Voorspelling: Huckabee wint, Romney nominatie

Voorspelling: Huckabee wint, Romney nominatie

door Frans Verhagen

De Republikeinse Partij is op dit moment niet erg populair in Amerika. Voor het kiezen van hun presidentskandidaat maakt dat echter niets uit. Dat doen ze intern, op 3 januari voor het eerst, in Iowa. Hoewel er nog vijf serieuze kandidaten in de strijd zijn gaat het in Iowa tussen twee deelnemers: Mike Huckabee, oud-gouverneur van Arkansas en Mitt Romney, oud-gouverneur van Massachusetts. Beide politici zijn relatief onbekend en scoren laag in landelijke peilingen. Een overwinning in Iowa kan dat snel veranderen.

Huckabee en Romney

Van Mike Huckabee moet u weten dat hij een vlot pratende, zuidelijke, evangelische politicus is die in een van de armste staten van Amerika een redelijk succesvol beleid heeft gevoerd. De man is zo evangelisch dat hij zelfs de evolutietheorie verwerpt. Dank zij de steun van zijn mede evangelische kiezers kon Huckabee doorbreken in Iowa waar Romney lang voorop lag. Nu is Huckabee de frontrunner.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 341 reizen naar Amerika

De Mormoon Mitt Romney is een koele, intelligente en rijke zakenman. Hij heeft zijn kwaliteiten bewezen in het zakenleven en als gouverneur van het meestal Democratische Massachusetts. Daar heeft Romney redelijk liberale standpunten ingenomen over abortus en het homohuwelijk. Sindsdien zwabbert hij nogal om conservatieve Republikeinen aan te spreken. Helaas voor Romney zullen die evangelisch christenen een Mormoon nooit vertrouwen. Romney's strategie was gebaseerd op een overwinning in Iowa. Dat zal moeilijk worden.

Giuliani, Thompson en McCain

De landelijke frontrunner, Rudolph Giuliani, heeft Iowa bewust laten lopen. Dat leek verstandig omdat zijn persoonlijkheid en liberale levenswandel daar niet lekker ligt. Het lijkt minder slim nu Giuliani sterk daalt in de opiniepeilingen en eigenlijk pas eind januari op een overwinning kan rekenen (in Florida). Hij loopt het risico tegen die tijd irrelevant te zijn.

Ook John McCain, de oude maar openhartige senator van Arizona, heeft Iowa genegeerd. Hij heeft alles gezet op een overwinning in New Hampshire op 8 januari. McCain is aan een opmars bezig. De laatste kandidaat, Fred Thompson, een ex-senator die ook acteerde in Law and Order, heeft sinds zijn late entree in september geen interesse kunnen generen. Het zou een verrassing zijn als hij nu nog doorbrak. Mijn voorspelling: Huckabee in Iowa, Romney voor de uiteindelijke Republikeinse nominatie.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors