19 augustus 2012 - 29 augustus 2012

19 augustus 2012 - 29 augustus 2012

door Frans Verhagen

De blogposts op deze pagina zijn geschreven door Frans Verhagen (Oud beheerder van Amerika.nl)

29 augustus 2012

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 332 reizen naar Amerika

De Republikeinse waarheden

Chris Christie opende de Republikeinse conventie met een litanie aan 'waarheden'. De enige die hij niet noemde was dat Amerikanen te weinig belasting betalen om hun manier van leven te kunnen handhaven.

Hoe de VVD meer wegen rechtvaardigt

Hier is een mooie van de VVD. In hun plaatje nemen de files toe, daardoor kunnen ze betogen dat ze geld moeten investeren in wegen voor de toettoetkiezer. Maar waarom nemen de files toe? Omdat de partij van het eigen broek ophouden de overheidssubsidie op het woon-werk verkeer wil handhaven. Begrijpt u? Wegen bouwen om de files op te lossen die door de VVD veroorzaakt worden. Tralala.

28 augustus 2012

Onze fundamentalistenleider spreekt

Ook de beste politieke vriend van Rutte, SGP leider Van der Staaij, de aanvoerder van de Nederlandse fundamentalisten komt nu met de onzin dat vrouwen zelden zwanger worden van een verkrachting. Stop the bullshit. Vrouwen moeten gewoon het recht hebben om zelf te beslissen of ze ongewenst zwanger zijn of gewenst. Als onze fundamentalist gewoon had gezegd: ik ben tegen abortus onder alle omstandigheden dan kon hij nog rekenen op respect. Een domme mening, maar een mening. Deze baarlijke nonsens zetten hem buiten het beschaafde politieke spectrum.

Hypothekensubsidie ongelijk verdeeld en totaal uit de hand gelopen

Volgens het CBS is de subsidie op hypotheken, de renteaftrek, sinds 2000 verdubbeld. U leest het goed, opnieuw heeft het parlement een open einde regeling gemaakt die oncontroleerbaar uit de hand is gelopen. Als ieder huishouden van deze subsidie zou profiteren dan leverde dat per gezin 290 Euro per maand op.

Maar niet ieder gezin profiteert, en niet ieder gezin profiteert evenveel. Wie geen hypotheek heeft omdat hij verstandig genoeg zijn schuld heeft afgelost, is, zo vertelt de financiële adviseur, een dief van eigen portemonnee (de ultieme nederlandse kreet). Maar ook wie wel een hypotheek heeft, profiteert van de vrijgevigheid van de VVD overheid niet in gelijke mate. Lagere inkomens houden er gemiddeld 130 Euro per maand aan over, hogere inkomens 520

Inderdaad, Sinterklaas bestaat en hij zit in het Torentje. De redenen die Rutte bij het debat gaf voor deze subsidie waren nonsens. Zijn stellige uitspraak dat er niets aan gedaan wordt, is out of step met de rest van de samenleving. Er is maar één reden voor: het is een voordeel voor de hoogste inkomens. Punt uit.

27 augustus 2012

De wederopstanding nadert

Ik heb een deel van het debat gezien - kon niet alles verdragen en de documentaire over het schilderij van Rogier van der Weyden op Canvas was fascinerend. In wat ik heb gezien was Samsom de winnaar. Wilders was ongenietbaar agressief, over the top, ik vond het niet erg goed of geloofwaardig maar misschien werkt het voor zijn achterban. Of Rutte de leugenaar was of Wilders de lafaard in hun innige samenwerking, kon me niet veel schelen. De uitwisseling van blikken en beschuldigingen vertelde genoeg over Ruttes zwak premierschap.

Samson nagelde hem mooi op leiderschap, waar Rutte of geen antwoord gaf of voorspelbare rechtse uithalen deed in het kader van de mislukte multiculturele samenleving (geen thema dit jaar maar dat was Rutte vergeten of hij dacht er Wilders kiezers mee te winnen). Maar die ondermijnende, negatieve taal over medeburgers spoorde niet met zijn lachende premierkopje. U was premier maar u zorgde er niet voor dat u alle Nederlanders vertegenwoordigde, zei Samsom. En zo was het.

Roemer heeft zijn eigen kracht en hoewel hij even aarzelde liet hij zich niet in de val lokken om in het Engels te praten. Als het gaat om de premier dan wordt de SP niet de grootste. Maar Rutte heeft zijn eigen probleem. Hij was als premier niet geloofwaardig, ook al had hij het er voortdurend over. En misschien wordt de VVD wel de grootste, ik moet nog zien dat een wederopgestane PvdA die mijn voorspelling van 25 + zetels meer dan waar gaat maken, zich de kaas van het brood laat eten.

26 augustus 2012

CDA opent de aanval op Rutte, zou de rest het ook durven?

Wel leuk om te zien dat het CDA, de trouwe partner van Ruttes mislukt avontuur met Wilders, nu de enige is die serieus de aanval opent op Ruttes inhoudsloze 'de socialisten komen' riedel. Haersma Buma vond het getuigen van een grote leegte in de VVD. Waar was enige morele verontwaardiging over zakkenvullende bankiers met bonussen, riep Buma heldhaftig. En waar is verontwaardiging over de bonus opeisende mislukte premier, hoorde je hem sissen. Way to go, Buma. Ik weet niet waarom de rest zo vriendelijk is, of misschien is het schijterigheid. Er moet na de verkiezingen zaken gedaan worden, niet onaardig zijn tegen elkaar. Buma weet dat er geen zaken zijn voor een klein CDA. Hij durft tenminste. Partijen op de rand van de ondergang zouden zijn voorbeeld moeten volgen. Komop, Sap en Samson. Aan de bak.

God bestaat en stuurt orkanen naar Tampa

Mitt Romney maakte een grapje over Obama en zijn geboortecertificaat. Hij bedoelde (als we hem geloven) vooral zijn eigen geboorte in Michigan te onderstrepen maar was zo dom om Obama er met de haren bij te slepen. Nu hebben de Republikeinen vier jaar lang de idioten in hun club, aangevoerd door gecertificeerde malloot Trump maar ook via de Tea Party, toegestaan om twijfel te zaaien aan Obama's Amerikaan zijn. Het was altijd een nogal doorzichtige manier om racistisch te zijn zonder ras te gebruiken - hij was immers niet Amerikaans, een illegale president, whatever. Een Europese socialist, een insluiper. Een zwarte man.

Je kunt net doen alsof dit allemaal een storm is in een glas water. Dat is het niet, net zo min als de 'legitimate rape' nonsens van mijnheer Akin een klein oprispinkje was. Deze opmerkingen passen in een patroon van de Republikeinse Partij, het opschuiven naar intolerantie, harteloosheid en politieke roekeloosheid.

Maar zoals de orkaan die Tampa nadert ongetwijfeld de straf van God is voor deze Republikeinse wandaden (de evangelische dominees wisten immers dat Katrina niet voor niets over hedonisch New Orleans ging), zo wordt Romney meteen gestraft voor zijn vrolijke noot. Drie dagen niet over de economie praten maar uitleggen hoe humorvol hij wel niet is, zijn drie verloren dagen voor de Republikeinen. God straft onmiddellijk.

Are you better off than you were four years ago?

Timothy Noah had een mooi artikel in de New Republic met een lastige conclusie. Aan de hand van cijfers toonde hij keurig aan dat de armere Amerikanen er de afgelopen vier jaar niet op vooruit gegaan zijn - in tegenstelling tot de top 1 procent, de Romneys en zo. Als Romney zelf niet zo rijk was dan kon hij vragen of je beter af bent dan vier jaar geleden, zoals Reagan zo effectief deed in 1980.

Dat het niet goed gaat is niet de schuld van Obama. De crisis is dieper dan verwacht en stimuleringsbeleid is onmogelijk gemaakt door de Republikeinen maar het zijn wel lastige cijfers waarmee Obama om moet gaan.

25 augustus 2012

Nog steeds actie voeren tegen Den Uyl! Rutte heeft het begrepen.

Kijk, onze mislukte premier is slimmer dan de PvdA. Hij vecht nog steeds tegen Den Uyl en diens vermeende socialisme. Zou de PvdA niet eens moeten vechten tegen de VVD van Wiegel, geleid door een namaak-liberaal die dol is op macht?

Volgens Pechtold ligt de oplossing in het midden. Maar ik weet wel hoe dat midden eruit gaat zien bij hem. Het is Rutte met een sausje. Niet Rutte/Wilders maar Rutte/Pechtold. Het centrum kan naar links hellen of naar rechts en ik denk dat ik wel weet welke kant het opgaat.

Leiderschap?

In de regeringskrant stonden ze mooi naast elkaar: Wientjes kraakt SP programma en Rutte begint met campagne - of was het omgekeerd? Uitwisselbaar in elk geval. De werkgeverlobbyist is natuurlijk voor het VVD programma ook al levert dat geen economische groei op. En Rutte is al lang met campagne begonnen. Eerder deze week deelde hij als een ware grootvorst al belastingverlaging uit in de regeringskrant - maar te druk om verder campagne te voeren.

Rutte's grote vriend, Geert Wilders, is ook weer terug uit de koloniën, het roversnest volgens de inmiddels keurige en gematigde hoofddoekenheld Hero. Maar waar is Wilders als je hem nodig hebt? Hij stond te eikelen over de SP in plaats van die verrader Rutte de les te lezen. Wie moet dat dan doen in dit fantastieloze gezelschap? Bas Heijne constateert een leuk fenomeen: hoe meer je Pechtold ziet hoe minder zetels zijn partij overhoudt. En dan is hij, zoals steeds in de laatste week de afgelopen verkiezingen, nog niet eens over paars begonnen.

De klacht dat de verkiezingen saai zijn, lijkt me even fantasieloos. Ze gaan wel degelijk over een serieuze keuze: het Nederland van Rutte en zijn belangenbehartigers of een Nederland dat zoals Rinnooy Kan mooi stelt in de NRC vandaag, een van de meest succesvolle samenlevingen ter wereld is. Ze zijn niet zozeer saai, deze verkiezingen, maar zinloos omdat je als kiezer niet echt tot een keuze gedwongen wordt. Je mag de verhoudingen bepalen die straks in de achterkamer een regering in elkaar zetten, meer niet. Het is marginaal gedoe.

Er wordt gespeculeerd over een samenwerking van de SP met de VVD, wat de keuze nog marginaler zou maken en wat volgens alle gangbare theorieën onwaarschijnlijk zou zijn - al weet de VVD precies waarmee haar belangen het best gediend worden en is ze niet kieskeurig met wie dat gebeurt. Vraag maar aan Wilders en Van der Staaij. Gelukkig lijkt er de afgelopen dagen wat economisch licht te gaan schijnen. In elk geval in de NRC wordt een duidelijke keuze geschetst tussen kapotbezuinigen en kleine aanpassingen.

De verlaging van de inkomsten van de overheid die de VVD arrangeert past beter in haar theepartij hoedanigheid: meer tekorten leveren kleinere overheid op, laten we dus de inkomsten terugdraaien. En nog zo'n VVD knaller: rente is weggegooid geld. Verteld dat tegen de hypotheekrentesubsidie liefhebbers. Wat een onzin. Iedere ondernemer weet dat je moet investeren om verder te komen en als je leent om daarmee goed renderende investeringen te doen dan is dat verstandig beleid. Kan iemand de VVD daar de mantel over uitvegen?

In de VS gaan verkiezingen over leiderschap. Tom-Jan Meeus merkt op dat ze in de VS daarom een jaar over die keuze doen en we in Nederland maar ruim twee weken hebben. Maar dat is niet waar. In Nederland komen minister presidenten niet uit de lucht vallen. Ze hebben jaren ervaring in het parlement en kiezers weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Het is waar dat sommige in potentie goede leiders juist via dat parlement hun Waterloo vinden (Cohen was zo iemand) en dat het parlement wat anders is dan regeren, ook al willen onze volksvertegenwoordigers (jong en ambitieus) allemaal bestuurder worden. Maar het leiderschap van Rutte, of gebrek daaraan, hebben we twee jaar kunnen gadeslaan. Daar hebben we niet veel tijd voor nodig, in zoverre heeft Rutte gelijk dat hij zich opportunistisch buiten de strijd houdt. Samson neem ik niet serieus als mogelijk premier en Wilders is natuurlijk een lachertje. Maar waarom is het zo vanzelfsprekend dat de premier uit de kamer komt? Het zou goed zijn voor ons dualisme als we een partijgebonden niet-parlementariër kregen zoals dat vroeger ook gebruikelijk was - en helemaal in een tijd waarin er ook moeilijk stabiele meerderheidskabinetten gevormd konden worden en bezuinigingen zowat het enige onderwerp waren: de jaren twintig en dertig, met Ruijs, de Geer en Colijn. Niet dat je daar nostalgie naar zou moeten hebben. Colijn als petroleum premier die alles kapot bezuinigde zou tegenwoordig een Ben Verwaayen opleveren of een andere rijke ondernemer die het VVD programma uitvoert.

Ik zie overigens weinig heil in het pleidooi van Wijffels voor een regering die maar ziet waar ze een meerderheid vandaan haalt, een soort permanente Kunduz. Dat levert snelle crises op omdat er snel een breekpunt komt, vermoed ik. En de breker betaalt. Bovendien kan die combinatie die regeert (en die is niet onpolitiek want die zou zijn bepaald door de grootste partij - we zagen in 2009 dat één zetel dan een wereld van verschil kan maken) alle benoemingen en dagelijks beleid bepalen. Dualisme prima, maar daar hoef je niets voor te veranderen, alleen moet de kamer dan een betere rol spelen - en moeten kamerleden niet alleen maar willen regeren. Nee, maak maar een regeerakkoord op grote lijnen met partijen die zich committeren. Dat is stabieler en uiteindelijke democratischer.

23 augustus 2012

Met dank aan de NRA, aflevering 3591

Daar gaan we weer. Nu doden in New York bij schietpartij. Niet voldoende om de Batman discussie of wat daarvoor doorging te herhalen, morgen weer verdwenen uit het nieuws tot de volgende recordpoging. Hadden die domme dooie burgers maar zelf wapens op zak moeten hebben. En zo gaat het maar door.

Bonuscultuur

Het beeld dringt zich onvermijdelijk op: een premier bonus voor Rutte past helemaal bij de VVD, partij van bonus innende ondernemers en bankiers. Een bonus voor mislukken, stem op ons.

Komt ie nou mee!

Alexander Pechtold gaf gisteren een interview aan de NRC. Zijn grootste succes: het lenteleugenakkoord, ook wel Kunduz II genoemd. Zijn grootste mislukking: de snelheid van het lenteleugenakkoord waardoor het totale falen van de minister president niet voldoende duidelijk werd. Wat vindt hij niet erg belangrijk: D66 heeft een verkiezingscongres twee weken voor de verkiezingen. Kun je niets meer veranderen. Niet dat het veel uitmaakt want D66 congressen zijn behalve gezellig ook ontzaglijk gezagsgetrouw, doen precies hoe ze geïnstrueerd worden. Pechtold zit het niet dwars, natuurlijk niet, die D in D66 stelt weinig voor en zo zal het blijven.

Maar zijn eigen mislukking, daar moest hij toch nog maar eens meer over nadenken. En de kiezer ook. Pechtold en Sap hebben Rutte gered van zijn mislukking, vandaar dat Rutte net als bankiers en verliesondernemers als premier een bonus kan innen (godbetert). Waarom moest het zo snel? Pechtold zegt omdat het land het nodig had, bla bla bla, 'doorpakken' is zijn favoriete term. Maar een van de redenen waarom het zo snel moest was om de PvdA uit te rangeren. Daarom moest er haast gemaakt worden, daarom werd Rutte gered van een boodschap in Brussel, als een stoute jongen, dat hij ook met veel te hoge begrotingstekorten zat.

Het zou zo mooi zijn als deze verkiezingen echt gingen over 'echt belangrijke zaken' zoals de regeergeilheid van D66 en Groen Links en deze opmerkelijk fout van staatsman Pechtold die zichzelf voor het Torentje geschikt acht. Zijn mislukt ministerschap en zijn gebrek aan diepgang (passend bij een partij zonder beginselen) hebben van Pechtolds succesvol kamerlidmaatschap niet meer dan dat gemaakt, zodat ik mijn hart vasthoudt als hij in het Torentje zou belanden. Hij zal het niet over 'baked pears' hebben zoals Roemer maar in corpsbal achtige distantie doen Rutte en Pechtold niet voor elkaar onder. En allebei zijn ze drie procent fetisjisten die de recessie nog dieper zullen maken.

Zoals Wilders baat had bij Pechtold en Pechtold bij Wilders, zo is Rutte gebaat bij Pechtold - het lenteleugenakkoord was onvoldragen, te snel en te gretig. Het vertelt veel. Rutte dankt zijn onverdiende bonus aan Pechtold.

Vijf overwinningen, nooit mag iemand er meer halen

Ik heb die zeven tourzeges van Armstrong nooit wat gevonden. Hij had na vijf overwinningen met pensioen moeten gaan. Hij had geen respect, geen gevoel voor traditie en ja, hoe deed hij het eigenlijk? Anquetil, Merckx, Hinault en, vooruit, Indurain maar die was niet echt aansprekend, dat zijn de echte grote Tour de France mannen, met Merckx als enige all round renner die overal en alles kon winnen en dat ook deed. Armstrong had altijd iets van een insluiper die geen maat kon houden.

Het afnemen van zijn zeven zeges lost weinig op. Nu kan de gedrogeerde Duitser Ullrich in totaal vier zeges claimen (bijna Hinault status) en wat moet je met Basso? Laten we wel wezen, eigenlijk zijn alleen Anquetil en Merckx helden. Die zullen ook wel eens wat gesnoept hebben in hun tijd maar dat was strooigoed, zoals de ongelukkige Tommy Simpson nog cognac dronk voor hij zijn dodemansrit begon.

Ondertussen is de Tour net als het voetbal aan zijn eigen succes ten onder gegaan. Inferieur tweede rangs voetbal live op onze publiek omroep, bij de tour saaie ritten, gedoopte coureurs en de hele dag door verslaggeving, ook al is er geen bal te doen. Nee dan de suspense van Jan Jansen en de vraag of hij die dertig seconden op Van Springel kon goedmaken in die laatste tijdrit. Toen kon er nog gehuild worden bij aankomst.

22 augustus 2012

Het begint al meer op de einduitslag te lijken

In de peilingen die meer realistisch zijn dan die van De Hond lijken een paar definitieve ontwikkelingen plaats te vinden, althans veranderingen gebaseerd op wat de kiezers in de campagne (of wat daarvoor door moet gaan) hebben gezien. De PvdA herstelt zich tot 21 zetels - nog niet mijn verwachte 25 zetels maar dat komt wel. D66 verliest zetels. De vorige keer (in 2009) kwamen de twintig virtuele zetels niet tot stand in de tweestrijd tussen VVD en PvdA en een domme roep om paars (sinds Fortuyn besmet, maar dat zien de D66'ers niet zo), ook dit keer blijft een echte doorbraak uit. Dat komt omdat Pechtold zijn karretje aan de VVD heeft gekoppeld. Wie D66 stemt, kan rekenen op een VVD kabinet. Zoals D66 vroeger de bijweagen van de PvdA werd genoemd, is de partij nu de bijwagen van de VVD. Een beetje keurige variant van de Rutte partij. Wie dat niet wil, stapt over naar de PvdA, met alle gekanker op de institutionele kanten van die partij - maar dat is haast traditie, in de praktijk is het bij alle regeringspartijen even erg.

Ook definitief lijkt de niet-uitbraak van het CDA. Kan ook niet met Haersma Buma. Bijna definitief lijkt de teloorgang van Groen Links. Alles wat zorgvuldig is opgebouwd om mee te regeren is vergooid in een poging om ... mee te regeren.Overigens was Sap niet de kwade genius maar Halsema. Zij opende in de verkiezingsstrijd de deur naar Kunduz en toonde zich na de verkiezingen wat al te regereringsbereid. Zij verdween, Sap zit met de gebakken peren (of de baked pears zoals Roemer zo zeggen). Zielig maar de vraag is of de partij bestaansrecht heeft (geldt ook, net als altijd, door D66).

De PVV zal ongetwijfeld nog wat campagne verrassingen in petto hebben maar 15 zetels lijkt toch wel het maximum. Ik voorspel dat de SP niet de grootste wordt omdat ze zich in de onhandige positie heeft laten manoeuvreren dat het niet om de SP maar om Roemer gaat. Ze verliezen zetels aan de PvdA. Rutte consolideert gewoon wat er zich op rechts bevindt en wint. Maar dan begint het pas want SP en PvdA zijn communicerende vaten: wat de één heeft verloren, wint de ander. Samen hebben ze gewoon vijfenvijftig zetels.

De VVD sluit regeren met de PVV niet uit. Waarom ook niet? Als je een keer de verkiezingen kunt winnen door twee jaar ongegeneerd machtspolitiek te bedrijven, waarom zou je dat niet nog eens proberen? Het lijkt een open gebaar maar het zou leuk zijn als D66 ook uitspreekt dat het niet kan regeren met een partij die deals wil maken met de PVV. Het CDA heeft zijn lesje geleerd.

Republikeins programma steunt abortusstandpunt Akin (en Ryan)

Het abortus oproer in de Republikeinse partij is, gelukkig, nog lang niet verstomd. De gouverneur van Virginia, dezelfde die vrouwen aan een intra vaginaal onderzoek wilde onderwerpen voordat ze mochten denken over abortus, dezelfde die Paul Ryan introduceerde, liet nu weten heel tevreden te zijn met het Republikeinse programma. Daarin staat een paragraaf die mijnheer Akin helemaal ondersteunt, niet in zijn legitimate rape nonsens, maar wel in zijn stelling dat het leven begint bij de conceptie, morning after pill verboden moet worden en in het algemeen, geboortebeperking moeilijk gemaakt moet worden. Wat is eigenlijk het probleem met Akin? Dat hij uitsprak wat veel Repulbikeinen, inclusief Ryan en het programma, toch al menen?

Rutte deelt uit

Ah, daar is ie! Na 18 miljard bezuinigen en de belofte van nog eens 25 miljard meer komt onze mislukte premier terug van zijn boottochtje met Jord om net te doen alsof er geen begrotingsprobleem is. Duizend euro 'geeft' Rutte aan iedereen die werkt, meldt de regeringskrant. Genereus van die man! Maakt ook meteen duidelijk waar het bij de bezuinigingen van de VVD om gaat: herverdeling ten bate van degenen die het al goed hebben.

Mislukte premier krijgt premier bonus?

Het blijft vreemd dat deze verkiezingscampagne niet gaat over waar hij over moet gaan: de economie en het mislukte premierschap van Mark Rutte. Wat het eerste betreft constateerde de NRC maandag inderdaad dat de economie nog geen erg grote rol speelde. Dat is toch vreemd met een economie die met hangen en wurgen 0,2 procent groei presteert, met toenemende werkloosheid en meer faillissementen en minder start ups (maar weer wel meer wankele ZZP'ers).

Hoe zou het toch komen dat het niet goed gaat? Wereldwijde tegenwind en zo, Europese problemen, maar zou de regering Rutte/Wilders en het afknijpbeleid van de afgelopen jaren er misschien iets mee te maken hebben? Dat zou verklaren waarom ook D66 en Groen Links over de economie niet veel te zeggen hebben: zij steunden als gecertificeerde Kunduzklunzen het beleid van Rutte, ook toen zijn maatje Wilders hem in de steek liet. Een andere reden is, denk ik, dat de mensen die wel een baan en wel inkomen hebben van crisis weinig merken - tenzij ze hun huis proberen te verkopen. Deze kiezers zitten onevenredig veel bij VVD, D66 en Groen Links en daar zullen dus weinig economisch agressieve verwijten van komen.

Maar waar blijven SP en PvdA? Ze weten er niets van te maken, tot nog toe, dat zij degenen zijn die zich niet laten meeslepen in het drie procent keurslijf dat alleen maar tot een verder teruglopende economie leidt. Het investeringsprogramma van de SP is duidelijk maar heel Nederland heeft zich in het drie procent pak laten naaien dus als je daar wat over zegt, zoals Roemer vorige week, dan zit je in de problemen en is het ineens een Europapunt waar Pechtold zich over opwindt. Het lullige is dat de VVD, net als de vorige keer daar garen bij spint. Als het gaat om de kampioenen bezuiniging, dan winnen ze de hoofdprijs. Dat de economie daarmee verder onderuit gaat, doet er in deze korte campagne niet toe.

Neem het de VVD maar eens kwalijk. Ze incasseren de 'premier bonus'. En dat vind ik het meest curieus van allemaal: een totaal mislukte premier, op essentiële momenten fouten makend, toen het moest een stuitend gebrek aan politiek moed vertonend, door zijn onfrisse maar nuttige vriend Wilders in de steek gelaten, deze premier, deze Mark Rutte, gaat een premier bonus incasseren? Fact free is de norm tegenwoordig maar waarom gaat niemand het gevecht aan? Geen van de andere partijen durft Rutte hard aan te vallen. Nooit gedacht dat ik dat nog ooit zou zeggen maar onze hoop is gevestigd op Geert Wilders die zijn kiezers niet alleen aan de SP maar ook aan de VVD kwijt raakt. Rutte zei dat hij Wilders kapot zou maken - dat hoeft niet, want Rutte wint blijkbaar ongeacht wat hij doet of zegt (of niet zegt). Maar waarom probeert Wilders Rutte niet kapot te maken? Wachten op Wilders? Wie had dat gedacht?

21 augustus 2012

Democraten hopen dat Akin kandidaat blijft

Het wachten is tot het in Missouri vijf uur 's middags is. Tot die tijd kan de topidioot van de Republikeinen, Todd Akin, zich nog terugtrekken als Republikeinse Tea party kandidaat. De hele partij, van Ryan tot zijn hulpje Romney, iedereen wil dat Akin op zijn zwaard valt wegens de legitimate rape opmerkingen.
Maar dat is niet het echte verhaal. De Republikeinen, nu in ideologische stand, willen niet dat hun onfrisse opinies over abortus - nooit, nimmer, niet voor verkrachting, niet voor incest en het leven begint bij de conceptie - aandacht krijgen. Dit zijn meningen die breed worden gedeeld, onder andere door Paul Ryan. En als iemand als Akin senator zou worden zou hij het meenemen bij de benoeming van nieuwe rechters in het Supreme Court.

Hoewel het amusant is de Republikeinen te zien wegrennen van hun onaangename sociaal conservatieve gezelschap, is het ook wat vreeemd om de Democraten te zien hopen dat Akin blijft. Hij had al hulp gekregen van Claire McCaskill, de huidige senator, om de voorverkiezingen te winnen vanuit de filosofie dat hij als gecertificeerde thee idioot meer kans zou geven om de Democratische zetel te behouden. Het werkte maar het lijkt erop dat Akin te vroeg gepiekt heeft, so to say. Laten we hopen dat hij zo principieel is dat hij de strijd niet opgeeft.

De fact free opinies van Niall Ferguson

Niall Ferguson houdt van aandacht. En van Hirsi Ali. Daarom is hij een beetje Nederlander, deze rabiate neoconservatief, een veelproducerende popi-professor met conservatieve opinies en een niet zo conservatieve levenswijze. In Newsweek schreef hij deze week een lang opiniestuk dat de vloer aan veegt met Obama. Nu is Ferguson vragen een stuk te schrijven over Obama zoiets als Quote laten schrijven over Roemer, of de Telegraaf over rekeningrijden: met journalistiek heeft het niet veel te maken. Fact free politics lijkt onontkoombaar te zijn, nu ook fact free journalism?

Ferguson heeft nogal wat bij elkaar gefabuleerd en krijgt er nu zelf flink van langs. Onder andere van Paul Krugman die heeft laten zien dat hij selectief winkelt in rapporten van het Congressional Budget Office en zinnen in stukken hakt zodat ze in zijn betoog passen. Dat Ferguson in het stuk ook de Arabisch lente toeschrijft aan het heilzame effect van de oorlog in Irak die door zijn vrienden werd gesticht, ach, klein bier in de grote aanval op Obama.
Newsweek zit sowieso al in de problemen omdat in deze internet tijd en media toegesneden op politieke kleur een blad dat de week overziet nauwelijks meer relevant is. Ze dachten met popi Ferguson te scoren maar het is vooral een eigen doelpunt.

Iedereen die Ferguson volgt, wist het al, maar nu is het gemene kennis: niet te vertrouwen, wat hij ook zegt.

De Nederlandse thee partij

Bezuinigen, de overheid klein maken en belasting verlagen voor de rijken. Nee, dat is niet alleen het programma van Paul Ryan en de Republikeinse Tea Party aanhangers, dat is ook het programma van de VVD, de Nederlandse theepartij.

We moeten meer in onze zakken houden, vindt onze theepartij, en daarom wordt de verhoging van de BTW tot 21 procent niet teruggedraaid maar gecompenseerd via een verlaging van de inkomstenbelasting. De laagste inkomens of zij die niet werken (voor de theepartij doen die Nederlanders er niet toe) dragen hiervan de zwaarste lasten.

Natuurlijk wordt er niet bezuinigd op wegen, dat begrijpt u. Alles mag worden afgebroken, gekort en ingeperkt maar niet het asfalt voor de toettoet-kiezers: één miljard extra voor wegen. De forensensubsidie wordt uiteraard gehandhaafd, ook al werd in het lenteleugenakkoord wat anders afgesproken. De kosten van de zorg gaan omhoog, niet inkomensafhankelijk dus onevenredig zwaar voor lagere inkomens. Hypotheekrente blijft aftrekbaar tegen de hoogste schijf waarin je belasting betaalt: hoge schijven hebben het meeste af te trekken. Meer macht aan de banken: U mag vrij zijn wat u wilt volgens de vrijheidspartij, banken mogen uw carrière inschatten en vervolgens een hypotheek toestaan of weigeren.

En als u in alle vrijheid met een buitenlander wil trouwen dan test de Volkspartij voor Vrijheid niet alleen inkomen en leeftijd maar ook of de aanstaande partner 'positief staat tegenover de Nederlandse samenleving'. In te vullen door Rutte en zijn vrienden, de PVV en de SGP. Veiligheid is natuurlijk ook zo'n thee programma punt. De samenleving wordt veiliger maar de theepartij wil dat we ons onveilig voelen want dan kunnen ze harde taal uitslaan - en ons als burgers onze toegang tot de rechter bemoeilijken, zoals de VVD dat heeft gedaan. Eén miljard aan agenten, in te vullen door minister Opstelten want die wist de vorige keer ook zo fijn met agentencijfers te goochelen. Hogere straffen, minimum zus, inbrekers mag je aanpakken, het NRA deel van de thee agenda wordt ook overgenomen. Gelukkig is het bij ons allemaal lege retoriek maar het past in dezelfde traditie.

In Amerika willen de Republikeinen defensie buiten de bezuinigingen houden, als onderdeel van het steun de grote ondernemingenprogramma. De vorige keer beloofde de VVD dat er niet meer bezuinigd zou worden op defensie en dat zegt de partij nu weer. Minister Hillen heeft laten zien wat die belofte vorige keer waard was. Wel is de VVD natuurlijk voor de JSF. Niet omdat we het ding nodig hebben of kunnen betalen maar vanwege het subsidieprogramma voor grote ondernemingen.

Zo één op één met Amerika valt het in Nederland natuurlijk niet. Theegasten in de Verenigde Staten hebben zelfs geen geld over voor de wegen en bruggen - de asfaltlobby is er niet sterk, in elk geval niet zo sterk als de olie- en landbouwbelangen. Maar de achterliggende filosofie: het behandelen van de overheid als een vijandig instituut dat geketend moet worden, gecombineerd met het doorschuiven van de kosten voor het wegwerken van collectieve tekorten voor de laagste inkomens, dat klinkt bekend. Met liberalisme of conservatisme als ideeënwereld heeft de thee hier noch daar veel te maken. Het is belangenbehartiging pur sang, ten bate van de welgestelden, de mensen die feitelijk geen last hebben van de door diezelfde welgestelden veroorzaakte financiële crisis, ten laste van de rest van de samenleving. Ryan heeft geen Europa om tegenaan te schoppen maar in de VS zijn er altijd de aparte staten waarna je problemen terug kunt duwen, het effect is hetzelfde: minder samen, meer apart voor degenen die het toch al zelf kunnen.

Er is natuurlijk een groot verschil met Amerika. Ondanks een mislukt premierschap kan Rutte's theepartij winnen.

20 augustus 2012

Volksschrijver de Winter en volksdeugniet Badr Hari

Het is een slappe nieuwsdag, toegegeven (hoewel de commentator op de begrotingsperikelen bij Knevelkneet, Jantje Smits, nu officieel laat weten dat vrouwen met kinderen aan de aanrecht moeten blijven - nieuws!), maar dan nog is er weinig excuus voor de dagbladen, althans hun on line versies om Leon de Winters omarming van Badr Hari, als persoon al een no news item, als nieuws te brengen. In een column in het rechtse weekblad Elsevier zou de grote schrijver en islam deskundige Hari verdedigen, in bescherming nemen etc.

Nou weten we dat De Winter de subtiele ironie van zijn grote vriend Theo van Gogh ontbeert, maar toch, als ik die column lees kan ik hem toch alleen maar ironisch opvatten. Die witzige De Winter toch. Heeft hij de Volkskrant (nieuws!) en de regeringskrant (nieuws!) er toch mooi weer tussen genomen. Schuddebuikend zit de auteur in zijn Bloemendaalse villa.

Spijt, spijt, spijt

Buyer's remorse. Spijt van je aankoop. Romney kreunt nu al. Had hij senator Rob Portman genomen en het begrotingstekort en redelijke, verstandige maatregelen hadden de agenda bepaald. Nu zit hij opgescheept met Ryan die medicare het onderwerp maakt, plus het afschaffen van zowat de hele overheid, met als toetje belastingverlaging voor de rijken. En Portman had ook Ohio meegebracht en niet Florida problematisch gemaakt.

Wat heeft me bezield, denkt Romney. Luister ik voor één keer naar Washingtonse adviseurs, ben ik meteen de klos. Hij had beter kunnen weten, BIll Kristol van het Murdoch blaadje The Weekly Standard is de genius van vele kwade plannen, vaak samen met bendeleider Cheney. Nu heeft Romney ingepakt. So sorry.

Legitimate rape

De Democratische senaatszetel in Missouri, bezet door Claire McCaskill, werd bedreigd. Een uiterst conservatieve afgevaardigde Todd Akin, deed het redelijk goed met Tea Party steun. Tot hij gisteren per ongeluk zei wat hij echt meent: vrouwen kunnen niet zwanger worden van een verkrachting want het lichaam zorgt er dan voor dat er geen inseminatie plaats vindt. Hij maakte het nog erger door over 'legitimate rape' te spreken, je mag aannemen omdat hij bedoelde een daad die als officiële verkrachting veroordeeld wordt. En, ging hij verder, na een verkrachting moet niet het kind (de ongewenste vrucht) gestraft worden maar de verkrachter. Dus is hij tegen abortus onder alle omstandigheden, incest en verkrachting incluis, een 'normaal' standpunt voor sociaal conservatieve Republikeinen die hun best doen gedaan te krijgen dat het leven begint bij conceptie, zodat zelfs de morning after pill moord zou zijn.

Akin vertegenwoordigt ontegenzeggelijk een soort burger waarvan je had gehoopt dat hij ongeveer zou zijn uitgestorven. Maar er zijn er nog een hoop in de VS. Ik herinner me dat een paar jaar geleden een prominente Texaan riep dat verkrachting net zoiets was als een tornado: je moest hem maar ondergaan en dan kwam het allemaal weer goed.

Romney en Ryan riepen meteen dat ze niet tegen abortus zijn in gevallen van incest en verkrachting. Van Romney weet ik dat niet, hij kan van alles gezegd hebben in zijn lange flip flop carrière, maar van Ryan meende ik toch gehoord te hebben dat hij als goede doctrinaire volgeling van de wrede mannen in Rome ook tegen abortus is onder die omstandigheden.

Enfin, leuk om de Tea Party alweer een senaatszetel aan de Democraten te geven. In 2010 kostten idiote kandidaten (een geloofde in hekserij en was tegen masturbatie, de ander was ook maf maar ik weet niet meer hoe) de Republikeinen twee zetels en daarmee de Senaatsmeerderheid. Way to go!

De Ayn Rand groupies en hun wereld

Er zijn heel wat redenen waarom ik nooit staflid van Paul Ryan zou kunnen worden maar één ervan moet zeker zijn dat ik zijn bijbel, Atlas Shrugged, het boek van Ayn Rand, niet door kon komen. Deze baksteen van meer dan duizend pagina's heeft jaren in mijn kast gelegen. Ooit aangeschaft toen ik wel eens wilde weten hoe Alan Greenspan, de ex-president van de Federal Reserve, een Rand-groupie werd, geloofde in markten die cynisch voordeel opleveren voor de rijken, de kleine Bush economisch zijn gang liet gaan, en het land in de afgrond stortte. Dit jaar kon ik er niet omheen. Ron Paul, de libertarische presidentskandidaat was populair bij dezelfde absolutistische studenten die veertig jaar eerder Marx zouden hebben aangehangen en zich zouden hebben aangemeld als voetsoldaten van de Socialistiese Partij (ML), deze Paul, was een Ayn Rand fan en had zelfs, als ware gelovige, zijn zoon Rand genaamd. En nu dan Paul Ryan die Atlas Shrugged aan zijn staf gaf als kerstcadeau (misschien een paar van de 40.000 exemplaren die gelovigen gratis verspreiden). Verplicht leesvoer. Nou moet ik toegeven dat het in het Congres helpt als je duizend pagina's geouwehoer kunt lezen maar ik geloof niet dat Ryan dat in gedachten had.

Enfin, om een lang verhaal korter te maken: ik nam Atlas Shrugged ter hand (nou ja, twee handen) en kwam na een pagina of 200 stevig vast te zitten. Niet door te komen, zo saai en plat. Maar goed, mijn journalistieke taak riep, en ik heb doorgeworsteld, het hele ding gelezen. Ik had me de moeite kunnen besparen. Of ik had de Bijbel, de Koran of het boek van Mormon kunnen lezen en was even wijs geworden.

Ayn Rand wordt vaak neergezet als filosofe. Ik ben niet bevoegd om daarover te oordelen maar zoek vooral de wikipedia op en kijk of u er wat aan heeft, aan dat 'objectivisme'. Ik lees daar dat ze liever 'existentialisme' als vlag voor haar schuit had gebruikt maar die was al in beslag genomen door die andere valse profeet, goeie ouwe Sartre. Dat Sartre en Rand een reputatie delen van seksuele exploitatie onder de vlag van absolute vrijheid is misschien geen toeval.

Maar als literator - volgens de gelovigen is Atlas Shrugged het beste boek ooit geschreven, daar moet Ryan het eens met Romney over hebben - is Ayn Rand een mislukking, als u het mij vraagt. Ik had de Fountainhead al gelezen en plat, saai en voorspelbaar gevonden (en de vrouwspersoon daarin met alle geneuzel over individualisme een beschamend willoos slachtoffer van sterke mannen), Atlas was dat allemaal in het kwadraat. Bordkartonnen karakters, herhaald gezeur over hoe de vrije markt wordt gefrustreerd door kwade krachten van het collectivisme, verwoord in slappe do-gooders retoriek waar zelfs de PvdA niet op te betrappen is, met een tientallen pagina's durend onleesbaar manifest van de de vrijheid dienende dictator: het was gedwongen werk - zoals ook die arme Ryan-assistenten hun kerstvakantie moesten opofferen om zich door Rand intellectueel te laten aanranden.

De kwaaie pieren zijn cynische bloedzuigers, ik denk dan aan de Koch brothers (al vermoed ik dat Paul Ryan het zo niet bedoelde toen hij bij hen om geld kwam bedelen), maar de superheld zorgt voor veel meer lijden om zijn punt te maken. De hoofdpersoon, Dagny Tagget, toffe hard nosed manager, is weer zo'n seksueel onzelfstandig persoon, hiphoppend van goede seks naar uitstekende seks (want u begrijpt, de goede mensen hebben goede seks, de slechte hebben saaie seks - de markt werkt overal door, zelfs in de seksuele exploitatietheorieën van Rand, die, meen ik me te herinneren, haar discipelen regelmatig gebruikte voor research op dit terrein).

Ik gun de gelovigen hun toewijding aan de heilige Ayn. Mitt Romney vond ik al moeilijk serieus te nemen omdat hij al die nonsens verhalen die de Mormonen bedacht hebben om hun geloof te bouwen (toegegeven, alle geloofsverhalen zijn nogal, laten we zeggen, fantasievol) als waar accepteert, Paul Ryan, een gedreven zelfpromotor met een gemankeerd begrotingsvoorstel, kan ik moeilijk los zien van de onzin in Atlas Shrugged. Een wereld waarin individuen gaan voor eigen gewin, zich niets aantrekken van de samenleving om hen heen en cynisch de kiezers manipuleren om er zelf beter van te worden, die wereld hebben we al. Het is de Republikeinse Partij anno 2012. Wie heeft Ayn Rand nodig?

19 augustus 2012

Meeste presidenten van bescheiden afkomst

Romney is een van de rijkste kandidaten ooit voor het presidentschap (JFK, FDR, Bush (2x) en Herbert Hoover komen in de buurt). Wie echter naar de presidenten kijkt van de afgelopen honderd jaar, ziet dat ze vaker een bescheiden afkomst hebben dan de geprivilegieerde jeugd van JFK, Bush en FDR, en Romney - Hoover groeide op in minder vrolijke omstandigheden en was een self made man bij uitstek.

Het cliché dat de rijkste wint klopt namelijk niet. Harry Truman was een failliet gegane eigenaar van een kleine warenhuis (haberdasher) die zichzelf had opgeleid door bibliotheken vol geschiedenisboeken te lezen. Dwight Eisenhower groeide op in arme omstandigheden, het leger was zijn ticket naar vooruitgang. Lyndon Johnson bracht zijn jeugd door in de droge en arme Hill County en gaf les aan Hispanic kinderen. Richard Nixon, kind van de lower lower middle class in zuid Californië, wist hoe het was om in Whittier op te groeien in armoede.

Gerald Ford kende een bescheiden jeugd. Jimmy Carter was nooit arm maar de familieboederij was ook geen vetpot. Hij probeerde vooruit te komen door naar de Naval Academy in Annapolis te gaan. Ronald Reagan kende een arme jeugd. De beide Bushes slaan we maar over, die werden rijk geboren en behoorden tot een politieke en sociale elite. Billy Clinton daarentegen groeide op zonder vader, met een alcholholische stiefvader, in de armoede van Arkanas. Hope was het enige dat hij had en optimaal inzette. Barack Obama moest het doen zonder vader, als zwart kind in magere omstandigheden in Hawaii en wat hij verdiende was in zoverre self made dat het te danken was aan een boek.

Kortom, wie afkomst en achtergrond als criterium meeneemt om geloofwaardig over te komen als kandidaat en dat te gebruiken om verkiezingen te winnen, kan Romney weinig kansen toedichten. Nog los van de rijkdom is er zelden een kandidaat geweest die minder voeling heeft met de gemiddelde Amerikaan. Het is waar dat de immigrantenzoon Michael Dukakis het in 1988 verloor van de smerige campagne van de oude Bush maar die was toen al vice-president geweest en in die zin een bekende kracht. In 2000 was de kleine Bush Al Gore te slim af. Gore was niet extreem rijk maar wel deel van de politieke elite van Washington, in die zin kwamen Bush en Gore allebei uit dezelfde groep voort.

Romney hoort tot de buitencategorie, al heel lang niet meer gezien in de Amerikaanse politiek. Hij zou behoorlijk wat gevestigde ideeën over electabiliteit moeten overwinnen om in het Witte Huis te belanden. Nu is dat niet onmogelijk, Obama deed het in 2008. Maar laten we wel wezen, Romney is geen Obama.

Stem vroeg en stem vaak

VK columnist Thomas von der Dunk zal altijd voor het gemakkelijke resultaat gaan. Zo ook met zijn verkiezing van de slechtste minister van het slechtste kabinet sinds Wiegel/Van Agt. Natuurlijk is de echte mislukking Mark Rutte, gered van zijn wanbeleid door Pechtold en Sap. Dat hij zich omringde met talloze andere minkukels, soit. Rutte is de onbetwiste ster.

Daarom heb ik gestemd op Rutte en indachtig de oproep van die grote politicus Lyndon B. Johnson, 'vote early and vote often' heb ik meteen maar vijftien keer op Rutte gestemd. Altijd leuk zo'n flauwekulletje.

Rutte/Wilders barstte van de mislukkelingen, om het maar niet te hebben over de kwade genius die in de achterkamer lekker bijschoof. Maar laten we bij de verkieizngen gewoon kijken naar degene die verantwoordelijk was voor dit geklungel, niemand anders dan Rutte zelf. Jammer at ik bij de echte verkiezingen niet net zo vaak tegen hem mag stemmen als bij Von der Dunk.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors