McCain en zijn vice-president

McCain en zijn vice-president

door Frans Verhagen

Met welke vice-president heeft John McCain meer kans om te winnen? Er wordt vaak gezegd dat juist voor een oude man als McCain de keuze voor een vice-president belangrijk is. Dat lijkt me onzin. Als mensen zich werkelijk zorgen maken over McCains leeftijd dan stemmen ze niet op hem. De vice-president, wie hij ook moge zijn, zal hen niet gerust stellen. Iedere vice-presidentskandidaat heeft als eerste vereiste dat hij of zij in staat moet zijn om het direct over te nemen. Dat pleit tegen een symbolische keuze voor Bobby Jindal, de 37 jaar jonge Indiase Amerikaan die gouverneur is van Louisiana. Hij zou onervaren lijken en bovendien zou McCain bij iedere optreden met hem nóg ouder lijken.

Wie dan wel? Kan een kandidaat iets toevoegen aan het politieke profiel van McCain? Twee kandidaten kunnen dat. De eerste is de basgitaarspelende evangelische Mike Huckabee - in de voorverkiezingen de laatst overgebleven tegenstander van McCain. Huckabee zou de evangelische christenen inspireren die eigenlijk tegen McCain zijn. Het helpt hem zijn Republikeinse achterban te verstevigen. McCain moet die christelijke kiezers naar de stembus zien te krijgen - hij heeft ze hard nodig. Bovendien zou Huckabee een wat lichtere toon toevoegen aan een nogal serieuze, oude-mannen campagne.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 342 reizen naar Amerika

De tweede serieuze kandidaat is Mike Romney, de mormoon die dit voorjaar ook meedeed voor de nominatie. Hij heeft precies het omgekeerde van Huckabee. Zijn mormoonse geloof is niet populair bij evangelische christenen maar als vertegenwoordiger van de Wall Street vleugel van de Republikeinse Partij zal Romney in het midden meer bereik hebben. Bovendien zorgt hij voor broodnodige versterking van de ervaring: McCain heeft al toegegeven weinig te weten van de economie, Romney is wel deskundig. Maar anderzijds, als economie het onderwerp is, dan zullen de Democraten winnen. Wel lastig is dat McCain een hekel heeft aan Romney.

Wat is wijsheid? McCain moet het eenvoudig houden. Hij moet gewoon een goede mogelijke opvolger kiezen. De rest is bijzaak. Daarvoor komen een aantal gouverneurs in aanmerking die allemaal een belangrijke staat meebrengen. Zo is er Charlie Crist van Florida. Maar ja, de oudere bevolking van Florida stemt toch al op McCain. Er is Tim Pawlenty, een jonge gouverneur van Minnesota, dat wel degelijk een swing staat is. Mark Sanford is de gouverneur van South Carolina en jong. Hetzelfde geldt voor Jim deMint, de conservatieve senator van die staat. Een verrassingskandidaat kan mevrouw Hutchison zijn, senator voor Texas, of, een andere slimme vrouw, Marsha Blackburn van Tennessee. Ik houd het op Pawlenty, die gouverneur van Minnesota, maar eerlijk gezegd maakt het niet vreselijk veel uit. McCain moet op eigen kracht winnen en dat is moeilijk genoeg.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors