Hillary wint Pennsylvania

Hillary wint Pennsylvania

door Frans Verhagen

Met haar overwinning in Pennsylvania kan Hillary Clinton haar campagne geloofwaardig doorzetten tot aan de Democratische conventie, eind augustus. Steeds vaker zal ze daarbij het volgende argument gebruiken.

Barack Obama heeft geen kans gehad om in november te winnen. Hij is minder verkiesbaar. Het is goed mogelijk dat de bobo's van de Democratische Partij, de superdelegates, gevoelig zijn voor haar argumenten. Hillary Clinton zegt dat zij getest is, klaar voor de strijd, gebutst en gedeukt misschien, maar altijd vechtend. Niemand twijfelt aan haar vechterscapaciteiten.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 332 reizen naar Amerika

De ondertoon van haar campagne de afgelopen twee weken was dat haar tegenstander, Barack Obama, niet hard genoeg is voor die strijd. Dat hij niet bestand zal zijn tegen de Republikeinse aanvallen. Om dat te bewijzen voerde ze vast een deel van die aanvallen uit, geholpen door zwakke campagnemomenten van Obama zelf. In feite speelde ze de rol die ze denkt dat de Republikeinen straks in november gaan spelen. Keihard, op de man gespeeld en genadeloos. Voorlopig met succes. Ze heeft Obama beschadigd, maar dat mag, want schade die nu opgelopen is, kunnen de Republikeinen straks niet meer toebrengen.

Maar er zit een andere ondertoon in deze discussie. Sinds februari, sinds de voorverkiezingen in South Carolina toen Bill Clinton Obama vergeleek met de zwarte dominee Jesse Jackson, heeft de Clinton campagne de vraag op tafel gelegd of een zwarte man tot president gekozen kan worden. Aanvankelijk leek het enthousiasme over de toespraken van Obama die vraag weg te spoelen maar hoe langer de strijd om de nominatie duurt, hoe meer die vraag weer naar boven komt - ook als hij niet letterlijk zo wordt uitgesproken. Iedere verwijzing naar verkiesbaarheid gaat daar echter over.

Heeft Hillary Clinton op die basis de verkiezingen in Pennsylvania gewonnen? Dat weten we niet en het doet er niet toe, want ze richt zich nu al tot de partijconventie. Ze wil dat die haar de nominatie geeft omdat zij meer kans zou hebben om te winnen. De vraag is of ze daarin gelijk heeft.

Dat staten als Pennsylvania en Ohio, die de Democraten in november moeten winnen, verdeeld zijn over de Democratische kandidaat, wil niet zeggen dat ze als het er op aan komt liever op een Republikein zouden stemmen. Het vertelt alleen maar dat de twee kandidaten beide hun aanhangers hebben. Dat is de reden dat Hillary Clintons verkiesbaarheids argument geen hout snijdt. Maar omdat het op het eerste gehoor plausibel klinkt zullen we het de komende weken vaak horen. Het is het enige argument dat Clinton heeft en ze zal het ongetwijfeld uitspelen, ook al deugt het niet.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors