11 november 2009 - 25 november 2009

11 november 2009 - 25 november 2009

door Frans Verhagen

De blogposts op deze pagina zijn geschreven door Frans Verhagen (Oud beheerder van Amerika.nl)

25 november 2009

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 292 reizen naar Amerika

Een vérdragend besluit over Afghanistan

Volgens alle grote kranten heeft Obama in zijn perscontacten gisteren aangegeven dat hij volgende week gaat aankondigen 30 a 35.000 soldaten extra naar Afghanistan te sturen. Het zal het belangrijkste besluit van zijn presidentschap blijken en ik heb er weinig vertrouwen in dat het goed zal uitpakken. Dinsdag houdt hij een toespraak om het te verkopen aan een sceptisch publiek. De Republikeinen willen dit beleid, de Democraten niet. Daarom hebben afgevaardigden in het huis besloten om de kosten ook duidelijk te maken. Wie die oorlog verder wil voeren (á raison van 1 miljoen dollar per soldaat per jaar) moet er maar voor betalen, redeneren zij, anders slurpt het het hele budget op. Dus willen ze een oorlogsbelasting opleggen aan de rijken. Het plan zal er niet door komen maar het is wel een slimme en terechte manier om te laten zien dat je ook maar met geld over de brug moet komen als je dit expansieve beleid wilt voeren. Ik zou er geen bezwaar tegen hebben als ik dacht dat we in Afghanistan succes konden hebben. Maar dat is niet zo. Geen schijn van kans. Het is een beslissend moment voor Obama.

Criminalisering

In de Trib een mooi verhaal over hoe libertarians (anti overheids ideologen) en liberals elkaar hebben gevonden in de strijd tegen de overdreven criminalisering van de Amerikaanse samenleving. Zelfs iemand als Ed Meese, onder Reagan pro-zware straffen voorman als minister van Justitie, ziet nu blijkbaar in dat dit nergens toe leidt. Er wordt nu gezamenlijke actie ondernomen om de mate waarin je in Amerika in het criminele systeem verzeild kunt raken, te beperken. Les extrèmes se touchent, en dat is prima in dit geval.

Hup Neelie

Neelie Smit-Kroes verdient een nieuwe periode als commissaris. Ze is terecht voorgedragen voor herbenoeming. Wat ik in de Nederlandse pers niet zag is wat de FT zei, namelijk dat het een nederlaag was voor Balk, omdat die iemand wilde van zijn eigen partij (Verhagen?). Uiteindelijk is het natuurlijk tamelijk irrelevant. Wat Balk wilde zullen we nooit precies weten, maar toch interessant dat je dit uit de FT moet halen. Of heb ik het in de NRC gewoon gemist?

De terugkeer van de maakbare samenleving

Volgens de Volkskrant lag Van der Laan in de kamer onder vuur omdat hij niet genoeg zou doen in het kader van integratiebeleid. De maakbare samenleving is weer helemaal terug.
De SP beklom een oud stokpaardje, gedwongen scheiding. Ik ben van mening dat het helemaal niet nodig is om specifiek integratiebeleid te voeren. Het SCP rapport is redelijk positief. Spatiale segregatie in Nederland is niet vreselijk problematisch. Scholen krijg je niet gemengd, je kunt beter het onderwijs verbeteren. Allerlei andere problemen hebben meer algemene, brede maatschappelijke facetten dan integratieproblematiek per se. Volgens de VK had Boris van der Ham het moeilijk met het verdedigen van het standpunt van zijn partij dat er geen specifiek beleid op dit terrein moet worden gevoerd. Als dat zo is dan moet zijn partij, mijn partij, toch nog maar eens goed nadenken over zijn standpunten. Raar overigens dat Van der Ham nu de kastanjes uit het vuur moet halen terwijl Pechtold de anti-Wilders parade steeds aanvoert.

22 november 2009

Keerpunt 2009

Ik hecht niet al te veel waarde aan de peilingen van de Hond. Maar voor wie dat wel doet, krijgt het keerpunt in de Nederlandse politiek een gezicht. Pechtold en Wilders dalen (hun partijen zijn zo nauw met hen verbonden dat je ze als personen neer kunt zetten - en de kiezers hebben genoeg van het Wilders/Pechtold geneuzel) en zijn, ik heb het al eerder gezegd, over hun hoogtepunt heen. De oude partijen, deze week de VVD, maar ook PvdA en CDA zullen terrein terugwinnen. Misschien nog niet voor de gemeenteraadsverkiezingen, hoewel ik dat niet uitsluit, maar zeker daarna. Klopt precies met wat in deze pagina's eerder werd voorzien. Niet omdat ik het zo helder zie, maar omdat het helemaal past bij de logica van de Nederlandse politiek.

SMSje van de grote leider

In de NRC klaagt een lezer over het publiceren door de krant van sms'jes van Wilders, als reactie op een ontwikkeling. U herinnert zich dat ik daar eerder over schreef (dat de lezer de NRC een serieuze krant noemt en van de Volkskrant dit soort strapatzen verwacht, neem ik voor kennisgeving aan). De verdediging van hoofdredacteur Birgit Donker vind ik zwak. Ze vindt dat de politicus de krant wel te woord staat als hij een sms stuurt. Dat lijkt me onzin. Volgens goede journalistieke traditie moet er sprake zijn van hoor en wederhoor en moet je over een persbericht of pers sms kunnen praten met de auteur. Waarom dit criterium voor Wilders verlaten wordt, maakt Donker niet duidelijk. Haar argument dat als je er maar bij zet hoe de communicatie tot stand komt, de lezer bediend is, lijkt me zwak. Een persconferentie, dat is waar, biedt ook niet altijd ruime discussiemogelijkheden. Maar dit gedoe lijkt verdacht veel op een bizar incident waaraan de toenmalige NRC correspondent in de VS in de jaren tachtig zich aan bezondigde. Een schriftelijk interview met president Reagan. Correspondent mocht vragen stellen, hij kreeg antwoord per post. Had Reagan daar uberhaupt naar gekeken? Onwaarschijnlijk. Kreeg je een indruk van de persoon en hoe die omgaat met vragen? Allerminst. Werd je gebruikt als propaganda instrument? Ja natuurlijk. Er is maar een regel mogelijk voor dit soort informatie (en dat geldt ook voor Wilders' oekazetjes): negeren.

Oude wijn in oude zakken

Afshin Allian gaat in de aanval tegen Ian Buruma en trekt zijn hele clichébak weer open. De massamoorden in Servië kwamen omdat we te pacifistisch waren. Massa immigratie heeft gefaald doordat de 'positie van de islam en moslims een complexe jungle werd door de opkomst van de politieke islam'. Ja, met dank aan het gekwek van Allian en co. Immigratie heeft helemaal niet gefaald en als de islam een probleem is dan komt het omdat Wilders, Allian en Amanda de Waanzinnige dat iedereen voortdurend wijsmaken. Vervolgens doet Allian badinerend over wat hij geen 'reeële dreiging' vindt, rechts-extremen (hij beperkt dat tot neonazi's). En passant verwijt Allian Obama een populist te zijn en een bedrieger. Lekker zo die gaat. En hij eindigt met de bedreiging door de politieke islam, gebaseerd op de aanslagen. En wij, in Europa, zijn bang om kritiek te hebben. Allian verkondigt onzin. Al dat geblaf tegen de linkse kerk. Je zou denken dat het tijd is om eens wat nieuws te verzinnen. Allian niet.

Stap vooruit gezondheidswet

Obama is een groot probleem gespaard gebleven nu in elk geval zestig senatoren bereid zijn om het wetsvoorstel over gezondheidszorg op de vloer in stemming te brengen. Alle Democraten zijn aan boord maar nu moet er nog heel koehandel bedreven worden om de definitieve wet binnen te halen. Maar het begint er op te lijken dat het voor het einde van het jaar mogelijk zou zijn.

Palin en de kanslozen

Sarah Palin gaat met haar boek langs in de steden waar McCain in 2008 enige respons kreeg. Als je de verslagen van de handtekensessies leest dan zijn de fans kleinsteedse losers, samenzweringsfanaten die denken dat Obama een crypto communist is en de natie wil hervormen en mensen die denken dat Obama in een jaar helemaal niets gedaan heeft en alleen door pr de illusie wekt een succes te zijn (je kunt het deze mensen misschien niet kwalijk nemen, zij zijn hun banen kwijt en waarschijnlijk voelt de redding van de economie voor hen als weinig echt).

21 november 2009

Gemiste kans

De eerste reacties op de verheffing van Van Rompuy en Ashton zijn binnen en het ziet er niet goed uit. Misschien voorspelbaar maar wie dacht dat de EU na Lissabon en dat hele grondwetproces enige ambitie had, moet ernstig teleurgesteld zijn. Wilders, de VVD, SP en de Nederlandse PvdA'ers kunnen echter tevreden zijn, deze lui gaan geen potten breken. Zoals de FT terecht opmerkt, het is moeilijk om Van Rompuy als gelijke aan tafel te zien met Obama en Hu. Eh, mischien zelfs moeilijk om hem met Sarkozy en Merkel te zien zitten. Balk was niet veel beter geweest, natuurlijk. Het is de terreur van de lowest common denominator, datgene waar net iedereen tevreden mee kan zijn. Natuurlijk is Blair een ijdeltuit en zat hij fout met Irak, maar op zijn minst had hij enig gezag gehad dat hij kon overdragen aan de EU.

Geld over de balk

In de NYT een lang artikel over het verspilde Amerikaanse geld in Irak. Nadat Rumsfeld en Bush eerst toelieten dat het land geplunderd werd, pompten ze miljarden dollars Irak in om allerlei spul te herstellen. Geheel voorspelbaar is dat geld verkwanseld, verspild en in corrupte zakken verdwenen. De schaal waarop dat gebeurde is massaal. Je hoeft geen politieke wijsneus te zijn om te voorspellen dat in Afghanistan precies hetzelfde zal gebeuren, alleen nog een graadje erger omdat er in Irak een veel hoger basisniveau van kennis en ervaring bestond dan in Afghanistan.

Zalm: incompetent of slecht?

Het wordt nog aardig om te zien hoe goedverdiener Gerrit Zalm zal omgaan met zijn verleden bij de DSB bank. Wist hij nergens van of praatte hij alles goed? Het is wat ik de Reagan vraag noem. Of hij wist van niets en was incompetent. Of hij wist alles en was slecht. Zalm is een slimme jongen, dus ik denk het laatste. Zijn dagen bij ABN AMRO zijn geteld.

20 november 2009

De argumenten voor een extra belasting op bankierswinst

Martin Wolf, mijn favoriete economische columnist, geeft vandaag in de FT een aantal prima redenen om de winst die banken dit jaar gaan maken te belasten als een winfall. Hij is daar in het algemeen niet voor maar onder de omstandigheden wel. De redenen die hij geeft komen neer op de simpele vaststelling dat de winsten die gemaakt worden alleen zijn te danken aan een gigantische overheidssteun. Laat me een paar van zijn overwegingen hier neer zetten. De winsten kunnen alleen gemaakt worden omdat de overheid de banken en hun partners in zaken heeft verzekerd. Ten tweede zijn de winsten van nu te danken aan gratis geld dat de centrale banken hebben opgehoest. Ten derde is het nodig om het financiële systeem van zichzelf te redden. Ten vierde is er geen sprake van risico's door deze winstbinnenhalers omdat die risico's allemaal zijn afgewend op de overheid. Winst nu schaadt de legitimiteit van de markt economie, betoogt Wolf. Ten vijfde het is onlogisch om te betogen voor overheidsinterventie als er een crisis is en zich te verzetten tegen interventie als de crisis voorbij is. Wat de staat geeft, zegt Wolf, mag de staat terughalen. Een goed betoogde column voor een verstandig beleid.

Hype over de media hype

Wat een media nonsens. Eerst maken ze van Balkenende een kandidaat zonder dat daarvoor al te veel reden is en nu hebben ze drie dagen plezier met zich af te vragen of hij beschadigd is nu hij geen president is geworden. Zo kan ik ook die ouwehoerprogramma's volkrijgen. Sorry hoor. Het wordt tijd dat de media eens serieus gaan worden en zich niet door dit soort onzin laten meeslepen. Ja, het is gemakkelijk om iemand van de oppositie te vinden die zegt dat hij nu aangeschoten wild is, maar dat zeiden ze zes maanden geleden ook al. Ophouden met die onzin.

Koningshuis, liever negeren

De prins heeft zijn koloniale eigendommen in Afrika toch maar verkocht. Beter laat dan nooit. Alles wat controverse veroorzaakt is een probleem voor een kroonprins, of dat nu terecht is of niet. Het is onbegrijpelijk dat hij zich ooit in dit project heeft laten meeslepen en misschien zegt dat wat over zijn beoordelingsvermogen, maar dit is de enige aanvaardbare oplossing. Verder heb ik er weinig woorden aan vuil te maken. Het koningshuis is zonde van onze tijd. Als ze zichzelf willen opblazen moeten ze dat vooral doen. Daarna zien we wel weer verder.

19 november 2009

Geen verlies voor de politiek, wel een wijze les

A.J. Boekestijn gaat de politiek verlaten. Een jaar voordat hij door zijn eigen partij gedumpt zou worden van de kieslijst, heeft hij zelf de politiek verlaten. Zoveelste publicitaire blunder van een pathologische veelprater. Maar ook interessant fenomeen. Binnengehaald omdat hij in talkshows de pro Bush rol goed kon spelen (over Irak voorspelde hij zowat alles fout wat fout voorspeld kon worden) en omdat hij zelf ambities had het Nederlandse buitenlandse beleid vorm te geven - als hoofddocent had hij een paar artikelen gepubliceerd - bleek hij als Kamerlid niets voor te stellen (hij moest nog even snel lid worden). Partijen moeten daar een les uit trekken. Het binnenhalen van publiciteitsgeile BN'ers gaat meestal mis. Ik herinner me dat het CDA iemand van Artsen zonder Grenzen binnenhaalde die na een paar weken weer vertrok. Er zijn meer voorbeelden. Zelfs D66 flirt met dit soort onzin door een ex parlementair verslaggeefster te vragen om op de lijst te komen (nooit ergens bezig gezien verder, maar goed). Het werkt niet. Wilders is gewaarschuwd. Neem Amanda de Waanzinnige op in je team en je vraagt om ongelukken.

Bij Boekestijn kon je dat voorspellen maar het is meestal zo. In Boekestijns geval was het ook aardig om te zien hoe hij na het Irak debacle nooit een intellectuele verantwoording aflegde. Hij zou een boek gaan schrijven (uitgevers liften ook graag mee met de BN trend) maar het enige wat echt interessant aan A.J. was de vraag of hij zelf kon vertellen waarom hij zo spectaculair verkeerd had gezeten met zijn neocon praatjes. Dat was te veel gevraagd. Zo'n boek kon hij niet schrijven. Intellectuele afweging van realiteit en droomwereld, dat zat er niet in. De parlementaire wereld zal Boekestijn niet missen. Maar ze zouden wel wat van zijn treurige geschiedenis kunnen leren.

Geen visie, geen debat over integratie

Nog even terugkomend op de boodschap van Van der Laan naar aanleiding van de laatste integratienota: een slap verhaal. Het gaat goed maar er moet geconfronteerd worden (keurig, hoor, de PvdA boodschap). Allochtonen mag niet meer, nieuwe Nederlanders wel (geboren in Slotervaart). Inburgeringscursussen die mannen en vrouwen scheiden mogen niet, daardoor komen ze niet opdraven. Beleid moet er gemaakt worden, doe wat. Een visiebrief is het. Maar er staat geen visie in. Voor zover het over immigratie gaat, over de vraag welke eisen aan nieuwkomers gesteld mogen worden, daarover is niet zoveel onenigheid. Maar integratie gaat over wat anders. Daar mag visie verlangd worden. Dit kabinet wil participatie, burgerschap. Alleen snap ik niet waarom dat in dit wegkijkende land een integratievraagstuk is. De meeste mensen interesseren zich niet voor de samenleving als groter geheel, allochtoon én autochtoon. Waarom daarvan dan een integratievraagstuk maken? Er komt een debat en nu al kunnen we voorspellen dat het oninteressant zal zijn. De PVV, SP en VVD zullen extreme standpunten innemen (waarbij vooral de Vrijheidspartijen vrijheden willen beperken en vooral veel beleid willen), de PvdA zal zeggen dat ze heel confronterend, eerlijk en gedurfd bezig zijn. D66 heeft niets over integratie te zeggen maar Pechtold zal Wilders graag aanvallen. Zal wel een bijzonder flauw debat worden.

18 november 2009

Het gaat goed met de integratie

Volgens het jaarrapport integratie 2009 van het SCP is de integratie 'voor een groot deel geslaagd'. Dat is een boodschap die politici niet graag horen, laat staan dat ze hem verkondigen. Maar het is ook de conclusie die ik trek in mijn nieuwe boek Hoezo mislukt? dat in januari zal verschijnen. Het gaat veel beter dan we denken en zeggen. Zelfs Van der Laan die het rapport ontving en de conclusie onderstreepte zei in dezelfde adem dat migranten harder moeten werken om erbij te horen (wat migranten dan zijn, blijft onduidelijk. Geldt dat ook voor mensen die gewoon hier geboren zijn? Moeten autochtone achterstandsgroepen ook niet wat harder aan de kar trekken?) Op alle terreinen is vooruitgang geboekt, vaak grote vooruitgang. Zeker, allochtone jongeren zijn twee keer zo vaak werkloos dan autochtonen jongeren, maar we hebben het over 15 procent. Dat wil zeggen dat 85 procent aan het werk is. Dat autochtonen zich onveilig voelen is waar maar de vraag is hoe dat komt. Misschien is het de opruiende, opstokende taal van het Wilders smaldeel dat daarvoor zorgt. Misschien heeft het niets met integratie te maken maar gewoon met onverantwoordelijk optreden van populisten.

Obama in China

Obama's bezoek aan China lijkt zo op het oog weinig opgeleverd te hebben. De Chinezen controleerden het geheel. Het is moeilijk vast te stellen wat Obama in privé gezegd heeft maar mensenrechten en Tibet zijn aan de orde geweest. Meer voor de vorm, mag je aannemen, dan voor de substantie. China heeft gewaarschuwd voor protectionisme van Amerika, Amerika waarschuwt voor Chinees mercantilisme. Ook Martin Wolf van de FT, zeker geen voorstander van stevige maatregelen, waarschuwt dat als de Chinezen hun handelsoverschot niet intomen (via de munteenheid onder andere) ze moeten verwachten dat de VS toch wel degelijk importbeperkingen gaat opleggen - hij verwijst naar Nixon die dat in 1971 deed met een tien procent heffing.

Geen kans op vooruitgang in MO

Israël gaat 900 nieuwe woningen bouwen in een stuk van Jeruzalem dat ze claimen. Ze doen maar. Het is toch een verloren zaak daar in het Midden Oosten. Er is geen enkele reden voor West Europa om erg veel geduld of tolerantie te hebben met Israël. Als ze het zo willen dan moeten het zelf ook maar uitvogelen. De unilaterale onafhankelijkheidsverklaring waar de Palestijnen mee dreigen is een wanhoopsdaad die niets zal opleveren, behalve afkeuring van het westen. Obama staat na een jaar met lege handen. Obama (en vooral Clinton) zijn door Nethanyahu in het pak genaaid, door akkoord te gaan met de belofte van Israël om zich beheerst te gedragen bij uitbreidingen, terwijl dat een grote no no was. Ik heb geen verwachtingen meer voor een doorbraak in het Midden Oosten onder Obama (of onder wie dan ook).

17 november 2009

Telegraaf op bekend terrein

Een krant die in elk geval dol is op de nieuwe kilometerheffing is de Telegraaf. In goede populistische traditie zijn ze nu al dagen aan het ageren tegen het kastje in de auto. De overheid zou iedereen overal kunnen volgen; als het kastje kapot is ga je het gevang in en zo voort. Kleuter gedoe maar tekenend voor het vervuilde media klimaat.

Palin als zelfpromotor

Sarah Palin is weer terug op het podium. Ze heeft een boek te verkopen, maar vooral wil ze zichzelf verkopen. Niet als presidents kandidaat. Dat is voorgoed verkeken. Te weinig diepgang, geen discipline, te simpel, te extreem. Er zal veel over geschreven worden de komende dagen, maar het zal allemaal tamelijk irrelevant blijken. De boeken verkopen, niets nieuws over Sarah te melden behalve dat ze door die vreselijke McCain lui slecht behandeld werd. Ik hoop dat ze hen wel even bedankt voor het platform dat ze heeft gekregen. Ondertussen vertelt het iets over de Republikeinse Partij dat zo'n zestig procent van de potentiële kiezers haar ziet als een serieuze kandidaat.

Ministerscompetitie

De FT heeft ministers van Financiën op een ranglijst gezet, zo aan het einde van een jaar van economische en financiële rampspoed en crisisbeleid. De winnaar is Christine Lagarde, de minister van Financiën van Frankrijk. Wouter Bos is nummer tien, precies in het midden. Ministers van België, Zweden, Oostenrijk en Denemarken (om de kleine landen te noemen) gaan hem voor. Bos is een behoorlijke minister van Financiën, lijkt me. Dat is zover als hij zal komen.

Onbetamelijke koehandel

Helaas, de koehandel over een nieuwe voorzitter van de EU en een buitenlandse zaken baas loopt uit op een traditioneel Europees spektakel. Het lijkt wel polderen. In het afhandelen van wederzijdse afkeer en voorkeur blijft uiteindelijk een kleurloos, machteloos figuur over. Maakt Balk toch nog een kans. Maar treurig is het wel. Vooral over buitenland wordt nu gerommeld. Dat moet een sociaal democraat zijn, maar omdat Blair nog steeds door de Engelsen wordt gepromoot (alweer een Brown blunder) kan Miliband, de beste kandidaat, niet voluit gesteund worden. En dus maakt de Italiaan D'Alema een kans. De man kan niet eens behoorlijk Engels spreken. Opnieuw staat Europa in zijn hemd. Vindt u het raar dat mensen de EU negeren en niet serieus nemen?

Op bezoek bij de crediteuren

Obama in China is bescheiden. Dat is niet onverstandig als debiteur op bezoek in het land dat je bij de ballen heeft als het om krediet gaat. De Chinezen proberen optimaal uit te buiten dat Obama niet tegen schenen kan schoppen en beperken de publiciteit, vooral als de boodschap hen niet aanstaat. Obama beperkt de politieke boodschappen tot standaard gepruttel. Is het significant dat Obama niet aanwezig was op de herdenking van de muur maar de reis naar Azië voor liet gaan, zoals John Vinocur meent? Misschien. What else is new? De pacific is al lang veel belangrijker voor de VS. Vinocur heeft zijn eigen agenda, hij wil alleen maar dat we meer soldaten leveren om in Afghanistan te sneuvelen voor de plaats aan tafel van minister Verhagen. Negeren dus.

13 november 2009

Doe nou niet, Obama

Obama heeft nog steeds niet de belangrijkste beslissing van zijn presidentschap genomen: wat te doen met Afghanistan? Maar het probleem wordt alleen maar groter nu zijn ambassadeur in Kaboel, een ex hoge militair met ruime ervaring in Afghanistan, Karl Eikenberry, geadviseeerd heeft dat er niets te bereiken valt met de huidige corrupte regering. Bij gebrek aan alternatieven mag je concluderen dat er dus helemaal niets valt te perioden, punt. Eikenberry's memo werd prompt gelekt, wat minister van Defensie Gates irriteerde want die wil de lijn volgen van generaal McChrystal: een volledige counter insurgency strategie met minstens 40.000 soldaten. Ondertussen heeft Obama de vier opties die op tafel lagen allemaal van kritische vragen voorzien en teruggestuurd. Maar zelfs als Obama zou besluiten 40.000 soldaten te sturen dan zou daar een vol jaar overheen gaan voordat ze op niveau zijn. Ik sluit nog steeds niet uit dat Obama het licht ziet en de minimale variant kiest en zijn mogelijke Vietnam beperkt.

Conservatieven zijn niet erg consequent als het om fiscaal beleid gaat

In de NYT vraagt columnist Nicholas Kristoff, een tegenstander van verder engagement in Afghanistan, zich af waarom conservatieve Republikeinen bereid zijn om 100 miljard per jaar in Afghanistan over de balk te smijten en health care hervorming verwerpen met als argument dat er geen geld voor is. Terechte vraag. Kristoff calculeert ook dat 45.000 Amerikanen per jaar sterven omdat ze geen medische zorg krijgen onder het huidige systeem. Als een president zoveel Amerikanen in dodelijk gevaar bracht wegens defensiebeleid, zou hij afgezet worden.

Franse hypocresie

Een mooi artikel in de NYT over de Franse rol in Afrika. Veel gebabbel over democratie, mensenrechten en de weldadige invloed van Frankrijk maar in de praktijk steunen de Fransen alle dictatoren die er maar te vinden zijn. Sarkozy heeft geen moeite afzichtelijk lui te ontvangen. Raisons d'état zijn toch sterk dan de etnische impuls.

Afrekenen met Okinawa

Ondertussen heeft de VS in Japan nog af te rekenen met een basis op Okinawa die dateert uit een vorig leven. Ook daar wordt het tijd om de realiteit van de nieuwe wereld, met een nieuwe rol van Japan te onderkennen.

Ach was ik maar in Brussel

Je moet wel begrip hebben voor de wens van Balk om naar Brussel te vertrekken als je je realiseert dat hij gisteren zeventien uur doorbracht in de Tweede Kamer. Debatten hebben meestal weinig interessante momenten in Nederland (onze sprekers zijn voorspelbaar en weinig eloquent) maar om daar een volledige werkdag en een avond in door te brengen is wel erg veel gevraagd.

12 november 2009

Afgang voor PVV'er Bosma

Leuk dat PVV kamerlid Bosma gisteren onderuit ging in het onderwijsdebat. Wel grappen maken en mekkeren dat de Nederlandse vlag moet waaien bij scholen maar toen hem werd gevraagd wat hij precies wilde op onderwijsterrein, bleef hij het antwoord schuldig. Sterker nog, hij was gereduceerd tot wat hij is, een stuntelend eenmanszaakje zonder een constructief idee. Bosma werd breed beschouwd als een van de troeven van Wilders. Nu weten we meteen wat voor vlees we in de kuip hebben. De aanval, dat wil zeggen, de vraag om drie punten te noemen die Bosma wilde met onderwijs, kwam van de VVD. Die heeft misschien eindelijk ontdekt wat de verstandige manier is om de PVV aan te pakken in plaats van het Pechtold en Ven Veen spektakel waarbij Wilders alleen maar garen spint. Begin van de comeback? Voor Rutte en de liberalen?

De coup tegen Marcouch: typisch PvdA

In West heeft een deel van de PvdA geprobeerd Marcouch pootje te lichten. Het was een klungelige, typische PvdA poging door hotemetoten zonder de leden te raadplegen. Daardoor staan ze nu lelijk te kijk. Het conflict dat geen conflict had moeten zijn omdat er gewoon verkiezingen moeten zijn voor lijsttrekkers, ligt nu op straat. Dat kan nooit meer gerepareerd worden. Over de inhoudelijke kant van de keuze voor of tegen Marcouch heb ik als niet PvdA'er geen mening. Hij is wel erg gefixeerd op homo's maar heeft in zijn tijd als stadsdeelvoorzitter veel moeilijk bespreekbare problemen aan de orde gesteld. Niet altijd zoals ik dat zou doen maar hij kent zijn gemeenschap beter dan ik, dus waarom zou ik daarover zeuren? De PvdA heeft zich weer van zijn slechts apparatchik kant laten zien. Wat dat betreft lijkt het wel nooit meer goed te komen.

Hè, hè, eindelijk is de PvdA van de FNV af

De FNV neemt afstand van de PvdA lees ik in de NRC. Wat zullen ze daar blij mee zijn. De grootste hinderpaal voor middenklasse Nederlanders, de achterban van de PvdA als ze niet in hun volks-modus zitten, heeft gewoon een hekel aan die schreeuwlelijken van de ABVA KABO en aan mevrouw Jongerius. Breken is goed.

Tegelijkertijd verklaren de werkgevers dat ze het niet verstandig vinden als de SP en/of de PVV zou gaan regeren. Het geeft maar weer eens aan hoe kapot ons overlegmodel is. Dit is niet het soort statement waarmee sociale partners de schijn van een gemeenschappelijk belang kunnen volhouden. Dit is je reinste partijpolitiek en niet te tolereren. Laten we dus meteen al dat poldergeneuzel afschaffen en tegen de werkgevers zeggen dat ze niets anders zijn dan een ordinaire lobby, dat ze de belangen van hun leden vertegenwoordigen. In die hoedanigheid mogen ze partijen in of uitsluiten, de rest is over en uit.

Overigens moeten onze media zich schamen dat ze Wilders laten ontsnappen door zijn sms'jes te publiceren. Volgens mij was 'hoor en wederhoor' een straat met tweerichtingverkeer. De media laten zich Wilders dwingen in een door hem gestuurd pr plaatje. Daar zouden ze niet aan moeten meewerken. Gewoon negeren die man, als hij geen wederhoor wenst.

11 november 2009

Besluit nadert

Volgens de NYT zouden drie topadviseurs van Obama neigen naar het zenden van 30.000 extra soldaten naar Afghanistan. Een besluit dat langdurige en verregaande consequenties zal hebben.Er zou ook sprake zijn van een vierde, mysterieuze optie (naast 20, 30 of 40.000 soldaten) die pas de laatste dagen is toegevoegd. Zou dat de Biden optie zijn? En is die nog serieus?

Fort Hood

Ondertussen woeden er allerlei onderzoeken naar de man die vorige week op Fort Hood een moordpartij aanrichtte. Het is inderdaad onthutsend om te zien hoe mensen compleet verloren kunnen lopen zonder dat dit opgepikt wordt - nog afgezien van de contacten van deze man met een radicale iman. Je zou toch denken dat alle rode vlaggen dan gaan wapperen.

Regels voor de banken

Senator Christopher Dodd is bezig met wetgeving om de regulering van banken en financiële instellingen onder één controle te brengen, waarbij de Federal Reserve buiten de deur gehouden wordt. Tot nu toe is het patroon nogal verdeeld, regulering is verspreid over verschillende instellingen en banken zoeken die controle op die hen het meeste vrijheid verschaft. In Europa is de regulering centraler. Ik weet niet hoe ver Dodd gaat komen, maar het klinkt verstandig. Een les van overheidsinstellingen is dat hoe meer je controle verdeelt, hoe minder helder het wordt waar precies de grenzen liggen en wie wie nou eigenlijk controleert.

Terechte doodstraf

John Allan Muhammed, de 'sniper' die tien jaar geleden vanuit een auto zo'n tien mensen vermoordde, is gisteren geëxecuteerd. Met alle reserves die zijn ontstaan over de doodstraf is dit nu echt een mooi voorbeeld van iemand waarbij er geen twijfel bestaat over zijn daad, noch over de vraag of hij ooit vrij mag komen. Alle voorwaarden voor de doodstraf zijn hier voldaan en ik moet zeggen dat ik onder die omstandigheden nog steeds niet inzie waarom de doodstraf moreel inferieur is aan iemand levenslang opsluiten, de facto wachten tot hij doodgaat in de gevangenis.

Een ontspoorde oorlog

In de Washington Post een interessant verhaal over hoe er nog maar honderd Al Qaida figuren in Afghanistan lijken te zijn, en misschien 300 als je Pakistan erbij neemt. De Taliban heeft de zaken overgenomen. Dat is de perverse uitkomst van de oorlog tegen terreur die de incompetente Bush regering heeft gevoerd. De Taliban die voor 2001 lokaal geconcentreerd was, zijn moorddadige regime thuis uitvoerde, is nu een brede opstandige beweging geworden omdat de VS de oorlog begon die oorspronkelijk tegen Al Qaida gericht was.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors