Geloofwaardigheid

Geloofwaardigheid

door Frans Verhagen

Het Amerikaanse Iranverhaal is onnavolgbaar. Tot ieders verrassing meldden vorige week zestien inlichtingendiensten eensgezind dat Iran al in 2003 was gestopt met het maken van kernwapens. Wat is er gebeurd? Zouden ze dit rapport hebben gepubliceerd tegen de zin van president Bush? Ik sluit het niet uit. Dan is er sprake van een soort countercoup door een combi van minister Gates van Defensie, Rice van Buitenlandse Zaken en de geheime diensten. Hun motief: het dempen van de oorlogsretoriek.

Doorbraak in de regio

Dit roept ongemakkelijke vragen op. Een paar weken geleden waarschuwde Bush nog voor een wereldoorlog, zijn diensten wisten toen al dat hij onzin stond te verkopen. Mogelijk wist hij zelf dat het onzin was. Als het eerste is gebeurd, lieten zijn diensten hem bungelen. Anders stond hij bewust te liegen. Geen van beide aantrekkelijk.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 292 reizen naar Amerika

Zou het een poging zijn van president Bush zelf om de Cheney-bende die zijn regering heeft vernietigd de pas af te snijden? Ook onaantrekkelijk want dat zou bevestigen dat de vice-president echt 'out of control' was. Wel effectief want de haviken staan voorlopig aan de kant. Een aanval op Iran, Cheney's natte droom, zit er niet meer in.

Of zou het een geniale opening naar Iran zijn om echt een doorbraak in de regio te forceren? Als het stof is neergedaald moet het mogelijk zijn om de openingssignalen die in 2001 werden uitgewisseld, weer op te pikken. Mogelijk zelfs met een Iraans parlement dat minder gebakken zit aan Ahmedinejad dan nu het geval is. Het zou de regering Bush een diplomatiek inzicht en finesse toedichten die tot nog toe nooit is gebleken, maar onmogelijk is het niet.

Diplomatieke druk

Misschien gelooft Bush echt dat het programma van Iran in 2003 werd gestopt vanwege de diplomatieke druk. Waarschijnlijker is dat de Iraniërs bang waren dat ze, bij succes in Irak, het volgende doelwit zouden zijn. Het sanctieregime was toen nog niet zodanig dat je kunt claimen dat het die ommekeer veroorzaakte. Maar ik gun Bush graag dat vijgeblad.

Of zou George W. Bush gewoon een verstandig en wijs man zijn, niet te beroerd om de feiten weer te geven zoals ze zijn? Dat is misschien wel het allermoeilijkst te geloven.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors