om de belasting voor 95 procent van de Amerikanen niet te verhogen. Ergens gaat dat wringen, tenzij de economie als een gek zou gaan groeien maar dat moet ik nog zien gebeuren. Het Congressional Budget ook niet trouwens. Die verwachten een krimp van 2,8 procent dit jaar en werkloosheid van tien procent.

Afrekenen met de Bush bende

De perikelen rond het vervolgen van martelende CIA lui zijn ook lastig om achter de rug te krijgen. De bekendmaking van een paar rapporten die de rechter had gelast, werd op het laatste moment tegengehouden (overigens begrijp ik nog niet hoe dat kan). De NYT maakt geen melding van onvolledige rapporten van de inspector general.

Minister van Justitie Holder gaat een openbare aanklager benoemen om te kijken of een volledig onderzoek naar eventuele misdragingen van de CIA noodzakelijk is. Holder heeft een interessante positie omdat hij een onafhankelijke plicht heeft de wet te handhaven ook als zijn baas, Obama, vindt dat het anders moet. Obama wil dit hoofdstuk zo snel mogelijk afsluiten.

Obama heeft nu verklaard dat mensen die de officiële lijn volgden van bendeleider Cheney, niet strafbaar zullen zijn. Alleen CIA lui die verder gingen dan officieel toegestaan worden vervolgd. Niet wie zich aan de bende richtlijnen hield. Tom Jan Meeus concludeert daaruit dat Cheney en Bush zelf niet vervolgd zouden worden omdat ze zelf de richtlijnen hebben opgesteld lijkt me voorbarig. Een rare tournure dat je de opstellers van martelrichtlijnen die in strijd zijn met de voorschriften van de Amerikaanse justitie (zoals waterboarding) nooit gestraft kunnen worden en dus gewoon kunnen bevelen wat ze maar willen. Hij vergelijkt het met het Abu Graib standpunt maar daar ging het om misdragingen die duidelijk tegen de regels waren maar waarvoor de verantwoordelijkheid bewust zo laag mogelijk gehouden werd.

Volgens de NRC zou de positie van CIA directeur Panetta twijfelachtig zijn nu de verhoorverantwoordelijkheid is weggehaald bij de CIA en aan de FBI is gegeven. Panetta zou flink overhoop liggen met Obama's staf. Panetta heeft ondertussen Cheney gelijk gegeven dat de verhoormethoden iets hebben opgeleverd, met als caveat dat hij niet weet of andere methoden niet hetzelfde zouden hebben verschaft.

Ondertussen blijft Cheney, de proto dictator, Obama voor de voeten lopen door keer op keer te roepen dat de veiligheid bij Obama niet gegarandeerd is. Hij blijft maar hopen nog een aanval om zijn gelijk te krijgen.
De Republikeinen reageren voorspelbaar: ze klagen over een heksenjacht op de CIA.

Open inrichting Nederland

Thomas von der Dunk is niet de scherpste denker, zoveel is al bekend. En hij schrijft zijn columpjes in een vloek en een zucht. In de slapende krant van Nederland schrijft hij vandaag dat het afrekenen met Ramadan moet gelden als meten met twee maten. Want wat Wilders mag, namelijk van alles roepen, waarom mag Ramadan dat niet? Ja, waarom niet? Kleine Thomas begrijpt er niets van. Het ergste is echter dat hij in zijn onnadenkendheid meegaat in de norm die Wilders en de anti-islambrigades neerleggen. Gaan we zo voortaan kijken naar beschaving in deze samenleving? Als de één het mag, mag de ander het ook?
In zijn onnavolgbare pennevrucht haalt hij overigens van alles overhoop, inclusief zijn persoonlijke vete met Selektvracht, zijn afkeer van gelovigen en nog zowat. Het bekt niet lekker maar ook Thomas is aangestoken door het Volkskrant virus: naast Amanda de Waanzinnige nu Thomas de Waanzinnige? Ze verdienen elkaar.

Bernanke verdient meer tijd

Obama gaat Bernanke herbenoemen. Geen verrassing en verstandig. Bernanke heeft het redelijk tot goed gedaan en als het gaat over de hervorming van het systeem (waar de banken nu al weer vanaf proberen te komen) weet hij tenminste waar het over gaat. Benieuwd of de Republikeinen lawaai proberen te maken.

Autochtoon voetbaltuig

Ik luisterde gisteren naar standpunt café over dat gedoe in Hoek van Holland. Het ging overal over maar, helaas, niet over het enige dat er toe doet: de terreur van jongeren. Eindeloos gezeur over vergunningen wat je wel en niet mag toelaten, bezoekersaantallen, of de schietende politiemannen zich echt bedreigd voelden enzovoort. Er werd wel even verwezen naar de kloppartij die in Amsterdam was afgesproken tussen voetbaltuig maar niet naar het echte probleem: deze fijne fans komen er weg mee. Geen politieke opwinding, geen vragen in de kamer, geen tanks naar Hoek van Holland, maar een soort acceptatie dat dit soort excessen geaccepteerd is. Ik ben ervoor om de hele voetbalcompetitie af te gelasten, alle feesten te cancellen op het moment dat er maar de geringste kans is dat deze lui opduiken. De goeden lijden onder de slechten? Ja, maar dat moeten die goeden nou ook maar eens weten. Alle gedoe over vergunningen kan niet verhelen dat iedereen wist wat er daar aan het gebeuren was. Ik herinner me vroege berichten dat de wegen vol stonden, dat de sfeer dreigend was, kortom dat het sowieso geen leuk feestje was. Had het dan meteen maar afgeblazen. En als er zoiets dreigt bij het voetbal dit weekend, gewoon stopzetten.

24 augustus 2009

Onprofessionele dienders?

The plot thickens, zoals ze in Hollywood zeggen. Nu lijkt het erop, zegt Teletekst althans, dat alleen de politie zaterdagavond in Hoek van Holland heeft geschoten. Vier agenten in burger zouden zijn herkend door de hooligans en zouden zich bedreigd hebben gevoeld, waarna ze in de lucht zijn gaan schieten. Dat geeft een heel nieuwe draai aan het oorspronkelijke probleem, zonder overigens aan dat probleem zelf (de vernielzuchtige jongeren) iets te veranderen. Het verklaart mogelijk waarom de menigte zich tegen de politie keerde, ook al is dat elders ook gebeurd zonder schotenwisselingen. We hebben nu dus niet alleen gevaarlijke, destructieve lui die slecht georganiseerde feesten (volgens bezoekers was de sfeer vanaf het begin dreigend) verruïneren, maar ook met blijkbaar onprofessionele dienders. Deze muis kon nog wel eens een flinke staart hebben. Maar laten we eens praten over de echte problemen in plaats van de flauwekul problemen, zoals die rond Ramadan.

Het echte probleem van Nederland

Één dode en acht gewonden bij wild rondschieten op een dansfeest waar te veel mensen waren met te weinig controle. Hooligans. Een stuk of tachtig, zeggen ze. Kunnen we nu eindelijk eens ophouden met gezeur over Marokkaansen jongens en ons concentreren op een jongerenprobleem? Het is duidelijk dat er iets fundamenteel mis is met Nederlandse jongeren in de meest brede zin. Dit geweld, het gang-opschep gedoe in Zuidoost, busgeweld en ja, rotjong. Het geeft de beperktheid aan van Wilders' analyse (of wat daarvoor door moet gaan) dat het allemaal heeft te maken met immigranten en hun kinderen en met de islamisering van Nederland. De verhuftering van Nederland, dat is het probleem, en Wilders is deel van dat probleem.

Verjaardagsfeestje

Hoe vier je je veertigste verjaardag als dictator als de wereld geen aandacht aan je besteedt? Khaddafi heeft het antwoord. Nu hij Gordon Brown en de Engelse koningin tot zijn vrienden rekent en die arme zielen moeten ontkennen dat ze brood met hem breken, heeft dit verloederde type wat hij wil: aandacht. Wat hij ermee wil, is minder duidelijk, of het aandacht krijgen moest een doel op zich zijn. Misschien maakt hij het podium klaar voor de machtsoverdracht aan een van zijn zonen (het is onduidelijk wie er nu favoriet is). Natuurlijk was het naïef te denken dat je die Lockerbie moordenaar kon vrijlaten en erop te rekenen dat Khaddafi daar geen misbruik van zou maken. Misschien had je hem niet moeten vrijlaten. Maar nu je het gedaan hebt moet je nergens verrast over zijn en het geheel negeren.

LBJ = Obama

Steeds meer duiken de Vietnam analogieën op rond Afghanistan en Obama. Zoals de Great Society van Lyndon Johnson werd gekaapt door de oorlog in Vietnam, zo dreigt Afghanistan op de achtergrond een zuigende, vernietigende werking te hebben op Obama's binnenlandse plannen. Het verschil met LBJ is dat hij het weet. Maar ik weet niet of ik er op kan vertrouwen dat die wetenschap hem de juiste beslissingen laat nemen. Vanaf het begin maakte ik me zorgen over Obama's Afghanistan Spiel in de campagne, zijn stelling dat daar de echte oorlog plaats vindt. Sinds kort noemt hij het ook 'de noodzakelijke oorlog' en roept hij 9/11 aan om zijn optreden in Afghanistan te rechtvaardigen. Hij moet beter weten. Dit is George Bush/Dick Cheney onzin. Natuurlijk herhaalt de geschiedenis zich niet maar het is de vraag of Obama, zelfs met de kennis van LBJ's ervaringen, in staat is om een beslissing te nemen die zijn eigen geschiedenis niet diepgaand negatief beïnvloed. Het ergste moet gevreesd worden.

22 augustus 2009

Houd het eenvoudig

Voor de gemiddelde burger is het schier onmogelijk om het gezondheidszorg debat in Amerika nog te volgen. Wel weten we allemaal dat het niet goed gaat. De reden daarvoor is duidelijk. Obama heeft niet duidelijk geformuleerd wat de twee redenen zijn voor hervorming: kosten die de economie zullen ruïneren en 40 miljoen onverzekerden. Hij mag het wat mij betreft ook beperken tot het laatste, maar misschien is de totaal voorspelbare crash van de gezondheidszorg, over niet al te lange tijd wel het beste argument voor de meeste mensen. In elk geval valt het Obama te verwijten dat hij zijn argumenten niet duidelijk en eenvoudig heeft gehouden en de Reps en critici heeft toegestaan er een hutspot van te maken die niemand bevalt.

Ik weet niet of Paul Krugman gelijk heeft dat de cooperatie optie een leugen is. Wel weet ik dat het nu tijd is om vooruit te denken, naar een voorstel dat geaccepteerd kan worden en dat later mogelijkheden tot adaptatie biedt. Met andere woorden, maak het beste niet de vijand van het goede en probeer te krijgen wat je kunt krijgen. Het kan al te laat zijn maar er zijn redenen genoeg, zowel voor Obama als voor de Democraten, om een deal te maken, ook als die niet perfect is. Dat moet dan wel snel gebeuren. Het lijkt me een goed teken dat Tom Daschle, de man die oorspronkelijk het plan moest uitvoeren, in het Witte Huis gesignaleerd is. Hij gaf al eerder advies - zij het blijkbaar weinig effectief, maar alle hulp is welkom.

Opstokerij

In de NRC vandaag een stuk van Ian Buruma over de Nederlandse kramp met Wilders, Ramadan en de anti-moslimbrigades dat me uit het hart gegrepen is. Net als hij ben ik bang dat de ressentimenten die Wilders aanwakkert en die door de rest van de politiek niet gedempt worden, nog wel eens lelijke gevolgen kunnen hebben. Half oktober komt mijn boek uit waarin ik onder meer dat punt zal uitwerken, naast een hopelijk duidelijke boodschap dat er met de integratie in Nederland weinig mis is - als je tenminste naar de cijfers kijkt.

Gedwongen en gekozen oorlogen

Richard Haass heeft een mooi opiniestuk in de Herald Tribune. Hij neemt Obama's woorden letterlijk dat de oorlog in Afghanistan 'moet'. Haass betoogt, naar mijn gevoel overtuigend, dat er geen sprake van is dat anno 2009 de oorlog in Afghanistan een 'war of necessity' is. Het is een 'war of choice', ook als was dat in 2001 niet zo. Hij legt keurig uit welke voorwaarden je aan een noodzakelijke oorlog mag stellen (waaronder de bedreiging van een vitaal belang) en hoe je bij een gekozen oorlog moet meten of je nog goed bezig bent. Aarzelend, en minder overtuigend, vind ik, komt hij tot de conclusie dat Afghanistan gewonnen kan worden maar dat je op vrij korte termijn moet afwegen of en hoe dat kan worden gerealiseerd. En als je tot een negatieve conclusie komt, dan moet je snel wegwezen. De Economist gaat dat deze week blijkbaar op een rijtje zetten. De coverstory is The growing threat of failure. Voor mij is de vraag van Haass al beantwoord.

De aanstaande burgeroorlog in Irak

De aanslagen in Irak zijn een directe uitdaging voor premier en proto-dictator Maliki. Maliki zwaaide de Amerikanen uit, verklaarde de oorlog voor gewonnen en maakt geen werk van een balans tussen de verschillende groepen in zijn land. De soenni's hebben er genoeg van en beginnen aan zijn poten te zagen. De dreiging van een burgeroorlog is nog levensgroot aanwezig en Maliki heeft die duidelijk niet onder controle. De echte vraag wordt dan of de Amerikanen (een commentator concludeerde nu al dat hun terugtrekking te snel was, wat met onzin lijkt) bereid zijn om weer terug te komen. Ik denk het niet. Rotzooi zal het proces van Amerikaanse vertrek alleen maar versnellen. Dat is een lastig dilemma voor een terugtrekkend leger: hoe zorg je dat je weg bent voordat je de verantwoordelijkheid voor de daarop volgende chaos op je dak krijgt? In Vietnam leidde dat tot de beschamende aftocht vanaf het dak van de ambassade, in 1975.

De paladijnen van de Grote Leider

Ik zag gisteren (of eergisteren, dat weet ik niet meer) een stukje van Netwerk over de recrutering van raadsleden voor de PVV in Venlo. De Grote Leider had dit uitbesteed aan kamerleden Gauss en Van Dijk. De kandidaten, drie stuks, moesten dus veel over dierenleed praten om de Limburgse volksvertegenwoordiger te slijmen. Het mocht niet baten, de GL besloot om zelfs in zijn eigen stad niet mee te doen. De drie heren die graag de PVV vlag wilden dragen zouden binnen een maand na de solicitatie gesprekken een reactie krijgen. Die kwam nooit. Ze hoorden alleen het bericht dat de PVV alleen in Den Haag en Almere mee zou doen. Zo zijn onze manieren. Ik kan wel begrijpen dat Wilders niet vrolijk werd van dit lokaal geweld. Interessant dat hij beide kamerleden als recruteerders heeft ingehuurd - ze behoren niet tot de top van zijn fractie, zogezegd. Een aardig inkijkje in de problemen van moderne partijen (want laten we niet flauw zijn, D66, de SP en tot op zekere hoogte de PvdA hebben precies dezelfde lokale vragen op te lossen).

Zomernaijver

Ik vind Zomergasten meestal onverteerbaar. Niet echt aan mij besteed, zo lang met één persoon. Dat zijn ze zelden waard. Prem bijvoorbeeld, kon ik tien minuten aanhoren, dat is ongeveer het maximum. Interviewen is moeilijk en de Zomergast primadonna's, de interviewers, krijgen altijd kritiek. Het is nooit anders geweest. Het kan misschien ook niet anders. Ook prima donna par excellence Joris Luyendijk (gelukkig is zijn nietszeggende column in de NRC de nek omgedraaid) wisselde uitstekende gesprekken af met missers (ik heb het dan over Wintergasten, want dat is wat ik me herinner).

Ondertussen is het een typisch Nederlands, typisch VPRO programma. Niets mis mee. Ik herinner me heerlijke VPRO avonden die iets meer chaos hadden zoals de Plantage en Piknik. De praatprogramma's zaten vroeger op de radio, de VARA op zaterdagochtend. Daar bleef je voor thuis. Ik niet voor Zomergasten. Maar goed, Margriet van der Linden is nu het doelwit van de critici. Niet genoeg gekrabbeld aan de persoon van actrice Carice van Houten. Ik heb er geen oordeel over, niet gekeken want mevrouw van Houten interesseert me helemaal niet. Maar de kritiek, onder andere van een interviewer die ik helemaal niet lekker vindt, Hanneke Groenteman, komt me nogal flauw en kinnesinnerig over.

Leuker is altijd Kunststof, het radioprogramma tussen zeven en acht, met meestal goede interviewers (behalve als Frenk van der Linden een Freudiaanse bui heeft). Gisteren met de borrelende maar verder als persoon ook niet vreselijk interessante Daphne Bunskoek over haar nieuwe programma De tafel van vijf, het nieuws doorpraten met vijf vrouwen. Jazeker, hoe verzinnen ze het? De Nederlandse televisie is een grote imitatieronde, iedereen doet na wat een andere min of meer succesvol doet. De dansshows, semi reality programma's en nu, na vorig seizoen Vrouw en paard een extra vrouwpraatprogramma, met een naam die gejat is van de Tafel van Pam, indertijd op AT5. Waarom dat met enkel vrouwen beter gaat dan met gewoon interessante mensen, weet ik niet, maar het geeft, dat is waar, een onderscheid. Zit iemand daarop te wachten?

21 augustus 2009

Criminele Republikeinen

Volgens ex minister van Veiligheid Tom Ridge zou president Bush de terreurdreiging in 2004 hebben overdreven om de verkiezingen te kunnen winnen. Ridge zegt dat het een reden voor hem was om in 2005 op te stappen. Ik heb lang volgehouden dat regeringen a prima vista het vertrouwen moeten krijgen dat ze het goede doen, maar helaas hebben Bush en zijn bendeleider Cheney me te kijk gezet als een naïeve dromer. De mate waarin met name Cheney de rechtsstaat heeft ondermijnd - onder verantwoordelijkheid en meestal met medeweten van Bush - is zo adembenemend dat ik het me inderdaad moeilijk kon voorstellen toen het gebeurde. Het idee om een private contractor in te huren om in opdracht van de CIA moorden te plegen op Al Qaida leden is haast te bizar om te geloven. Aan de andere kant, Republikeinen in de regering deinzen nergens voor terug.

Watergate kwam niet uit de lucht vallen, Iran Contra paste helemaal in het soort denken dat Cheney en zijn kornuiten ten toon spreiden. Dit was precies de reden dat het congres regels uitvaardigde om overheidsmoorden te verbieden, in 1975, na de onthullingen van het Church rapport. Nu weet ik ook wel dat het sturen van een onbemande raket naar een Al Qaida kamp ook onder die noemer kan maar toch, dat is een oorlogsdaad in een oorlog en uitgevoerd door het eigen leger. Een privé onderneming in opdracht oorlogsdaden laten uitvoeren, een license to kill geven, dat is toch echt andere koek.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors