Obama en zijn vice president

Obama en zijn vice president

door Frans Verhagen

Nu de voorverkiezingen voorbij zijn en de conventies pas eind augustus onze aandacht opeisen, kunnen we ons wijden aan een leuk gezelschapsspel voor de hele familie: speculeren wie de kandidaat wordt voor het vice-presidentschap. Wie wordt de running mate? Laten we eerst vaststellen dat het niet direct de meest aantrekkelijke baan is, al heeft Dick Cheney onder Bush laten zien dat je soms meer invloed kunt hebben dan je baas. Maar de meeste vice-presidenten zouden liever in het Witte Huis zitten dan in het kantoorgebouw ernaast. Maar toch, vijf vice-presidenten zijn sinds 1900 hun baas opgevolgd dus het is een relatief gemakkelijke manier om zelf president te worden zonder door al die ellende van de voorverkiezingen heen te moeten. Belangstelling genoeg dus.

Laten we beginnen met de keuzes voor Barack Obama. Wat wil Obama van een vice-presidentskandidaat? Om te beginnen geen risico. Het moet geen brekebeen zijn en hij of zij moet schandaalvrij zijn. Het zou mooi zijn als de kandidaat een staat vertegenwoordigt die Obama nodig heeft in november, laten we zeggen Ohio of Pennsylvania of Florida of Colorado. De kandidaat zou ook vaardigheden mee kunnen brengen waarvan de kiezers denken dat Obama er niet zo mee gezegend is. Ervaring op het gebied van buitenlandse zaken of in het runnen van een grote bureaucratie of een grote staat. Naast Obama hoef je geen etnische kandidaat te kiezen, een zwarte op het ticket is genoeg.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 292 reizen naar Amerika

Nou, laten we eens kijken wat er voorradig is. Natuurlijk staat Hillary Clinton op zijn lijstje, maar geloof me, dat is alleen maar voor de vorm. Hij wil haar niet en hij moet haar niet willen. Ze voegt weinig toe aan kiezers want de mensen die op haar stemden, komen toch wel bij de Democraten. Obama en Clinton liggen elkaar niet. En het belangrijkste, met Clinton haalt Obama de oude politiek weer binnen en nog erger, het hele apparaat van de Clintons, inclusief Bill die soms zijn medicijnen vergeet in te nemen en dan in woede uitbarst. Deze clan wil je niet in je campagne hebben rondhangen want zonder ruzie kun ze niet negeren. Dat leidt alleen maar tot ellende. Zet dus maar een streep door Hillary. Grote staten brengen gouverneur Rendel van Pennsylvania en gouverneur Strickland van Ohio. Aardige mannen en nog Hillary fans ook.

Buitenlandse politiek zou senator Joe Biden brengen maar hij is beter geschikt als minister van Buitenlandse Zaken en Delaware is een staat van niks. Ook senator Joe Webb van Virginia brengt buitenlandse politiek ervaring én een grote staat mee. Maar hij is vrouwonvriendelijk. Dan is Bill Richardson, gouverneur van New Mexico, maar als hispanic zou dat wat te veel van het goede zijn. Voor twee vrouwelijke gouverneurs, Napolitano van Arizona en Sibelius van Kansas geldt hetzelfde: een zwarte en een onbekende vrouw. Oops, teveel van het goede.

Een echte verrassing zou Chuck Hagel zijn, de Republikeinse senator van Nebraska. Hij is Republikein maar heeft gebroken met zijn partij over de oorlog in Irak. Hij is buitenlandse politiek expert en vietnam veteraan. Door hem te kiezen zou Obama laten zien dat hij serieus is met het bouwen van bruggen. Maar veel vrienden maakt hij er verder niet mee. Zo zijn er nog wel een paar out-of-the-box keuzes te bedenken. Maar ik denk dat Obama het veilig gaat spelen. Zijn eigen kandidatuur is al revolutionair genoeg. En dan wordt het gouverneur Ed Rendell van Pennsylvania. Let op, u hoorde het hier voor het eerst! Obama-Rendell, dat wordt het.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors