Inhoudsloze mooipraat: Clinton framet Obama

Inhoudsloze mooipraat: Clinton framet Obama

door Frans Verhagen

De charismatische campagne van Barack Obama is voorbij. De vraag is nu wat er overblijft. In Texas en Ohio crashte niet alleen de onvermijdelijkheid van zijn nominatie maar vooral Obama's speciale status. Ineens bleek Obama een gewone kandidaat. Overmoedig als Icarus, kondigde hij een knock out

Obama's reactie

De klap waarmee hij neerkwam was des te harder. Obama's reactie sprak boekdelen. Niet een genereuze felicitatie en een analyse waarom de knock out uitbleef, maar gezeur over de aantallen gedelegeerden. Een paar weken geleden verweet Obama de Clintons dat ze alles deden om te winnen, inclusief het manipuleren van afgevaardigden naar de conventie. Dat diezelfde man nu riep dat alleen gedelegeerden tellen, was een vorm van zelf-Entzauberung die ik met verbazing gadesloeg. Hij negeerde de tik die de kiezers hem gaven.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 292 reizen naar Amerika

Onttovering is niet per se slecht voor Obama. De man is zeker veelbelovend maar dat zal hij moeten laten zien op een aardser niveau dan waarop hij tot nu toe opereerde. Dat is goed want dat is het niveau waarop je campagnes wint en waarop presidenten opereren. Als ik Obama's adviseur was dan raadde ik substantiële toespraken aan over buitenlandse politiek, over NAFTA, over economie, over alles wat duidelijk maakt dat het wel degelijk verschil maakt wie er in Washington zit. Niets is dommer dan een moddergevecht met Clinton. Obama zal dat verliezen.

De geloofwaardigheid van Obama

Niet alleen is Clinton daar beter in, het zou ingaan tegen alles waar Obama tot nu toe voor stond. Ik zou hem aanraden om uit te spreken dat hij weigert negatief te gaan en dat hij iedereen in zijn campagne die dat wel doet, zal ontslaan. Hij moet zeggen: we hebben twee fantastische kandidaten maar u heeft wel degelijk een keuze; laat me vertellen wat ik te bieden heb. En tegen de pers: ik zal alle vragen die u heeft beantwoorden.

Een inspirationele campagne voldoet niet meer. Nu moet Obama het echt laten zien. Is hij inderdaad de weldenkende politicus met het beoordelingsvermogen dat je mag verwachten op basis van zijn boeken en zijn eerdere prestaties? De uitdaging ligt er. Als Obama hem niet oppakt dan wint Clinton. Want iedereen mag iedereen papegaaien dat Clinton mathematisch Obama niet meer kan inhalen, uiteindelijk moet de kandidaat geloofwaardig de conventie halen. Dat staat er op het spel de komende weken: de geloofwaardigheid van Barack Obama, een gewone presidentskandidaat.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors