Amerika
 Partners
 Handig op reis
 Reistips

Amerikaanse politiek

door Marleen de Keyzer

Richard Nixon, George Bush, Ronald Reagon en William Clinton. Om maar even een aantal presidenten van de Verenigde Staten op te noemen. Deze Amerikaanse leiders hebben het land gebracht tot wat het nu is.

Amerikaanse Politiek - Amerika.nl

Bij ieder wel bekend, Amerika heeft een president aan de top staan. Het is een republiek met een sterke democratische denkwijze. Elke vier jaar wordt er door het volk via kiesmannen een nieuwe president geselecteerd en iemand kan maar twee keer worden verkozen. Al voor de verkiezingen laten de presidentskandidaten weten wie hun running man wordt, de gewenste vicepresident.

Amerikaanse presidenten

Ruim 200 jaar geleden begon George Washington het land te leiden, 43 presidenten volgden hem. Deze belangrijke mannen hebben allen een heel verschillende achtergrond. Zo is Abraham Lincoln letterlijk geboren in een blokhut, terwijl Franklin D. Roosevelt uit een welgestelde, bevoorrechte familie kwam. En nu is het land in handen van Barack Obama, de eerste Afro-Amerikaan aan de top.

Veel presidenten hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het land. Thomas Jefferson ontwierp grotendeels de Onafhankelijkheidsverklaring, Abraham Lincoln speelde een belangrijke rol bij de afschaffing van de slavernij, Theodore Roosevelt riep veel gebieden uit tot natuurparken en John F. Kennedy stuurde eerste man de ruimte in.

Democraten en Republikeinen

De Amerikaanse politiek kent twee grote partijen: de Democraten en de Republikeinen. De Democraten zijn wat progressiever, de Republikeinen wat conservatiever.

De Democratische Partij werd in 1792 opgericht om ervoor te zorgen dat de rechten van de burger vastgesteld werden in de Grondwet. Presidenten als John F. Kennedy, Bill Clinton en Barack Obama zaten bij deze partij. Tot de Republikeinse Partij behoren juist namen als Abraham Lincoln, Richard Nixon en George W. Bush. Deze partij is opgericht in 1854 met als voornaamste reden iets te doen tegen de uitbreiding van de slavernij.

Amerikaanse Verkiezingen

Amerikaanse Verkiezingen

In verkiezingstijd zijn alle ogen gericht op Amerika. Wie o wie kiezen de Amerikanen als nieuwe president? De keuze is vaak beperkt. Een presidentskandidaat moet aan behoorlijk wat eisen voldoen.

Lees verder: Amerikaanse Verkiezingen

Californie bewijs: directe democratie niet werkt

Californie bewijs: directe democratie niet werkt

In geen Amerikaanse staat worden meer dingen direct door de kiezer beslist en nergens is de chaos groter. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat in Californië Proposition Thirteen werd aangenomen. 

Lees verder: Californie bewijs: directe democratie niet werkt

De ACLU: waakhond van de democratie

De ACLU: waakhond van de democratie

De cliënten van de American Civil Liberties Union kunnen variëren van Mohammed Ali tot Oliver North, maar waar het de organisatie werkelijk om gaat is het verdedigen van de Bill of Rights - de Amerikaanse grondrechten.

Lees verder: De ACLU: waakhond van de democratie

De macht en onmacht van First Ladies

De macht en onmacht van First Ladies

Ze zijn niet gekozen, hebben geen officiële baan, laat staan een inkomen, maar ze hebben wel degelijk een openbare positie: First Ladies zitten in een onmogelijke positie. Toch is geleidelijk aan in de twintigste eeuw een traditie gegroeid.

Lees verder: De macht en onmacht van First Ladies

De macht van de Israël-lobby

De macht van de Israël-lobby

Etnische lobbygroepen hebben te veel invloed op de Amerikaanse buitenlandse politiek. Voor geen groep geldt dat sterker dan voor de Israël-lobby. Door politieke donaties, overheidsbenoemingen en invloed van de media. 

Lees verder: De macht van de Israël-lobby

De onamerikaanse president

De onamerikaanse president

Mitt Romney zal nooit zeggen dat president Obama niet in Amerika is geboren, zoals de zogenoemde ‘birthers’ dat doen, op de racistische vleugel van zijn partij. Evenmin zal Romney de etnische afkomst van Obama noemen. 

Lees verder: De onamerikaanse president

De ramp die Republikeinse Partij heet

De ramp die Republikeinse Partij heet

Journalisten worden geacht de balans te bewaren in politieke straatgevechten, in elk geval geen stelling te nemen. De Nederlandse correspondenten in de Verenigde Staten houden zich daar keurig aan.

Lees verder: De ramp die Republikeinse Partij heet

De Senaat

De Senaat

De meest exclusieve club ter wereld. Als de president de machtigste man van de wereld is, dan is de senaat het machtigste gekozen orgaan: zij kan presidenten maken en breken. 

Lees verder: De Senaat

De Speaker van het Huis

De Speaker van het Huis

Hoewel de Speaker van het Huis van Afgevaardigden een belangrijk politiek persoon is - hij of zij is bijvoorbeeld de eerste opvolger als president en vice president overlijden - zijn de meeste speakers relatief onbekend.

Lees verder: De Speaker van het Huis

Democraat of Republikein?

Democraat of Republikein?

Wat maakt iemand een Democraat of een Republikein? Het antwoord: ouders, woonplaats, interesse in een politieke carrière en ideeënwereld. In deze volgorde. Meer dan wat dan ook is het een gevoel van een leefwereld waar je bij hoort.

Lees verder: Democraat of Republikein?

Federal Reserve Bank Systeem

Federal Reserve Bank Systeem

Ademloos zitten de luisteraars aan het toestel gekluisterd: in de beursrubriek van Radio 1 wordt gespeculeerd over wat Alan Greenspan gaat doen met de rentestanden en als de rentestanden omlaag gaan is dat goed voor de aandelen. 

Lees verder: Federal Reserve Bank Systeem

Federalisme: Een Amerikaanse Cocktail

Federalisme: Een Amerikaanse Cocktail

De Verenigde Staten zijn een federale Staat, een vrijwillig verband van individuele Staten. Een bezoeker hoeft niet ver te reizen om te ontdekken dat regels in verschillende Staten en daarbinnen zelfs, heel verschillend kunnen zijn.

Lees verder: Federalisme: Een Amerikaanse Cocktail

Geloof, kerk en staat in Amerika

Geloof, kerk en staat in Amerika

Als ze in Nederland nog weer eens beginnen te zeuren over moslims, democratie en moderniteit dan is mijn vaste antwoord: ik kijk niet naar wat mensen geloven maar wat ze doen.

Lees verder: Geloof, kerk en staat in Amerika

Grondwet van de Verenigde Staten deel 1

Grondwet van de Verenigde Staten deel 1

Wij, het volk van de Verenigde Staten, verordenen en vestigen deze Grondwet voor de Verenigde Staten van Amerika, met als doel een meer perfecte unie te vormen, gerechtigheid te vestigen, de binnenlandse rust te verzekeren.

Lees verder: Grondwet van de Verenigde Staten deel 1

Grondwet van de Verenigde Staten deel 2

Grondwet van de Verenigde Staten deel 2

De kiesmannen zullen samenkomen in hun respectieve Staten, en schriftelijk stemmen voor een President en een Vice-President, van wie tenminste een niet in dezelfde Staat woont als zijzelf.

Lees verder: Grondwet van de Verenigde Staten deel 2

Het einde van de Californische droom

Het einde van de Californische droom

Hoe Californië aan onbestuurbaarheid ten onder gaat. Zo'n 25 jaar kom ik nu minstens één keer per jaar in Californië, maar nog nooit heb ik de stemming in de Golden State zo mistroostig meegemaakt.

Lees verder: Het einde van de Californische droom

John F. Kennedy

John F. Kennedy

John F. Kennedy was de jongst gekozen president van Amerika. Hij stuurde de eerste man naar de maan, startte het Peace Corps en speelde een leidende rol in de Cubacrisis. Op 22 november 1963 werd hij op 46-jarige leeftijd vermoord.

Lees verder: John F. Kennedy

Obama's stille revolutie

Obama's stille revolutie

Het is een beproefd recept. Zoals bij elke verkiezing maken de Republikeinen de Democraten uit voor appeasers en slapjanussen die de hele wereld over zich heen laten lopen en ze zijn niet te vertrouwen met veiligheid en buitenlands beleid.

Lees verder: Obama's stille revolutie

Presidenten Amerika

Presidenten Amerika

De president is het staatshoofd van de Verenigde Staten en opperbevelhebber van het leger. Samen met het kabinet vormt hij de uitvoerende macht. Hij of zij is de belangrijkste persoon in Amerika en woont tijdens het ambtschap in het Witte Huis.

Lees verder: Presidenten Amerika

Rassendiscriminatie volgens Supreme Court

Rassendiscriminatie volgens Supreme Court

Wat is rassendiscriminatie? Enkele voorbeelden van rassendiscriminatie volgens het Supreme Court. In 1859 Scott versus Stanford, in 1896 Plessy versus Ferguson en in 1954 Brown versus Board of Education.

Lees verder: Rassendiscriminatie volgens Supreme Court

Scheiding der drie machten

Scheiding der drie machten

Op 17 september 1787 ondertekenden 55 gedelegeerden in Philadelphia de Amerikaanse grondwet. Het resultaat van deze Constitutionele Conventie veranderde fundamenteel de inrichting van het Amerikaanse politieke bestel.

Lees verder: Scheiding der drie machten

Vakbonden in de VS

Vakbonden in de VS

Net als in Europa begonnen in de VS de arbeiders zich aan het einde van de negentiende eeuw te organiseren. Tijdens de industrialisatie liepen belangen van management en arbeiders steeds verder uiteen. 

Lees verder: Vakbonden in de VS

Vision Thing

Vision Thing

Visie was waar het George H.W. Bush aan ontbrak. De oude Bush onderkende altijd dat hij geen grote, weidse of zelfs maar kleine, benauwde visie had op de samenleving - hij had eenvoudigweg helemaal geen visie.

Lees verder: Vision Thing

Waarom veel Amerikanen voor de doodstraf zijn

Waarom veel Amerikanen voor de doodstraf zijn

Zelden was er een mooier geval om het nut van de doodstraf te illustreren dan Timothy McVeigh. Ook al ben je geen slachtoffer van de bomaanslag in Oklahoma dan mag je verlangen dat deze man geen voet meer in de samenleving zet.

Lees verder: Waarom veel Amerikanen voor de doodstraf zijn

Waffle

Waffle

Werkwoord dat aangeeft dat kandidaten van alle walletjes willen eten. Ook het woord voor ‘wafel' en daarom graag gebruikt door cartoontekenaars om iemand uit te beelden die iedereens vriend wil zijn.

Lees verder: Waffle

Whistle Stop Tour

Whistle Stop Tour

Campagne voeren vanuit een trein. Althans dat was het oorspronkelijk, in de negentiende eeuw, toen de trein het enige vervoermiddel was. Vanaf het achterbalkon van een trein kon de politicus de mensen toespreken.

Lees verder: Whistle Stop Tour

Willie Horton

Willie Horton

Naam van een wegens moord tot levenslang veroordeelde zwarte gevangene in Massachusetts. In 1986 kreeg Horton een vrij weekend onder een zogenoemd furlough-programma (een beloning voor goed gedrag). 

Lees verder: Willie Horton

You can fool all the people

You can fool all the people

Een uitspraak van Abraham Lincoln, de president die koploper is in gedenkwaardige opmerkingen. Lincolns Gettysburg Address en zijn tweede Inaugurele Speech behoren tot de hoogstandjes van de Amerikaanse politieke retoriek.

Lees verder: You can fool all the people

Zipper Problem

Zipper Problem

Macht erotiseert, zegt men. In elk geval dacht Henry Kissinger dat toen hij tussen 1969 en 1976 gold als de machtigste man in de wereld en daar goede sier mee maakte bij de dames. Dit wekte weer wat afgunst op.

Lees verder: Zipper Problem


Ga je binnenkort op vakantie en heb je een visum nodig? Vraag deze met 15% korting aan via VisumCentrale!
Amerika ontdekken per camper? Travelhome is de nr.1 specialist in campervakanties.
Bekijk voor vertrek naar Amerika de handige gezondheidstips en informatie over gezondheidsrisico’s op gezondopreis.nl
Bouw je eigen Amerika reis samen met de reisspecialisten van amerikaonline.nl.
Actieve groepsrondreizen naar Amerika. Djoser, met oog voor de wereld.
Win een reis naar New York. Doe mee met Het Grote Verre Reizen Onderzoek.
Word lid van onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van interessante Amerika nieuwtjes, weetjes, tips, prijsvragen en speciale acties.
Op een leuke manier je reis vastleggen? Creëer een persoonlijk reisdagboek met verhalen, foto's en routekaarten!