Moralisten
Like ons op Facebook

Moralisten

door Frans Verhagen

Amerikanen zijn moralisten. Ja, vooral sociaal conservatieve Amerikanen zijn nogal agressief in het opleggen van hun moraliteit op de samenleving dan conservatieven elders. En ook linkse moralisten zijn nogal opdringerig.

Hoe komt dat? Twee Amerikaanse karakteristieken: de utopische ideologische contekst van de American Creed, die het land definieert op een manier die anders is dan in landen een geschiedenis delen en niet een ideologie; de nadrukkelijke aanwezigheid van protestants sectarisme, dat elders in het christendom een minderheid uitmaakt.

ZELF NAAR Amerika?

Bekijk alle 405 reizen naar Amerika

Vreselijke loyaliteit aan Amerikanisme definieert vanzelf afwijkende lieden als on-Amerikaans, terwijl de sectarische nadruk op persoonlijke moraliteit uniek is, zeker vergeleken met landen waar de dominante kerk of de samenleving de mens als minder dan perfect beschouwt.

Komt het van de Puriteinen? Nee, eerder van de Victorianen, denk ik. Zelfs de Puriteinse New England was nooit zo vreselijk puriteins. Zo werden tussen 1761 en 1800 meer dan een derde van de kinderen geboren minder dan negen maanden na het huwelijk.

Weleens aan Zuid-Afrika gedacht?

Bekijk alle bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Onafhankelijk advies over je reis naar Amerika

De reisspecialisten van de Amerika Desk geven jou onafhankelijk en persoonlijk advies over jouw droomreis naar Amerika. Laat gepassioneerde experts voor je zoeken. Meer weten? Bekijk alle voordelen van de Amerika Desk!

Like deze pagina

Reizen Amerika

Specialisten Amerika

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Amerika kenner
Sponsors