20 april 2012 - 25 april 2012

20 april 2012 - 25 april 2012

door Frans Verhagen

De blogposts op deze pagina zijn geschreven door Frans Verhagen (Oud beheerder van Amerika.nl)

25 april 2012

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 341 reizen naar Amerika

Ook Gingrich hoort de klok luiden

Het schijnt dat Gingrich volgende week eindelijk ophoudt met zijn campagne. De belangrijkste reden is natuurlijk gebrek aan succes maar hij zal vast een belofte van Romney gekregen hebben dat die zijn schulden zal helpen afbetalen. De ex-speaker heeft kleur gegeven aan een campagne van brekebenen en klunzen maar liet vooral ook zien dat hij zelf niet geschikt was om president te worden.

De overwinningen die Romney gisteren haalde, in vijf staten, deden er al niet meer toe. De nominatie was al binnen, de grote campagne is al begonnen. Obama is de front runner. Het zal soms bijna een echte strijd lijken en Obama moet niet overmoedig worden, maar er komt geen 45ste president.

In alle eerlijkheid, tot september zal er betrekkelijk weinig aan zijn, die campagne van 2012. Natuurlijk hebben wij journalisten en de media in het algemeen er baat bij om alle kleine dingen uit te spinnen tot geweldig belangrijke gebeurtenissen, maar eerlijk is eerlijk, het zal niet geweldig interessant zijn. Gelukkig hebben we EK, Olympische Spelen en nu ook verkiezingen om ons bezig te houden.

24 april 2012

Eurlings, de man van tien zetels

Het moet heerlijk zijn om nu Camiel Eurlings te zijn. Of misschien juist erg lastig. De druk op de KLM bestuurder om zijn radeloze partij te redden moet enorm zijn, roodgloeiende telefoons. En de verleiding groot.

Als Eurlings lijsttrekker wordt, dan wint het CDA zo tien zetels extra. Waarom? Simpelweg omdat een groot aantal zetels in Limburg zijn te halen. Die werden in 2009 weggekaapt door Wilders omdat Balkenende voor Limburgers veel te veel mannenbroeder was. Het CDA had niets van de KVP. Hetzelfde geldt voor Brabant.

Wel het CDA die zetels terughalen en nog wat extra elders, dan moet je natuurlijk niet met de stijle Haersma Buma komen die bovendien zijn ziel en zaligheid (als je dat in deze context mag zeggen) aan Rutte/Wilders heeft opgeknoopt. Ab Klink lost dat probleem ook niet op, al kan hij mooi afstand nemen van het kabinet. Waar zijn de katholieken gebleven?

Wel, bij de KLM. Het is een kans die Eurlings moeilijk kan laten lopen. Je partij redden, weer een serieuze regeringspartij maken met een aantal zetels van achter in de twintig en als Deus ex Machina door het leven gaan. Ze zullen zijn voetstappen kussen.

Natuurlijk, de opnames van Eurlings liefdesverklaring aan de valse katholiek Maxime Verhagen zullen vaak vertoond worden (op het Rutte/Wilders CDA congres). Maar die laten alleen maar zien dat hij een echte CDA'er is, niet alleen fleksibel maar ook loyaal.

Let op de nieuwe lijsttrekker van het CDA: Eurlings. Als hij nu niet wil moet hij nooit meer een politieke rol ambiëren.

Schuif verkiezingen door tot eind 2012, begin 2013

De regeringskrant brengt vanochtend als 'nieuws' dat er een Kunduz-coalitie mogelijk zou zijn. D66, Groen Links en de Christen Unie zouden VVD, CDA en SGP helpen nieuw leven te blazen in Rutte/Wilders. De actiekrant kan ze leuk bedenken.

'Kunduz' is net zo giftig en besmettelijk als 'paars', dus deze vlieger is vooral bedoeld als een steek onder water. Groen Links zal dit natuurlijk nooit doen. Bij D66 weet je het niet want Pechtold heeft in zijn Europese gezindheid zijn partij ook op de drie procent vastgepind. Moet van Brussel dus wij zijn voor. Hij ziet het als een sterk punt in de strijd tegen de PvdA. Dat kon nog wel eens tegenvallen.

Groen Links heeft wel wat anders te doen dan ook economisch in het mes te vallen van Kunduz. Van die onzalige operatie komen ze niet meer af en het gaat hen minstens twee zetels kosten. De enige vraag is of ze nog meer zetels gaan verliezen door domme bezuinigingen.

De regeringskrant werd gesteund door onze huisintellectueel, Bolkestein zelve. In Nieuwsuur vond hij dat iedereen voor de bezuinigingen van Rutte/Wilders moest stemmen omdat ze 'goed' waren. Tja, als dat zo was dan had Rutte niet zijn huid hoeven te verkopen aan Wilders en had hij gewoon een breed kabinet kunnen maken. Zo'n analyse van Bolkestein, daar heb je dus helemaal niets aan.

Nog even dat zakenkabinet Wijers. Ik was natuurlijk niet de enige die deze variant bedacht had. De kritiek dat het ondemocratisch zou zijn, lijkt me niet terecht. Een door zeven partijen gesteund kabinet dat de dingen regelt waarover eensgezindheid is en probeert deals te sluiten om dingen tegen elkaar uit te ruilen, voorkomt dat de polarisatie door de verkiezingsstrijd weer toeneemt. Moeten we echt weer naar zes maanden geneuzel luisteren over de hypotheekrente subsidie terwijl iedereen behalve de VVD (officieel dan) weet dat we daar vanaf moeten? Ruil het, van mijn part tegen die onzinnige gedachte van Blok dat de hoogste schijf van de inkomstenbelasting omlaag moet (mag van mij, hoewel absurd in een bezuinigingsdebat, als je er een extra Jinek-schijf bijmaakt, inkomens boven de 200.000 bijvoorbeeld).

Wat pas echt de democratie om zeep helpt is het houden van korte termijn verkiezingen. Geen mogelijkheden tot discussies binnen partijen die toch al notoir slecht functioneren. Geen uitdagingen voor lijsttrekkers, programma's of kandidaten. Geen democratie.

Vandaar dat ik toch pleit voor zo'n zakenkabinet en verkiezingen of eind 2012 of begin 2013. Heeft iedereen de tijd om bij zijn verstand te komen, na te denken waar de verschillen echt liggen, een lijsttrekker op te duikelen, kandidaten te recruteren en je kunt ook nog een aantal problemen die al jaren liggen oplossen. Wat wil je nog meer?

De enige echte tegenstand voor late verkiezingen komt van de SP. En terecht. Zij hebben het meest te verliezen. Geen van de andere partijen kan denken vreselijk veel te winnen met snelle verkiezingen, inclusief de PVV.

23 april 2012

Het CDA ís belazerd, door haar eigen mensen

De mooiste kop van vandaag in de regeringskrant: 'Het CDA voelt zich belazerd'. De partij van Verhagen, Koppejan en Ferrier is verneukt, gekraakt, opgelicht, beentje gehaakt, bespeeld als een orgel (herinnert u zich Ab Klink nog?), uitgebuit ... enfin, gooi er nog maar het een en ander tegenaan. Wie heeft wie nou eigenlijk belazerd?

Het CDA ís belazerd. Door Maxime Verhagen en valse onpartijdige partijvoorzitter Bleeker. Mogen we even wat lof toezwaaien aan de Grote Leider? Net op tijd heeft hij de bordjes omgehangen. Hij leek genaaid te worden maar ach ....

Nu ik erover denk: Ab Klink als lijsttrekker? Hmm. Lastig met een kamerfractie die hem liet vallen. Zou wel goed liggen in het land. Zouden ze het durven?

Korte campagne = slecht nieuws voor de democratie

Een van de minder aangename effecten van vervroegde verkiezingen is dat er weinig ruimte is binnen partijen om te discussiëren over lijsttrekker, kandidaten en programma. Samson is al geïnstalleerd en de huidige aanvoerders van de andere partijen zullen geen enkele concurrentie ondervinden. Dat is een slechte zaak, de tweede keer op rij dat dit gebeurt. Alleen het CDA zou nog met een verrassing kunnen komen maar heeft niemand voorradig en had tijd nodig.

De korte termijn maakt het ook moeilijk om interessante kandidatenlijsten samen te stellen, waardoor de partijleiding een nog dominantere stem daarin heeft dan normaal al het geval is. Het geldt voor alle partijen, in extreme vorm bij de Partij van het Verbieden waar Wilders alles bepaalt. In minder extreme vorm, maar niet minder ernstig, gebeurt het bij D66 waar de lijsttrekker en de voorzitter de advieslijst opstellen die door de leden braaf wordt geaccepteerd. Verwacht echte discussies over de lijst alleen bij de PvdA en Groen Links waar traditioneel meer actie gevoerd wordt.

Programmatisch heeft Samson zijn grote lijn al uitgezet en dat blijkt nu een gelukkige zaak. Sterker, de PvdA mag blij zijn dat Cohen op tijd het veld ruimde. Een leiderswisseling in de aanloop van de verkiezingen zou desastreus geweest zijn en misschien onmogelijk, wat even rampzalig zou zijn geweest. Alle partijen hebben een min of meer permanente commissie die het programma up to date houdt. Weinig verrassingen te verwachten. Ook dat is jammer. Opnieuw geen lange, interessante discussie mogelijk. Het moet allemaal gecomprimeerd.

Ten slotte de mogelijke minister presidenten. Rutte is danig afgebladderd maar hij zal de kandidaat zijn voor de VVD en het is moeilijk een coalitie te zien zonder die partij. Voor de PvdA is Samson, lijkt me, geen geloofwaardige premierkandidaat en hij zal met iemand moeten komen (zoals Bos in 2003 op het laatste moment met Cohen en Stekelenburg aankwam). De kandidaat bij uitstek: Eberhard van der Laan. Het CDA hoeft even niet mee te doen aan dit gezelschapsspel en ook de anderen kunnen rustig meedeinen, hoewel D66 ongetwijfeld Hans Wijers en SER baas Rinnooy Kan als mogelijke bestuurders naar voren zal schuiven (ook al is dat vooral een loos gebaar, want beiden willen alleen minister president worden).

In een eerder tijdperk zou ik Opstelten ook nog als een mogelijke premier van een breed kabinet hebben gezien maar ik vrees dat hij zich te veel aan Rutte/Wilders heeft opgeknoopt. Kamp ligt beter in de markt, maar die zal Rutte niet ondermijnen. Een afgeknotte verkiezingscampagne op een moment dat de keuzes voor Nederland fundamenteel en langdurig zijn. Dat is gewoon een slechte zaak. Hopelijk maakt een intens debat in september met iets meer ruimte dan de slome one liners en de drie minuten antwoorden, iets goed voor deze te compacte vorm van democratie.

Tijd voor het zakenkabinet Wijers

Van alle kanten wordt aangedrongen dat Nederlandse politici 'over hun schaduw heen springen'. In de krant-zonder-mening schrijft DuPré dat 'politieke verlamming dreigt'. Vreemd is dat. Laat ik nu net gedacht hebben dat de politiek de afgelopen anderhalf jaar verlamd was, in de greep van pluchezitters die vooral belangen behartigden en een psychiatrische patiënt die vooral met zichzelf bezig was.

Maar goed, schaduw springen dus. Laten we even vaststellen dat Rutte en Verhagen gediskwalificeerd zijn. Als zij na deze treurige exercitie zouden springen dan zou het een flip flop zijn die Mitt Romney tot een kleine krabbelaar degradeert. Niet onterecht werd na het mislukken van de domme 'paarse' vier partijen poging geconstateerd dat Cohen zichzelf daar buitenspel had gezet (en wat mij betreft Pechtold en Halsema ook door überhaupt te denken dat het kon en het dan ook nog verdoemd paars noemend). Cohen is weg en Halsema ook. De diskwalificatie geldt ook Pechtold, die ineffectief oppositie heeft gevoerd. Rutte en Verhagen zouden Cohen moeten volgen.

Wat nu? Het lijkt me een illusie te denken dat wat een half jaar geleden nog mogelijk was, een vijf partijenkabinet voor echte hervormingen, nu zonder verkiezingen kan plaatsvinden. Die kans heeft de politiek niet moedige Rutte verspeeld. Het lijkt me evenzeer onzin om te denken dat de taboeonderwerpen die VVD, CDA en Wilders op tafel hadden door de oppositie als zodanig geaccepteerd zouden moeten of kunnen worden. Waarom zouden ze bijvoorbeeld de heilige koe van de hypotheekrente subsidie van de VVD accepteren?

Ondertussen weet iedereen dat de verschillen in het brede midden veel kleiner zijn dan de polarisatiestrategie van Rutte/Wilders deed vermoeden. Onder druk wordt alles vloeibaar en moet zelfs de VVD wat inleveren op zijn falend beleid van de afgelopen anderhalf jaar, i.c. belastingverhogingen voor de hoogste inkomens (laten we het voor de media de Jinek-verhoging noemen, als eerbetoon aan het onbenul over de inkomenspiramide in Nederland), afbouw van de hypotheeksubsidie en verder opening van de arbeidsmarkt. Ook de snelwegsubsidies kunnen op tafel.

Rutte en Verhagen moeten geen praatjes hebben. Sterker, ik denk dat ze uit de weg moeten gaan omdat zij een breed gesteunde coalitie tegenhouden. Ze moeten de prijs betalen van hun affaire met Wilders. Met de huidige parlementaire verdeling is zonder verkiezingen alleen een zakenkabinet mogelijk dat een aantal problemen echt oplost. Hans Wijers is sinds vandaag vrij.

Tijd voor de regering Wijers. Weg met smierders als Leers, Hillen, Knapen, Rosenthal en Opstelten. Tijd voor een ander beleid.

22 april 2012

'I'm shocked, I'm shocked': Maxime Verhagen is verontwaardigd

De verkiezingscampagne begon meteen. Maxime Verhagen en Wilders duelleren om de Limburgse kiezer, niets meer en niets minder. De hardheid van de toon, zowel van Verhagen als van Rutte was opvallend, na alle apenliefde van de afgelopen weken. Ze waren verneukt, genaaid, teleurgesteld maar niets van wat er gebeurde kon hen verrast hebben. Zouden zij Wilders inkapselen of Wilders hen? De Grote Leider haakte net op tijd af maar niet zonder schade. Maar dit gezellige kabinet draaide altijd om de vraag wie wie uiteindelijk te pakken zou nemen. Ik houd het erop dat de beste politicus, Maxime Verhagen, hier het meest van profiteert.

En het CDA. De strijd gaat om de kiezers op rechts en daarin heeft Wilders nu een zetel of tien opgegeven.

De VVD profiteert niet want de uitverkoop van liberale waarden die Rutte heeft toegestaan, zijn flirt met de fundamentalisten van de Veluwe, kan niet zonder gevolgen blijven. De premier heeft zijn historische kans op een breed kabinet gemist. Natuurlijk is er steun in de kamer voor pak weg de helft van de bezuinigingen maar niet zonder juist een verhoging van de inkomstenbelasting en aanpak van de hypotheekrentesubsidie.

Dus niet. Dus zal het tot na de verkiezingen blijven liggen. Ik was overigens verrast over de cruheid van deze bezuinigingsplannen. Er was niets creatiefs aan, niets structureels. De grootste bron van extra inkomsten was simpelweg een belastingverhoging voor iedereen via de BTW. Moesten ze daar nou zeven weken over neuzelen?

Wilders' analyse van de wereld in zijn nieuwe werkje zal Catshuis onderhandelaars bekend voorkomen: alles draait om mij. Het bespottelijke idee dat de islam, wat dat ook moge zijn, oorlog voert tegen die malloot met het rare haar in een landje van niets, past in zijn megalomane denkwereld maar alleen daar. De rest van de wereld ziet hem niet staan.

Los Angeles voor de welgestelden

De Los Angeles special van de NRC is een raar ding. Een advertentievehikel en deel van het te adverteren materiaal zijn Leon de Winter en Jessica Durlacher. Het is een ego document. Het interview dat Jannetje Koelewijn met hen heeft gaat over de familie de Winter en zijn obsessies. Die waaieren tussen LA, of beter gezegd, Westwood en Santa Monica want daartoe beperkt het zich, en Bloemendaal. Los Angeles komt zijdelings ter sprake, als echtelijk probleem. Wat de beide hoofdpersonen in de stad aanspreekt zijn allemaal privé dingen, persoonlijke hang ups of liefhebberijen.

Ik kom nu dertig jaar regelmatig in Los Angeles. Mijn vrouw is er geboren, mijn schoonouders wonen er nu zestig jaar - de riedel dat er geen geboren Angelenos zouden zijn, iedereen ergens anders vandaan komt, is niet zo absoluut als Durlacher het doet voorkomen. Het is een stad als een ui, met laag na laag die je kunt afpellen - of niet. Ik ken de wereld van de Winter en Durlacher niet. Zij kennen de wereld van de gemiddelde Hispanic of Aziatische Californiër niet. En mijn beeld van Los Angeles is heel anders dan dat van hen. Niet helemaal, natuurlijk overlappen er dingen die we leuk vinden maar het is een wel heel beperkt verhaal dat de NRC biedt. Tom Jan Meeus, de correspondent die LA de leukste stad vond van de VS, zou ook een heel ander verhaal neerzetten. Dát is het leuke van LA.

Ik deed er jaren over om de stad te ontdekken en heb niet de illusie dat ik er veel van weet of begrijp. Maar ik zou er nooit willen wonen. Jan Morris zei het ooit treffend: LA is een verzameling suburbs op zoek naar een hart. Mensen wonen in kluitjes van dezelfde inkomens, dezelfde sociale status, vaak omringd door een hek. Alles moet van buiten komen maar buiten mag niet binnendringen. Zoals de Winter vertelde, moest hij zijn zoon iedere dag een half uur heen en een half uur terug naar een privé school brengen die het kind haatte. Het waren zijn beste half uren: kon hij met zijn kind praten. Tja, moet je daar nou vrolijk van worden?

Het Los Angeles dat we krijgen voorgeschoteld kent geen armoede (Durlacher heeft één hispanic geïnterviewd, haar schoonmaakster maar waar die past in de stad, anders dan in haar toiletten, horen we niet) em geen aziaten, het is zoals Durlacher vrolijk meldt 'multiculti zoals het hoort'. Een paragraaf eerder had ze geklaagd over juist die variëteit op Santa Monica High, typisch zo'n inhoudsloze middelbare school waar Amerika armoedig van wordt. Maar een overpeinzing over de povere Amerikaanse publieke sector is niet aan haar (en hem) besteed, want je stopt je kinderen toch op een privé school, niet? Doen de buren ook. LA is de ultieme klassenmaatschappij, never mind alle clichés over vrijheid die de hoofdpersonen over ons uitstrooien.

Enfin, als u Los Angeles wilt begrijpen moet u elders wezen. Maar waarom maakt de NRC zo'n rare bijlage? Okay, advertenties. Daar struikel je over. En die passen bij de sfeer. Het interieur op de foto's gaat naadloos over in de advertenties. Gek project. Maar ontdek vooral Los Angeles op eigen wijze. Dit is een rijkeluis beschrijving.

21 april 2012

De regeringskrant laat Wilders vallen

Iedereen die verrast is, heeft niet goed op Wilders gelet. Zijn partij, een persoonlijk bezit, rammelt en rommelt. Zijn onderwerpen resoneren niet en in de regering blijven zou geen voordeel opleveren. Hij heeft wel lef dat hij verkiezingen aandurft, dat wel, maar ik denk dat het een minder slechte optie was dan VVD rommel door je keel gedrukt krijgen en dan over twee jaar toch nog verliezen.

De regeringskrant weet natuurlijk wie de schuld is en heeft zich tegen Wilders gekeerd. Voorspelbaar want de krant moet van Wilders weinig hebben behalve voor zover hij dit kabinet van belangenbehartigers mogelijk maakte. Leuk om te zien, dat wel.

Voor Verhagen kon het nog wel eens beter uitpakken dan hij had kunnen denken. Als ik de verhalen in de NRC vandaag goed las, dan had Verhagen het mes voor Wilders al klaar liggen - precies wat ik altijd gedacht had. Wilders heeft voor een val in zijn eigen mes gekozen.

Maar bij gebrek aan welke leiding dan ook, kan Verhagen nu toch nog de lijsttrekker worden. Er zijn geen andere katholieken in de aanbieding, terwijl Limburg nu wijd open ligt. Ja, Leers, als het CDA een doodswens heeft. Of toch Van den Donk?

De val van het kabinet is niet de laatste verrassing, denk ik. Het ondermijnt Rutte die toch al aan het bladderen was wegens gebrek aan politieke moed. Als hij een half jaar geleden zelf Wilders had laten struikelen, had hij zonder verkiezingen kunnen overstappen om regeergeil D66 en Groen Links in te palmen en een PvdA die onder Cohen ook liefst besturen wilden. Nu zijn voor de PvdA verkiezingen aantrekkelijker dan ze toen waren. Voor Rutte niet.

Uitslag verkiezingen in september: VVD 32, CDA 25, PvdA 28, D66 12, Groen Links 7, SP 24, PVV 15. Pak weg.

20 april 2012

Zeven weken gratis Donald Duck

Het kabinet Balkenende IV maakte zichzelf meteen al belachelijk door op honderddagen optocht door Nederland te gaan om te kijken wat er moest gebeuren. Het huidige Donald Duck kabinet verdient evenveel hoon door zeven weken lang te soebatten met een gedoogpartner in de kamer over wat voor beleid te voeren. Er was een tijd dat dualisme de regel was in Nederland. De regering had zijn verantwoordelijkheid en de kamer ook.

Het is niet handig om een plan voor te leggen dat meteen wordt verworpen, maar een minderheidskabinet zou meer geloofwaardigheid hebben (en meer ondersteuning) als het gewoon een plan had en dat aan stemming onderwierp. De farce die nu wordt opgevoerd wekt niet eens de illusie dat er plannen zijn of dat die op enige onafhankelijkheid van de kamer worden gemaakt.

Ondertussen zijn we in blijde afwachting van het ontslag van Ben Knapen als staatssecretaris van Ontwikkelingshulp. Uiteraard kan hij die verlaging van Wilders niet verdedigen. Hoewel? Een katholieke CDA'er op een pluche zetel? Die zijn zo gauw niet verdwenen.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors