McCain in een zetel naar het Witte Huis?

McCain in een zetel naar het Witte Huis?

door Frans Verhagen

Volgens de huidige opiniewijsheid werkt de eindeloze strijd om de Democratische nominatie ten voordele van John McCain, die zo in een leunstoel naar het presidentschap wordt gevoerd. Dat is onzin om twee redenen. Ten eerste is deze campagne helemaal niet zo vreselijk, ten tweede is John McCain een bijzonder zwakke kandidaat. Vergeet in elk geval de opiniepeilingen, die hebben in deze fase geen betekenis. Er is geen campagne, mensen zijn er niet mee bezig, tegenstellingen zijn niet aangescherpt - het zijn dagpeilingen. In deze fase in 2004 lag John Kerry ver voor op George W. Bush.

McCain komt nier aan de bak

Natuurlijk kon het beter, maar deze campagne is helemaal niet desastreus voor de Democraten. Ze domineren al maanden het nieuws, McCain komt niet aan de bak. Hij mag een vrij schootsveld hebben, niemand merkt hem op als hij schiet. Inhoudelijk heeft hij niets afgeleverd. Het is niet leuk dat Democraten elkaar bekladden maar functioneel is het wel. Alles wat dit voorjaar speelde zal in het najaar oude koek lijken (Bill Clinton kan daarover meepraten). Deze beschadigingen leveren littekens op maar dat is beter dan bloedende wonden in oktober. Hillary's negatives kunnen niet meer omhoog, die van Obama kunnen alleen stijgen. Beter nu dan straks. De grootste schade zijn de gemiste kansen. Een eenheidskandidaat had nu al aan de Democratische boodschap kunnen werken, nu al McCain kunnen definiëren als de zwakke kandidaat die hij is.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 341 reizen naar Amerika

Want de zwaktes van McCain zijn gigantisch. De goede man is 71, hij oogt het en hij loopt, handelt en praat als een oude man. Dit is een potentiële valstrik. De Democraten moeten respect betonen. Gelukkig zijn er 999 manieren om indirect te laten zien dat McCain oud is. Verder is het enthousiasme in Republikeinse kring minimaal. Huckabee stopte Romney af, McCain haalde nergens hoge percentages. Ondertussen omarmde hij talloze conservatieve standpunten - anti-abortus, de belastingverlagingen van Bush. Toch komen de emotiekiezers van Karl Rove voor McCain niet op - tenzij hij Clinton als emotie-object weet in te zetten.

McCains grote expertise in de buitenlandse politiek staat nog te bezien. De oorlog in Irak is ook zíjn oorlog. Het is waar dat Amerikanen graag optimisme horen maar helemaal gek zijn ze niet, na vijf jaar oorlogsleed. De oude man maakt soms bizarre blunders. Wie van Al Qaida een Sjiietische club maakt, heeft een probleem. Zie het mooie filmpje waarin senator Lieberman hem influistert dat het toch echt Soennieten zijn. Wat McCain een week later weer was vergeten. Ook McCains Bagdad uitstapje in 2005, waar hij op een verlaten markt in kogelvrij vest en omringd door mariniers de oorlog een succes verklaart, is wonderschoon. Dan hebben we het nog niet over het zingen van 'Bomb, bomb, bomb Iran' op de toon van Barbara Ann of de aankondiging dat Amerika zonodig honderd, duizend of tienduizend jaar in Irak blijft.

Republikeinse clichés

Verder weet McCain niets van economie. Nou is een PhD niet nodig, maar in crisistijd is een verstandig woord op zijn plaats. McCains gebrek aan inzicht zal hem beperken tot de domste Republikeinse clichés.

Ook de persoon is niet zonder rafels. Behalve leeftijd is de ontplofbaarheid van McCain een probleem. De verhalen over een kwaaie McCain (hij werd vroeger McNasty genoemd) zijn amusant maar verontrustend als je er een president bij denkt. Filmpjes volgen. McCain als vijand van de zakkenvullers in Washington? Zijn campagne wordt gerund door lobbyisten. De Democraten zullen graag de Keating Five boven water halen: McCains hulp voor corrupte bankiers in Arizona bij het Savings and Loans schandaal in de jaren tachtig.

Volgt zijn intieme vriendschap met een aantrekkelijke lobbyiste tijdens de campagne van 2000. Vooral interessant is dat zijn campagnemedewerkers de dame in kwestie moesten wegjagen om de kandidaat tegen zichzelf te beschermen. Hoezo stabiele, betrouwbare kandidaat? In direct debat zullen zowel Obama als Clinton de vloer aanvegen met McCain - wel met respect natuurlijk. Want McCains staat van dienst als moedig man, die staat buiten kijf.

Tel dit alles op en de gedachte dat McCain zo het Witte Huis in rolt is op zijn minst voorbarig. Het is april. De echte campagne begint pas in september. Alles wat er dit voorjaar is gebeurd is dan vergeten of ingecalculeerd. De zwakheden van McCain en acht jaar Republikeinse wanprestatie doen vermoeden dat elke Democraat op 4 november kan winnen. Ze moeten alleen nog even beslissen wie dat mag doen. Dat verklaart de verbetenheid van Hillary Clinton en de vastberadenheid van Barack Obama. Eén van hun tweeën wordt de nieuwe president.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors