Hillary heeft meer verloren dan de nominatie

Hillary heeft meer verloren dan de nominatie

door Frans Verhagen

Ergens deze week komt er een einde aan de campagne van Hillary Clinton. Te laat zullen sommigen zeggen. Maar ze heeft het langer volgehouden dan we twee maanden geleden dachten, ook al heeft ze minder bereikt dan een jaar geleden waarschijnlijk leek. En daarom is de teleurstelling zo groot. Hillary Clinton leek de geheide kandidaat voor de Democraten. Dit zou haar jaar worden. Het zou het jaar worden van de eerste vrouw met een serieuze kans op het presidentschap. Ze had de ervaring, ze had de leeftijd, ze had er recht op. Dachten haar supporters.
Waarom ging het allemaal mis? Op alle mogelijke terreinen mag je wel zeggen. Terwijl tegenstander Barack Obama een bijna foutloze en nauwkeurige geplande campagne voerde, was het bij Hillary voortdurend improviseren. Daar blijkt ze niet erg goed in. Voor wie, zoals ik, denkt dat campagnes veel laten zien over de kwaliteiten van een kandidaat, was Hillary's probleemrit een indicatie dat ze als president misschien niet zo goed zou kunnen functioneren. De karaktertrekken die haar in de jaren negentig parten speelde, bleken nog steeds aanwezig. Echtgenoot Bill bleek een lastpak en leidde de aandacht af van haar. De organisatie deugde niet. Kortom, ze verloor op kwaliteit. Een deel van de verkeerde inschatting was de behoefte aan verandering in het land die de Clintons onderschatten.

De laatst overgebleven fans van Hillary klonken de afgelopen weken steeds schriller. Het was seksisme, klagen vooral de wat oudere vrouwen die gehoopt hadden met Hillary eindelijk een vrouw in het Witte Huis te krijgen. Die klacht is onzin. Hillary Clinton is een vrouw en dat zal niemand ontgaan zijn. Toen het zo uitkwam, had Clinton zelf geen enkel probleem om die kaart te spelen. We hoeven maar te denken aan de traan in New Hampshire. Maar verder is Clinton naar mijn diepe overtuiging niet anders behandeld omdat ze vrouw is. Wel is ze anders behandeld omdat ze een Clinton is, maar ja, dat is de naam die haar heeft gemaakt en daar moet je dan ook niet van opkijken. De klagende dames mogen zich een paar dagen afreageren en dan moeten ze ophouden met zeuren. Hillary heeft gewoon verloren, punt uit.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 341 reizen naar Amerika

Helaas voor haar heeft ze meer verloren dan alleen de nominatie. Het Clinton merk is voorgoed beschadigd. Niet omdat ze verloren heeft op zich. Maar vooral omdat zij en Bill zich zo onmiskenbaar gedroegen als de Clintons, de politici die denken dat ze ergens recht op hebben, die alle middelen gebruiken, die soms ongedisciplineerd zijn, narcistisch en zelfzuchtig. Allemaal eigenschappen die Bill altijd werden aangewreven. Hillary zou beter zijn. In de loop van deze campagne is iets ernstigs gebeurd: Hillary Clinton raakte haar eigen persoonlijkheid kwijt. Naarmate de lange campagne negatiever werd, werden Bill en Hillary weer tot één kluwen jaren negentig politiek gebald: de Clintons. Liefst uitgesproken met enige afschuw: de Clintons.

De schaduw van Bill hing zwaar over Hillary. Daardoor stond Hillary for president niet voorop maar waren het weer dé Clintons die zich weer opdringerig in uw televisiescherm wrongen. Vooral Bill bleek een negatieve factor. Ik denk dat daar de belangrijkste reden voor Hillary Clintons verlies ligt. Het was niet dat zij een vrouw is, het probleem is dat ze een Clinton is en dat ze in de loop van de campagne steeds minder Hillary en steeds meer een Clinton werd. Daar hadden mensen geen trek meer in. Feministen kunnen gerust zijn al zijn ze teleurgesteld. Het vrouw zijn van Hillary Clinton heeft nauwelijks een rol gespeeld. Als ze niet zo boos waren zouden ze daar de winst van inzien.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors