McCain en zijn lobbyiste

McCain en zijn lobbyiste

door Frans Verhagen

Republikein John McCain heeft betrouwbaarheid, oprechtheid en duidelijkheid als handelsmerk. Vorige week liep hij een flinke deuk op. Volgens de New York Times had McCain in 2000 een 'intieme relatie' met een mooie lobbyiste, Vicki Iseman (40). Het artikel suggereerde dat de 71-jarige McCain zijn goede vriendin had geholpen haar klanten te helpen.

Vicki Iseman

Toen Vicki in de campagne van 2000 wat al te vaak opdook besloot zijn staf de kandidaat 'tegen zichzelf te beschermen'. Ze mocht niet meer binnen. Verder ging het artikel vooral over McCains zelfverklaarde hoge ethische standaarden en de dagelijks praktijk. Geen lekker verhaal.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 341 reizen naar Amerika

Vergezeld van echtgenote ontkende McCain een affaire en neuzelde dat hij het publieke vertrouwen nooit had beschaamd. Woorden die alles open laten. Tot zover, zo saai. Politici hebben affaires en helpen lobbyisten. What else is new? Interessanter vond ik de timing en de plek van de onthulling. Waarom nu, waarom de Times? De McCain staf wist dat zijn Vicki-probleem al een tijdje rondzong bij de campagnevolgers. Ze wisten dat het zou lekken en daarom deden ze dat zelf.

Slimme campagne

Goed getimed: McCain heeft de nominatie maar nog geen tegenstander. Werk het vuiltje nu weg, nu kan het nog. Publicatie door de New York Times, gehaat in rechts Republikeinse kring, zou McCain juist beschermen en de partij verenigen. Het lukte wonderwel. McCain en echtgenote deden hun ding, de pers rapporteerde en schakelde vervolgens over naar de veel interessantere Democratische strijd. Zelfs McCain-hater Rush Limbaugh, de simplistische dinosaurus van de talk radio, ruilde zijn geraas tegen McCain in voor geraas tegen de krant.

So far, so good. Slimme campagne. Maar het is nog niet voorbij. Dit schandaal komt terug in oktober om McCains ethische geloofwaardigheid te ondermijnen. En dan komt er een ander schandaal op tafel dat McCain liever ontloopt: zijn betrokkenheid bij de 'Keating Five' in de jaren tachtig. Vijf senatoren, onder wie McCain, hielpen toen een groep oplichtende spaarbank directeuren. Het koste Amerika miljarden en hem bijna zijn baan. Sindsdien is McCain zo ethisch. In theorie. Maar nu niet meer. Dinsdagavond claimde het McCain-kamp een overwinning op de New York Times. Maar of deze manoeuvre is geslaagd weten we pas in november. Ondertussen klinkt McCain als een bejaarde Bill Clinton. En dat was niet de bedoeling.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors