Amerika's allochtoon

Amerika's allochtoon

door Frans Verhagen

Amerikanen zijn graag trots op hun land. Afgelopen donderdag hadden ze reden om dat te zijn. De overwinningsspeech van Barack Obama was van grote klasse. Ineens stond daar een potentiële president.

En niet meer de ambitieuze politicus die Obama was toen hij bijna een jaar geleden zijn campagne begon. Hier stond iemand met een boodschap, iemand die niet alleen gelooft in zichzelf maar vooral in de kracht van zijn land, in de kracht van de kiezers. Het zij Amerikanen vergeven dat ze zich goed voelden - 't is al weer een tijdje geleden dat ze daar reden toe hadden.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 292 reizen naar Amerika

Waar kijkt de Amerikaanse kiezer naar?

Ik heb me wel verbaasd over de Nederlandse commentaren. Hoe bevoogdend is het eigenlijk om Obama steeds maar als zwart te benoemen en dan te pruttelen dat dit toch wel heel opmerkelijk is omdat er geen zwarten in Iowa wonen? Het aardige is dat Amerika in een aantal opzichten veel verder is dan wij denken. In elk geval kennen ze niet ons gedebiliseerde taalgebruik dat deze man met een vader uit Nigeria en een moeder uit Kansas een niet-westerse allochtoon zou noemen. Amerika is zo Amerikaans als het maar kan. Obama is het beste wat Amerika te bieden heeft en dat willen ze weten ook.

Het lijkt erop dat Amerikaanse kiezers nauwelijks kijken naar ras, etnische afkomst of sekse van de kandidaat, en zelfs niet zo heel erg naar zijn of haar programma, maar simpelweg of ze hem of haar vertrouwen. En dus stemmen vrouwen niet alleen op vrouwen, zwarten niet alleen op zwarten en blanken niet alleen op blanken. Soms stemmen Democraten zelfs op een Republikein. Vraag maar aan Al Gore.

Alledaags racisme

Ik maak me geen illusies. Amerika is niet opeens een samenleving waar ras geen rol meer speelt. Daarvoor is het alledaags racisme nog te sterk. Maar het simpele feit dat Barack Obama brede steun geniet geeft aan dat de kiezers daar niet mee bezig zijn. We kijken al niet meer op van de huidskleur van Colin Powell of Condoleezza Rice, met dank aan president Bush. Een jonge, welsprekende en veelbelovende politicus is opgestaan. Je kijkt naar Barack Obama en je ziet verandering. En je ziet dat hij een kleurtje heeft. Goed. Kunnen we daar nu dan over ophouden?

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors