Negeer de peilingen

Negeer de peilingen

door Frans Verhagen

Volgens Newsweek stond Obama vorige week op 51 procent van de stemmen, McCain op 39. Goed voor minstens twee dagen speculeren. Zelf hecht ik nauwelijks waarde aan opiniepeilingen in dit stadium van de strijd. Het zijn niet meer dan dagkoersen en wie er zich rijk aan rekent, doet dat op eigen risico.

Dynamiek van een campagne

Een campagne heeft zijn eigen dynamiek en het kan natuurlijk nooit kwaad als je voor ligt in de peilingen maar we weten wat er gebeurt als je daar tevreden mee bent. Na de conventie in 1988 toen Michael Dukakis ruim voor lag op George Bush, de oude, ging de Democraat maar eens lekker met vakantie. Enfin, toen hij terugkwam lag hij op achterstand en het kwam nooit meer goed.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 341 reizen naar Amerika

Wie te veel hangt aan de peilingen vergeet ook hoe dynamisch een campagne is. Campagnes zijn er niet voor niets. Ze dwingen kandidaten tot uitspraken, tot optredens, tot blunders. De smeurcampagnes van de tegenstander moeten nog beginnen. Campagnes doen ertoe. En de kiezers beginnen zich pas goed op de keuze te concentreren als die onvermijdelijk wordt, pak weg begin oktober. Voor die tijd: niet veel van aantrekken van die peilingen. Ze leiden enkel tot luiheid. Zo leek John Kerry begin juni 2004 ruim voorop te liggen in de peilingen - dat was net voordat hij ging windsurfen bij Martha's Vinyard, een rijkeluisgetto. We weten hoe dat allemaal afliep. Op basis van die eerste peilingen was ik iets te optimistisch geworden. Het heeft me heel wat flessen wijn gekost en leverde de wijze les op dat peilingen pas tellen op de verkiezingsdag.

Ruime voorsprong

Kunnen we dan helemaal niets aflezen uit deze gunstige cijfers voor Barack Obama? Jawel. Bijvoorbeeld dat hij weinig last heeft van de na-effecten van de campagne tegen Hillary. Nu hij de echte kandidaat is, claimt hij een ruime voorsprong tegenover McCain: alle Democraten verenigen zich. Wat we ook kunnen opsteken is dat McCain niet heeft geprofiteerd van de strijd tussen Clinton en Obama, zoals sommigen meenden. Zijn naamsbekendheid was immers veel groter en hij kon rustig toekijken en vast bouwen aan zijn campagne voor het najaar.

Nou, mooi niet dus, zoveel kunnen we wel vaststellen. Ook kunnen we aflezen uit de cijfers dat de McCain campagne zich zorgen moet maken. De kandidaat slaat niet echt aan en moet zich verdedigen tegen het Bush III label dat hij opgeprikt heeft gekregen. In plaats van een maverick, een dwarsligger, staat McCain nu te boek als een Bush-kloon en erger nog, een flip flopper, iemand die vaak van mening verandert als dat politiek goed uitkomt. Deze week riep een van zijn topmedewerkers dat McCain geweldig zou profiteren van een terroristische aanval in oktober. Tja, als ze daarop hopen dan is het wel heel treurig gesteld met de campagne van McCain. Maar de man heeft wel gelijk. Peilingen kunnen niet vatten wat er dan zou gebeuren. Mijn advies: negeren die peilingen. En zeker geen flessen wijn inzetten op degene die voorligt.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors