Voorspelling Iowa: Obama wint
Like ons op Facebook

Voorspelling Iowa: Obama wint

door Frans Verhagen

Donderdag bepalen de kiezers in Iowa wie van de drie Democratische kandidaten een flinke zet in de rug krijgt. Zowel Hillary Clinton als Barack Obama als John Edwards maken nog een kans, de rest doet mee voor spek en bonen. Laten we met Edwards beginnen. Hij heeft een populistische, linksige campagne gevoerd en probeert te profiteren van zijn naamsbekendheid in Iowa waar hij vier jaar geleden bijna John Kerry versloeg. Edwards is goed georganiseerd en heeft zowat elke kiezer in de staat minstens twee keer de hand gedrukt. Maar hij zal moeten winnen anders is het over en uit.

Clinton erfenis

Hillary Clinton leek tot begin november onaantastbaar, ook in Iowa waar de kiezers weinig respect hebben voor grote namen. Sindsdien is ze aan het dalen. Kiezers lijken te twijfelen of ze wel de verandering zal brengen die ze willen. De Clinton erfenis drukt wel heel zwaar op haar campagne. Zeker nu ze heeft besloten om haar belofte van verandering nog eens te verzwakken door een reprise te beloven van de regering Clinton in de jaren negentig. Liepen beide Clintons toen nog weg van het label co-presidentschap, nu zijn ze er trots op.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 435 reizen naar Amerika

Maar de onderliggende boodschap dat je opnieuw twee Clintons krijgt voor de prijs van één, stoot minstens evenveel mensen af als hij aantrekt. Gevaarlijk en een teken van problemen.

Tweede keus

Barack Obama is, zonder er veel moeite voor te hoeven doen, de kandidaat van de verandering, de breuk met het verleden. Simpelweg door er te staan als jonge, zwarte politicus met een scherpe geest en een charismatische aanwezigheid draagt hij zijn boodschap uit. Na de zomer leek hij wat ingezakt maar sinds november is hij in de aanval en heeft hij de leiding genomen in Iowa. Om serieus te blijven spelen moet Obama eigenlijk winnen in Iowa. Die kans is aanwezig. Hij is ook iedereens tweede keus en dat kan hem bij het gecompliceerde caucus systeem de overwinning opleveren. Daarmee zou hij in New Hampshire, vijf dagen later, Hillary knock out kunnen slaan.

De beste deals en reistips in je mailbox?

Meld je aan voor de Amerika.nl nieuwsbrief!

Maar niets is nog zeker bij de Democraten. Alle drie de serieuze kandidaten doen nog mee. Wie Iowa wint, zet een serieuze stap op weg naar de nominatie. Mijn voorspelling: Obama wint Iowa, Obama wint de nominatie.

Onafhankelijk advies over je reis naar Amerika

De reisspecialisten van de Amerika Desk geven jou onafhankelijk en persoonlijk advies over jouw droomreis naar Amerika. Laat gepassioneerde experts voor je zoeken. Meer weten? Bekijk alle voordelen van de Amerika Desk!

Like deze pagina

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors