Verstandige kiezer wil dat het nog wat doorgaat

Verstandige kiezer wil dat het nog wat doorgaat

door Frans Verhagen

Onderschat nooit de wijsheid van de Amerikaanse kiezer. In Iowa haalden ze de 'onvermijdelijke' Hillary Clinton van haar voetstuk. In New Hampshire stopten ze de Obama-manie voordat die uitliep op een dans om het gouden kalf. Ze zetten Barack Obama op zijn plaats. Wacht eens even, zeiden de kiezers. Niet zo snel. Wij zijn er ook nog.

Het resultaat is ideaal. Een al te gemakkelijke run voor Hillary Clinton zou slecht geweest zijn, zowel voor haar als voor de Democraten. Ze moet nog een flink aan de tand gevoeld worden. Dat geldt ook voor Obama. Het momentum van Iowa zou hij nooit hebben kunnen volhouden tot 4 november.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 292 reizen naar Amerika

Wat weten we nou helemaal van de man? Zeker, hij kan schrijven en hij kan denken, twee dingen meer de meeste politici, maar toch. Hij moet meer laten zien. Daarom was het zo verstandig van de kiezers om de strijd open gooien. Twee serieuze kandidaten, beide met sterke en zwakke punten. Daar kunnen we nu nog minstens een maand van genieten, waarschijnlijk langer. Er valt wat te kiezen.

Bij de Republikeinen van hetzelfde laken een pak. In Iowa steunden ze Mike Huckabee, de olijke baptist met zijn basgitaar. In New Hampshire kwam hij er niet aan te pas. Daar spraken de kiezers hun vertrouwen uit in de oude John McCain, de senator van Arizona. Dat hadden ze ook gedaan in 2000, toen ze zich al een stuk wijzer betoonden dan de rest van het land door George Bush een nederlaag te verkopen. Ook hier is het resultaat dat een aantrekkelijke Republikein weer helemaal meedoet en de strijd helemaal open ligt.

Voor liefhebbers is het heerlijk. Maar het is meer dan dat. Het toont aan dat het Amerikaanse systeem, met al zijn fratsen, een stuk beter werkt dan we soms denken. De campagne is een twee jaar durende hordenloop. Aan de kandidaten worden enorme eisen gesteld. Ze moeten er mee om zien te gaan. Ze moeten heel verschillende kiezers met diverse prioriteiten en belangen voor zich weten te winnen. En die kiezers zij niet gek, dat hebben Iowa en New Hampshire maar weer eens aangetoond. Ze laten zich door niemand vertellen op wie ze moeten stemmen, wie wel en wie niet recht heeft op de nominatie. Dat maken ze zelf wel uit. Dat is democratie in optima forma.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors