De argumenten tegen Hillary

De argumenten tegen Hillary

door Frans Verhagen

De Clintons kunnen in Nederland geen kwaad doen, Hillary noch Bill. Het lijdt geen twijfel dat Hillary Clinton een formidabele presidentskandidaat is. Gedisciplineerd, georganiseerd, goed gefinancierd en inhoudelijk sterk.

Het hele jaar heeft ze ruim voorop gelegen en landelijk gezien doet ze dat nog steeds. Maar sympathie voor de Clintons moet de blik niet vertroebelen: wie echte verandering wil in Amerika moet hopen dat Hillary Clinton niet de volgende president wordt.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 332 reizen naar Amerika

De naam Clinton

Daarvoor zijn een aantal argumenten. Alleerst het feit dat ze Clinton heet. Dat heeft zijn goede en zijn slechte kanten. Je kunt er nou eenmaal niet omheen dat Hillary Rodham Clinton haar carrière helemaal heeft gebouwd op haar relatie met Bill Clinton. De vraag is gerechtvaardigd of Clinton op eigen kracht ook deze positie zou hebben bereikt. Het antwoord zullen we nooit weten, maar de kiezer neemt een gok. Hillary is niet meer los te koppelen van de naam Clinton. Het is haar kracht en het is haar zwakte.

Ten tweede: geheel los van de naam zijn de ervaringen met Hillary Clinton niet onverdeeld gunstig. Zeker, ze heeft twee senaatsverkiezingen gewonnen en een behoorlijke periode als senator achter de rug, al valt er op haar Irak- en Iran-resoluties wel wat af te dingen. Maar waar zij een beroep doet haar surplus aan ervaring en verwijst ze naar haar periode als First Lady mag je wel wat kanttekeningen plaatsen. Zo was het buitengewoon dom om zich begin 1993 in een politiek kwetsbare positie te laten benoemen door haar echtgenoot als voortrekker van de hervorming van gezondheidszorg. Ze stond erop en het vertelt iets over haar karakter, haar ambities en haar gebrek aan inzicht.

De gevolgen waren ernaar. Hillary Clinton heeft in 1994 door haar drammerigheid, solisme en gebrek aan politiek inzicht en daadkracht de kans op serieuze hervorming van de gezondheidszorg verknald. Ze was arrogant, solistisch en gaf blijk van een gebrekkig politiek inzicht. Dit falen was direct verantwoordelijk voor de afstraffing die de Democraten in 1994 in het Congres kregen - waardoor het president van Bill Clinton structurele averij opliep. Ze zegt ervan te hebben geleerd maar vorige maand nog noemde ze het gezondheidszorg debacle een 'communicatie probleem'. Dat geeft te denken.

Verder heeft Hillary Clinton door slecht politiek en verkeerd publicitair inschatten mineure schandalen als Whitewater en de dossiers van haar advocatenpraktijk onnodig grote problemen laten worden. Ook haar onvoorwaardelijk trouw aan president Clinton toen hij het land een half jaar voorloog stemt niet gerust. Kortom, de kiezer weet nog steeds niet wat hij aan Hillary Clinton heeft.

Verandering

Het tweede argument tegen Clinton is dat zij, als ze gekozen zou worden, vooral een voortzetting lijkt van de regering van haar man. Ze heeft tijdens de campagne niet direct laten zien wat ze zelf zou veranderen. Veel gezichten in haar campagne zijn bekend, inclusief dat van Bill. Wie vernieuwing wil, verandering en nieuw elan heeft daarvan bij Hillary Clinton tot nu toe weinig kunnen bemerken. Gedegen, middle of the road, risicoloos en weinig wervend - zo mag je het wel samenvatten. Het is goed mogelijk dat ze een competente president zal zijn maar Hillary Clinton heeft nog niet duidelijk gemaakt waarom we naar haar presidentschap moeten uitzien.

Het derde argument is dat Hillary Clinton er niet aan kan ontkomen dat ze het volgende hoofdstuk is in een nu al tientallen jaren durende polarisatie van de Amerikaanse politiek. De families Bush en Clinton laten een desastreuze erfenis na van politieke verdeeldheid. Dat is niet helemaal aan hen te wijten: de weerzin tegen zowel Bill als George W. had een irrationele component en begon al met de weerzin van links tegen Ronald Reagan, maar dat maakt hem nog niet minder sterk.

Het Congres, de politieke omgeving, ja zelfs de barbecue bij de buren: alles is gepolitiseerd. Het vervelende is dat president Hillary Clinton moeite zal hebben om een eenheid te vinden die boven de partijen uitstijgt en die een eind kan maken aan het politieke gekijf. Want als Amerika iets nodig heeft dan is het een einde aan dat vreselijke polariseren van de afgelopen dertig jaar.
Er moet een radicale breuk plaats vinden met het verleden. Veel van de kandidaten, zowel bij de Republikeinen als de Democraten, brengen die breuk. De enige die dat absoluut niet doet is Hillary Clinton.

Deze argumenten zijn samen te vatten in de volgende stelling: Hillary Clinton is niet de juist kandidaat om de broodnodige verandering in Washington te weeg te brengen. Het is niet gezegd dat iemand anders dat wel tot stand kan brengen, maar het is wel duidelijk dat Hillary Clinton het niet zal kunnen.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors