Obama's maffe dominee

Obama's maffe dominee

door Frans Verhagen

De campagne van Barack Obama zit in de problemen. De directe aanleiding zijn dvd's met opnames van de dominee van de Democraat, die in zijn preken wild tekeer gaat over blank racisme en zelfs tegen de Verenigde Staten. Maar de dominee op zich is niet het probleem. De campagne gaat over Obama en we moeten dus kijken wat Obama's band met zijn dominee over hem zelf zegt.

Het probleem is duidelijk: campagnes gaan over het winnen van vertrouwen. En daar is de twijfel ontstaan. Mensen weten nog steeds niet goed wat ze van Obama moeten denken, ook al waren en zijn ze bereid op hem te stemmen. Alles wat het vertrouwen in een kandidaat ondermijnt, leidt tot twijfels. En twijfels kunnen leiden tot het afhaken van mensen die eerst enthousiast waren maar dan uiteindelijk liever kiezen voor de kandidaat die hen minder aanspreekt maar waarvan ze wel weten wat ze er mee aan moeten. Hillary Clinton dus.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 292 reizen naar Amerika

De problemen voor Obama hebben twee bronnen. De eerste is de Clinton campagne die al een paar weken vraagtekens zet bij Obama's ervaring en bij zijn capaciteiten om een goed president te zijn. Daar is op zich niets mis mee, zolang het niet al te negatief gebeurt. De late twijfel in Ohio en vooral in Texas zorgde ervoor dat Clinton daar kon winnen en haar campagne kon doorzetten. Dat dwingt Obama om die twijfel weg te nemen door met serieuze inhoudelijke voorstellen te komen en te vertellen waarom hij een betere president zou zijn dan Hillary Clinton. Daar zijn campagnes nou eenmaal voor.

Het tweede probleem is niet zozeer de dominee van Obama, maar de wereld waar Obama uit komt. De zwarte gemeenschap heeft een lange geschiedenis van anti-blanke retoriek en, laten we wel wezen, daarvoor hebben ze de historisch gezien ook wel reden. Maar doordat Obama claimde de rassenkloof te overstijgen, was het kijkje in de keuken van zijn dominee tamelijk verontrustend. Althans, voor kiezers die in hun enthousiasme voor Obama gekozen hadden en nu ineens werden geconfronteerd met een kant van hun man die ze niet kenden. Ook dat ondermijnt het vertrouwen, niet alleen in hem zelf maar vooral in zijn boodschap. Is hij inderdaad wel die bruggenbouwer? Ineens staat hij er weer als een zwarte kandidaat en niet die boven de partijen staande charismatische leider.

Bovendien versterkt het zijn eerste probleem. Als Obama inderdaad een beter beoordelingsvermogen heeft dan Hillary Clinton, zoals hij zegt, wat deed hij daar dan bij die rare dominee? Dat is opnieuw het mooie van campagnes: ze roepen al deze vragen op en de manier waarop de kandidaat er mee omgaat, vertelt of hij of wel of niet geschikt is als president. Obama staat nu voor de belangrijkste test in zijn nog korte carrière: laat zien dat je inderdaad dat vertrouwen waard bent. De toespraak die hij dinsdag in Philadelphia heeft gehouden, met een moedige analyse van het rassenprobleem in Amerika, was een begin. Maar hij is er nog lang niet. Dit is een serieuze crisis. Voor het eerst kun je zeggen dat juist Barack Obama er belang bij heeft dat de volgende voorverkiezingen, in Pennsylvania, pas over vijf weken plaats vinden. Want Obama heeft tijd nodig. Die tijd moet hij goed gebruiken anders rekenen de kiezers ongenadig met hem af.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors