De Hillbillies

De Hillbillies

door Frans Verhagen

Met gemengde gevoelens keek ik de afgelopen dagen naar South Carolina. Ik was te optimistisch geweest. Even dacht ik dat ras geen rol zou spelen in deze campagne. Ik was naïef. Juist de Clintons molken het thema weer uit in hun gezamenlijke Hillbillie optredens. Niet expliciet maar door een sluwe campagne waarin Bill Clinton de hoofdrol speelde. Hij moest zich schamen, maar dat sentiment lijkt hem vreemd te zijn. Van Hillary had ik beter verwacht.

Negatieve campagnes

Het drukte Obama in de verdediging. Negatieve campagnes werken bijna altijd. Bovendien kon Obama niet met gelijke munt terugslaan, juist omdat hij wil breken met dat gepolariseerde verleden. Gelukkig waren er de kiezers van South Carolina die de Hillbillies stevig op de vingers tikten. Obama won niet alleen, hij verpletterde Hillary Clinton.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 341 reizen naar Amerika

Mijn gemengde gevoelens blijven. Hillary was al weer in Tennessee waar ze ook een onplezierige rassengeschiedenis hebben. Het kwaad is geschied. En wat te denken van de rol van Bill? Ik moet toegeven dat ik hem sowieso niet erg hoog heb zitten, het gevolg van mijn hoge verwachtingen die indertijd ruw beschaamd werden. Je zou hopen dat juist Hillary Clinton zou proberen het Witte Huis te veroveren op basis van haar eigen aanzienlijke kracht. En op eerbare wijze. Dát zou nog eens verandering zijn.

Lachende derde

Ik ben niet zo naïef dat ik niet weet dat je keihard moet zijn in campagnes. Maar toch, ook al zou ze winnen, de manier waarop doet ertoe. Dit doet afbreuk aan haar status en haar onafhankelijkheid, en roept twijfels op aan haar beoordelingsvermogen.

De kiezers in Iowa wilden verandering. Ze leek ervan te leren. Verrassend dan toch dat Bill steeds opzichtiger wordt ingezet als aanvalswapen, te meer daar zijn zelfbeheersing opnieuw gering lijkt - al of niet opzettelijk. Juist mevrouw Clinton kan daar niet van weglopen, net doen alsof Bill een soort oncontroleerbare Swift boat campagne is.

Ze vergeet dat de manier waarop je wint mede bepaalt of je een succesvol president kunt zijn. Het roept opnieuw twijfels op of zij wel in staat is om het dertig jaar durende gehakketak in Washington te beëindigen. Als ze tenminste wint, want de Republikeinen zijn de lachende derde in dit onfortuinlijke Hillbillie verhaal.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors