Super Tuesday

Super Tuesday

door Frans Verhagen

Morgen gaan twintig Amerikaanse staten naar de stembus. Het is Super Tuesday en het lijkt verdacht veel op een landelijke voorverkiezing. Bijna de helft van de Amerikaanse bevolking zou kunnen stemmen als ze dat wilde. Het is mogelijk dat er beslissingen vallen, vooral bij de Republikeinen, maar in de interessantste race, bij de Democraten, lijkt een knock door een van de twee kandidaten onwaarschijnlijk. Het veld is al een stuk kleiner geworden. Na de eerste voorronden zagen we al een flink aantal presidentskandidaten de handdoek in de ring gooien.

Vorige week stopte de Republikein Rudolph Giuliani. En dat terwijl de burgemeester van New York toch het grootste deel van 2007 in de opiniepeilingen voorop had gelegen. Ook de laatste concurrent van de twee Democraten Hillary Clinton en Barack Obama is nu gestopt. John Edwards kapte ermee nadat hij geen enkele voorverkiezing had weten te winnen.Super Tuesday belooft behoorlijk spannend te worden. De belangrijkste staten zijn zonder twijfel New York en Californië maar de achttien staten daartussen, zo gevarieerd als Arizona en New Jersey, Utah en Connecticut, maken de uitslagen moeilijk te voorspellen.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 341 reizen naar Amerika

Laten we eerst eens kijken bij de Republikeinen. Daar kan je twee dingen wel zeker zeggen: de front runner John McCain zal winnen in Arizona, de staat waar hij senator is en Mitt Romney zal winnen in Utah, de staat van de mormonen. Californië kon nog wel eens verrassen. De Republikeinen daar zijn erg conservatief en nogal ingesteld op economie, dus misschien kan de ex-zakenman Romney daar goede zaken doen. Daar staat tegenover dat gouverneur Arnie zijn steun heeft gegeven aan McCain. Ook de staat New York is niet bij voorbaat voor John McCain. Beide kandidaten hebben het geld om in elk geval in de grote steden van de grote staten campagne te voeren, want nu is het belangrijk om veel geld in kas te hebben. Maar de uitslag blijft onzeker omdat vooral Romney helemaal niet zo bekend is bij de meeste kiezers.Bij de Democraten gaat de campagne nu alleen nog tussen Hillary Clinton en Barack Obama.

Je mag aannemen dat Clinton het goed zal doen in haar eigen thuisstaat, New York, waarvan ze senator is. Ook in Californië maakt ze een goede kans, maar die voorspelling is deels gebaseerd op de grote hoeveelheid Hispanics. Volgens analysen zouden die meer voor Hillary zijn dan voor Obama. Maar niemand weet of zij massaal zullen komen stemmen in voorverkiezingen. Aan de andere kant houden de Democraten in Californië van progessieve hervormers zoals Obama.

Hier zouden de vrouwelijke kiezers wel eens de doorslag kunnen geven. In een aantal zuidelijke staten waar veel zwarten wonen, zoals Alabama en Georgia, zal Obama waarschijnlijk winnen. De opiniepeilingen geven weinig sturing omdat ze niet hebben meegenomen wat de effecten zijn van de laatste week campagne voeren. Grof gezegd mag je nog steeds stellen dat Hillary Clinton in het voordeel is, gegeven haar lange campagne en haar naamsbekendheid. De problemen die ze echter de afgelopen weken heeft gekend, eigenlijk sinds Iowa al, geven aan dat het niet vanzelfsprekend is dat ze gaat winnen. Met name het verlies aan steun van het partij establishment die genoeg hebben van de Clintons, kon wel eens lastig worden. Bovendien worden in de meeste staten de gedelegeerden naar de conventie - daar gaat het ten slotte om - verdeeld op basis van de percentage stemmen.

Je kunt je dus voorstellen dat beide kandidaten straks een flink aantal staten winnen en zo met hun tweede plaatsen ervoor zorgen dat geen van beide kandidaten een meerderheid heeft. Zo langzamerhand begint de afstand tussen de winnaar en de tweede plaats een rol te spelen. Wat we ook niet weten is waar de mogelijke kiezers van John Edwards heen zullen gaan. Als progressieven zouden ze in dit stadium eerder aangetrokken worden door Obama dan door Clinton.

Toch lijken op dit moment de kansen voor Hillary Clinton het best, vooral omdat ze in Californië en New York ruim voor ligt. Daar staat tegenover dat een lange strijd in het voordeel werkt voor Obama, vooral omdat hij de sterkere kandidaat lijkt tegenover John McCain. Niets is zeker in dit verkiezingsjaar maar het lijkt erop dat John McCain nu de waarschijnlijke kandidaat is voor de Republikeinen en dat Super Tuesday dat zal bevestigen. Bij de Democraten heeft Hillary Clinton nog steeds de beste papieren maar wie daarop gokt, neemt een behoorlijk risico. Zeker is dat het morgen vreselijk spannend wordt.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors