Obama verleidt Hillary

Obama verleidt Hillary

door Frans Verhagen

Oh wat was dat mooi om te zien. In het plaatsje met de hoopvolle naam Unity, eenheid, in New Hampshire, stonden Barack Obama en Hillary Clinton eindelijk samen op het podium. Ze smoesden, ze lachten, ze waren aardig tegen elkaar en Hillary gaf haar volle steun aan Barack. Alles, werkelijk alles zou ze doen om een Democraat in het Witte Huis te krijgen. Niet de eerste vrouw maar de eerste zwarte Amerikaan. Het was een bittere pil voor Clinton. Maar ik denk dat de manier waarop Obama zich verzekerde van haar steun, typerend was. Voor hem. Voor zijn stijl.

Tijdens de campagne was Obama steeds voorzichtig geweest, altijd beleefd en respectvol. Hij viel Clinton nooit persoonlijk aan. Hij zei nooit dat het tijd werd om te vertrekken. Dat was verstandig, want het zou natuurlijk niet passen bij zijn 'nieuwe politiek'-agenda. Veel belangrijker was de wetenschap dat hij zou winnen en dat hij Hillary na de zomer nodig had. Waarom zou hij haar tegen zich in het harnas jagen? Later gaf Obama aan Hillary de ruimte om zelf afscheid te nemen van haar kiezers. Hij liet het aan de partijbonzen over om haar onder druk te zetten.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 341 reizen naar Amerika

Drie weken later leek het alsof ze niets liever deden dan voor elkaar campagne voeren, wat in elk geval voor Hillary aanzienlijke moeite gekost moet hebben. Maar het geeft aan hoezeer Obama in staat is om dagelijkse politieke strijd te overstijgen. Het geeft aan hoe goed hij is. Je moet er niet te veel van maken, dit zijn professionele politici, ze weten wat nodig is, maar toch. Obama zette de eerste stap op een eenheidscampagne in stijl. Ik denk dat we hier het eerste bewijs zagen van zijn inclusieve stijl, van zijn politieke finesse.

Die vaardigheid zal hij nodig hebben in de campagne. En hij heeft Hillary Clinton nodig. Ze is een goede campagnevoerster en ze heeft er op dit moment alleen maar baat bij om als een sportieve strijdster over te komen. Alle gebabbel over Hillary in 2012 is nonsens. Dit was haar jaar. Het was nu of nooit. Ze weet het en ze zal hard werken voor Obama. Nu moet Barack alleen nog Bill overhalen om te stoppen met mokken en ook aan boord te komen. Volgens mij gaat het Obama lukken. Zo goed is hij.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors