Publiek vertrouwen

Publiek vertrouwen

door Frans Verhagen

Heeft een politicus recht op een privé leven? Allicht. Zelfs in Amerika vinden ze dat. Maar stel de vraag of je in een publieke functie dingen mag doen die het vertrouwen in je beoordelingsvermogen ondermijnen en het antwoord is net zo duidelijk: natuurlijk niet. Want vertrouwen is niet privé, dat is wat het publiek geeft en wat het publiek neemt.

Vertrouwen

In 1987 zei presidentskandidaat Gary Hart tegen de media: volg me maar, dan zul je zien dat de geruchten onwaar zijn. Twee weken later werd hij gefotografeerd terwijl hij uit het huis van zijn jonge vriendin kwam. Privé? Amerikaanse preutsheid? Natuurlijk niet. Kiezers wikken en wegen of zo'n man president moet worden en nemen zo'n vertoning mee in hun overwegingen. Exit Hart.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 292 reizen naar Amerika

De lakmoesproef is eenvoudig: als het een probleem wordt dan is het een probleem. President Clinton misdroeg zich op de werkplek met een jonge ondergeschikte. Natuurlijk werd dat bekend. Inbreuk op zijn privéleven? Onzin. Een president kan niet doen wat hij wil. Hij kan alleen maar functioneren als mensen hem vertrouwen, als hij ze kan overhalen. De straf op klungelen, privé of politiek, is keihard: je krijgt niets meer gedaan. Vraag maar aan Clinton. Door zijn gebrek aan zelfbeheersing beschaamde hij het vertrouwen van de kiezers.

Onzedelijk gedrag

Het is onheus te zeuren over de onbetamelijkheid van lekken en het oppikken daarvan door de media. Natuurlijk wordt er gelekt, natuurlijk gebruikt de oppositie dat. In Amerika zagen we de senator van Louisiana ongemakkelijk kronkelen toen bekend werd dat hij vaste klant was bij een escortservice van een Washingtonse madam. Toen de dame werd opgepakt, maakte ze haar klantenlijst bekend. Wat een verrassing! Natuurlijk werd razendsnel bekend dat de senator van Idaho werd gearresteerd in een openbaar toilet, klaarblijkelijk op zoek naar zijn gerief.

Bij deze twee Republikeinen speelde mee dat het christelijke scherpslijpers waren die luidkeels opinies ventileerden over 'onzedelijk gedrag'. De Democraten rekenden hen handenwrijvend af op hun misstappen. Wie zich politiek kwetsbaar maakt door een stommiteit die heeft een politiek probleem, in Washington net zo goed als in Nijmegen. Had je maar wat anders moeten gaan doen.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors