Top onderwijs

Top onderwijs

door Frans Verhagen

Amerikaans onderwijs is top. Meestal is dit waar. De top van de Amerikaanse universiteiten is ongelooflijk breed. De meest succesvolle universiteiten financieren zichzelf via endowments, fondsenwerving bij dankbare alumni en betaald onderzoek.

Menig Nederlands wetenschapper met ambitie heeft zijn magere inkomen, dito onderzoeksbudget en zware bestuurslast al ingeruild voor een vrij academisch bestaan bij MIT, Harvard of mindere goden in het universitaire pantheon. Ondanks (of dank zij) de afwezigheid van de federale overheid in het onderwijsgebeuren - zeker op universitair niveau - zijn de prestaties aan Amerikaanse universiteiten jaloersmakend goed.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 332 reizen naar Amerika

In Europa probeert de Europese Unie een inhaalrace te winnen door zelf drie procent van het Bruto Binnenlands Product aan research and development te besteden (in 2010). Dat doet Amerika ook, maar het geld komt niet van de overheid. Amerikanen besteden ook nog eens anderhalf keer zoveel van hun Bruto Nationaal Produkt aan hoger onderwijs - maar ook hier door de gewone burger,niet door de overheid. Waar ze bijzonder goed in zijn, is het toepassen van kennis en onderzoek voor economische ontwikkeling.

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors