Amerika
 Partners
 Handig op reis
 Reistips

Geschiedenis van Amerika

door Marleen de Keyzer

Koloniale concurrentie, slavernij en rassenstrijd. Amerika kent een rijke geschiedenis. De indianen moesten hun land opgeven, kolonisten waren opstandig en de zwarten hadden geen rechten. Maar langzamerhand veranderde dit.

Geschiedenis van Amerika - Amerika.nl

Al 20.000 tot 30.000 jaar geleden zetten de oorspronkelijke bewoners, de indianen, er voet aan wal. Maar het was de Europeaan Columbus die Amerika in 1492 ontdekte. Hij plaatste er de Spaanse vlag en de Nieuwe Wereld was geboren. Al snel stichtte Spanje er koloniën, waarop de Engelsen en Fransen hetzelfde deden. Wat volgde was een strijd om onafhankelijkheid, slavernij en gelijke rechten.

Amerikaanse revolutie

Op 19 april 1775 begon de Amerikaanse revolutie. Aanleiding was de onvrede over het Britse machtsmisbruik met betrekking tot belastingheffing. Tijdens de Boston Tea Party kwamen koloniale handelaren al in opstand tegen de Britten.

In 1776 leidde het conflict uiteindelijk tot vrijheid voor de Verenigde Staten: de onafhankelijkheidsverklaring werd getekend. Maar pas in 1783 wisten de Amerikanen met behulp van de Fransen de oorlog te beëindigen.

Amerikaanse Burgeroorlog

Na de onafhankelijkheid ontstond er een tweedeling in Amerika: het ontwikkelde industriële noorden tegenover het agrarisch zuiden. Dit leidde in 1861 tot de Amerikaanse Burgeroorlog. De precieze oorzaak is niet duidelijk, maar slavernij speelde een grote rol. Elke staat mocht hier zelf een beslissing in nemen, waardoor er rellen losbarstten tussen voor- en tegenstanders.

Na een hevige strijd werd in 1685 uiteindelijk een verbod op slavernij vastgelegd in de grondwet.

Na de negentiende eeuw

Rust was er echter nog niet in Amerika. De grote depressie ontstond door een bankencrisis en vooral boeren en Afro-Amerikanen hadden het zwaar. Daarop volgde de Koude Oorlog. Rond deze tijd werd er ook gevochten voor gelijke rechten tussen blanken en zwarten.

In de 21ste eeuw ontstond de oorlog tegen het terrorisme. Aanleiding hiervan waren de aanslagen met nine eleven.

Burgeroorlog: altijd aanwezig in het zuiden

Burgeroorlog: altijd aanwezig in het zuiden

Voor Zuiderlingen is de Burgeroorlog de belangrijkste gebeurtenis in hun geschiedenis. Geen bezoeker ontkomt aan het gevoel dat deze oorlog die duurde van 1861 tot 1865 niet honderddertig jaar geleden, maar gisteren werd beëindigd.

Lees verder: Burgeroorlog: altijd aanwezig in het zuiden

Civil War Reenactment

Civil War Reenactment

In een legerkamp ergens in de bossen van Virginia, maken verweerde, sterke mannen zich klaar voor de strijd. De zon verbergt zich achter grijze wolken, waardoor de witte legertentjes nog eenzamer lijken in de enorme grasvlakte.

Lees verder: Civil War Reenactment

De legende van Longwood

De legende van Longwood

Het treurige verhaal van een nooit afgemaakt landhuis, een restant van de Burgeroorlog. Het stadje Natchez, parel van het oude Zuiden - van voor de Burgeroorlog - heeft geen gebrek aan mooie landhuizen.

Lees verder: De legende van Longwood

De slag bij Gettysburg

De slag bij Gettysburg

De slag bij Gettysburg, die op 3 juli 1863 begon, is het bekendste gevecht uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Als de slag anders was afgelopen, dan had de wereld er andersg uitgezien.

Lees verder: De slag bij Gettysburg

De wereld na 9/11

De wereld na 9/11

Tien jaar na 9/11 weten we dat niet de aanslagen zelf, beperkt als gebeurtenis, maar de psychologische en politieke gevolgen ervan, niet alleen Amerika, maar ook de wereld hebben veranderd.

Lees verder: De wereld na 9/11

Drooglegging

Drooglegging

Van 1920 tot 1933 gold in Amerika een verbod op de productie en verkoop van alcohol. De drooglegging moest alcoholisme uitbannen. Met de ingang van het amendement in de grondwet groeide de illegale handel in drank.

Lees verder: Drooglegging

Geschiedenis Jerome en Clarkdale

Geschiedenis Jerome en Clarkdale

Koper was altijd de enige reden om je heil te zoeken in Jerome en Clarkdale, twee stadjes in Arizona ten zuiden van Flagstaff. Clarkdale heeft nog steeds iets van de modelstad die er aan het begin van de eeuw werd opgezet.

Lees verder: Geschiedenis Jerome en Clarkdale

Geschiedenis van Amerika

Geschiedenis van Amerika

Eigenlijk is Columbus niet de echte ontdekker van Amerika. Al in het jaar 1000 deden de Vikingen een poging zich op het continent te vestigen. Bovendien zijn de Amerika’s al duizenden jaren bewoond door indianenstammen. 

Lees verder: Geschiedenis van Amerika

Ghost towns

Ghost towns

Dwaal een beetje af van de geijkte wegen in het Westen en u komt terecht in een filmdecor dat niet zou misstaan in How the West Was Won. Verspreid over Nevada, Californië, Utah en Colorado liggen honderden verlaten mijnbouwstadjes.

Lees verder: Ghost towns

Goudkoorts

Goudkoorts

De gold rush van 1849 verandert Amerika. De vondst van goud in de bergen van San Francisco zet California op de kaart. 300.000 mannen, vrouwen en kinderen vertrekken halsoverkop naar het ‘gouden land’ in de hoop snel rijk te worden.

Lees verder: Goudkoorts

Hoe Virginia groot werd

Hoe Virginia groot werd

Tabak en Pocahontas: het zegel van Henrico County in Virginia vertelt in één beeld de vroegste geschiedenis van de Amerikaanse koloniën. We zien een profiel van Pocahontas, de legendarische Indiaanse. 

Lees verder: Hoe Virginia groot werd

Immigratie Amerika

Immigratie Amerika

Amerika is een land van immigranten, een culturele smeltkroes. Wie je ook bent, waar je ook vandaan komt, iedereen heeft de kans het hier te maken. De American Dream is precies wat Amerika zo aantrekkelijk maakt.

Lees verder: Immigratie Amerika

Pocahontas en de Amerikaanse identiteit

Pocahontas en de Amerikaanse identiteit

In 1995 scoorde Disney het zoveelste tekenfilmsucces met Pocahontas, de geromantiseerde legende over een Indiaanse prinses. Haar verhaal is deel van het Amerikaanse cultuurgoed.

Lees verder: Pocahontas en de Amerikaanse identiteit

Portret Crazy Horse

Portret Crazy Horse

Crazy Horse is een van de meest roemruchte strijders uit de geschiedenis van de Noordamerikaanse prairie-indianen. Hij was overtuigd tegenstander van de blanken in de negentiende-eeuwse indianenoorlogen.

Lees verder: Portret Crazy Horse

Slag bij Antietam

Slag bij Antietam

Antietam National BattlefieldPark is de plek waar op 17 september 1862 de bloedigste slag uit de Burgeroorlog werd uitgevochten. De Noorderlingen werden hier eens niet verslagen. 

Lees verder: Slag bij Antietam

Tuskegee University Alabama

Tuskegee University Alabama

Opnieuw - of nog steeds - woedt binnen de zwarte gemeenschap de discussie over de beste manier om vooruitgang te boeken: hulp eisen of het zelf doen. Al sinds de Burgeroorlog debatteren zwarte leiders daarover.

Lees verder: Tuskegee University Alabama

Wapens doden niet

Wapens doden niet

Bowling for Columbine, de documentaire van Michael Moore over geweld in Amerika, is een wereldwijd succes. Moore legt een aantal wortels van geweld bloot. Voor een completer beeld moeten we terug in de Amerikaanse geschiedenis.

Lees verder: Wapens doden niet


Ga je binnenkort op vakantie en heb je een visum nodig? Vraag deze met 15% korting aan via VisumCentrale!
Amerika ontdekken per camper? Travelhome is de nr.1 specialist in campervakanties.
Bekijk voor vertrek naar Amerika de handige gezondheidstips en informatie over gezondheidsrisico’s op gezondopreis.nl
Bouw je eigen Amerika reis samen met de reisspecialisten van amerikaonline.nl.
Actieve groepsrondreizen naar Amerika. Djoser, met oog voor de wereld.
Win een reis naar New York. Doe mee met Het Grote Verre Reizen Onderzoek.
Word lid van onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van interessante Amerika nieuwtjes, weetjes, tips, prijsvragen en speciale acties.
Op een leuke manier je reis vastleggen? Creëer een persoonlijk reisdagboek met verhalen, foto's en routekaarten!