Iowa, de caucus

Iowa, de caucus

door Frans Verhagen

Na dik een jaar verkiezingsstrijd komen op 3 januari eindelijk de Amerikaanse kiezers aan het woord. Nou ja, de kiezers van een tamelijk kleine, totaal niet representatieve landbouwstaat in het Midden Westen. Eén keer per vier jaar is Iowa wereldberoemd. De spanning stijgt want Iowa gaat graag tegen de trend in. Verrassingen behoren tot de mythe die de bewoners koesteren en ze stellen zelden teleur.

Caucus

Ik kom nog wel een keer terug op de kandidaten maar wat Iowa interessant maakt is het systeem waarmee ze kiezen. Niet een saaie stembus in een hok, maar 1780 caucuses. Grof gezegd: huiskamerbijeenkomsten, ook al vinden ze niet alleen daar plaats maar vooral in sportzalen, parochiehuizen en andere gelegenheden. Op zo'n caucus komen de kiezers in eigen persoon naar die bijeenkomsten. Op een aangegeven tijdstip gaan ze in een hoek van de ruimte staan, per kandidaat bij elkaar. Vervolgens gaan ze een half uur proberen elkaar over te halen van plek te wisselen, om een andere kandidaat te steunen.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 341 reizen naar Amerika

Dan wordt er geteld. Kandidaten met minder dan vijftien procent steun vallen af. Maar dan wordt het leuk. De kiezers van die afgevallen kandidaten verdelen zich over de resterende club - of kunnen een andere afvaller aan vijftien procent helpen. Er wordt behoorlijk op ze ingepraat. Enfin, na nog een half uur heen en weer telt men opnieuw en dat is de uitslag. Zo haalde bijvoorbeeld Gephardt in 2004 de vijftien procent niet. Zijn kiezers hadden zo'n hekel aan frontrunner Howard Dean dat ze zich verdeelden over John Kerry en John Edwards, waardoor Dean naar de derde plaats kukelde.

Democratisch proces

Een leuk en waarlijk democratisch proces. Het stelt echter heel specifieke eisen aan de kandidaten. Om te beginnen moeten ze zowat elk kiezer in Iowa ontmoet hebben want die kiezer is verwend. Kandidaat niet gezien? Dan geen steun. Bovendien moet je om die ruim 1700 bijeenkomsten goed te kunnen bespelen een hoop mensen hebben rondlopen. Dat vergt organisatie, plus geld. Kortom, alle elementen van de verkiezingsstrijd komen aan bod.

En het is helemaal niet vanzelfsprekend dat de frontrunner of de bekendste kandidaat wint. Bereid u voor op een verrassing. Wordt vervolgd.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors