Hoe democratisch?

Hoe democratisch?

door Frans Verhagen

Presidentsverkiezingen zijn een groot circus. Alles telt. Bij lezingen duikt steevast deze vraag op: hoe democratisch is dat land nou eigenlijk? Een typisch Nederlandse vraag. Onze premier presenteert Shownieuws.

Laat zich aan Pauw's borreltafel afbekken door Ali B. en ook iedere andere politicus probeert zich voor te doen als toffe jongen of gewone meid. Maar vertel wat over de professionele manier waarop Amerikanen proberen dat proces te sturen en daar komt die vraag weer. Is het bij ons niet veel beter geregeld?

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 332 reizen naar Amerika

Amerika is democratischer

Het antwoord is eenvoudig. Amerika is veel democratischer dan Nederland. In Amerika valt er ten minste wat te kiezen. U kunt er niet alleen de president kiezen, maar ook degene die u vertegenwoordigt als senator, gouverneur, afgevaardigde, plus nog een haffeltje mensen in uw staat, uw county, uw stad, uw schoolboard en wat al niet. Zelfs een burgemeester! Kom daar eens om bij ons. Eén keer per vier jaar mogen we stemmen op een lijst, opgesteld door een paar honderd afgevaardigden van een partij met krap 60.000 leden. Op die lijst staan onbekende partijbonsjes, meestal met een stevige ervaring als bureaucraat of fractiemedewerker.

In Amerika gaat dat anders. Je stel je kandidaat, je haalt wat handtekeningen op en je doet mee aan de voorverkiezingen bij de Democraten of de Republikeinen. Er zijn geen examens of vereisten. Je hoeft niet jarenlang op afdelingsvergaderingen te zijn geweest, je hoeft niet omhoog te likken, je hoeft niet eindeloos te vergaderen, je hoeft geen ambtenaar te zijn. Je stelt je gewoon kandidaat. De kiezer maakt het wel uit. Soms wordt een acteur dan gouverneur en dan lachen wij besmuikt. Nee, wij hebben alleen héél ervaren bikkelaars.

Langs de deuren

Nu kan Nederlandse politiek geheel aan je voorbij gaan, maar zo gemakkelijk kom je er in Amerika niet af. Daar komen mensen die uw stem willen daar om vragen, letterlijk, aan de deur. Hallo, ik ben Hank Jones en ik wil uw afgevaardigde worden. Wilt u op mij stemmen? Kan het democratischer? Als ik die kritiek hoor op Amerika dan is mijn vraag altijd: heeft ú wel eens iemand aan de deur gehad die om uw stem kwam vragen? Voor kamer, gemeenteraad, stadsdeel of wat dan ook? Gewoon, maar één keer? Iemand die echt om u stem kwam vragen? Nou dan.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors