McCain tegen ziektekostenverzekering

McCain tegen ziektekostenverzekering

door Frans Verhagen

Wie er ook de Democratische kandidaat wordt, het is zeker dat ziektekosten verzekering een belangrijk programmapunt wordt. En terecht. Zo'n 47 miljoen Amerikanen hebben helemaal geen verzekering. Zowel Hillary Clinton als Barack Obama hebben een plan om daar wat aan te doen. Het verschilt op details en weerspiegelt een beetje hun karakter. Het plan van Clinton is al omvattend en heeft een verplicht karakter, dat van Obama legt er de nadruk op dat iedereen in staat moet zijn een verzekering te betalen. Beide weten dat het essentieel is om de kosten van ziekenzorg onder controle te houden.

Campagne onderwerp

Hoe dat ook zij, de Democraten zullen er in november hard campagne mee voeren - misschien wordt het wel het belangrijkste onderwerp in de presidentsverkiezingen. Daarom is het des te vreemder dat John McCain, de Republikeinse kandidaat, er zo goed als niets over heeft gezegd.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 341 reizen naar Amerika

Waar gaat het precies om? Die 47 miljoen onverzekerden zijn, anders dan men vaak denkt, niet de allerarmsten. We denken dat er in Amerika niets is georganiseerd, maar het land heeft twee, geheel door de overheid gefinancierde ziektekostenprogramma's. Eén voor iedereen met recht op social security, de Amerikaanse AOW. Dat heet Medicare en werd in 1964 ingevoerd onder president Lyndon Johnsons sociale wetgeving. Miljoenen bejaarden die voordien in armoede terecht kwamen omdat ze ziek werden, zijn geholpen. Door de stemkracht van de bejaarden is het programma zo goed als onaantastbaar. Dan is er Medicaid, het ziektekostenprogramma voor armen. Let op het verschil: bejaarden krijgen care, zorg, de armen krijgen aid, hulp. Maar los van de namen: dit programma dekt alle Amerikanen met een armoedeuitkering.

De meeste Amerikanen hebben echter een verzekering via hun werkgever. Het is meestal een onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. Het probleem zit bij kleine bedrijven die dit niet kunnen betalen, bij part timers en bij kleine zelfstandigen. Bovendien nemen jongeren en gezonde mensen vaak gewoon het risico om zonder verzekering te leven. Dit laatste ondermijnt het idee van verzekeren omdat de minst kwetsbaren voor ziekten zo de kosten voor de rest opjagen.

De plannen

Hillary Clinton probeerde in 1993 wat te veranderen maar haar alomvattende plan mislukte jammerlijk, vooral door haar eigen schuld. Het werd niet eens in stemming gebracht. Maar net als toen willen de kiezers een plan en als er in november een Democraat wordt gekozen, zal dat er vrijwel zeker komen. De essentie van het plan zal zijn dat er polissen beschikbaar zijn en dat verzekeraars iedereen moeten accepteren. Kosten kunnen worden verwerkt via belastingvoordelen. Daarnaast moeten alle werkgevers betaalbare verzekeringen aanbieden en moeten kleine bedrijven geholpen worden met belastingvoordelen.

De plannen kosten meer dan 100 miljard dollar - op zijn minst. De Democraten willen het betalen door de belastingverlaging voor de rijken die president Bush in 2001 invoerde, terug te draaien. Republikein John McCain heeft al beloofd om die belastingen niet te veranderen, hoewel hij er toen tegen stemde. Daarmee heeft hij direct al een probleem: niet alleen heeft hij geen plan, hij heeft ook geen geld voor een plan. Dat betekent dat de Republikeinen de verkiezingen in gaan zonder een voorstel op het terrein dat de kiezers naast Irak en de economie het belangrijkste vinden. Als de kiezers beseffen dat je aan Irak en de economie weinig kunt doen als president, konden de Republikeinen wel eens van een koude kermis thuiskomen. De kiezers willen die verzekeringen, maar John McCain heeft er nog niets over gezegd. Het wordt een van zijn meest kwetsbare punten.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors